Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń:

  • pobierania surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,

  • wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń,

  • użytkowania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego,

  • magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego.

RoR7ktJb23wpp1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, licencja: CC BY-SA 3.0.

„Mój standardowy dzień pracy to pobieranie surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń”.

Andrzej, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego

Ciekawostka

Samochody i żelki są powlekane tym samym rodzajem wosku, aby nadać połysk.

Rh6yPnxQVtKv6
Źródło: Pixabay, Żelki, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Pobieranie surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń

1, 1, 1
R1InhVVngqrQZ
Pobieranie i selekcjonowanie surowców z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
Źródło: aleksandarlittlewolf, Mycie marchwi, dostępny w internecie: www.freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1AE2OuEq9e4D
Pobieranie półproduktów z magazynu z użyciem wózka widłowego
Źródło: ELEVATE, Obsługa wózka widłowego, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R17vplKSMwZTf
Pobieranie dodatków do produkcji spożywczej
Źródło: aleksandarlittlewolf, dostępny w internecie: www.freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane Pobieranie i selekcjonowanie surowców z wykorzystaniem maszyn i urządzeń. Na zdjęciu widać niebieską maszynę przemysłową, które wybiera, a następnie myje ogromną ilość marchwi.

Zdjęcie drugie, podpisane Pobieranie półproduktów z magazynu z użyciem wózka widłowego. Na zdjęciu widać mężczyznę w żółtej kamizelce odblaskowej obsługującego żółty wózek widłowy w magazynie. Na widłach znajduje się stos towaru.

Zdjęcie trzecie, podpisane Pobieranie dodatków do produkcji spożywczej. Na zdjęciu widać mężczyznę ubranego w kompletny ochronny strój roboczy. Znajduje się na hali magazynowej. Dookoła niego widoczne są ogromne stalowe zbiorniki. Mężczyzna w dłoniach trzyma dwa plastikowe opakowania z dodatkami do produkcji spożywczej.

Wytwarzanie półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii jest sześć zdjęć.

Zdjęcie pierwsze, podpisane Obsługiwanie maszyn i urządzeń w przemyśle mleczarskim - uruchomienie linii do produkcji serowarskiej. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu, niebieskich rękawiczkach, białym czepku ochronnym i masce na twarzy. Stoi przy dużym stalowym zbiorniku. Jedną ręką wciska jeden z przycisków na kontenerze, drugą ręką trzyma podkładkę z wytycznymi.

Zdjęcie drugie, podpisane Ustawianie parametrów linii produkcyjnej. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu, niebieskich rękawiczkach, białej czapce z daszkiem i masce na twarzy. Stoi przy maszynie sterującą linią produkcyjną. Mężczyzna w prawej dłoni trzyma specjalny przyrząd służący do ustawiania parametrów urządzenia.

Zdjęcie trzecie, podpisane Dokładanie dodatków do produkcji. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu i czepku ochronnym. Stoi przy ogromnym stalowym zbiorniku. Przekręca zawór, aby go otworzyć. W tle widać inne podobne zbiorniki.

Zdjęcie czwarte, podpisane Kontrola ustawień maszyn w produkcji serowarskiej. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu, niebieskich rękawiczkach, białym czepku ochronnym i masce na twarzy.  Stoi przy ogromnym stalowym urządzeniu. W rękach trzyma tablet, za pomocą którego kontroluje ustawienia urządzenia.

Zdjęcie piąte, podpisane Ocena jakościowa półproduktów mleczarskich. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu, niebieskich rękawiczkach, białej czapce z daszkiem i masce na twarzy. Stoi przy taśmociągu linii produkcyjnej, na którym leży duży blok sera. Mężczyzna trzyma w rękach podkładkę z wytycznymi. Sprawdza jakość produktu.

Zdjęcie szóste, podpisane Kontrola jakości produktów gotowych. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu i czapce z daszkiem. Stoi w hali magazynowej. Na licznym regałach widoczne są sery zapakowane w żółtą folię. Mężczyzna w dłoniach trzyma jeden z takich serów.

Użytkowanie maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego

1, 1, 1
RNhwo9Gsk0MTe
Wypalanie kawy za pomocą pieca
Źródło: cottonbro studio, Piec do wypalania kawy, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R140Vz199SiWT
Pakowanie oraz ważenie gotowego produktu
Źródło: cottonbro studio, Ważenie spakowanego produktu, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1Pb6HgESKPWd
Rozlew napojów oraz ich pakowanie
Źródło: Los Muertos Crew, Rozlewanie płynu do butelek, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe. W galerii są trzy zdjęcia.

Zdjęcie pierwsze, podpisane Wypalanie kawy za pomocą pieca. Na zdjęciu widoczny jest mężczyzna. Stoi przy ogromnym piecu do wypalania kawy. W podajniku pieca jest ogromna ilość ziaren kawy.

Zdjęcie drugie, podpisane Pakowanie oraz ważenie gotowego produktu. Na zdjęciu widać mężczyznę. Stoi przy ladzie, na której jest specjalistyczna waga do gotowych produktów. Obok wagi stoi maszyna podająca produkt, a obok maszyny widać różnego rodzaju produkty.

Zdjęcie trzecie, podpisane Rozlew napojów oraz ich pakowanie. Na zdjęciu widać kobietę w białej koszule, masce na twarzy i czepku ochronnym. Stoi przy maszynie, która służy do rozlewania płynów do opakowań końcowych. Pierwsza butelka na taśmociągu jest napełniona. Natomiast kobieta w ręku trzyma pustą butelkę.

Galeria przedstawia przykład procesu produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń w formie prezentacji krok po kroku.

Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu, niebieskich rękawiczkach, białej czapce z daszkiem i masce na twarzy. W dłoniach trzyma podkładkę z dokumentację. Mężczyzna stoi w hali produkcyjnej. W tle widać różne rury, instalacje i maszyny.

Krok pierwszy, podpisany Reagowanie na bieżące awarie i przestoje produkcyjne. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu i niebieskim czepku ochronnym. Stoi przy panelu sterującym maszyny. Wciska jeden z przycisków na wyświetlaczu. W tle widać właściwą maszynę.

Krok drugi, podpisany Nadzór nad linią produkcyjną. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu, niebieskich rękawiczkach, białym czepku ochronnym i masce na twarzy. Stoi przy maszynie należącej do linii produkcyjnej. Sprawdza, czy działa poprawnie.

Krok trzeci, podpisany Prowadzenie kontroli jakości produktów. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu i niebieskim czepku ochronnym. Stoi przy taśmociągu linii produkcyjnej, na którym znajdują się butelki ketchupu. Butelki mają etykiety. Mężczyzna trzyma w rękach jedną z takich butelek. Sprawdza jakość produktu.

Krok czwarty, podpisany Przygotowywanie opakowań na gotowe produkty. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu i niebieskim czepku ochronnym. W rękach trzyma rozłożone kartonowe opakowania. Obok niego widoczny jest duży stos takich samych kartonów. W tle widać dużą maszynę przemysłową i metalowe schody.

Krok piąty, podpisany Magazynowanie gotowych produktów spożywczych. Na zdjęciu widać mężczyznę w białym fartuchu i niebieskim czepku ochronnym. Stoi tyłem, w hali magazynowej, gdzie przechowywane są gotowe produkty spożywcze. Patrzy w stronę dużych regałów zapełnionych towarem. Bliżej niego znajdują się palety ze składowanym towarem.

Podsumowanie. W prezentacji ukazane zostały typowe zadania zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę, wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł bezpiecznie i sprawnie.