Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,

  • magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,

  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,

  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

RuEm0mLqOcEM41
Rafał
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Cukiernik, licencja: CC BY-SA 3.0.

Na co dzień przygotowuję wypieki własnego autorstwa.

Rafał, cukiernik

Ciekawostka

54% najczęściej odwiedzanych miejsc w celu zjedzenia czegoś słodkiego to lokalne cukiernie i lodziarnie.

RlFKjIb6Y5KWV
Źródło: Andreas Lischka, Wałek do ciasta, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia moment przygotowywania ciasta, kiedy to jajka są wlewane do białego miksera planetarnego. Mikser wyposażony jest w metalową misę.

Zdjęcie drugie przedstawia kobietę w białym uniformie cukierniczym i czapce, która wałkuje ciasto ułożone na drewnianym blacie. Ma ona na sobie niebieską maseczkę ochronną i czarne rękawiczki. Obok znajduje się kawałek nieprzerobionego ciasta. W tle zarysowana jest stalowa konstrukcja, prawdopodobnie stanowiąca część wyposażenia kuchni.

Zdjęcie trzecie przedstawia ręce kobiety w białym uniformie cukierniczym i czarnych rękawiczkach, która dekoruje ciasto przy pomocy worka cukierniczego. Nakłada biały krem na czerwone ciasto.

Zdjęcie czwarte przedstawia ręce kobiety ubranej w biały fartuch i czarne rękawiczki, która przecina biszkopt za pomocą cienkiej nici do krojenia ciast. Biszkopt ma jednolity, złotobrązowy kolor i jest umieszczony na płaskiej powierzchni.

Zdjęcie piąte przedstawia dłoń osoby przesiewającej mąkę przez metalowe sito do przezroczystej miski. Trzyma ona metalowy uchwyt miarki, z której mąka zostaje przesypywana do sita. W tle widać mikser.

Magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia regały magazynowe (wózki transportowe na blachach cukierniczych) zapełnione różnymi wyrobami cukierniczymi. Na półkach widać pączki, niektóre z nich są polukrowane, inne posypane posypką lub oblane czekoladą. Regały są metalowe i wyposażone w kółka, co ułatwia ich przemieszczanie.

Zdjęcie drugie przedstawia różnorodne słodkości wyłożone w witrynie sklepowej, gotowe do sprzedaży. Wśród nich widać miniaturowe tarty z owocami, kawałki ciast i deserów w wielu kolorach i smakach.

Zdjęcie trzecie przedstawia specjalny regał wypełniony różnorodnymi wypiekami i deserami. Ma on przeszklone drzwi, przez które można zobaczyć wyeksponowane produkty. W środku widać różne ciasta, torty i wyroby cukiernicze, które są ułożone na półkach w taki sposób, by były dobrze widoczne dla klientów. Całość znajduje się w pomieszczeniu.

Sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia dłonie osoby w czarnych rękawiczkach, która dekoruje ciasteczka znajdujące się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka są złociste i wydaje się, że mają dodatki, takie jak kawałki karmelu.

Zdjęcie drugie przedstawia dużą, przezroczystą miskę, w której znajduje się ubita na sztywno piana z białek. W misce jest również trzepaczka. Na stole obok miski znajdują się inne składniki i narzędzia kuchenne, w tym jajko w małej miseczce i miarki. W tle na blacie kuchennym widać również blachę z uformowanymi bezami.

Prezentacja przedstawia przykład procesu przygotowywania wyrobów cukierniczych. Zdjęcie przedstawia różne rodzaje czekoladek umieszczone na jasnym tle. Są wśród nich pralinki w kształcie kwadratów i okręgów, niektóre gładkie, inne z ozdobnymi wzorami na wierzchu.

Krok pierwszy: przygotowywanie ciasta do wypieków. Zdjęcie przedstawia przemysłowy mikser, używany w profesjonalnych kuchniach lub piekarniach do przygotowywania ciasta. W tle znajduje się osoba w białym uniformie cukierniczym.

