Na dobry początek
ZWIĄZKI CHEMICZNE BUDUJĄCE ORGANIZM –audiobook
Rozdziały:
Co z tym węglem? Dlaczego pierwiastek ten stanowi o życiu na naszej planecie?
Związki organiczne i nieorganiczne
Woda w życiu organizmu
Podczas odsłuchiwania audiobooka zwróć uwagę na skład chemiczny organizmów oraz zanotuj pierwiastki biogenne, w tym właściwości węgla.

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/Di9oOAcBD
Z czego zbudowany jest organizm?
Wszystkie organizmy zbudowane są z pierwiastków. Czy wiesz, z jakich pierwiastków jest zbudowany organizm człowieka? Składa się, tak jak inne organizmy, głównie z tlenu, węgla, wodoru, azotu, wapnia i fosforu.
Pierwiastki łączą się ze sobą i tworzą związki chemiczne, takie jak woda (związek tlenu i wodoru), białka, cukry, tłuszcze i kwasy nukleinowe.
Organizmy zbudowane są z tych samych związków chemicznych, występujących jednak w różnych proporcjach.

Związki chemiczne są też dla nich źródłem energii i regulują procesy w nich zachodzące, a także pełnią funkcję budulcową, transportową i ochronną.

Substancje te są dostarczane wraz z pożywieniem, dlatego ważne jest, by nasza dieta była bogata w różnorodne składniki odżywcze. Odżywianie polega na zaopatrywaniu komórek w składniki odżywcze. Jakie przemiany musi przejść kęs kanapki, by zasilić komórki? Czy wystarczy, by trafił do żołądka? Jaką drogą dotrze z układu pokarmowego do potrzebujących energii i składników odżywczych komórek mózgu, mięśni i pozostałych narządów?
Składniki pokarmowe ulegające trawieniu | Produkty trawienia | Odcinek przewodu pokarmowego | Enzymy trawienne |
cukry złożone (skrobia, glikogen) | cukry proste (glukoza) | jama ustna | amylaza ślinowa |
jelito cienkie (dwunastnica) | amylaza trzustkowa | ||
białka | aminokwasy | żołądek | pepsyna |
jelito cienkie (dwunastnica) | trypsyna | ||
tłuszcze | glicerol, kwasy tłuszczowe | jelito cienkie (dwunastnica) | lipaza trzustkowa |
Substancje chemiczne o znaczeniu biologicznym
Białka to substancje złożone o stosunkowo skomplikowanej budowie.
Przeprowadzono doświadczenie, które miało na celu sprawdzenie, jakie pierwiastki wchodzą w skład białek.
Problem badawczy:
Jakie pierwiastki wchodzą w skład białek?
Hipoteza:
W skład białek wchodzą takie pierwiastki, jak: węgiel, wodór, tlen, azot oraz siarka.
Co było potrzebne:
białko jaja kurzego;
uniwersalny papierek wskaźnikowy;
papierek ołowiowy;
woda destylowana;
probówka;
drewniana łapa do probówek;
statyw na probówki;
palnik;
zapałki.
Przebieg doświadczenia:
W probówce umieszczono ok. białka jaja kurzego. Następnie ogrzewano ją w płomieniu palnika, stale wstrząsając. Zaobserwowano zachodzące zmiany, a do wylotu probówki zbliżono zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy i papierek ołowiowy.
Obserwacje:
W trakcie ogrzewania, białko jaja kurzego ścina się, stopniowo ciemnieje i ostatecznie pokrywa się czarnym nalotem. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy. Ogrzewaniu białka towarzyszy nieprzyjemny zapach, przypominający palące się włosy. Zbliżony do wylotu probówki zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie z żółtego na zielone, a papierek ołowiowy czernieje.
Wnioski:
Czarny nalot, który powstaje w wyniku ogrzewania na białku jaja kurzego, to węgiel. Ciecz na ściankach probówki to skroplona para wodna. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie w kontakcie z wydzielającym się amoniakiem. Czernienie papierka ołowiowego świadczy o obecności w białku siarki.
Postawiona hipoteza jest zatem prawdziwa – w skład białek wchodzą takie pierwiastki, jak: węgiel, wodór, tlen, azot oraz siarka.
Zapisz, w jaki sposób wykryto obecność poszczególnych pierwiastków w białku.
Tłuszcze zawarte w pokarmie są zróżnicowaną grupą związków, z których organizm człowieka może czerpać: triacyloglicerole (dawna nazwa to „triglicerydy”), wolne kwasy tłuszczowe, cholesterol oraz fosfolipidy.
Podczas trawienia tłuszcze rozkładane są na glicerol i kwasy tłuszczowe. Ze względu na budowę chemiczną kwasów tłuszczowych wyróżnia się tłuszcze nasycone, mające pojedyncze wiązania we wszystkich łańcuchach węglowodorowych (wiązania nasycone), oraz tłuszcze nienasycone, zawierające w łańcuchach węglowodorowych wiązania podwójne (wiązania nienasycone).
Tłuszcze i białka to ważne elementy naszej codziennej diety. Do tych istotnych biologicznie substancji zaliczamy także cukry. Cząsteczki cukrów zbudowane są z atomów węgla, wodoru i tlenu.
Cukry były nazywane także węglowodanami. Skąd wywodzi się ta nazwa? Związki zaliczane do węglowodanów określano ogólnym wzorem sumarycznym: . Na podstawie tak zapisanego wzoru można wnioskować, że stosunek liczby atomów wodoru do tlenu w ich cząsteczkach cukrów wynosi – dokładnie tak jak w cząsteczce wody. Wzór ten moglibyśmy zatem przedstawić w postaci: (gdzie ). Okazuje się jednak, że cząsteczki niektórych związków chemicznych również spełniają ten wzór, a nie należą do cukrów. Przykładem jest kwas octowy (etanowy) o wzorze uproszczonym i wzorze sumarycznym . Choć dziś wiadomo już, że nazwa węglowodany może być nieco myląca, nadal często stosuje się ją wymiennie z nazwą cukry.