Cukiernik, w zależności od wykonywanych zadań zawodowych, może pracować w następujących warunkach:

  • w pomieszczeniach zamkniętych – hala produkcyjna lub część hotelowej kuchni w postaci niewielkiej pracowni, w pomieszczeniach tych często panuje wysoka temperatura powietrza

    R1XQp9mtkjC41
    Praca w hali produkcyjnej
    Źródło: Walter Otto, Fabryka czekolady, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • samodzielnie lub w zespole

    R1FUXIC0Ghqki
    Praca wykonywana samodzielnie
    Źródło: Anna Nekrashevich, Kobieta stojąca przy stole, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w większości w pozycji stojącej

    R5AxQPDEyL5j3
    Praca w pozycji stojącej
    Źródło: Oriel, Wytwórca czekolady składający czekoladowe jajka, dostępny w internecie: www.wikimedia.org, domena publiczna.
  • w systemie jednozmianowym lub wielozmianowym (cukiernik pracuje także w dni wolne od pracy, tj. w niedziele i święta),

    RaVmzXeHcRtvj
    Praca w systemie wielozmianowym
    Źródło: GroMar Sp. z o. o., Praca w systemie wielozmianowym, licencja: CC BY-SA 3.0. Obrazy: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com.
  • wykorzystując specjalistyczne urządzenia mechaniczne i elektryczne.

    R18QkGmLOaqcs
    Praca z wykorzystaniem specjalistycznego urządzenia elektrycznego
    Źródło: Katerina Holmes, Ubijanie jajek mikserem, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.