Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie przetwórca ryb powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
SPC.05. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych:
przygotowywanie surowców do produkcji przetworów rybnych,
wykonywanie operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów rybnych,
dystrybucja i magazynowanie surowców, półproduktów i przetworów rybnych.
„Mój standardowy dzień pracy to przygotowywanie surowców do produkcji przetworów rybnych.”
Dariusz, przetwórca ryb
Okoń jest rybą, która może pochłaniać tlen z powietrza i raczkować na lądzie przy pomocy płetw piersiowych.
Przykładowe zadania zawodowe
Przygotowywanie surowców do produkcji przetworów rybnych
Zdjęcie pierwsze. Filetowanie ryby. Zdjęcie przedstawia osobę w niebieskich rękawiczkach filetującą rybę na niebieskim blacie.
Zdjęcie drugie przedstawia mężczyznę usuwającego z pomocą noża kręgosłupa ryby wraz z ościami. Mężczyzna ma ubrane rękawiczki.
Zdjęcie trzecie przedstawia osobę porcjującą rybę i odważającą ją na wadze.
Zdjęcie czwarte przedstawia stół, na którym leży duża ilość ryb. Pracownicy stojący wokół stołu ubrani w ubrania robocze i rękawiczki z pomocą noży odcinają głowy i ogony rybom.
Wykonywanie operacji technologicznych związanych z produkcją przetworów rybnych
Galeria zdjęć
Zdjęcie pierwsze przedstawia osobę w niebieskich rękawiczkach i ubraniu ochronnym trzymającą filety śledziowe nad plastikowym białym wiaderkiem. W tle na blacie leżą filety rybne.
Zdjęcie drugie przedstawia osobę w niebieskich rękawiczkach trzymającą w rękach filety śledziowe nad pojemnikiem stojącym na wadze elektronicznej. W tle znajdują się puste plastikowe pojemniki oraz wypełnione filetami ryb.
Na trzecie zdjęciu znajduje się osoba, która zawija filety śledziowe nadzieniem cebulowym na blacie. W tle znajdują się filety śledziowe oraz porcja nadzienia. Na blacie znajduje się też plastikowe białe wiaderko.
Przykładowe zadania w pracy przetwórcy ryb
Zdjęcie przedstawia ryby wyłożone na pokruszonym lodzie, po prawej stronie obok znajdują się dzwonki ryb.
Krok pierwszy Ubieranie odzieży ochronnej. Zdjęcie przedstawia moment zakładania niebieskich rękawiczek.
Krok drugi Przeprowadzanie obróbki wstępnej ryby. Zdjęcie przedstawia mężczyznę w białej czapce z daszkiem oraz w fartuchu ochronnym przecinającego rybę nożem na blacie.
Krok trzeci Usuwanie łusek ze skóry. Zdjęcie przedstawia osobę w białym ubraniu ochronnym. Prawa dłoń w granatowej rękawiczce przytrzymuje rybę na blacie. W tle widać drugą rękę.
Krok czwarty Porcjowanie ryby. Na zdjęciu znajduje się metalowa maszyna z rączką do porcjowania ryb. W urządzeniu znajduje się pojemnik z rybą. W tle widać rękę osoby na rączce.
Krok piąty Usuwanie niejadalnej części ryby. Zdjęcie przedstawia moment usuwania części niejadalnych ryby przez osobę, która lewą ręką w granatowej rękawiczce przytrzymuje rybę na blacie. Obok leży nóż z niebieską rączką. W tle widać prawą dłoń
Krok szósty Usuwanie niejadalnej części ryby. Zdjęcie przedstawia mężczyznę w białej czapce z daszkiem, fartuchu ochronnym i czarnych rękawiczkach przy blacie trzymającego część ryby pod bieżącą wodą wypływającą z kranu.
Krok siódmy. Dokładne oczyszczanie produktu. Zdjęcie przedstawia osobę w fartuchu ochronnym i czarnych rękawiczkach przy blacie trzymającego część ryby pod bieżącą wodą wypływającą z kranu.
Dystrybucja i magazynowanie surowców, półproduktów i przetworów rybnych
Galeria zdjęć
Zdjęcie pierwsze przedstawia plastikowe pojemniki z rybami. W tle znajdują się różne pojemniki. Ryby mają pomarańczowy kolor.
Zdjęcie drugie przedstawia plastikowe pojemniki z rybami. W tle znajdują się różne pojemniki. Ryby mają pomarańczowy kolor.
Zdjęcie trzecie przedstawia cztery szare skrzynie z rybami położone obok siebie.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu przetwórca ryb.
Ćwiczenia
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do ćwiczenia, które pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu przetwórca ryb.