Przy właściwym postępowaniu rolnictwo, leśnictwo i rybołówstwo mogą stanowić źródło pożywnej żywności. Obecnie gleba, woda pitna, oceany, lasy oraz różnorodność biologiczna ulegają szybkiej degradacji. Zmiany klimatyczne wywierają coraz większy wpływ na środowisko, zwiększając ryzyko występowania katastrof naturalnych. Wielu mężczyzn i wiele kobiet zamieszkujących obszary wiejskie nie jest już w stanie dłużej utrzymywać się z pracy w rolnictwie. Niskie bezpieczeństwo żywnościowe i związane z nim poważne niedożywienie powoduje u milionów dzieci zaburzenia rozwoju oraz zbyt niski wzrost. Musimy gruntownie zmienić światowy system żywnościowy i rolniczy, aby wyżywić ponad 800 mln głodujących ludzi. Szacuje się, że w 2050 r. liczba niedożywionych osób wzrośnie o kolejne 2 mld. Należy podkreślić, że produkujemy wystarczającą ilość produktów, aby wyżywić ludzkość, a jednak 1 na 9 osób wciąż głoduje każdego dnia. Jako społeczeństwo globalne nie realizujemy drugiego Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ, jakim jest osiągnięcie zerowego głodu do 2030 r. Co więc należy robić?
Wyjaśnisz pojęcia związane z głodem i niedożywieniem.
Przedstawisz skutki głodu i niedożywienia.
Wskażesz sposoby walki z głodem i niedożywieniem w skali lokalnej i krajowej.
Zaproponujesz sposoby ograniczenia zjawiska głodu i niedożywienia w skali globalnej.