Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Charakterystyczna budowa cząsteczek wody sprawia, że nie wszystkie substancje się z nią mieszają – tylko te, które również są polarne. Każda substancja rozpuszcza się w wodzie w różnym stopniu, a zdolność tę określa się m.in. przy pomocy pojęcia rozpuszczalności, której wartość zmienia się wraz ze zmianą temperatury. Ilość rozpuszczonej w wodzie substancji można wyrazić również za pomocą stężenia procentowego. Woda i jej roztwory mają wielkie znaczenie dla człowieka, dlatego warto dbać o czystość istniejących na Ziemi zasobów wody.

RSbzvAT4Xlgsk
Przez rabunkową gospodarkę zasobami wody, ludzkość doprowadziła do znacznego uszczuplenia zapasów tej życiodajnej substancji
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com, domena publiczna.
i8Dvj69M1V_d5e252

1. Budowa cząsteczki wody

RRkcN4Bhivk2P1
Cząsteczka wody składa się z jednego atomu tlenu oraz dwóch atomów wodoru. Pomiędzy nimi występują wiązania kowalencyjne spolaryzowane, przy czym wspólna para elektronowa przesunięta jest w stronę atomu tlenu. Woda ma budowę polarną – na atomie tlenu znajduje się cząstkowy ładunek ujemny (biegun ujemny), a na atomach wodoru występuje cząstkowy ładunek dodatni (biegun dodatni)
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1
R1CG3gxqJfURK
Wybierz prawidłową odpowiedź. Ponieważ woda jest cząsteczką polarną, to nazywamy ją: Możliwe odpowiedzi: 1. Polimerem, 2. Dipolem, 3. Asocjatem, 4. Kondensatem
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i8Dvj69M1V_d5e287

2. Procesy zachodzące podczas rozpuszczania w wodzie

R1R7QCg57D0YP1
Zachowanie się substancji w wodzie podczas rozpuszczania
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Woda rozpuszcza substancje, które – tak jak ona – cechują się dużą polarnością. Polarne związki kowalencyjne mogą zachowywać się w wodzie w różny sposób: niektóre pozostają w niej jako cząsteczki (np. sacharoza), inne zaś mogą ulec pod jej wpływem rozpadowi na jony (np. kwasy). Jeśli związki jonowe (np. chlorek sodu) rozpuszczają się w wodzie, to podczas tego procesu sieć krystaliczna ulega rozpadowi, a jony przechodzą do roztworu.

Polecenie 2
RdX5wmtE3lj4g
Poniżej podano wzory wybranych związków chemicznych. Uporządkuj je wstawiając do odpowiedniej grupy. Jony, powstałe z rozpadu sieci krystalicznej substancji o budowie jonowej. Możliwe odpowiedzi: 1. C6H12O6, 2. NaOH, 3. C12H22O11, 4. H2SO4, 5. HNO3, 6. NaBr, 7. Ba(OH)2, 8. MgCl2, 9. CuSO4, 10. HCl Jony powstałe w wyniku dysocjacji substancji o budowie kowalencyjnej Możliwe odpowiedzi: 1. C6H12O6, 2. NaOH, 3. C12H22O11, 4. H2SO4, 5. HNO3, 6. NaBr, 7. Ba(OH)2, 8. MgCl2, 9. CuSO4, 10. HCl Cząsteczki substancji niedysocjującej. Możliwe odpowiedzi: 1. C6H12O6, 2. NaOH, 3. C12H22O11, 4. H2SO4, 5. HNO3, 6. NaBr, 7. Ba(OH)2, 8. MgCl2, 9. CuSO4, 10. HCl
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i8Dvj69M1V_d5e326

3. Zawiesiny, koloidy, roztwory właściwe

Nie wszystkie substancje dobrze rozpuszczają się w wodzie, tworząc roztwory właściwe. Niektóre z nich nie rozpadają się na pojedyncze drobiny, ale tworzą w wodzie większe skupiska. W zależności od wielkości powstałych cząstek, ich mieszaniny z wodą mają różne nazwy – koloid (roztwór koloidalny) lub zawiesina.

R1C7yhWCqqwxU1
Podział mieszanin ze względu na wielkość cząstek substancji rozpuszczonej w cieczy (wodzie)
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Przykłady mieszanin tworzonych przez wodę i inne substancje

Rodzaj mieszaniny

Roztwór właściwy

Roztwór koloidalny

Zawiesina

Wielkość cząstek

wielkość cząstek jest mniejsza od 1 nm (10-9 m)

wielkość cząstek zawiera się w przedziale od 1 do 200 nm
( 10 9 200 10 9   m )

wielkość cząstek jest większa od 200 nm
(200 · 10-9 m)

Przykłady

mieszanina wody
z: cukrem (sacharozą), glukozą, solą kuchenną, sodą oczyszczoną

mieszanina wody
z: żelatyną, białkiem jaja kurzego

mieszanina wody z: kredą, trocinami, piaskiem

ocet

mleko

esencja herbaciana

kleik skrobiowy (kisiel z mąki ziemniaczanej otrzymany na gorąco)

atrament

Polecenie 3
RDdXnRb4pSAx8
Łączenie par. Uczniowie w grupach mieli za zadanie podać zestaw mieszanin, zawierających wyłącznie zawiesiny. Która z grup poprawnie wykonała zadanie? Wskaż prawidłową odpowiedź.. Grupa 1. Możliwe odpowiedzi: Zestaw mieszanin. Grupa 2. Możliwe odpowiedzi: Zestaw mieszanin. Grupa 3. Możliwe odpowiedzi: Zestaw mieszanin. Grupa 4. Możliwe odpowiedzi: Zestaw mieszanin
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i8Dvj69M1V_d5e365

4. Czynniki wpływające na szybkość rozpuszczania się substancji w wodzie

R1VguXbm4Kvxu
Na filmie ukazano wpływ czynników, takich jak: rozdrobnienie substancji, mieszanie i temperatura na szybkość procesu rozpuszczania.
Badanie wpływu temperatury na szybkość rozpuszczania sacharozy w wodzie.
Doświadczenie 1
RB2c6Qrnv1Q4d
Problem badawczy: Jaki wpływ na szybkość rozpuszczania substancji ma temperatura?. Spośród podanych poniżej hipotez wybierz jedną, a następnie ją zweryfikuj. Hipoteza 1: Wzrost temperatury zwiększa szybkość rozpuszczania sacharozy w wodzie. Hipoteza 2: Wzrost temperatury nie ma wpływu na szybkość rozpuszczania sacharozy w wodzie. Hipoteza 3: Wzrost temperatury zmniejsza szybkość rozpuszczania sacharozy w wodzie. Twój wybór: (Wybierz: Hipoteza 1., Hipoteza 2., Hipoteza 3.). Co będzie potrzebne: zlewka z wodą o temperaturze pokojowej; zlewka z wodą o temperaturze powyżej 50 °C; pręcik szklany x2; łyżeczka; sacharoza (cukier spożywczy). Instrukcja: 1. Do dwóch zlewek należy wlać jednakową objętość wody (około 20 cm3): a) do pierwszej zlewki – o temperaturze pokojowej, b) do drugiej zlewki – o temperaturze powyżej 50 °C, 2. Do każdej z nich należy wsypać taką samą ilość sacharozy – około 1–2 g, 3. Zawartość obu zlewek należy mieszać za pomocą pręcika szklanego w ten sam sposób i w tym samym tempie, 4. Obserwować szybkość rozpuszczania substancji stałej w obu mieszaninach.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Problem badawczy:

Jaki wpływ na szybkość rozpuszczania substancji ma temperatura?

Hipoteza:

Wzrost temperatury zwiększa szybkość rozpuszczania sacharozy w wodzie.

Co było potrzebne:

  • zlewka z wodą o temperaturze pokojowej;

  • zlewka z wodą o temperaturze powyżej 50   C;

  • dwa pręciki szklane;

  • łyżeczka;

  • sacharoza (cukier spożywczy).

Przebieg doświadczenia:

Do dwóch zlewek wlano jednakową objętość wody (około 20 cm3): do pierwszej zlewki o temperaturze pokojowej, a do drugiej zlewki o temperaturze powyżej 50   C. Do każdej z nich wsypano taką samą ilość sacharozy – około 1 2   g . Następnie zawartość obu zlewek wymieszano za pomocą pręcika szklanego, w ten sam sposób i w tym samym tempie. W zlewce z gorącą wodą kryształy rozpuściły się szybciej niż w zlewce z zimną wodą.

1
Polecenie 4
Rn74pkZmPRjOC
Obserwacje: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 4

Odpowiedz, jakie czynniki mogą przyspieszyć proces rozpuszczania się substancji w wodzie.

RJi9akgXt2vqW
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 4.0.
i8Dvj69M1V_d5e400

5. Roztwór stężony i rozcieńczony

R1cMKNAIBSEHn
Podział roztworów właściwych
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 5
R1bn2eV2U6mI4
Łączenie par. . . Możliwe odpowiedzi: Rodzaj roztworu, Definicja. . Możliwe odpowiedzi: Rodzaj roztworu, Definicja. . Możliwe odpowiedzi: Rodzaj roztworu, Definicja
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i8Dvj69M1V_d5e434

6. Rozpuszczalność substancji

Rozpuszczalnością nazywamy maksymalną ilość substancji, jaka może rozpuścić się
100 g rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem. Zależność rozpuszczalności substancji od temperatury, przedstawiona na wykresie, nazywana jest krzywą rozpuszczalności.

R1VmF4F8n7Sjr
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Krzywe rozpuszczalności wybranych związków nieorganicznych
Źródło: epodręczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

azotanV potasu (linia niebieska):

  • 0   C13,3

  • 10   C20,9

  • 20   C13,6

  • 30   C45,8

  • 40   C63,9

  • 50   C85,5

  • 60   C110

  • 70   C138

  • 80   C169

  • 90   C – 202

  • 100   C – 246

jodek potasu (linia zielona):

  • 0   C127,5

  • 10   C136

  • 20   C144

  • 30   C152

  • 40   C160

  • 50   C170

  • 60   C176

  • 70   C184

  • 80   C192

  • 90   C200

  • 100   C208

chlorek sodu (sól kuchenna) (linia czerwona):

  • 0   C35,7

  • 10   C35,8

  • 20   C36

  • 30   C36,3

  • 40   C36,6

  • 50   C37

  • 60   C37,3

  • 70   C37,8

  • 80   C38,4

  • 90   C39

  • 100   C39,8

chlorek potasu (linia pomarańczowa):

  • 0   C27,6

  • 10   C31

  • 20   C34

  • 30   C37

  • 40   C40

  • 50   C42,6

  • 60   C45,5

  • 70   C48,3

  • 80   C51,1

  • 90   C54

  • 100   C65,7

azotanV sodu (linia czarna):

  • 0   C73

  • 10   C80

  • 20   C88

  • 30   C96

  • 40   C104

  • 50   C – 114

  • 60   C124

  • 70   C134

  • 80   C148

  • 90   C161

  • 100   C180

R8VFPvz38EVfp
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C octan sodu: 36.2; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) sacharoza (cukier): 179; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) szczawian amonu: 2.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C octan sodu: 46.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) sacharoza (cukier): 204; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) szczawian amonu: 5.2; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C octan sodu: 65; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) sacharoza (cukier): 238; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) szczawian amonu: 9.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C octan sodu: 139; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) sacharoza (cukier): 288; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) szczawian amonu: 16.2; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C octan sodu: 153; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) sacharoza (cukier): 363; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) szczawian amonu: 26.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C octan sodu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) sacharoza (cukier): 488; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) szczawian amonu: 41.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Krzywe rozpuszczalności wybranych związków organicznych
Źródło: epodręczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

octan sodu (linia zielona):

  • 0   C – 36,2

  • 20   C46,4

  • 40   C65

  • 60   C139

  • 80   C – 153

  • 100   C – 170

sacharoza (cukier) (linia czerwona):

  • 0   C179

  • 20   C204

  • 40   C238

  • 60   C288

  • 80   C363

  • 100   C488

szczawian amonu (linia czarna):

  • 0   C2,7

  • 20   C5,2

  • 40   C9,5

  • 60   C16,2

  • 80   C26,5

  • 100   C41,7

Na podstawie znajomości rozpuszczalności substancji, można:

  • określić maksymalną ilość substancji, która może rozpuścić się we wskazanej masie wody w danej temperaturze,

  • ocenić, czy podana ilość substancji może rozpuścić się w określonej masie wody i temperaturze.

