Zaznacz prawdziwe i fałszywe odpowiedzi dotyczące składników budulcowych organizmu zwierzęcia. Możliwe odpowiedzi: 1. witamina K bierze udział w krzepnięciu krwi, 2. glikogen to efekt przemiany węglowodanów, która dokonuje się pod wpływem insuliny, glikogen jest cennym źródłem energii, 3. białka składają się z aminokwasów, których część organizm zwierzęcia wytwarza samodzielnie, ale część należy dostarczyć z paszą, 4. fluor bierze udział w budowie zębów i kości; nie ma możliwości szkodliwego przedawkowania fluoru, 5. wszystkie witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, 6. tłuszcze wchodzą w skład struktur komórkowych (błony białkowo‑lipidowe), stanowią substancję zapasową, tłuszcz podskórny tworzy izolację cieplną, ułatwiają wchłanianie rozpuszczalnych w nich witamin (A, D, E, K), 7. jedynym sposobem zapobiegania jełczeniu tłuszczu w paszy jest skrócenie do minimum terminu przydatności paszy
Zaznacz prawdziwe i fałszywe odpowiedzi dotyczące składników budulcowych organizmu zwierzęcia. Możliwe odpowiedzi: 1. witamina K bierze udział w krzepnięciu krwi, 2. glikogen to efekt przemiany węglowodanów, która dokonuje się pod wpływem insuliny, glikogen jest cennym źródłem energii, 3. białka składają się z aminokwasów, których część organizm zwierzęcia wytwarza samodzielnie, ale część należy dostarczyć z paszą, 4. fluor bierze udział w budowie zębów i kości; nie ma możliwości szkodliwego przedawkowania fluoru, 5. wszystkie witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, 6. tłuszcze wchodzą w skład struktur komórkowych (błony białkowo‑lipidowe), stanowią substancję zapasową, tłuszcz podskórny tworzy izolację cieplną, ułatwiają wchłanianie rozpuszczalnych w nich witamin (A, D, E, K), 7. jedynym sposobem zapobiegania jełczeniu tłuszczu w paszy jest skrócenie do minimum terminu przydatności paszy
Ćwiczenie 2. Retencja azotu
Połącz w pary
Ćwiczenie 2. Retencja azotu
RXccBe2MHFoI91
Bilans azotu to przede wszystkim informacja o przyroście lub ubytku tkanki mięśniowej. Ilość azotu zatrzymanego w organizmie nazywa się retencją azotu.
Połącz w pary. retencja dodatnia Możliwe odpowiedzi: 1. stan równowagi azotowej charakterystyczny dla zwierząt dorosłych, 2. ubytek białka z organizmu, parametr charakterystyczny dla zwierząt chorych, starych lub krótkotrwale u samic wysokomlecznych w szczytowym okresie laktacji, 3. przyrost tkanki mięśniowej, występuje u zwierząt młodych i rosnących retencja ujemna Możliwe odpowiedzi: 1. stan równowagi azotowej charakterystyczny dla zwierząt dorosłych, 2. ubytek białka z organizmu, parametr charakterystyczny dla zwierząt chorych, starych lub krótkotrwale u samic wysokomlecznych w szczytowym okresie laktacji, 3. przyrost tkanki mięśniowej, występuje u zwierząt młodych i rosnących retencja równa zeru Możliwe odpowiedzi: 1. stan równowagi azotowej charakterystyczny dla zwierząt dorosłych, 2. ubytek białka z organizmu, parametr charakterystyczny dla zwierząt chorych, starych lub krótkotrwale u samic wysokomlecznych w szczytowym okresie laktacji, 3. przyrost tkanki mięśniowej, występuje u zwierząt młodych i rosnących
Bilans azotu to przede wszystkim informacja o przyroście lub ubytku tkanki mięśniowej. Ilość azotu zatrzymanego w organizmie nazywa się retencją azotu.
Połącz w pary. retencja dodatnia Możliwe odpowiedzi: 1. stan równowagi azotowej charakterystyczny dla zwierząt dorosłych, 2. ubytek białka z organizmu, parametr charakterystyczny dla zwierząt chorych, starych lub krótkotrwale u samic wysokomlecznych w szczytowym okresie laktacji, 3. przyrost tkanki mięśniowej, występuje u zwierząt młodych i rosnących retencja ujemna Możliwe odpowiedzi: 1. stan równowagi azotowej charakterystyczny dla zwierząt dorosłych, 2. ubytek białka z organizmu, parametr charakterystyczny dla zwierząt chorych, starych lub krótkotrwale u samic wysokomlecznych w szczytowym okresie laktacji, 3. przyrost tkanki mięśniowej, występuje u zwierząt młodych i rosnących retencja równa zeru Możliwe odpowiedzi: 1. stan równowagi azotowej charakterystyczny dla zwierząt dorosłych, 2. ubytek białka z organizmu, parametr charakterystyczny dla zwierząt chorych, starych lub krótkotrwale u samic wysokomlecznych w szczytowym okresie laktacji, 3. przyrost tkanki mięśniowej, występuje u zwierząt młodych i rosnących
Ćwiczenie 3. Żywienie pastwiskowe
Wielokrotny wybór
Ćwiczenie 3. Żywienie pastwiskowe
R4hs9u2X3VXvE1
Zaznacz wszystkie cechy żywienia pastwiskowego. Możliwe odpowiedzi: 1. Zwierzęta mają zapewniony ruch na świeżym powietrzu., 2. Nie jest tanie, ale mimo to warto utrzymywać pastwiska., 3. Jest najtańszym sposobem żywienia zwierząt., 4. Jest najzdrowszym sposobem żywienia zwierząt.
