Zadania zawodowe
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne:
wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne,
realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności,
wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego,
wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych,
wykonywanie prac pomocniczych w części handlowo‑usługowej obiektu gastronomicznego.
„W swojej pracy przygotowuję różnego rodzaju półprodukty do wykonania potraw, ciast, napojów i deserów. Przygotowuję warzywa, owoce, mięso, ryby do dalszej obróbki”.
Dagmara, pracownik pomocniczy gastronomii
Pracownik pomocniczy gastronomii wykonuje prace pomocnicze związane z ekspedycją potraw i napojów, wspomaga innych pracowników zakładu gastronomicznego przy wykonywaniu rozmaitych zadań.
Przykładowe zadania zawodowe
Wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
Zdjęcie pierwsze przedstawia pracownika pomocniczego gastronomii w trakcie zmywania talerza.
Zdjęcie drugie przedstawia mężczyznę porządkującego salę – ustawiającego krzesła.
Realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności.
Zdjęcie pierwsze przedstawia dwie stojące obok siebie zamrażarki do przechowywania żywności.
Zdjęcie drugie srebrne, płaskie tace do przenoszenia żywności położone na blacie roboczym.
Zdjęcie trzecie przedstawia dużą mikrofalówkę w kuchni obiektu gastronomicznego.
Wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego.
Zdjęcie pierwsze przedstawia krojenie warzyw – na blacie obrana i pokrojona w plastry cebula.
Zdjęcie drugie przedstawia sprzątanie blatu roboczego – pracownica w białej koszuli i czarnym fartuchu sprząta blat.
Prezentacja przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych.
Krok pierwszy – przygotowywanie produktów. Fotografia przedstawia krojenie warzyw – na blacie obrana i pokrojona w plastry cebula.
Krok drugi – przyrządzanie dania. Fotografia przedstawia mężczyznę w białym fartuchu z granatowymi mankietami i czapce, komponującego na talerzu sałatkę z pomidorów, jajek i sałaty.
Krok trzeci – wydawanie dania. Fotografia przedstawia zbliżenie na prezentowane na trzymanym w ręku talerzu danie – stek, pesto, cukinia, pomidory.
Krok czwarty – sprzątanie. Fotografia przedstawia pracownika pomocniczego gastronomii w trakcie zmywania naczyń.
Wykonywanie prac pomocniczych w części handlowo‑usługowej obiektu gastronomicznego
Galeria przedstawia przykładowe zdjęcia ukazujące wykonywanie prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego.
Zdjęcie pierwsze przedstawia pakowanie dania w plastikowym pojemniku do torby do przewożenia żywności.
Zdjęcie drugie przedstawia stół z zastawą stołową na niebieskim obrusie.
Gra edukacyjna
Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu pracownik pomocniczy gastronomii.