Jak temperatura wpływa na szybkość reakcji chemicznej
Porozglądaj się wokół siebie w domu, na ulicy, w parku, a na pewno zauważysz wiele różnych procesów, a więc i reakcji chemicznych, które przebiegają w różnym czasie. Zastanów się, jak wpływa temperatura na szybkość reakcji? Na co dzień część produktów spożywczych wkładamy do lodówki, aby opóźnić proces psucia się i tym samym przedłużyć termin ich przydatnośc do spożycia. Drożdże, używane do pieczenia ciast i chleba, są delikatnie podgrzewane, aby umożliwić im wzrost. Dlatego właśnie nasze wypieki są takie puszyste. Jak zatem wpływa temperatura na szybkość reakcji chemicznej? I dlaczego w ogóle wpływa? Za chwilę wszystko będzie dla Ciebie oczywiste.
Uzasadnisz, dlaczego temperatura wpływa na szybkość reakcji chemicznych.
Ocenisz wpływ temperatury na szybkość reakcji chemicznych.
Zaprojektujesz doświadczenie, które będzie przedstawiać wpływ temperatury na szybkość reakcji chemicznych.