Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RvwL7InvpwhyU
Zdjęcie przedstawia dwa ciemnozielone owoce awokado, jeden w całości i jeden przekrojony. Ma on gruszkowaty kształt. Wewnątrz owocu znajduje się duże, kuliste nasiono oraz kremowozielonkawy miąższ.

Budowa i mechanizm infekcji wiroidów

Jednym ze znanych wiroidów jest wiroid żółtej plamistości awokado.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Przez długi czas wirusy uważano za najmniejsze cząstki zdolne do zakażania organizmów żywych. Jednak i one, podobnie jak cały świat ożywiony, podlegają ewolucji. Część wirusów w procesie ewolucji utraciła niektóre elementy swojej budowy, dzięki czemu mogły łatwiej i mniejszym kosztem przedostawać się do organizmu gospodarza. W ten sposób powstały wiroidy. Choć zbudowane z samego kwasu nukleinowego, wywołują podobne zmiany chorobowe co ich krewni – wirusy.

Twoje cele
  • Poznasz definicję wiroidów.

  • Poznasz budowę wiroidów.

  • Opiszesz mechanizm infekcji wiroidów.