Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń:

  • pobierania surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń,

  • wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń,

  • użytkowania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego,

  • magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego.

SPC.06. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich:

  • planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich,

  • użytkowania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich,

  • wytwarzania wyrobów mleczarskich,

  • oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.

R10I2qPUKuDd81
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Technik przetwórstwa mleczarskiego, licencja: CC BY-SA 3.0.

„Na co dzień zajmuję się odbiorem mleka, przygotowaniem surowców, materiałów i dodatków do produkcji przetworów mleczarskich”.

Agnieszka, technik przetwórstwa mleczarskiego

R1NHTZDCMOmgA
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Pomieszczenie produkcyjne w przetwórstwie mleczarskim, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Przez całe wieki mleko i podstawowe wyroby z mleka były wytwarzane w gospodarstwach wiejskich i zużywane głównie dla potrzeb własnych tych gospodarstw.

Przykładowe zadania zawodowe

Pobieranie surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów spożywczych: kocioł warzelny/pasteryzator oraz kocioł serowarski.

Zdjęcie drugie przedstawia wstępne dogrzewanie gęstwy serowarskiej w stalowym garnku gastronomicznym. Widoczna jest kobieta w fartuszku, która miesza chochlą gęstwę serwatorską w dużym garnku znajdującym się na palniku kuchenki.

Zdjęcie trzecie przedstawia przygotowanie zalewy z olejem i przyprawami do miksu sałatkowego. Kobieta w fartuszku nalewa olej do plastikowego pojemnika z miarką. Na blacie rozstawione są słoiki z przetworami.

Wytwarzanie półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń

1,1,1
R1BMpu6xQSV1p

Przygotowanie zestawu przypraw, np.: papryka, bazylia, pomidory, płatki chili, czarnuszka lub czosnek niedźwiedzi

Źródło: GroMar Sp. z o. o., Przygotowanie zestawu przypraw, licencja: CC BY-SA 3.0.
RID7juJARBmoG

Nacieranie uformowanych serów zestawem przypraw

Źródło: GroMar Sp. z o. o., Nacieranie serów, licencja: CC BY-SA 3.0.
RzY4StYDBDQaY

Wypełnianie form serowarskich odsączonym skrzepem pobranym z kotła serowarskiego

Źródło: GroMar Sp. z o. o., Wypełnianie form serowarskich, licencja: CC BY-SA 3.0.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia przygotowanie zestawu przypraw, np.: papryka, bazylia, pomidory, płatki chili, czarnuszka lub czosnek niedźwiedzi. Kobieta w fartuszku przesypuje przyprawę z plastikowego pojemnika do metalowej miski.

Zdjęcie drugie przedstawia nacieranie uformowanych serów zestawem przypraw. Pokazane jest nacieranie kawałka sera przyprawami znajdującymi się w metalowej misce.

Zdjęcie trzecie przedstawia wypełnianie form serowarskich odsączonym skrzepem pobranym z kotła serowarskiego. Pokazana jest kobieta, która sięga ręką do metalowego kotła. Obok niej na wózku znajduje się taca z pojemnikami wypełnionymi skrzepem serwatorskim.

Magazynowanie wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego

1,1
RMzOhzIs8wHd6

Zagęszczanie skrzepu w formach twarożkarskich poprzez częściowe usunięcie nadmiaru serwatki (pod wpływem własnego ciężaru)

Źródło: GroMar Sp. z o. o., Zagęszczanie skrzepu, licencja: CC BY-SA 3.0.
R10N986p9M15e

Dojrzewanie sera pokrytego woskiem/parafiną spożywczą lub inną powłoką w pomieszczeniu z odpowiednim mikroklimatem

Źródło: GroMar Sp. z o. o., Dojrzewanie sera, licencja: CC BY-SA 3.0.

Galeria przedstawia przykładowe zadania zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia zagęszczanie skrzepu w formach twarożkarskich poprzez częściowe usunięcie nadmiaru serwatki (pod wpływem własnego ciężaru). Pokazane są plastikowe pojemniki, w których znajduje się biały skrzep.

