Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, w zależności od wykonywanych zadań zawodowych, może pracować w następujących warunkach:

  • w pomieszczeniach zamkniętych

    R17cldRaZsHnT
    Źródło: Unsplash+, Obsługa maszyny, dostępny w internecie: www.unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w pobliżu gorących urządzeń oraz wirujących części maszyn i ostrych narzędzi

    R1V0jr4EIoZZj
    Źródło: Autor nieznany, Piec do wypalania kawy, dostępny w internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w niekorzystnych warunkach termicznych (wysoka lub niska temperatura)

    R1CYD4ptZVCW1
    Źródło: Mark Stebnicki, Przetwórstwo mięsne, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • samodzielnie lub w zespole

    RiEVVDKixBANZ
    Źródło: Los Muertos Crew, Rozlewanie płynu do opakowań, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w pozycji stojącej lub dostosowanej do warunków pracy

    RSB14Sxi5nOsa
    Źródło: Autor nieznany, Sortowanie produktów spożywczych, dostępny w internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w systemie jednozmianowym lub wielozmianowym (w zależności od miejsca zatrudnienia), w tym na zmianach nocnych

    RPyGDWRYLfKMR
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., Czas pracy, licencja: CC BY-SA 3.0. Obrazy: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com.
  • w środowisku narażonym na hałas

    RPWWBr4VFheDw
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., Obsługa maszyny, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.