Polecenie 6
R1NDkx6v6ISSn
W temperaturze równej 20°C rozpuszczalność sacharozy wynosi 204 g. Co to oznacza? Wybierz prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. W temperaturze równej 20°C można rozpuścić więcej niż 204 g sacharozy w 100 g wody., 2. W temperaturze równej 20°C minimalnie można rozpuścić 204 g sacharozy w 100 g wody., 3. W temperaturze równej 20°C maksymalnie można rozpuścić 204 g sacharozy w 100 g roztworu., 4. W temperaturze równej 20°C maksymalnie można rozpuścić 204 g sacharozy w 100 g wody.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i8Dvj69M1V_d5e482

7. Stężenie procentowe roztworu

Stężenie procentowe roztworu

Wzór na stężenie procentowe

Wzór na masę substancji

Wzór na masę roztworu

C p = m s m r 100   %
m s = C p m r 100   %
m r = m s C p 100   %
mr=ms+mrozp.

Cp – stężenie procentowe
ms – masa substancji
mr – masa roztworu
mrozp. – masa rozpuszczalnika (zwykle wody)

Polecenie 7
R1YYY4U6ghixt
W 80 cm3 wody rozpuszczono całkowicie 20 g soli. Ile wynosi stężenie procentowe otrzymanego roztworu w procentach masowych? Możliwe odpowiedzi: 1. 2%, 2. 25%, 3. 20%, 4. 4%
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i8Dvj69M1V_d5e517

8. Gęstość roztworu a jego masa i objętość

Gęstość roztworu a jego masa i objętość

Wzór na gęstość

Masa roztworu

Objętość roztworu

d=mrVr
mr=d·Vr
Vr=mrd

d – gęstość roztworu
mr – masa roztworu
Vr – objętość roztworu

Polecenie 8
R1FgtpIkaSli3
Oblicz objętość roztworu, którego gęstość wynosi 0,79 g/cm3, a masa 100 g. Wskaż prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. 126 dm3, 2. 79 cm3, 3. 0,0079 cm3, 4. 0,127 dm3
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i8Dvj69M1V_d5e551

9. Zasoby wodne Ziemi

1
Polecenie 9
RwHOXBN4ZFyfn
Wiedząc, że jeziora zawierają 176·103 km3 wody, wskaż która z poniższych odpowiedzi podaje tą samą wartość w m3. Możliwe odpowiedzi: 1. 176·106 m3, 2. 0,176·106 m3, 3. 176·1012 m3, 4. 176 m3
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i8Dvj69M1V_d5e585

10. Sposoby oszczędzania wody

Rdl8YlDLWZRwP
W filmie przedstawiono różne sposoby oszczędzania wody w życiu codziennym, zarówno w kuchni, w łazience, jak i na podwórku.
Polecenie 10
R92aCcEOvxHZ7
Wskaż prawidłowe sposoby oszczędzania wody. Możliwe odpowiedzi: 1. zamiana krótkiego prysznica na długą kąpiel, 2. zamiana krótkiego prysznica na długą kąpiel, 3. robienie prania jednej koszulki, 4. używanie zmywarki za każdym razem kiedy ulubiony kubek jest brudny, 5. naprawa cieknącego kranu, 6. podczas korzystania z toalety wciskanie przycisku, który uwalnia większą ilość wody
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
i8Dvj69M1V_d5e620

Ćwiczenia

Pokaż ćwiczenia:
R1MV23bOKE0ht1
Ćwiczenie 1
le gramów substancji rozpuszczonej i rozpuszczalnika znajduje się w 100 g roztworu chlorku sodu o stężeniu 8%? Możliwe odpowiedzi: 1. 8 g rozpuszczalnika i 92 g substancji rozpuszczonej, 2. 8 g substancji rozpuszczonej i 100 g rozpuszczalnika, 3. 8 g substancji rozpuszczonej i 108 g rozpuszczalnika, 4. 92 g rozpuszczalnika i 8 g substancji rozpuszczonej
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 2

Poniżej przedstawiono krzywą rozpuszczalności dla wybranych związków chemicznych.

R87esEW9vcGNs
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Źródło: epodręczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

azotanV potasu (linia niebieska):

  • 0   C13,3

  • 10   C20,9

  • 20   C13,6

  • 30   C45,8

  • 40   C63,9

  • 50   C85,5

  • 60   C110

  • 70   C138

  • 80   C169

  • 90   C202

  • 100   C – 246

jodek potasu (linia zielona):

  • 0   C127,5

  • 10   C136

  • 20   C144

  • 30   C152

  • 40   C160

  • 50   C170

  • 60   C176

  • 70   C184

  • 80   C192

  • 90   C200

  • 100   C – 208

chlorek sodu (sól kuchenna) (linia czerwona):

