R1QwCFER4Ea2K
Zdjęcie przedstawia model kulkowo‑pręcikowy. To długi łańcuch zbudowany między innymi z dziesięciu czarnych kulek, siedemnastu białych, trzech niebieskich, jednej żółtej kulki, sześciu czerwonych kulek.

Badanie obecności wiązań peptydowych w białkach (reakcja biuretowa)

Glutation to przykład tripeptydu, który daje pozytywny wynik testu biuretowego.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Białka to główne składniki żywności. Są one niezbędnymi elementami dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Zawartość białka w produktach spożywczych jest jednym z czynników określających ich wartość odżywczą. Wskazane dzienne spożycie danego składnika stanowi warunek zachowania dobrego stanu zdrowia. Informacje o ilości białek w danym produkcie można znaleźć na etykiecie produktu. Określenie zawartości składników odżywczych w żywności wykonuje się poprzez proste testy chemiczne w laboratorium. Czy wiesz jak?

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz reakcje charakterystyczne dla białek.

  • Opiszesz sposób zachodzenia reakcji biuretowej i ksantoproteinowej.

  • Zaprojektujesz doświadczenie na wykrycie wiązania peptydowego w próbkach pożywienia.