Polecenie 9
RwHOXBN4ZFyfn Wiedząc, że jeziora zawierają 176·103 km3 wody, wskaż która z poniższych odpowiedzi podaje tą samą wartość w m3 . Możliwe odpowiedzi: 1. 176·106 m3 , 2. 0,176·106 m3 , 3. 176·1012 m3 , 4. 176 m3
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
10. Sposoby oszczędzania wody Rdl8YlDLWZRwP W filmie przedstawiono różne sposoby oszczędzania wody w życiu codziennym, zarówno w kuchni, w łazience, jak i na podwórku.
W filmie przedstawiono różne sposoby oszczędzania wody w życiu codziennym, zarówno w kuchni, w łazience, jak i na podwórku.
Film pt. Sposoby oszczędzania wody
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Film dostępny pod adresem /preview/resource/Rdl8YlDLWZRwP
Film pt. Sposoby oszczędzania wody
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
W filmie przedstawiono różne sposoby oszczędzania wody w życiu codziennym, zarówno w kuchni, w łazience, jak i na podwórku.
Polecenie 10
R92aCcEOvxHZ7 Wskaż prawidłowe sposoby oszczędzania wody. Możliwe odpowiedzi: 1. zamiana krótkiego prysznica na długą kąpiel, 2. zamiana krótkiego prysznica na długą kąpiel, 3. robienie prania jednej koszulki, 4. używanie zmywarki za każdym razem kiedy ulubiony kubek jest brudny, 5. naprawa cieknącego kranu, 6. podczas korzystania z toalety wciskanie przycisku, który uwalnia większą ilość wody
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenia R1MV23bOKE0ht 1
Ćwiczenie 1
le gramów substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika znajduje się w 100 g roztworu chlorku sodu o stężeniu 8%? Możliwe odpowiedzi: 1. 8 g rozpuszczalnika i 92 g substancji rozpuszczonej, 2. 8 g substancji rozpuszczonej i 100 g rozpuszczalnika, 3. 8 g substancji rozpuszczonej i 108 g rozpuszczalnika, 4. 92 g rozpuszczalnika i 8 g substancji rozpuszczonej
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 2
Poniżej przedstawiono krzywą rozpuszczalności dla wybranych związków chemicznych.
R87esEW9vcGNs Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Źródło: epodręczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.
azotanV potasu (linia niebieska):
0 ∘ C – 13,3
10 ∘ C – 20,9
20 ∘ C – 13,6
30 ∘ C – 45,8
40 ∘ C – 63,9
50 ∘ C – 85,5
60 ∘ C – 110
70 ∘ C – 138
80 ∘ C – 169
90 ∘ C – 202
100 ∘ C – 246
jodek potasu (linia zielona):
0 ∘ C – 127,5
10 ∘ C – 136
20 ∘ C – 144
30 ∘ C – 152
40 ∘ C – 160
50 ∘ C – 170
60 ∘ C – 176
70 ∘ C – 184
80 ∘ C – 192
90 ∘ C – 200
100 ∘ C – 208
chlorek sodu (sól kuchenna) (linia czerwona):
0 ∘ C – 35,7
10 ∘ C – 35,8
20 ∘ C – 36
30 ∘ C – 36,3
40 ∘ C – 36,6
50 ∘ C – 37
60 ∘ C – 37,3
70 ∘ C – 37,8
80 ∘ C – 38,4
90 ∘ C – 39
100 ∘ C – 39,8
chlorek potasu (linia pomarańczowa):
0 ∘ C – 27,6
10 ∘ C – 31
20 ∘ C – 34
30 ∘ C – 37
40 ∘ C – 40
50 ∘ C – 42,6
60 ∘ C – 45,5
70 ∘ C – 48,3
80 ∘ C – 51,1
90 ∘ C – 54
100 ∘ C – 65,7
azotanV sodu (linia czarna):
0 ∘ C – 73
10 ∘ C – 80
20 ∘ C – 88
30 ∘ C – 96
40 ∘ C – 104
50 ∘ C – 114
60 ∘ C – 124
70 ∘ C – 134
80 ∘ C – 148
90 ∘ C – 161
100 ∘ C – 180
RYbnX8o7pE6M5 Na podstawie krzywych rozpuszczalności oceń, ile gramów chlorku potasu rozpuści się w 100 g wody w temperaturze 10°C. Wskaż prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. 10 g, 2. 25 g, 3. 100 g, 4. 125 g
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1Q9YKKuxbeOe 2
Ćwiczenie 3
Na podstawie krzywych rozpuszczalności określ, jak wraz z temperaturą zmienia się maksymalna masa chlorku potasu, jaką można rozpuścić w 100 g wody. Możliwe odpowiedzi: 1. Maksymalna masa chlorku potasu jaką można rozpuścić w 100 g wody zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury., 2. Maksymalna masa chlorku potasu jaką można rozpuścić w 100 g wody zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R4B7PUJOPNQ3c 2
Ćwiczenie 4
Jaką masę ma roztwór o gęstości 1,10 g/cm3 , który zajmuje objętość 0,350 dm3 ? Możliwe odpowiedzi: 1. 318,2 g, 2. 385 g, 3. 0,00314 g, 4. 0,385 g
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1WOJ9wlgmraK 2
Ćwiczenie 5
Które czynniki mają wpływ na szybkość rozpuszczania się substancji w wodzie? Zaznacz prawidłowe odpowiedzi. Możliwe odpowiedzi: 1. kolor substancji rozpuszczanej, 2. wielkość zlewki, 3. długość narzędzia mieszającego np. bagietki czy łyżeczki, 4. zapach substancji rozpuszczanej, 5. rodzaj substancji rozpuszczanej, 6. ilość substancji rozpuszczanej, 7. temperatura, 8. zapach stosowanego rozpuszczalnika, 9. rozdrobnienie substancji
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 6
Poniżej przedstawiono krzywą rozpuszczalności dla wybranych związków chemicznych.
R6ykPDBrLddgs Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Źródło: epodręczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.
azotanV potasu (linia niebieska):
0 ∘ C – 13,3
10 ∘ C – 20,9
20 ∘ C – 13,6
30 ∘ C – 45,8
40 ∘ C – 63,9
50 ∘ C – 85,5
60 ∘ C – 110
70 ∘ C – 138
80 ∘ C – 169
90 ∘ C – 202
100 ∘ C – 246
jodek potasu (linia zielona):
0 ∘ C – 127,5
10 ∘ C – 136
20 ∘ C – 144
30 ∘ C – 152
40 ∘ C – 160
50 ∘ C – 170
60 ∘ C – 176
70 ∘ C – 184
80 ∘ C – 192
90 ∘ C – 202
100 ∘ C – 208
chlorek sodu (sól kuchenna) (linia czerwona):
0 ∘ C – 35,7
10 ∘ C – 35,8
20 ∘ C – 36
30 ∘ C – 36,3
40 ∘ C – 36,6
50 ∘ C – 37
60 ∘ C – 37,3
70 ∘ C – 37,8
80 ∘ C – 38,4
90 ∘ C – 39
100 ∘ C – 39,8
chlorek potasu (linia pomarańczowa):
0 ∘ C – 27,6
10 ∘ C – 31
20 ∘ C – 34
30 ∘ C – 37
40 ∘ C – 40
50 ∘ C – 42,6
60 ∘ C – 45,5
70 ∘ C – 48,3
80 ∘ C – 51,1
90 ∘ C – 54
100 ∘ C – 65,7
azotanV sodu (linia czarna):
0 ∘ C – 73
10 ∘ C – 80
20 ∘ C – 88
30 ∘ C – 96
40 ∘ C – 104
50 ∘ C – 114
60 ∘ C – 124
70 ∘ C – 134
80 ∘ C – 148
90 ∘ C – 161
100 ∘ C – 180
R111Qp1svKFrN Ile wynosi stężenie procentowe nasyconego w temperaturze 40 °C roztworu jodku potasu? Możliwe odpowiedzi: 1. 15,5 %, 2. 61 %, 3. 16,4 %, 4. 0,61 %
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Ćwiczenie 7
Porównaj krzywe rozpuszczalności dla chlorku sodu i chlorku potasu. Zaznacz zakresy temperatur, w których chlorek sodu ma wyższą rozpuszczalność niż chlorek potasu.
R1BwB1Qiwip42 Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Źródło: epodręczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.
azotanV potasu (linia niebieska):
0 ∘ C – 13,3
10 ∘ C – 20,9
20 ∘ C – 13,6
30 ∘ C – 45,8
40 ∘ C – 63,9
50 ∘ C – 85,5
60 ∘ C – 110
70 ∘ C – 138
80 ∘ C – 169
90 ∘ C – 202
100 ∘ C – 246
jodek potasu (linia zielona):
0 ∘ C – 127,5
10 ∘ C – 136
20 ∘ C – 144
30 ∘ C – 152
40 ∘ C – 160
50 ∘ C – 170
60 ∘ C – 176
70 ∘ C – 184
80 ∘ C – 192
90 ∘ C – 202
100 ∘ C – 208
chlorek sodu (sól kuchenna) (linia czerwona):
0 ∘ C – 35,7
10 ∘ C – 35,8
20 ∘ C – 36
30 ∘ C – 36,3
40 ∘ C – 36,6
50 ∘ C – 37
60 ∘ C – 37,3
70 ∘ C – 37,8
80 ∘ C – 38,4
90 ∘ C – 39
100 ∘ C – 39,8
chlorek potasu (linia pomarańczowa):
0 ∘ C – 27,6
10 ∘ C – 31
20 ∘ C – 34
30 ∘ C – 37
40 ∘ C – 40
50 ∘ C – 42,6
60 ∘ C – 45,5
70 ∘ C – 48,3
80 ∘ C – 51,1
90 ∘ C – 54
100 ∘ C – 65,7
azotanV sodu (linia czarna):
0 ∘ C – 73
10 ∘ C – 80
20 ∘ C – 88
30 ∘ C – 96
40 ∘ C – 104
50 ∘ C – 114
60 ∘ C – 124
70 ∘ C – 134
80 ∘ C – 148
90 ∘ C – 161
100 ∘ C – 180
Porównaj wartości rozpuszczalności dla chlorku sodu i chlorku potasu. Zaznacz zakresy temperatur, w których chlorek sodu ma wyższą rozpuszczalność niż chlorek potasu.
Rm81kq67K5j1l Możliwe odpowiedzi: 1. 30-50 °C, 2. 60-100 °C, 3. 0-20 °C, 4. 30-100°C
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Ćwiczenie 8
Na podstawie obliczeń, zaznacz roztwór, który zawiera więcej substancji rozpuszczonej.
R1FGHTqZsQVat Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Źródło: epodręczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.
azotanV potasu (linia niebieska):
0 ∘ C – 13,3
10 ∘ C – 20,9
20 ∘ C – 13,6
30 ∘ C – 45,8
40 ∘ C – 63,9
50 ∘ C – 85,5
60 ∘ C – 110
70 ∘ C – 138
80 ∘ C – 169
90 ∘ C – 202
100 ∘ C – 246
jodek potasu (linia zielona):
0 ∘ C – 127,5
10 ∘ C – 136
20 ∘ C – 144
30 ∘ C – 152
40 ∘ C – 160
50 ∘ C – 170
60 ∘ C – 176
70 ∘ C – 184
80 ∘ C – 192
90 ∘ C – 202
100 ∘ C – 208
chlorek sodu (sól kuchenna) (linia czerwona):
0 ∘ C – 35,7
10 ∘ C – 35,8
20 ∘ C – 36
30 ∘ C – 36,3
40 ∘ C – 36,6
50 ∘ C – 37
60 ∘ C – 37,3
70 ∘ C – 37,8
80 ∘ C – 38,4
90 ∘ C – 39
100 ∘ C – 39,8
chlorek potasu (linia pomarańczowa):
0 ∘ C – 27,6
10 ∘ C – 31
20 ∘ C – 34
30 ∘ C – 37
40 ∘ C – 40
50 ∘ C – 42,6
60 ∘ C – 45,5
70 ∘ C – 48,3
80 ∘ C – 51,1
90 ∘ C – 54
100 ∘ C – 65,7
azotanV sodu (linia czarna):
0 ∘ C – 73
10 ∘ C – 80
20 ∘ C – 88
30 ∘ C – 96
40 ∘ C – 104
50 ∘ C – 114
60 ∘ C – 124
70 ∘ C – 134
80 ∘ C – 148
90 ∘ C – 161
100 ∘ C – 180
Na podstawie obliczeń, zaznacz roztwór, który zawiera więcej substancji rozpuszczonej.
RfO2bIn16qCr6 Na podstawie obliczeń wskaż roztwór, który zawiera więcej substancji rozpuszczonej: Możliwe odpowiedzi: 1. 310 g nasyconego w temperaturze 80°C roztworu siarczanu(VI) miedzi(II),, 2. 308 g nasyconego w temperaturze 100°C roztworu jodku potasu.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
3 1
Ćwiczenie 9
Trzech uczniów miało za zadanie uzyskać roztwór o stężeniu 2 % , z otrzymanego od nauczyciela roztworu. Każdy z uczniów dostał inny roztwór:
uczeń 1 . – 25 g roztworu o stężeniu 8 % ;
uczeń 2 . – 10 g roztworu o stężeniu 10 % ;
uczeń 3 . – 20 g roztworu o stężeniu 5 % .
