La Vache qui rit ou Comté ?
Krówka Śmieszka czy Comté?
Nie bez przyczyny Francja jest nazywana ojczyzną serów (pays de fromages), gdyż wiele pierwotnych receptur (recette) zostało opracowanych przez francuskich mnichów, którzy dzięki serom wzbogacili swoją ubogą dietę (régime). Niektóre sery noszą do dziś nazwę francuskiego klasztoru, np. Port Salut, Maroilles, Saint Nectaire…
Francuskie sery zawdzięczają swoją wysoką jakość temu, że przy ich produkcji zachowywane są bardzo rygorystyczne wymagania, a spełnienie tych wymagań kontrolują specjalne instytucje.
Sery francuskie o najwyższej jakości posiadają oznaczenie AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) czyli „Kontrolowane Pochodzenie”. To oznacza, że dany ser pochodzi z określonego regionu we Francji, dojrzewał (a été affiné) i został przygotowany do sprzedaży zgodnie z tradycyjnymi i ściśle określonymi wymogami. Te wymagania obejmują teren, na którym musi być pasione bydło, rasę bydła, karmę, porę wyrobu sera, kształt, rozmiar, metody produkcji sera oraz sposób przechowywania. Jeśli produkt mleczny, rolny lub spożywczy zostaje uznany i zarejestrowany przez Komisję Europejską, otrzymuje on certyfikację AOP, czyli Appellation d'Origine Protégée, co oznacza „Chronione Pochodzenie”.
Indeks górny Źródło: Alicja Walczyna, [na podstawie:] www.melodylaniella.pl [dostęp 28.09.2023], www.francja.evoyage.pl [dostęp 28.09.2023], licencja: CC BY-SA 3.0. Tekst skrócony i zmodyfikowany. Indeks górny koniec Źródło: Alicja Walczyna, [na podstawie:] www.melodylaniella.pl [dostęp 28.09.2023], www.francja.evoyage.pl [dostęp 28.09.2023], licencja: CC BY-SA 3.0. Tekst skrócony i zmodyfikowany.
Poznasz nazwy serów francuskich oraz ich rodzaje i pochodzenie.
Opiszesz talerz serów, który poleciłbyś swoim gościom.
Opiszesz charakterystyczne sery polskie.