R1YtyNU2i1BxY
Zdjęcie przedstawia różnokolorowe, jesienne liście. Jest ich jedenaście. Są barwy od brązowej, poprzez czerwoną i żółtą do zielonej. Liście mają lancetowaty kształt, ząbkowane brzegi. Są duże, silnie unerwione, mają krótkie ogonki. Czerwony liść ma nadszarpnięty brzeg. Gdy nadchodzi jesień temperatura spada, długość dnia skraca się, co oznacza mniej słońca. Wtedy produkcja chlorofilu zmniejsza się, a inne barwniki zawarte w liściach wychodzą na pierwszy plan nadając liściom jesienne barwy, jak żółć, pomarańcz, czerwień czy brąz.

Barwniki fotosyntetyczne i ich funkcje

Zielona barwa liści wynika z zawartości chlorofilu – głównego barwnika fotosyntetycznego. W plastydach roślin występują także barwniki dodatkowe, których obecność ujawnia się jesienią.
Źródło: Tbk1101, Wikimedia Commons, domena publiczna.

Fotosynteza to proces metaboliczny zachodzący u organizmów autotroficznych, podczas którego z prostych związków nieorganicznych syntetyzowane są związki organiczne. Jego przebieg warunkowany jest obecnością barwników fotosyntetycznych, zdolnych do pochłaniania światła widzialnego o określonej długości fal.

Najważniejszymi barwnikami są: chlorofil, występujący u sinic, protistów roślinopodobnych i roślin, oraz bakteriochlorofil, obecny u bakterii zielonych i purpurowych. Barwniki te najintensywniej absorbują światło niebieskie i czerwone. Pomocniczą funkcję w procesie fotosyntezy pełnią karotenoidyfikobiliny, które pochłaniają światło o innych długościach fal.

Twoje cele
  • Wskażesz rodzaje barwników fotosyntetycznych.

  • Omówisz budowę bakteriochlorofilu, chlorofilu, karotenoidów i fikobilin.

  • Określisz funkcje głównych oraz dodatkowych barwników fotosyntetycznych.

  • Przedstawisz lokalizację barwników fotosyntetycznych w strukturach komórkowych organizmów prokariotycznych i eukariotycznych.