Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1OaDx3SnERdj
Grafika przedstawia kobietę unoszącą nad głową sztangę. Ubrana jest w biały, sportowy top bez rękawów, dzięki czemu widoczne są jej mięśnie rąk.

Wpływ treningu i sposobu odżywiania na tkankę mięśniową

Regularna aktywność fizyczna zwiększa wytrzymałość tkanki mięśniowej.
Źródło: John Arano, Unsplash, licencja: CC 0

Aparat mięśniowy, tworzony przez mięśnie poprzecznie prążkowane, jest niezbędny do poruszania ciałem oraz wykonywania mniej lub bardziej skomplikowanych ruchów. Masa mięśni może stanowić nawet 40–50 proc. masy ciała! Prawidłowo rozwinięte mięśnie są podstawą osiągania dobrych wyników w różnych dyscyplinach sportu. Jak należy trenować oraz odżywiać się, by tkanka mięśniowa funkcjonowała prawidłowo i abyśmy osiągali dobre wyniki w sporcie?

Twoje cele
  • Przeanalizujesz wpływ treningu na tkankę mięśniową poprzecznie prążkowaną.

  • Wyjaśnisz, jak sposób odżywiania wpływa na tkankę mięśniową.

  • Omówisz antagonistyczne działanie mięśni.