Białka – właściwości
Materiał zawiera starter, w którym znajduje się odwołanie do wcześniejszej wiedzy ucznia związanej z danym tematem, oraz cele sformułowane w języku ucznia.
Lekcja składa się z następujących sekcji:
- tekstu głównego, zawierającego segmenty
- „Właściwości białek”;
- „Wykrywanie białek”;
- podsumowania;
- słownika;
- ćwiczeń.
Ponadto materiał obejmuje 15 ilustracji (fotografii, obrazów, rysunków), dwa filmy, mapę myśli, symulację interaktywną, osiem poleceń w ramach tekstu głównego, porządkujących na bieżąco informacje, oraz 10 ćwiczeń sprawdzających zdobyte wiadomości - w tym dziewięć interaktywnych.
Słownik pojęć posiada wyjaśnienia terminów „koagulacja”, „wysalanie białka”, „hydratacja”, „denaturacja białka”, „próba (reakcja) biuretowa” oraz „próba (reakcja) ksantoproteinowa”.
Aktualizacja tekstu: Barbara Rolka
Opracowanie i multimedia: Tomorrow Sp. z o.o., GroMar Sp. z o. o.