Tkanka łączna właściwa to najczęściej występujący rodzaj tkanki łącznej w organizmie. Do jej funkcji należy utrzymywanie spójności pozostałych tkanek i narządów budujących organizm. Podstawowym składnikiem nadającym tkance łącznej elastyczność i zwartość jest kolagen – jego brak związany jest z takimi schorzeniami jak np. szkorbut, w którym następuje rozluźnienie tkanki łącznej, m.in. przyzębia. Ta tajemnicza choroba przez setki lat nękała żeglarzy, stając się skutkiem ubocznym wielkich odkryć geograficznych – wracali oni z dalekich podróży bez zębów, ze spuchniętymi i gnijącymi dziąsłami. Dopiero w XX w., dzięki eksperymentom amerykańskiego lekarza Johna Crandona, udało się ustalić, że pierwotną przyczyną szkorbutu jest awitaminoza C. Dalsze badania dowiodły niezbędność witaminy C podczas syntezy kolagenu.
Porównasz zasadnicze rodzaje tkanki łącznej właściwej występujące u zwierząt i człowieka.
Określisz lokalizację poszczególnych typów tkanki łącznej właściwej w organizmie człowieka.
Rozpoznasz rodzaje tkanki łącznej właściwej na preparatach mikroskopowych i ilustracjach.
Wykażesz związek budowy tkanki łącznej z jej budową i pełnioną funkcją.