Istnieje wiele testów chemicznych pozwalających na wykrycie obecności białka w pożywieniu. Można je podzielić na dwa rodzaje: testy jakościowetesty jakościowetesty jakościoweilościowetesty ilościoweilościowe. Testy ilościowe określają ilość białka w badanej próbce – odpowiadają na pytanie „ile?”. Natomiast testy jakościowe określają występowanie lub brak białek w żywności. Omówimy teraz jedną z podstawowych metod wykrywania wiązań peptydowychwiązania amidowe (peptydowe)wiązań peptydowych.

bg‑violet

Metoda biuretowa

Ta metoda pozwala na wykrycie wiązania amidowego (peptydowego) w białkach. Warunkiem koniecznym do zajścia reakcji jest występowanie co najmniej dwóch wiązań peptydowych, czyli w reakcji tej nie możemy wykryć:

  • aminokwasów (które nie zawierają wiązania peptydowego),

  • dipeptydów (które zawierają jedno wiązanie peptydowe).

Metoda wzięła swoją nazwę od biuretu – dimeru mocznika, który jest najprostszym związkiem dającym pozytywny wynik.

RMwIhbu441JIQ
Wzór strukturalny biuretu - dimeru mocznika z zaznaczonymi na pomarańczowo wiązaniami amidowymi (peptydowymi).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wiązania peptydowe reagują z jonami miedzi(II) w roztworze o odczynie zasadowym. W tym celu do roztworu białka można dodać siarczan(VI) miedzi(II) (CuSO4) z wodorotlenkiem sodu (NaOH) lub wodorotlenkiem potasu (KOH).

R1K669P7NU5A2
Schemat reakcji biuretowej. Po dodaniu odczynników powstaje związek kompleksowy z jonami miedzi(II) i grupami amidowymi (peptydowymi).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RN1WApyxJ0j18
Wzór strukturalny kompleksu peptydu z jonem miedzi(II) z zaznaczonymi na pomarańczowo wiązaniami donorowo‑akceptorowymi
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wiązanie donorowo‑akceptorowewiązanie donorowo‑akceptoroweWiązanie donorowo‑akceptorowe to rodzaj wiązania chemicznego, w którym wiążąca para elektronowa pochodzi tylko od jednego atomu (w tym przypadku azotu N). Wyróżnia się:

  • donora – dawcę wolnej pary elektronowej – w tym przypadku jest to atom azotu z grupy NH;

  • akceptora – jon metalu będący biorcą pary elektronowej – jon miedzi (Cu2+).

RIYuYZBfsNYCs
Reakcja biuretowa. Im większa intensywność fioletowej barwy roztworu, tym większa ilość wiązań peptydowych w badanej próbie
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Powstający związek kompleksowyzwiązek kompleksowyzwiązek kompleksowy ma fioletową barwę, a jego intensywność jest wprost proporcjonalna do ilości wiązań peptydowych w badanej próbce. Jest to reakcja kolorymetryczna. To znaczy, że jeżeli w roztworze obecne są związki zawierające bliskie wiązania amidowe (peptydowe), to roztwór zmienia barwę z niebieskiej na fioletową. Jest to spowodowane powstawaniem anionowych związków kompleksowych, w których jon Cu2+ jest kompleksowany przez minimum dwie grupy peptydowe. W przypadku występowania dimerów aminokwasów, w których jest tylko jedno wiązanie peptydowe, układ zabarwia się na różowo. Wolne aminokwasy nie zmieniają barwy roztworu. Test może być stosowany zarówno w analizie jakościowej, jak i ilościowej. W tym drugim przypadku wykorzystuje się liniową zależność zmiany barwy od stężenia protein, a w rzeczywistości od liczby podwójnych wiązań peptydowych. W oznaczeniu przeszkadzają: sole amonowe (dają barwne kompleksy z jonami miedzi) oraz siarczan(VI) magnezu (przechodzi w nierozpuszczalny wodorotlenek magnezu, który maskuje właściwą barwę).

RyLpxPdxyjbuD1
Zdjęcie spektrofotometru
Źródło: Dr. Reiner Düren, licencja: CC BY-SA 3.0.

W ten sposób można obliczyć stężenie białka w badanym roztworze. Zmianę zabarwienia określa się za pomocą spektrofotometru, który mierzy ilość światła pobieranego przez próbkę. Na ilustracji po lewej stronie jest przedstawiony spektrofotometr do pomiaru barwy.

Ciekawostka

Reakcję biuretową opisał w 1857 roku Gustaw Piotrowski, polski fizjolog i rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Od jego nazwiska nazywana była odczynem Piotrowskiego.

Reakcja biuretowa jest powszechnie wykorzystywana w laboratoriach diagnostycznych. Za jej pomocą określa się obecność białek w płynach ustrojowych, np. krwi. Ponadto można również zbadać występowanie protein w moczu, dzięki czemu można się dowiedzieć o nieprawidłowym działaniu nerek.

Istnieją różne metody, które umożliwiają wykrycie konkretnych aminokwasów w danej próbce. Przykładowo: te, które w swojej budowie posiadają siarkę – dają pozytywny wynik reakcji cystynowej. Nie są to jednak reakcje charakterystyczne jedynie dla białek. Liczne testy chemiczne wykonywane w laboratoriach określają rodzaj oraz ilość białek w pożywieniu. Wykorzystuje się je przy produkcji żywności. Takie informacje między innymi ułatwiają planowanie zróżnicowanych posiłków.

Słownik

testy jakościowe
testy jakościowe

metody badawcze, które nie określają parametrów liczbowych, tylko sposób zachodzenia zjawisk, ich przyczyny lub skutki

testy ilościowe
testy ilościowe

metody badawcze określające parametry liczbowe badanych zjawisk

związek kompleksowy
związek kompleksowy

związek chemiczny, który składa się z atomu lub jonu centralnego oraz otaczających go ligandów, związanych ze sobą za pomocą wiązania koordynacyjnego

pierścień aromatyczny
pierścień aromatyczny

cykliczny węglowodór aromatyczny

wiązania amidowe (peptydowe)
wiązania amidowe (peptydowe)

wiązania występujące pomiędzy grupą aminową NH2 a grupą karbonylową COOH w białkach

wiązanie donorowo‑akceptorowe
wiązanie donorowo‑akceptorowe

wiązanie chemiczne, w którym wolna para elektronowa pochodzi tylko od jednego atomu. Wyróżnia się dawcę pary elektronowej i jej biorcę

Bibliografia

Doonan S., Zawadzki Z., Białka i peptydy, Warszawa 2008.

Kłyszejko–Stefanowicz L., Ćwiczenia z biochemii, 2003.

Stryer L., Berg J. M., Tymoczko J. L., Molekularny wzór życia. Część 1. Biochemia, Warszawa 2009, wyd. 4.