Warunki pracy
Cukiernik, w zależności od wykonywanych zadań zawodowych, może pracować w następujących warunkach:
w pomieszczeniach zamkniętych – hala produkcyjna lub część hotelowej kuchni w postaci niewielkiej pracowni, w pomieszczeniach tych często panuje wysoka temperatura powietrza
R1XQp9mtkjC41 Praca w hali produkcyjnejŹródło: Walter Otto, Fabryka czekolady, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.samodzielnie lub w zespole
R1FUXIC0Ghqki Praca wykonywana samodzielnieŹródło: Anna Nekrashevich, Kobieta stojąca przy stole, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.w większości w pozycji stojącej
R5AxQPDEyL5j3 Praca w pozycji stojącejŹródło: Oriel, Wytwórca czekolady składający czekoladowe jajka, dostępny w internecie: www.wikimedia.org, domena publiczna.w systemie jednozmianowym lub wielozmianowym (cukiernik pracuje także w dni wolne od pracy, tj. w niedziele i święta),
RaVmzXeHcRtvj Praca w systemie wielozmianowymŹródło: GroMar Sp. z o. o., Praca w systemie wielozmianowym, licencja: CC BY-SA 3.0. Obrazy: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com.wykorzystując specjalistyczne urządzenia mechaniczne i elektryczne.
R18QkGmLOaqcs Praca z wykorzystaniem specjalistycznego urządzenia elektrycznegoŹródło: Katerina Holmes, Ubijanie jajek mikserem, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.