Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne:

  • wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne,

  • realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności,

  • wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego,

  • wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych,

  • wykonywanie prac pomocniczych w części handlowo‑usługowej obiektu gastronomicznego.

R1PIgY949RgQW1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Pracownik pomocniczy gastronomii, licencja: CC BY-SA 3.0.

„W swojej pracy przygotowuję różnego rodzaju półprodukty do wykonania potraw, ciast, napojów i deserów. Przygotowuję warzywa, owoce, mięso, ryby do dalszej obróbki”.

Dagmara, pracownik pomocniczy gastronomii

Ciekawostka

Pracownik pomocniczy gastronomii wykonuje prace pomocnicze związane z ekspedycją potraw i napojów, wspomaga innych pracowników zakładu gastronomicznego przy wykonywaniu rozmaitych zadań.

R12qtsl5rVLBV
Źródło: 12019, Lepienie pierożków w kuchni, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.

Zdjęcie pierwsze przedstawia pracownika pomocniczego gastronomii w trakcie zmywania talerza.

Zdjęcie drugie przedstawia mężczyznę porządkującego salę – ustawiającego krzesła.

Realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności

1,1,1
R10K3kbjYg9v5
Zamrażarka do przechowywania żywności
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Zamrażarka, licencja: CC BY-SA 3.0.
R10SUCsrPGCaJ
Tace do przenoszenia żywności
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Stalowe tace, licencja: CC BY-SA 3.0.
RCFIFlKNWRAhG
Mikrofalówka
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Kuchenka mikrofalowa, licencja: CC BY-SA 3.0.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności.

Zdjęcie pierwsze przedstawia dwie stojące obok siebie zamrażarki do przechowywania żywności.

Zdjęcie drugie srebrne, płaskie tace do przenoszenia żywności położone na blacie roboczym.

Zdjęcie trzecie przedstawia dużą mikrofalówkę w kuchni obiektu gastronomicznego.

Wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego

1,1
R1QBgiX3XgVyQ
Krojenie warzyw
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Krojenie warzyw, licencja: CC BY-SA 3.0.
RzCjYHWC1tEjR
Sprzątanie blatów roboczych
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Sprzątanie blatu roboczego, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego.

Zdjęcie pierwsze przedstawia krojenie warzyw – na blacie obrana i pokrojona w plastry cebula.

Zdjęcie drugie przedstawia sprzątanie blatu roboczego – pracownica w białej koszuli i czarnym fartuchu sprząta blat.

Prezentacja przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych.

Krok pierwszy – przygotowywanie produktów. Fotografia przedstawia krojenie warzyw – na blacie obrana i pokrojona w plastry cebula.

Krok drugi – przyrządzanie dania. Fotografia przedstawia mężczyznę w białym fartuchu z granatowymi mankietami i czapce, komponującego na talerzu sałatkę z pomidorów, jajek i sałaty.

Krok trzeci – wydawanie dania. Fotografia przedstawia zbliżenie na prezentowane na trzymanym w ręku talerzu danie – stek, pesto, cukinia, pomidory.

Krok czwarty – sprzątanie. Fotografia przedstawia pracownika pomocniczego gastronomii w trakcie zmywania naczyń.

Wykonywanie prac pomocniczych w części handlowo‑usługowej obiektu gastronomicznego

1,1
R1V5XVT9mNLtP
Pakowanie dań
Źródło: freepik, Pakowanie dań, dostępny w internecie: www.freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RxR8502Pc2KlN
Nakrywanie do stołu
Źródło: PublicDomainPictures, Nakrywanie do stołu, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego.

Zdjęcie pierwsze przedstawia pakowanie dania w plastikowym pojemniku do torby do przewożenia żywności.

Zdjęcie drugie przedstawia stół z zastawą stołową na niebieskim obrusie.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu pracownik pomocniczy gastronomii.

RwkPPSsktzOlQ
Gra edukacyjna dotycząca zawodu pracownik pomocniczy gastronomii.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ćwiczenia

R1YkuS7tRWnym2
Ćwiczenie 1
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi.
Które z podanych zadań zawodowych należą do zakresu kwalifikacji HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne?
RddIBAhUxOeSG2
Ćwiczenie 2
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi.
Do typowych zadań zawodowych pracownika pomocniczego gastronomii należy: