R1H2yIQIMxD5O
Na ilustracji znajduje się stół z surowych desek zastawiony jedzeniem. Pod skosem postawiona jest taca z bułkami, frytkami, kilkoma rodzajami sosów oraz z różnymi rodzajami pieczonego mięsa. Obok widoczna jest taca z winogronem i ananasem oraz bukiet kwiatów. W prawym dolnym rogu zdjęcia znajduje się deska do krojenia z laskami cynamonu i plastrami suszonej cytryny, a obok niej dwa skrzyżowane widelce. W prawym górnym rogu widać butelkę alkoholu z karafką. Taca z jedzeniem częściowo leży na pasiastym, zwiniętym obrusie.

Układ pokarmowy i przebieg procesów trawiennych

Mało zróżnicowana i niezdrowa dieta może doprowadzić do różnorodnych problemów zdrowotnych.
Źródło: pixabay, domena publiczna.

Substancje pokarmowe

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka niezbędny jest pokarm. Składniki pożywienia powinny dostarczać energii i substancji, które umożliwiają funkcje życiowe oraz zachowanie zdrowia. Im bardziej urozmaicone są posiłki, tym więcej cennych składników otrzymuje organizm.

RehLSRDDHUNNq
Rośliny są źródłem wielu cennych składników pokarmowych
Źródło: U.S. Department of Agriculture (Flickr), licencja: CC BY-SA 3.0.

Organizm potrzebuje wielu różnorodnych substancji, aby mógł spełniać wszystkie funkcje życiowe i utrzymać lub zwiększać swoją masę. Najważniejsze są związki organiczne: białka, węglowodany, tłuszczewitaminywitaminywitaminy, oraz związki nieorganiczne: wodasole mineralne.

RA9BYw2vUyLTy
Wartość energetyczna składników pokarmowych
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY 3.0.

Białka są głównym składnikiem budulcowym organizmu

Pobierane z pokarmem białka pełnią w organizmie różnorodne funkcje.

Białka w organizmie

Funkcje białek

Znaczenie białek w organizmie

budulcowa

keratyna, kolagen – składniki skóry

składniki błon komórkowych, włosów, paznokci, kości

enzymatyczna

pepsyna – trawienie białka

pozostałe enzymy trawienne – trawienie innych składników pokarmu

motoryczna

aktyna, miozyna – składniki komórek mięśniowych

odpornościowa

przeciwciała – zwalczanie bakterii i wirusów

transportująca

hemoglobina – przenoszenie tlenu i dwutlenku węgla

regulująca

wazopresyna – hormon regulujący ciśnienie krwi

insulina – zwiększanie transportu cukru z krwi do komórek

receptorowa

rodopsyna – reagowanie na światło

inne białka receptorowe – odbieranie pozostałych bodźców

RGNETP4mKOgxE
Źródła białka
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY 3.0.

Źródłem białek zwierzęcych są takie produkty jak mięso, jajka, mleko, a w przypadku białek roślinnych groch, soja, fasola, kasza gryczana czy soczewica. W przewodzie pokarmowym białka roślinne i zwierzęce są rozkładane do aminokwasów, z których organizm zgodnie z zapotrzebowaniem buduje swoje własne białka.

Dla zainteresowanych

Białka znajdujące się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego zawierają wszystkie potrzebne organizmowi aminokwasy. Określa się je jako pełnowartościowe. Białka roślinne, z nielicznymi wyjątkami, zawierają większość, ale nie wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy i dlatego nazywane są niepełnowartościowymi. W przypadku spożywania jedynie pokarmów pochodzenia roślinnego (dieta wegańska) tylko kombinacja wybranych produktów roślinnych jest w stanie zaopatrzyć organizm we wszystkie niezbędne aminokwasy. Rezygnacja ze spożywania mięsa, przy jednoczesnym nieprawidłowym komponowaniu posiłków z produktów roślinnych, może doprowadzić do niedoboru niektórych z tych aminokwasów. Bez nich zaś nie powstaną w organizmie określone białka, co może doprowadzić m.in. do zahamowania wzrostu, zaniku mięśni i innych tkanek, anemii, odwapnienia kości.