  • 0   C35,7

  • 10   C35,8

  • 20   C36

  • 30   C36,3

  • 40   C36,6

  • 50   C37

  • 60   C37,3

  • 70   C37,8

  • 80   C38,4

  • 90   C39

  • 100   C39,8

chlorek potasu (linia pomarańczowa):

  • 0   C27,6

  • 10   C31

  • 20   C34

  • 30   C37

  • 40   C40

  • 50   C42,6

  • 60   C45,5

  • 70   C48,3

  • 80   C51,1

  • 90   C54

  • 100   C – 65,7

azotanV sodu (linia czarna):

  • 0   C73

  • 10   C80

  • 20   C88

  • 30   C96

  • 40   C104

  • 50   C – 114

  • 60   C124

  • 70   C134

  • 80   C148

  • 90   C161

  • 100   C – 180

RYbnX8o7pE6M5
Na podstawie krzywych rozpuszczalności oceń, ile gramów chlorku potasu rozpuści się w 100 g wody w temperaturze 10°C. Wskaż prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. 10 g, 2. 25 g, 3. 100 g, 4. 125 g
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1Q9YKKuxbeOe2
Ćwiczenie 3
Na podstawie krzywych rozpuszczalności określ, jak wraz z temperaturą zmienia się maksymalna masa chlorku potasu, jaką można rozpuścić w 100 g wody. Możliwe odpowiedzi: 1. Maksymalna masa chlorku potasu jaką można rozpuścić w 100 g wody zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury., 2. Maksymalna masa chlorku potasu jaką można rozpuścić w 100 g wody zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R4B7PUJOPNQ3c2
Ćwiczenie 4
Jaką masę ma roztwór o gęstości 1,10 g/cm3, który zajmuje objętość 0,350 dm3? Możliwe odpowiedzi: 1. 318,2 g, 2. 385 g, 3. 0,00314 g, 4. 0,385 g
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1WOJ9wlgmraK2
Ćwiczenie 5
Które czynniki mają wpływ na szybkość rozpuszczania się substancji w wodzie? Zaznacz prawidłowe odpowiedzi. Możliwe odpowiedzi: 1. kolor substancji rozpuszczanej, 2. wielkość zlewki, 3. długość narzędzia mieszającego np. bagietki czy łyżeczki, 4. zapach substancji rozpuszczanej, 5. rodzaj substancji rozpuszczanej, 6. ilość substancji rozpuszczanej, 7. temperatura, 8. zapach stosowanego rozpuszczalnika, 9. rozdrobnienie substancji
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 6

Poniżej przedstawiono krzywą rozpuszczalności dla wybranych związków chemicznych.

R6ykPDBrLddgs
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Źródło: epodręczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

azotanV potasu (linia niebieska):

  • 0   C13,3

  • 10   C20,9

  • 20   C13,6

  • 30   C45,8

  • 40   C63,9

  • 50   C85,5

  • 60   C110

  • 70   C138

  • 80   C169

  • 90   C202

  • 100   C – 246

jodek potasu (linia zielona):

  • 0   C127,5

  • 10   C136

  • 20   C144

  • 30   C152

  • 40   C160

  • 50   C170

  • 60   C176

  • 70   C184

  • 80   C192

  • 90   C202

  • 100   C – 208

chlorek sodu (sól kuchenna) (linia czerwona):

  • 0   C35,7

  • 10   C35,8

  • 20   C36

  • 30   C36,3

  • 40   C36,6

  • 50   C37

  • 60   C37,3

  • 70   C37,8

  • 80   C38,4

  • 90   C39

  • 100   C39,8

chlorek potasu (linia pomarańczowa):

  • 0   C27,6

  • 10   C31

  • 20   C34

  • 30   C37

  • 40   C40

  • 50   C42,6

  • 60   C45,5

  • 70   C48,3

  • 80   C51,1

  • 90   C54

  • 100   C – 65,7

azotanV sodu (linia czarna):

  • 0   C73

  • 10   C80

  • 20   C88

  • 30   C96

  • 40   C104

  • 50   C – 114

  • 60   C124

  • 70   C134

  • 80   C148

  • 90   C161

  • 100   C – 180

R111Qp1svKFrN
Ile wynosi stężenie procentowe nasyconego w temperaturze 40 °C roztworu jodku potasu? Możliwe odpowiedzi: 1. 15,5 %, 2. 61 %, 3. 16,4 %, 4. 0,61 %
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Ćwiczenie 7

Porównaj krzywe rozpuszczalności dla chlorku sodu i chlorku potasu. Zaznacz zakresy temperatur, w których chlorek sodu ma wyższą rozpuszczalność niż chlorek potasu.

