Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RJHeYrV0CVvR0
Zdjęcie przedstawia bulwy ziemniaków. Trzymane są na dłoniach. Bulwy są świeżo wykopane, brudne z ziemi. Są okrągłe i owalne, jasnożółte.

Rozmieszczenie upraw ziemniaka, manioku i batatów na świecie

Źródło: dostępny w internecie: pxhere.com, domena publiczna.

Rośliny bulwiaste odgrywają ważną rolę w wyżywieniu 500–700 mln ludności, a znaczącą dla aż ⅓ populacji świata. W niektórych krajach afrykańskich dostarczają ponad 40% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Są źródłem węglowodanów (przede wszystkim skrobi). Niestety są ubogie w białko i wymagają obróbki termicznej – zjedzenie ich na surowo powoduje zatrucie organizmu. Ponadto ich wadą jest szybka utrata wartości konsumpcyjnych po zbiorze i krótki okres przechowywania.

RoUgdQQqxcIik
Świeżo zebrane bulwy zawierają około 50–70% wody. Jednakże wraz z upływem czasu jejzawartość szybko się zmniejsza. Natomiast duża ilość węglowodanów sprzyja intensywnemuoddychaniu i stwarza warunki do rozwoju bakterii i grzybów.
Źródło: dostępny w internecie: pxhere.com, domena publiczna.
Twoje cele
  • Podasz przykłady roślin bulwiastych i korzeniowych.

  • Wskażesz na mapie główne rejony upraw roślin bulwiastych i korzeniowych na świecie.

  • Przedstawisz tendencje w globalnej produkcji roślin bulwiastych i korzeniowych na świecie.

  • Porównasz wymagania głównych roślin bulwiastych i korzeniowych oraz wyjaśnisz przyczyny rozmieszczenia upraw tych roślin na świecie.

  • Sformułujesz prawidłowości dotyczące związków między największymi obszarami upraw roślin bulwiastych i korzeniowych na świecie a ich głównymi producentami.