R1e3z6scpWmnB
Zdjęcie przedstawiające szklaną elektrodę. Ma podłużny kształt. Wewnątrz cienkiej szklanej błony kolejna szklana błona w rurkowatym kształcie, wokół której owinięta jest jak sprężyna druga szklana rurka. Razem tworzą elektrodę. Ich wnętrze wypełnia pomarańczowy roztwór. Na pierwszym planie nieostry fragment kolby wypełnionej fioletowym roztworem.

Jak działa pH‑metr i w jaki sposób z niego korzystać

Na zdjęciu znajduje się szklana elektroda
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Czy kiedykolwiek zastanawiało Cię, dlaczego pewne roztwory określamy jako kwasowe? W codziennym życiu bardzo często spożywamy produkty spożywcze, które mają kwaśny smak. Dzieje się tak, w wyniku wielu reakcji chemicznych zachodzących na naszym języku. Stąd np. kwaśny smak cytryny. W chemii roztworami kwasowymi nazywamy takie, w których stężenie jonów oksoniowych jest większe od stężenia jonów wodorotlenkowych. Urządzenie, które może posłużyć nam do dokładnego pomiaru stężenia jonów oksoniowych to pH‑metr. W tym materiale dowiesz się, jak dokładnie określić pH roztworu przy pomocy pH‑metru.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym jest pH.

  • Obliczysz pH roztworu.

  • Wyjaśnisz, jak działa pH‑metr.

  • Opiszesz, jak poprawnie korzysta się z pH‑metru.

  • Zaprojektujesz i wykonasz doświadczenie, w którym zmierzysz pH roztworu.