R1BwB1Qiwip42
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Źródło: epodręczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

azotanV potasu (linia niebieska):

  • 0   C13,3

  • 10   C20,9

  • 20   C13,6

  • 30   C45,8

  • 40   C63,9

  • 50   C85,5

  • 60   C110

  • 70   C138

  • 80   C169

  • 90   C202

  • 100   C – 246

jodek potasu (linia zielona):

  • 0   C127,5

  • 10   C136

  • 20   C144

  • 30   C152

  • 40   C160

  • 50   C170

  • 60   C176

  • 70   C184

  • 80   C192

  • 90   C202

  • 100   C208

chlorek sodu (sól kuchenna) (linia czerwona):

  • 0   C35,7

  • 10   C35,8

  • 20   C36

  • 30   C36,3

  • 40   C36,6

  • 50   C37

  • 60   C37,3

  • 70   C37,8

  • 80   C38,4

  • 90   C39

  • 100   C – 39,8

chlorek potasu (linia pomarańczowa):

  • 0   C27,6

  • 10   C31

  • 20   C34

  • 30   C37

  • 40   C40

  • 50   C42,6

  • 60   C45,5

  • 70   C48,3

  • 80   C51,1

  • 90   C54

  • 100   C65,7

azotanV sodu (linia czarna):

  • 0   C73

  • 10   C80

  • 20   C88

  • 30   C96

  • 40   C104

  • 50   C – 114

  • 60   C124

  • 70   C134

  • 80   C148

  • 90   C161

  • 100   C – 180

Porównaj wartości rozpuszczalności dla chlorku sodu i chlorku potasu. Zaznacz zakresy temperatur, w których chlorek sodu ma wyższą rozpuszczalność niż chlorek potasu.

Rm81kq67K5j1l
Możliwe odpowiedzi: 1. 30-50 °C, 2. 60-100 °C, 3. 0-20 °C, 4. 30-100°C
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Ćwiczenie 8

Na podstawie obliczeń, zaznacz roztwór, który zawiera więcej substancji rozpuszczonej.

R1FGHTqZsQVat
Wykres liniowy. Lista elementów: 1. zestaw danych: temperatura (°C): 0°C azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 2. zestaw danych: temperatura (°C): 10°C azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 3. zestaw danych: temperatura (°C): 20°C azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 4. zestaw danych: temperatura (°C): 30°C azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 5. zestaw danych: temperatura (°C): 40°C azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 6. zestaw danych: temperatura (°C): 50°C azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 7. zestaw danych: temperatura (°C): 60°C azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 8. zestaw danych: temperatura (°C): 70°C azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 9. zestaw danych: temperatura (°C): 80°C azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 10. zestaw danych: temperatura (°C): 90°C azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) 11. zestaw danych: temperatura (°C): 100°C azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody) azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody).
Źródło: epodręczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

azotanV potasu (linia niebieska):

  • 0   C13,3

  • 10   C20,9

  • 20   C13,6

  • 30   C45,8

  • 40   C63,9

  • 50   C85,5

  • 60   C110

  • 70   C138

  • 80   C169

  • 90   C202

  • 100   C – 246

jodek potasu (linia zielona):

  • 0   C127,5

  • 10   C136

  • 20   C144

  • 30   C152

  • 40   C160

  • 50   C170

  • 60   C176

  • 70   C184

  • 80   C192

  • 90   C202

  • 100   C208

chlorek sodu (sól kuchenna) (linia czerwona):

  • 0   C35,7

  • 10   C35,8

  • 20   C36

  • 30   C36,3

  • 40   C36,6

  • 50   C37

  • 60   C37,3

  • 70   C37,8

  • 80   C38,4

  • 90   C39

  • 100   C – 39,8

chlorek potasu (linia pomarańczowa):

  • 0   C27,6

  • 10   C31

  • 20   C34

  • 30   C37

  • 40   C40

  • 50   C42,6

  • 60   C45,5

  • 70   C48,3

  • 80   C51,1

  • 90   C54

  • 100   C65,7

azotanV sodu (linia czarna):

  • 0   C73

  • 10   C80

  • 20   C88

  • 30   C96

  • 40   C104

  • 50   C – 114

  • 60   C124

  • 70   C134

  • 80   C148

  • 90   C161

  • 100   C – 180

Na podstawie obliczeń, zaznacz roztwór, który zawiera więcej substancji rozpuszczonej.

