ZWIĄZKI CHEMICZNE BUDUJĄCE ORGANIZM –audiobook

Rozdziały:

  1. Co z tym węglem? Dlaczego pierwiastek ten stanowi o życiu na naszej planecie?

  2. Związki organiczne i nieorganiczne

  3. Woda w życiu organizmu

Wskazówka

Podczas odsłuchiwania audiobooka zwróć uwagę na skład chemiczny organizmów oraz zanotuj pierwiastki biogenne, w tym właściwości węgla.

RWW7PJ2qPbBTvma1554827729ecc12_1536669367036_01
Na ekranie pokazany jest panel sterowania z aktywnymi klawiszami do odtwarzania zawartości audiobooka. W części górnej części znajdują się trzy klawisze. Pierwszy od lewej „Widok” umożliwia przełączenie między odtwarzaczem dźwiękowym audiobooka oznaczonym jako „Odtwarzacz” na liście wyboru a podglądem treści audiobooka oznaczonym jako „Tekst”. Odtwarzacz dźwiękowy oznaczony jako „Odtwarzacz” przedstawia żółty pasek, na którym podczas odtwarzania pojawia się tekst. Widok „Tekst” prezentuje pełny tekst pojawiający się w nagraniu. Widok „Dynamiczny” stanowi połączenie widoku „Odtwarzacz” i „Tekst". Klawisz środkowy „Książka” umożliwia nawigację po treści audiobooka. Klawisz trzeci od lewej „Więcej” – zawiera informacje o programie. Poniżej oddzielony linią znajduje się panel sterowania odtwarzacza nagrania. Poniżej panelu sterowania znajduje się żółty pasek, na którym w trakcie odtwarzania pokazywany jest tekst nagrania.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o. / Evaco Sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.

Z czego zbudowany jest organizm?

Wszystkie organizmy zbudowane są z pierwiastków. Czy wiesz, z jakich pierwiastków jest zbudowany organizm człowieka? Składa się, tak jak inne organizmy, głównie z tlenu, węgla, wodoru, azotu, wapnia i fosforu.

Pierwiastki łączą się ze sobą i tworzą związki chemiczne, takie jak woda (związek tlenu i wodoru), białka, cukry, tłuszcze i kwasy nukleinowe.

RHjkh8omjgTAM1
Mapa myśli. Widoczna jest niebieska kula z nazwą kategorii: Związki chemiczne budujące organizmy. Do danej kategorii przyłączone jest sześć elementów: Woda, Sole mineralne, Tłuszcze, Cukry, Białka, Kwasy nukleinowe.
Podział składników chemicznych organizmów
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Organizmy zbudowane są z tych samych związków chemicznych, występujących jednak w różnych proporcjach.

R1DcYkPY8LGAM1
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o. / Evaco Sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.

Związki chemiczne są też dla nich źródłem energiiregulują procesy w nich zachodzące, a także pełnią funkcję budulcową, transportową i ochronną.

R1SntiTMnRPL41
Substancje o znaczeniu biologicznym, ich funkcje oraz źródła występowania
Źródło: Dariusz Adryan, dostępny w internecie: epodreczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Substancje te są dostarczane wraz z pożywieniem, dlatego ważne jest, by nasza dieta była bogata w różnorodne składniki odżywcze. Odżywianie polega na zaopatrywaniu komórek w składniki odżywcze. Jakie przemiany musi przejść kęs kanapki, by zasilić komórki? Czy wystarczy, by trafił do żołądka? Jaką drogą dotrze z układu pokarmowego do potrzebujących energii i składników odżywczych komórek mózgu, mięśni i pozostałych narządów?

Trawienie w przewodzie pokarmowym

Składniki pokarmowe ulegające trawieniu

Produkty trawienia

Odcinek przewodu pokarmowego

Enzymy trawienne

cukry złożone (skrobia, glikogen)

cukry proste (glukoza)

jama ustna

amylaza ślinowa

jelito cienkie (dwunastnica)

amylaza trzustkowa

białka

aminokwasy

żołądek

pepsyna

jelito cienkie (dwunastnica)

trypsyna

tłuszcze

glicerol, kwasy tłuszczowe

jelito cienkie (dwunastnica)

lipaza trzustkowa

Substancje chemiczne o znaczeniu biologicznym

Białka to substancje złożone o stosunkowo skomplikowanej budowie.

