Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń:
pobierania surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,
wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń,
użytkowania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego,
magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego.
SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich:
planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich,
użytkowania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich,
wytwarzania wyrobów mleczarskich,
oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.
„Na co dzień zajmuje się odbiorem mleka, przygotowaniem surowców, materiałów i dodatków do produkcji przetworów mleczarskich”.
Agnieszka, technik przetwórstwa mleczarskiego
Przez całe wieki mleko i podstawowe wyroby z mleka były wytwarzane w gospodarstwach wiejskich i zużywane głównie dla potrzeb własnych tych gospodarstw.
Przykładowe zadania zawodowe
Pobieranie surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe.
Zdjęcie pierwsze przedstawia maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów spożywczych: kocioł warzelny/pasteryzator oraz kocioł serowarski.
Zdjęcie drugie przedstawia wstępne dogrzewanie gęstwy serowarskiej w stalowym garnku gastronomicznym. Widoczna jest kobieta w fartuszku, która miesza chochlą gęstwę serwatorską w dużym garnku znajdującym się na palniku kuchenki.
Zdjęcie trzecie przedstawia przygotowanie zalewy z olejem i przyprawami do miksu sałatkowego. Kobieta w fartuszku nalewa olej do plastikowego pojemnika z miarką. Na blacie rozstawione są słoiki z przetworami.
Wytwarzanie półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe.
Zdjęcie pierwsze przedstawia przygotowanie zestawu przypraw, np.: papryka, bazylia, pomidory, płatki chili, czarnuszka lub czosnek niedźwiedzi. Kobieta w fartuszku przesypuje przyprawę z plastikowego pojemnika do metalowej miski.
Zdjęcie drugie przedstawia nacieranie uformowanych serów zestawem przypraw. Pokazane jest nacieranie kawałka sera przyprawami znajdującymi się w metalowej misce.
Zdjęcie trzecie przedstawia wypełnianie form serowarskich odsączonym skrzepem pobranym z kotła serowarskiego. Pokazana jest kobieta, która sięga ręką do metalowego kotła. Obok niej na wózku znajduje się taca z pojemnikami wypełnionymi skrzepem serwatorskim.
Magazynowanie wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego
Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe.
Zdjęcie pierwsze przedstawia zagęszczanie skrzepu w formach twarożkarskich poprzez częściowe usunięcie nadmiaru serwatki (pod wpływem własnego ciężaru). Pokazane są plastikowe pojemniki, w których znajduje się biały skrzep.
Zdjęcie drugie przedstawia dojrzewanie sera pokrytego woskiem/parafiną spożywczą lub inną powłoką w pomieszczeniu z odpowiednim mikroklimatem. Pokazane są cztery dojrzewające sery o okrągłym kształcie leżące na drewnianej desce.
W prezentacji pokazane są przykładowe zadania zawodowe technika przetwórstwa mleczarskiego.
Zdjęcie pierwsze przedstawia okrągły kawałek sera położony na drewnianej desce.
Krok pierwszy - Użytkowanie kotła serowarskiego. Zdjęcie przedstawia kobietę sięgającą ręką do metalowego kotła. Obok niej stoi wózek z tacą.
Krok drugi - pozyskiwanie skrzepu z kotła serowarskiego przy pomocy nabierki do skrzepu. Zdjęcie przedstawia kobietę sięgającą chochlą do kotła wypełnionego skrzepem.
Krok trzeci - Napełnianie foremek skrzepem serowarskim przy pomocy nabierki do skrzepu. Zdjęcie przedstawia plastikowe foremki wypełnione skrzepem. W jednym z nich zanurzona jest nabieraczka.
Krok czwarty - Dojrzewanie sera pokrytego woskiem/parafiną spożywczą lub inna powłoką. Zdjęcie przedstawia cztery kawałki dojrzewającego sera, położone na drewnianej desce.
Krok piąty - Uformowane serki po wyjęciu z form. Zdjęcie przedstawia kobietę w fartuszku i czepku ochronnym, niosącą tacę z uformowanymi serkami.
Obsługiwanie maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego
W galerii pokazane są zdjęcia związane z zawodem technika przetwórstwa mleczarskiego.
Zdjęcie pierwsze przedstawia masielnicę. Maszyna ma cztery nogi, zamknięcie i pokrywę z uchwytami i otworem wypełnionym szybką.
Zdjęcie drugie przedstawia pozyskiwanie skrzepu z kotła serowarskiego przy pomocy nabierki do skrzepu. Pokazany jest kocioł serowarski wypełniony skrzepem. Widoczna jest dłoń osoby, która wyciąga skrzep za pomocą nabierki.
Zdjęcie trzecie przedstawia prasowanie sera – formy wypełnione skrzepem poddaje się ściskaniu przy pomocy prasy. Pokazane są metalowe stoły, na których znajdują się plastikowe pojemniki wypełnione skrzepem.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik przetwórstwa mleczarskiego.