RlH3xefXoFL7k
Zdjęcie przedstawia termometr rtęciowy częściowo zanurzony w wodzie.

Jak temperatura wpływa na szybkość reakcji chemicznej

Czy temperatura ma wpływ na szybkość, z jaką zachodzą reakcje chemiczne?
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Porozglądaj się wokół siebie w domu, na ulicy, w parku, a na pewno zauważysz wiele różnych procesów, a więc i reakcji chemicznych, które przebiegają w różnym czasie. Zastanów się, jak wpływa temperatura na szybkość reakcji? Na co dzień część produktów spożywczych wkładamy do lodówki, aby opóźnić proces psucia się i tym samym przedłużyć termin ich przydatnośc do spożycia. Drożdże, używane do pieczenia ciast i chleba, są delikatnie podgrzewane, aby umożliwić im wzrost. Dlatego właśnie nasze wypieki są takie puszyste. Jak zatem wpływa temperatura na szybkość reakcji chemicznej? I dlaczego w ogóle wpływa? Za chwilę wszystko będzie dla Ciebie oczywiste.

Twoje cele
  • Uzasadnisz, dlaczego temperatura wpływa na szybkość reakcji chemicznych.

  • Ocenisz wpływ temperatury na szybkość reakcji chemicznych.

  • Zaprojektujesz doświadczenie, które będzie przedstawiać wpływ temperatury na szybkość reakcji chemicznych.