Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R162V4Mwzp7NG
Ilustracja przedstawia orzechy włoskie leżące na stercie. Posiadają owalny kształt, mają chropowatą powierzchnię. Są podzielone na dwie połówki, które połączone są ze sobą czarnym szwem biegnącym wzdłuż wypukłości.

Tkanki wzmacniające

Owoce orzecha włoskiego (Juglans regia) pokryte są zieloną, mięsistą i niejadalną owocnią, wewnątrz której znajduje się pestka, potocznie zwana orzechem. Twardą okrywę orzecha tworzą komórki kamienne będące wytworami tkanki wzmacniającej – sklerenchymy.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Czy wiesz, że rośliny wodne praktycznie nie mają tkanek wzmacniających? Dzięki temu ich ciało jest giętkie i łatwo poddaje się ruchom wody. Obecność tkanek wzmacniających jest szczególnie istotna u roślin lądowych, które występują w środowisku około 800 razy mniej gęstym niż woda. Tkanki wzmacniające pełnią głównie funkcje mechaniczne, nadając organizmom roślinnym wytrzymałość i elastyczność. Dzięki tym właściwościom tkanki wzmacniające umożliwiają roślinom zachowanie ogólnego pokroju ciała, nawet w sytuacji dużego odwodnienia. Wyróżnia się dwa rodzaje tkanek wzmacniających: kolenchymę (zwarcicę) i sklerenchymę (twardzicę).

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz budowę i funkcje kolenchymy (zwarcicy).

  • Scharakteryzujesz budowę i funkcje sklerenchymy (twardzicy).

  • Wykażesz związek między budową ściany komórkowej a funkcją komórek tkanki wzmacniającej.

  • Określisz pochodzenie tkanek wzmacniających.

  • Porównasz kolenchymę i sklerenchymę pod względem budowy, funkcji, lokalizacji, właściwości i pochodzenia.