R1a3x7SF1iZ8f Na podstawie obliczeń oceń, który z uczniów uzyskał po rozcieńczeniu roztwór o największej masie. Możliwe odpowiedzi: 1. Uczeń 1, 2. Uczeń 2, 3. Uczeń 3
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wskazówki i klucze odpowiedzi Pokaż podpowiedź Skorzystaj z następujego wzoru:
m s = C p ⋅ m r 100 %
Pokaż rozwiązanie Uczeń 1 .
Obliczamy m Indeks dolny s s :
m s = 8 % ⋅ 25 g 100 %
m s = 2 g
Obliczamy masę roztworu o stężeniu 2 % , przekształcając oryginalny wzór:
m r = m s ⋅ 100 % C p
m r = 2 g · 100 % 2 %
m r = 100 g
Uczeń 2 .
Obliczamy m Indeks dolny s s :
m s = 10 % ⋅ 10 g 100 %
m s = 1 g
Obliczamy masę roztworu o stężeniu 2 % , przekształcając oryginalny wzór:
m r = m s ⋅ 100 % C p
m r = 1 g ⋅ 100 % 2 %
m r = 50 g
Uczeń 3 .
Obliczamy m Indeks dolny s s :
m s = 5 % ⋅ 20 g 100 %
m s = 1 g
Obliczamy masę roztworu o stężeniu 2 % , przekształcając oryginalny wzór:
m r = m s ⋅ 100 % C p
m r = 1 g ⋅ 100 % 2 %
m r = 50 g
R1TbebrtgJo79 3
Ćwiczenie 10
Calculate the percentage concentration of oxygen in rainwater, if you know that 1 dm3 of rainwater contains 0.055 g of oxygen. Możliwe odpowiedzi: 1. 0,0055%, 2. 0,055%, 3. 55%, 4. 5,5%
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Ćwiczenie 11
Rh1Wyiw4O22do Match the types of mixtures to the examples. water and salt Możliwe odpowiedzi: 1. colloid, 2. solution, 3. suspention water and sand Możliwe odpowiedzi: 1. colloid, 2. solution, 3. suspention water and egg Możliwe odpowiedzi: 1. colloid, 2. solution, 3. suspention
Match the types of mixtures to the examples. water and salt Możliwe odpowiedzi: 1. colloid, 2. solution, 3. suspention water and sand Możliwe odpowiedzi: 1. colloid, 2. solution, 3. suspention water and egg Możliwe odpowiedzi: 1. colloid, 2. solution, 3. suspention
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Glossary Glossary sand sand
R1XD96INHzxbW Nagranie dźwiękowe
Nagranie dźwiękowe
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
piasek
solution solution
R1FLANZkSIviA Nagranie dźwiękowe
Nagranie dźwiękowe
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
roztwór
suspention suspention
R1JoSCStfdbHL Nagranie dźwiękowe
Nagranie dźwiękowe
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
zawiesina
colloid colloid
RfQwjqSBpSe6t Nagranie dźwiękowe
Nagranie dźwiękowe
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
koloid
Projekt badawczy Twoim zadaniem będzie realizacja projektu badawczego, który możesz przeprowadzić samodzielnie lub w grupie. W tym celu ustal dokładny harmonogram eksperymentu, który pozwoli Ci na zweryfikowanie postawionej hipotezy. Zgromadź potrzebne materiały i sprzęt. Wyniki przedstaw w postaci dowolnej metody prezentacji – może być to krótki film, infografika, artykuł, plakat czy prezentacja multimedialna. Na samym końcu opisz, czego nowego dowiedziałaś/-łeś się podczas doświadczenia.
Badanie wpływu wody na kiełkowanie fasoli.
Woda jest niezbędna w procesie kiełkowania fasoli.
Co dokładnie mam zamiar zrobić, by sprawdzić, czy hipoteza jest prawdziwa?
Potrzebny sprzęt oraz odczynniki: - trzy małe doniczki lub pojemniki;- ziemia uniwersalna;- woda z kranu;- trzy nasiona fasoli. Do trzech osobnych doniczek (lub pojemników) należy wsypać ziemię uniwersalną. Następnie do każdej z nich wsadzić po jednym nasionie fasoli. Przykryć dwucentymetrową warstwą ziemi.
Co będę obserwować (mierzyć)?
Fasolę w pierwszej doniczce podlewać co tydzień, tę w drugiej co 2 /3 dni, a trzeciej wcale nie podlewać.
Kilka tygodni – maksymalnie dwa miesiące.
