Rośliny bulwiaste odgrywają ważną rolę w wyżywieniu 500–700 mln ludności, a znaczącą dla aż ⅓ populacji świata. W niektórych krajach afrykańskich dostarczają ponad 40% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Są źródłem węglowodanów (przede wszystkim skrobi). Niestety są ubogie w białko i wymagają obróbki termicznej – zjedzenie ich na surowo powoduje zatrucie organizmu. Ponadto ich wadą jest szybka utrata wartości konsumpcyjnych po zbiorze i krótki okres przechowywania.
Podasz przykłady roślin bulwiastych i korzeniowych.
Wskażesz na mapie główne rejony upraw roślin bulwiastych i korzeniowych na świecie.
Przedstawisz tendencje w globalnej produkcji roślin bulwiastych i korzeniowych na świecie.
Porównasz wymagania głównych roślin bulwiastych i korzeniowych oraz wyjaśnisz przyczyny rozmieszczenia upraw tych roślin na świecie.
Sformułujesz prawidłowości dotyczące związków między największymi obszarami upraw roślin bulwiastych i korzeniowych na świecie a ich głównymi producentami.