Krok drugi: wypiek ciasta. Zdjęcie przedstawia mężczyznę w białej koszuli, który stoi tyłem do kamery, obok dużego piekarnika. Piekarnik jest zamknięty. Na jego górze znajdują się pokrętła i przyciski. Całość umieszczono w pomieszczeniu.

Krok trzeci: dekorowanie gotowego wypieku. Zdjęcie przedstawia rękę osoby dekorującej wypiek. Ręka wydaje się trzymać narzędzie do dekorowania. Na pierwszym planie jest gotowy wypiek, który wygląda jak babka lub ciastko z wyraźnymi spiralnymi warstwami na wierzchu. Ciastko ma złoty kolor i jest położone na białej powierzchni, która może być papierem do pieczenia.

Krok czwarty: przygotowanie masy kremowej do ciasta. Zdjęcie przedstawia rozmazany element kuchenny, który prawdopodobnie jest częścią miksera stojącego, być może końcówką ubijaka. Fotografia została wykonana w ruchu.

Krok piąty: dekorowanie wyrobów cukierniczych masą kremową. Zdjęcie przedstawia dłoń osoby trzymającej kawałek ciasta. Ciasto jest brązowe, o okrągłym kształcie. Wygląda na to, że jest dekorowane białą masą kremową. Masa kremowa jest nakładana na wierzch ciasta szpatułką.

Krok szósty: przygotowanie wyrobów cukierniczych (gofrów) do dekoracji przy pomocy półproduktów. Zdjęcie przedstawia gofra polanego lukrem, znajdującego się na białym talerzu. Obok gofra leży truskawka.

Krok siódmy: dekorowanie wyrobów cukierniczych przy pomocy wcześniej przygotowanych półproduktów. Zdjęcie przedstawia osobę w białej koszuli, która dekoruje wypieki znajdujące się na czarnej blasze. Nakłada elementy na ciasto za pomocą metalowego elementu. W tle, na stole kuchennym, znajduje się butelka z etykietą. Przed tą osobą znajduje się kilka ciastek z widoczną kremową warstwą na wierzchu.

Podsumowanie
W prezentacji ukazane zostały typowe zadanie zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę, wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł sprawnie.

Wykonywanie dekoracji wyrobów cukierniczych

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia rękę osoby, która dekoruje ciasto plasterkami owoców. Ciasto ma kremową, lekko zarumienioną warstwę na wierzchu, która wygląda na bezę.

Zdjęcie drugie przedstawia deser, który wygląda na czekoladowy suflet lub babeczkę, podany na eleganckim talerzu. Na jego wierzchu znajduje się prawdopodobnie czerwona truskawka, otoczona mniejszymi, perłowymi kulkami wykonanymi z cukru. Talerz, na którym podano deser, ma złote zdobienia, a obok niego znajduje się złota łyżeczka.

Zdjęcie trzecie przedstawia proces dekorowania wypieków cukierniczych. Widoczna jest dłoń, która trzyma pędzel zanurzony w gęstej, błyszczącej masie, która może być polewą karmelową. Pędzel jest przykładany do wypieku, prawdopodobnie tarty lub ciasta, i pokrywa jego wierzch równomierną warstwą masy.

1

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu cukiernik.

R1Yqcl2y4hV18
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ćwiczenia

Wykonaj poniższe ćwiczenia. Wykorzystaj informacje nabyte w tym materiale.

R1edyIecF5wIa1
Ćwiczenie 1
Zaznacz zadania zawodowe cukiernika. Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi.
R13Px8W2CKGWR1
Ćwiczenie 2
Które z poniższych czynności wykonuje cukiernik w trakcie pracy? Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi.
RaAyU92RjSM4B2
Ćwiczenie 3
Podziel produkty na: surowce, półprodukty, wyroby.