Przygotowanie schematycznego rysunku oraz obserwacji (z częstotliwością tygodniową).
Czego się nauczyłam/-łem podczas tego projektu?
Woda i roztwory wodne − podsumowanie 3 2 70 Brawo! Niestety, spróbuj jeszcze raz. 1
Test
Woda i roztwory wodne − podsumowanie
Uruchom
Woda i roztwory wodne − podsumowanie
Cząsteczki można podzielić na polarne i niepolarne. Które z nich dobrze rozpuszczają się w wodzie? Możliwe odpowiedzi: 1. polarne, 2. niepolarne
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Uporządkuj mieszaniny: roztwory właściwe, zawiesiny, koloidy z względu na wielkość tworzących je cząstek (od najmniejszych do największych). Elementy do uszeregowania: 1. koloidy, 2. zawiesiny, 3. roztwory właściwe
Uporządkuj mieszaniny: roztwory właściwe, zawiesiny, koloidy z względu na wielkość tworzących je cząstek (od najmniejszych do największych). Elementy do uszeregowania: 1. koloidy, 2. zawiesiny, 3. roztwory właściwe
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Który z roztworów tej samej substancji – nasycony czy nienasycony – o identycznej masie zawiera więcej substancji rozpuszczonej? Możliwe odpowiedzi: 1. roztwór nasycony, 2. roztwór nienasycony
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
W zlewce umieszczono 3 łyżki rozdrobnionej kredy, a następnie dodano 200 ml wody i intensywnie mieszano. Powstała mieszanina jest przykładem: Możliwe odpowiedzi: 1. Koloidu, 2. Zawiesiny, 3. Roztworu właściwego
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
W większości gospodarstw domowych stosuje się ocet spożywczy, na którego etykiecie widnieje napis 10%. Co on oznacza? Możliwe odpowiedzi: 1. Stężenie procentowe roztworu 10%, czyli 10 g kwasu octowego rozpuszczonego zostało w 100 g wody., 2. Stężenie procentowe roztworu 10%, czyli 10 g octu rozpuszczonego zostało w 100 g wody., 3. Stężenie procentowe roztworu 10%, czyli 10 g kwasu octowego znajdującego się w 100 g roztworu., 4. Stężenie procentowe roztworu 10%, czyli 10 g octu znajdującego się w 100 g roztworu.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Który z poniższych zestawów mieszanin zawiera wyłącznie mieszaniny jednorodne? Możliwe odpowiedzi: 1. kreda i piasek, mleko i mąka, benzyna i woda, 2. olej i woda, mąka i woda, woda i piasek, 3. woda i cukier, benzyna i olej, kwas octowy i woda, 4. etanol i woda, woda i benzyna, woda i cukier
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Który z poniższych roztworów zawiera najmniejszą liczbę gramów substancji rozpuszczonej w roztworze? Możliwe odpowiedzi: 1. 20 g roztworu o stężeniu 5%, 2. 50 g roztworu o stężeniu 4%, 3. 4 g roztworu o stężeniu 10%
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Określ, który z dwóch roztworów zawiera więcej wody. Możliwe odpowiedzi: 1. 150 cm3 roztworu o stężeniu 20% i gęstości 1,10 g/cm3 , 2. 150 g roztworu o stężeniu 20%,
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ile gramów rozpuszczalnika znajduje się w 120 g roztworu o stężeniu 4%? Możliwe odpowiedzi: 1. 120 g, 2. 115,2 g, 3. 4 g, 4. 124,8 g
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Jaką objętość wody należy dodać do 40 g roztworu chlorku sodu o stężeniu 10%, aby otrzymać roztwór o stężeniu 1%? Możliwe odpowiedzi: 1. 400 cm3 , 2. 396 cm3 , 3. 36 cm3 , 4. 360 cm3
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Oblicz, ile gramów wody i sacharozy (cukru spożywczego) znajduje się w 84,5 g roztworu nasyconego w temperaturze 80°C, jeżeli wiesz, że rozpuszczalność sacharozy w tej temperaturze wynosi 363 g. Wskaż prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. 18,5 g sacharozy i 66 g wody, 2. 363 g sacharozy i 100 g wody, 3. 100 g sacharozy i 363 g wody, 4. 66 g sacharozy i 18,5 g wody
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Bibliografia Kulawik J., Kulawik T., Litwin M., Podręcznik do chemii dla klasy siódmej szkoły podstawowej , Warszawa 2020.
Łasiński D., Sporny Ł., Strutyńska D., Wróblewski P., Podręcznik dla klasy siódmej szkoły podstawowej , Kielce 2020.