Zdjęcie drugie przedstawia dojrzewanie sera pokrytego woskiem/parafiną spożywczą lub inną powłoką w pomieszczeniu z odpowiednim mikroklimatem. Pokazane są cztery dojrzewające sery o okrągłym kształcie leżące na drewnianej desce.

W prezentacji pokazane są przykładowe zadania zawodowe technika przetwórstwa mleczarskiego.

Zdjęcie pierwsze przedstawia dwa słoiki wypełnione kawałkami sera, zalewą i przyprawami.

Krok pierwszy - przygotowanie mieszanek ziołowych do nacierania uformowanych serów. Pokazane są ustawione na blacie plastikowe, zamykane pojemniki z przyprawami. Obok stoi taca, na której są sery natarte przyprawami.

Krok drugi - Oprószanie uformowanych serów dowolnymi mieszankami ziołowymi. Przedstawiona jest metalowa taca, na której leżą natarte przyprawami sery.

Krok trzeci - Krojenie sera w kostkę do przygotowania miksu sałatkowego. Pokazana jest kobieta, która kroi ser na drewnianej desce. Obok, na blacie stoją słoiki puste oraz pełne słoiki.

Krok czwarty - Napełnianie opakowań jednostkowych/słoików pokrojonym w kostkę serem. Pokazane są słoiki na blacie. Część z nich jest zapełniona miksem sałatkowym i zakręcona nakrętkami. Pozostałe są wypełnione kawałkami sera.

Krok piąty - Gotowe do ekspedycji opakowania jednostkowe miksu sałatkowego w oleju z różnymi przyprawami. Pokazane są słoiki wypełnione serem, kawałkami warzyw, przyprawami i zalewą, ustawione na ceramicznej tacy.

Użytkowanie maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego

1,1,1
RgYJ43Jd7WO63

Masielnica

Źródło: GroMar Sp. z o. o., Masielnica, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1FOuKDZE1T9T
Pozyskiwanie skrzepu z kotła serowarskiego przy pomocy nabierki do skrzepu
Źródło: GroMar Sp. z o. o., Pozyskiwanie skrzepu z kotła serowarskiego, licencja: CC BY-SA 3.0.
R18jRDJxz3MzZ

Prasowanie sera – formy wypełnione skrzepem poddaje się ściskaniu przy pomocy prasy

Źródło: GroMar Sp. z o. o., Prasowanie sera, licencja: CC BY-SA 3.0.

W galerii pokazane są zdjęcia związane z zawodem technika przetwórstwa mleczarskiego.

Zdjęcie pierwsze przedstawia masielnicę. Maszyna ma cztery nogi, zamknięcie i pokrywę z uchwytami i otworem wypełnionym szybką.

Zdjęcie drugie przedstawia pozyskiwanie skrzepu z kotła serowarskiego przy pomocy nabierki do skrzepu. Pokazany jest kocioł serowarski wypełniony skrzepem. Widoczna jest dłoń osoby, która wyciąga skrzep za pomocą nabierki.

Zdjęcie trzecie przedstawia prasowanie sera – formy wypełnione skrzepem poddaje się ściskaniu przy pomocy prasy. Pokazane są metalowe stoły, na których znajdują się plastikowe pojemniki wypełnione skrzepem.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu technik przetwórstwa mleczarskiego.

RuXbYwv46MJnQ
Gra edukacyjna
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ćwiczenia

R1aaayhUI3Hdi2
Ćwiczenie 1
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Do zadań zawodowych technika przetwórstwa mleczarskiego należą:
R1aKuKwNoGbln2
Ćwiczenie 2
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Do przeciwwskazań wykonywania zawodu technik przetwórstwa mleczarskiego należą:
RScqIoOsZMcNG2
Ćwiczenie 3
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Technik przetwórstwa mleczarskiego może podejmować pracę w: