Jak działa pH‑metr i w jaki sposób z niego korzystać
Czy kiedykolwiek zastanawiało Cię, dlaczego pewne roztwory określamy jako kwasowe? W codziennym życiu bardzo często spożywamy produkty spożywcze, które mają kwaśny smak. Dzieje się tak, w wyniku wielu reakcji chemicznych zachodzących na naszym języku. Stąd np. kwaśny smak cytryny. W chemii roztworami kwasowymi nazywamy takie, w których stężenie jonów oksoniowych jest większe od stężenia jonów wodorotlenkowych. Urządzenie, które może posłużyć nam do dokładnego pomiaru stężenia jonów oksoniowych to pH‑metr. W tym materiale dowiesz się, jak dokładnie określić pH roztworu przy pomocy pH‑metru.
Wyjaśnisz, czym jest pH.
Obliczysz pH roztworu.
Wyjaśnisz, jak działa pH‑metr.
Opiszesz, jak poprawnie korzysta się z pH‑metru.
Zaprojektujesz i wykonasz doświadczenie, w którym zmierzysz pH roztworu.