RfO2bIn16qCr6
Na podstawie obliczeń wskaż roztwór, który zawiera więcej substancji rozpuszczonej: Możliwe odpowiedzi: 1. 310 g nasyconego w temperaturze 80°C roztworu siarczanu(VI) miedzi(II),, 2. 308 g nasyconego w temperaturze 100°C roztworu jodku potasu.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 9

Trzech uczniów miało za zadanie uzyskać roztwór o stężeniu 2 %, z otrzymanego od nauczyciela roztworu. Każdy z uczniów dostał inny roztwór:

uczeń 1.25 g roztworu o stężeniu 8 %;

uczeń 2.10 g roztworu o stężeniu 10 %;

uczeń 3.20 g roztworu o stężeniu 5 %.

R1a3x7SF1iZ8f
Na podstawie obliczeń oceń, który z uczniów uzyskał po rozcieńczeniu roztwór o największej masie. Możliwe odpowiedzi: 1. Uczeń 1, 2. Uczeń 2, 3. Uczeń 3
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1TbebrtgJo793
Ćwiczenie 10
Calculate the percentage concentration of oxygen in rainwater, if you know that 1 dm3 of rainwater contains 0.055 g of oxygen. Możliwe odpowiedzi: 1. 0,0055%, 2. 0,055%, 3. 55%, 4. 5,5%
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Ćwiczenie 11
Rh1Wyiw4O22do
Match the types of mixtures to the examples. water and salt Możliwe odpowiedzi: 1. colloid, 2. solution, 3. suspention water and sand Możliwe odpowiedzi: 1. colloid, 2. solution, 3. suspention water and egg Możliwe odpowiedzi: 1. colloid, 2. solution, 3. suspention
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Glossary
i8Dvj69M1V_d5e760

Projekt badawczy

Twoim zadaniem będzie realizacja projektu badawczego, który możesz przeprowadzić samodzielnie lub w grupie. W tym celu ustal dokładny harmonogram eksperymentu, który pozwoli Ci na zweryfikowanie postawionej hipotezy. Zgromadź potrzebne materiały i sprzęt. Wyniki przedstaw w postaci dowolnej metody prezentacji – może być to krótki film, infografika, artykuł, plakat czy prezentacja multimedialna. Na samym końcu opisz, czego nowego dowiedziałaś/-łeś się podczas doświadczenia.

Tytuł projektu

Woda

Temat projektu

Badanie wpływu wody na kiełkowanie fasoli.

Badana hipoteza

Woda jest niezbędna w procesie kiełkowania fasoli.

Co dokładnie mam zamiar zrobić, by sprawdzić, czy hipoteza jest prawdziwa?

Potrzebny sprzęt oraz odczynniki:
- trzy małe doniczki lub pojemniki;
- ziemia uniwersalna;
- woda z kranu;
- trzy nasiona fasoli.
Do trzech osobnych doniczek (lub pojemników) należy wsypać ziemię uniwersalną.
Następnie do każdej z nich wsadzić po jednym nasionie fasoli. Przykryć dwucentymetrową warstwą ziemi.

Co będę obserwować (mierzyć)?

Fasolę w pierwszej doniczce podlewać co tydzień, tę w drugiej co 2/3 dni, a trzeciej wcale nie podlewać.

Czas trwania

Kilka tygodni – maksymalnie dwa miesiące.

Wyniki

Przygotowanie schematycznego rysunku oraz obserwacji (z częstotliwością tygodniową).

Wniosek

Na podstawie obserwacji.

Czego się nauczyłam/-łem podczas tego projektu?

i8Dvj69M1V_d5e794
Woda i roztwory wodne − podsumowanie3270Brawo!Niestety, spróbuj jeszcze raz.1
Test

Woda i roztwory wodne − podsumowanie

Rozwiąż test

Liczba pytań:
3
Limit czasu:
2 min
Twój ostatni wynik:
-

Bibliografia

Kulawik J., Kulawik T., Litwin M., Podręcznik do chemii dla klasy siódmej szkoły podstawowej, Warszawa 2020.

Łasiński D., Sporny Ł., Strutyńska D., Wróblewski P., Podręcznik dla klasy siódmej szkoły podstawowej, Kielce 2020.

bg‑gray3

Notatnik

R1Jd7Dnxn98Lu
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.