Scopriamo le sagre enogastronomiche
Odkrywamy święta jedzenia i wina
Każdy kraj ma swoje charakterystyczne tradycje. We Włoszech niemal każda miejscowość kultywuje tradycje specjalnych świąt jedzenia i wina. Wydarzenie tego rodzaju ma charakter festiwalu w klasycznym tego słowa znaczeniu i nosi nazwę la sagra. Jest to pojęcie na tyle charakterystyczne dla kultury włoskiej, że trudno je jednoznacznie przetłumaczyć, ponieważ dla jednych może to być tylko jarmark/kiermasz (wł. la fiera) i okazja do świeckiego świętowania, dla innych odpust i święto, które ma znaczenie społeczno‑religijne. Co najbardziej charakterystyczne, la sagra łączy się zwykle i koncentruje wokół jakiegoś regionalnego produktu żywnościowego, rośliny uprawnej, mięsa zwierzęcego lub ryb, ale także potraw, z których słynie okolica. Jedzeniu zwykle towarzyszy wino lub jest ono głównym bohaterem festiwalu, dlatego niemal każde tego rodzaju wydarzenie można określić mianem una sagra enogastronomica. Przymiotnik gastronomico rozpoznajesz doskonale. Odtąd pamiętaj także, że cząstka eno- odnosi się do wina i kultury winiarskiej, tak charakterystycznej dla Italii obsadzonej niemal wszędzie winoroślami. Nie będzie oczywiście błędem mówienie również po polsku o włoskich „świętach enogastronomicznych”, czyli wyjątkowych okazjach, podczas których sfera duchowa łączy się w sposób naturalny ze sferą ciała.
Poznasz specyfikę włoskich festiwali jedzenia i wina oraz nauczysz się opisywać wybrane włoskie tradycje enogastronomiczne.
Będziesz umiał/umiała opisać wydarzenie nazywane we Włoszech la sagra.
Utrwalisz użycie si passivante oraz si impersonale.
Utrwalisz użycie rzeczownika la gente.