Badanie składu pierwiastkowego białek
Doświadczenie 1
RMTMCoPkzFAO4
Problem badawczy:. Spośród podanych poniżej hipotez wybierz jedną, a następnie ją zweryfikuj. Hipoteza 1: Hipoteza 2: Twój wybór: (Wybierz: Hipoteza 1., Hipoteza 2.). Co będzie potrzebne: ;. Instrukcja: 1.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przeprowadzono doświadczenie, które miało na celu sprawdzenie, jakie pierwiastki wchodzą w skład białek.

Problem badawczy:

Jakie pierwiastki wchodzą w skład białek?

Hipoteza:

W skład białek wchodzą takie pierwiastki, jak: węgiel, wodór, tlen, azot oraz siarka.

Co było potrzebne:

  • białko jaja kurzego;

  • uniwersalny papierek wskaźnikowy;

  • papierek ołowiowy;

  • woda destylowana;

  • probówka;

  • drewniana łapa do probówek;

  • statyw na probówki;

  • palnik;

  • zapałki.

Przebieg doświadczenia:

W probówce umieszczono ok. 2 cm3 białka jaja kurzego. Następnie ogrzewano ją w płomieniu palnika, stale wstrząsając. Zaobserwowano zachodzące zmiany, a do wylotu probówki zbliżono zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy i papierek ołowiowy.

Obserwacje:

W trakcie ogrzewania, białko jaja kurzego ścina się, stopniowo ciemnieje i ostatecznie pokrywa się czarnym nalotem. Na ściankach probówki pojawiają się krople bezbarwnej cieczy. Ogrzewaniu białka towarzyszy nieprzyjemny zapach, przypominający palące się włosy. Zbliżony do wylotu probówki zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie z żółtego na zielone, a papierek ołowiowy czernieje.

Wnioski:

Czarny nalot, który powstaje w wyniku ogrzewania na białku jaja kurzego, to węgiel. Ciecz na ściankach probówki to skroplona para wodna. Zwilżony uniwersalny papierek wskaźnikowy zmienia zabarwienie w kontakcie z wydzielającym się amoniakiem. Czernienie papierka ołowiowego świadczy o obecności w białku siarki.

Postawiona hipoteza jest zatem prawdziwa – w skład białek wchodzą takie pierwiastki, jak: węgiel, wodór, tlen, azot oraz siarka.

1
Polecenie 1
RQf0nJpPwT9vp
Obserwacje: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 1

Zapisz, w jaki sposób wykryto obecność poszczególnych pierwiastków w białku.

RT4maQWLDEvrK
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Tłuszcze zawarte w pokarmie są zróżnicowaną grupą związków, z których organizm człowieka może czerpać: triacyloglicerole (dawna nazwa to „triglicerydy”), wolne kwasy tłuszczowe, cholesterol oraz fosfolipidy.

Podczas trawienia tłuszcze rozkładane są na glicerolkwasy tłuszczowe. Ze względu na budowę chemiczną kwasów tłuszczowych wyróżnia się tłuszcze nasycone, mające pojedyncze wiązania we wszystkich łańcuchach węglowodorowych (wiązania nasycone), oraz tłuszcze nienasycone, zawierające w łańcuchach węglowodorowych wiązania podwójne (wiązania nienasycone).

Tłuszcze i białka to ważne elementy naszej codziennej diety. Do tych istotnych biologicznie substancji zaliczamy także cukry. Cząsteczki cukrów zbudowane są z atomów węgla, wodoru i tlenu.

Ciekawostka

Cukry były nazywane także węglowodanami. Skąd wywodzi się ta nazwa? Związki zaliczane do węglowodanów określano ogólnym wzorem sumarycznym: CnH2mOm. Na podstawie tak zapisanego wzoru można wnioskować, że stosunek liczby atomów wodoru do tlenu w ich cząsteczkach cukrów wynosi 2:1 – dokładnie tak jak w cząsteczce wody. Wzór ten moglibyśmy zatem przedstawić w postaci: CnH2Om (gdzie nm). Okazuje się jednak, że cząsteczki niektórych związków chemicznych również spełniają ten wzór, a nie należą do cukrów. Przykładem jest kwas octowy (etanowy) o wzorze uproszczonym CH3COOH i wzorze sumarycznym C2H4O2. Choć dziś wiadomo już, że nazwa węglowodany może być nieco myląca, nadal często stosuje się ją wymiennie z nazwą cukry.

bg‑gold

Notatnik

R17TY7A3VUjRk
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.