Ćwiczenie 4. Rodzaje pasz
Połącz w pary
Ćwiczenie 4. Rodzaje pasz
R17EsQ9JZSGEq1
Przyporządkuj do przykładowych pasz ich rodzaje. nasiona roślin strączkowych, ziarna zbóż Możliwe odpowiedzi: 1. pasze treściwe, 2. pasze objętościowe suche, 3. pasze objętościowe soczyste zielonki, kiszonki, rośliny okopowe Możliwe odpowiedzi: 1. pasze treściwe, 2. pasze objętościowe suche, 3. pasze objętościowe soczyste siano, słoma, susze, plewy Możliwe odpowiedzi: 1. pasze treściwe, 2. pasze objętościowe suche, 3. pasze objętościowe soczyste
Przyporządkuj do przykładowych pasz ich rodzaje. nasiona roślin strączkowych, ziarna zbóż Możliwe odpowiedzi: 1. pasze treściwe, 2. pasze objętościowe suche, 3. pasze objętościowe soczyste zielonki, kiszonki, rośliny okopowe Możliwe odpowiedzi: 1. pasze treściwe, 2. pasze objętościowe suche, 3. pasze objętościowe soczyste siano, słoma, susze, plewy Możliwe odpowiedzi: 1. pasze treściwe, 2. pasze objętościowe suche, 3. pasze objętościowe soczyste
Ćwiczenie 5. Pasze objętościowe soczyste
Połącz w pary
Ćwiczenie 5. Pasze objętościowe soczyste
RF8vhy8VwDcyz1
Przyporządkuj do pasz objętościowych ich rodzaje. zielonka Możliwe odpowiedzi: 1. sfermentowane liście lucerny, 2. świeże liście koniczyny białej i czerwonej, 3. bulwy buraka, ziemniaka, marchew kiszonka Możliwe odpowiedzi: 1. sfermentowane liście lucerny, 2. świeże liście koniczyny białej i czerwonej, 3. bulwy buraka, ziemniaka, marchew rośliny okopowe Możliwe odpowiedzi: 1. sfermentowane liście lucerny, 2. świeże liście koniczyny białej i czerwonej, 3. bulwy buraka, ziemniaka, marchew
Przyporządkuj do pasz objętościowych ich rodzaje. zielonka Możliwe odpowiedzi: 1. sfermentowane liście lucerny, 2. świeże liście koniczyny białej i czerwonej, 3. bulwy buraka, ziemniaka, marchew kiszonka Możliwe odpowiedzi: 1. sfermentowane liście lucerny, 2. świeże liście koniczyny białej i czerwonej, 3. bulwy buraka, ziemniaka, marchew rośliny okopowe Możliwe odpowiedzi: 1. sfermentowane liście lucerny, 2. świeże liście koniczyny białej i czerwonej, 3. bulwy buraka, ziemniaka, marchew
Ćwiczenie 6. Wartość odżywcza zielonek
Wielokrotny wybór
Ćwiczenie 6. Wartość odżywcza zielonek
Rr10WHXFjzLJL1
Białko występujące w zielonkach ma wysoką wartość biologiczną. Zawiera dużo następujących aminokwasów (zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi): Możliwe odpowiedzi: 1. lizyna, 2. tryptofan, 3. histydyna, 4. metionina
Ćwiczenie 7. Koszenie
Jednokrotny wybór
Ćwiczenie 7. Koszenie
R1JZo3uYxtmLQ
Fotografia przedstawia ciągnik jadący po porośniętej wysoką trawą łące. Pojazd z tyłu posiada przymocowaną maszynę koszącą.
Źródło: Mike Kirby, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 2.0.
R11u0RVfX5TWm2
Zaznacz poprawną odpowiedź. Na zdjęciu przedstawiono proces: Możliwe odpowiedzi: 1. koszenie zielonki na siano, 2. koszenie pastwiska po wypasie bydła, 3. koszenie pastwiska przed wypasem bydła, 4. koszenie zielonki przed wypasem
RPPmf8DThRFrR2
Zaznacz właściwe dokończenie zdania. Najlepiej jest kosić łąki z przeznaczeniem na siano w:
Ćwiczenie 8. Pasze wysokobiałkowe
Wielokrotny wybór
Ćwiczenie 8. Pasze wysokobiałkowe
RCYa509mDEI01
Do przygotowania pasz wysokobiałkowych wykorzystywane są (zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi): Możliwe odpowiedzi: 1. śruty z roślin strączkowych, 2. mączki pochodzenia zwierzęcego, 3. ziarna zbóż, 4. kiełki słodowe
Ćwiczenie 9. Rezerwy w bilansie paszowym
Jednokrotny wybór
Ćwiczenie 9. Rezerwy w bilansie paszowym
RF8Hi8m8bv1Qg2
Po obliczeniu zapotrzebowania na pasze trzeba ustalić rezerwę na pasze treściwe i pasze objętościowe. Zaznacz właściwą proporcję: Możliwe odpowiedzi: 1. 10% pasze treściwe, 20% pasze objętościowe, 2. 20% pasze treściwe, 10% pasze objętościowe