W przewodzie pokarmowym białka roślinne i zwierzęce są rozkładane do aminokwasów, z których organizm zgodnie z zapotrzebowaniem buduje swoje własne białka. Część spośród 20 aminokwasów wchodzących w skład tych białek wytwarzana jest przez organizm z produktów rozkładu białek, węglowodanów i tłuszczów. Są to aminokwasy endogenneaminokwasy endogenneendogenne. Pozostałe aminokwasy organizm człowieka musi pobrać z pokarmu, ponieważ nie potrafi sam ich wytworzyć – są to aminokwasy egzogenneaminokwasy egzogenneegzogenne.

1
Ćwiczenie 1
R18E95qTJBLg9
(Uzupełnij).
1
Ćwiczenie 2
RaS130uRYF1DX
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmów

Źródłem węglowodanów (cukrów) są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, takie jak ziemniaki i zboża. Substancje te pełnią w organizmie funkcje zapasowe (np. skrobia u roślin i glikogen u zwierząt), budulcowe (np. chityna w ścianach komórek grzybowych i pancerzach stawonogów) oraz energetyczne (np. glukoza). Energia, która w drodze oddychania komórkowego uwalniana jest z rozkładu glukozy umożliwia wykonywanie wszystkich czynności życiowych.

RUDDHfG4ewKY6
Źródła węglowodanów
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY 3.0.

Węglowodany są także głównym składnikiem błonnikabłonnikbłonnika, który występuje  w dużych ilościach w ziarnach zbóż, a także w owocach i warzywach. Zawiera on celulozę (wielocukier budujący ściany komórkowe roślin), która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Składnik ten nie ma wartości odżywczych i nie dostarcza energii. Ma jednak duże znaczenie zdrowotne, ponieważ

  • przyspiesza przesuwanie treści pokarmowej w jelicie, dzięki czemu zapobiega zaparciom i nowotworomnowotwórnowotworom jelita grubego;

  • pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości;

  • obniża poziom cholesterolucholesterolcholesterolu.

Z tego powodu należy spożywać pieczywo, ryż i makarony pełnoziarniste, a owoce ze skórką, która jest szczególnie bogata w błonnik.

Ciekawostka

Zjedzenie dwóch średniej wielkości mandarynek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik.

1
Ćwiczenie 3
R19LIxUBS6Mfy
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Obserwacja 1

Przeprowadź obserwację, aby ustalić, jak w kontakcie z wodą zachowują się otręby.

Problem badawczy: Jak woda wpływa na otręby?

Hipoteza 1

Pod wpływem wody otręby pęcznieją.

Hipoteza 2

Woda nie wpływa na właściwości otrębów.

Co będzie potrzebne
  • woda o temperaturze ok. 37°C

  • po 50 ml otrębów żytnich, pszennych i owsianych

  • 3 zlewki o pojemności 200 ml

  • 3 naczynia na wodę o pojemności 50 ml

Instrukcja
  1. Wsyp każdy rodzaj otrębów do oddzielnych zlewek. Zaznacz flamastrem poziom, do którego sięgają.

  2. Zalej równocześnie otręby jednakową ilością (50 ml) ciepłej wody.

  3. Odstaw zlewki na 20 minut.

  4. Po tym czasie zaznacz poziom, do którego sięgają otręby.

  5. Zaobserwuj, w której zlewce poziom otrębów po upływie czasu jest najwyższy.

RnpOHaNgcAXyK
Wyniki (Uzupełnij). Wnioski (Uzupełnij). Weryfikacja hipotezy (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Tłuszcze dostarczają ponad dwa razy więcej energii niż cukry

Tłuszcze są magazynowane w organizmie w komórkach tłuszczowych tworzących tkankę tłuszczową. Są związkami wysokoenergetycznymi, dlatego stanowią rezerwę energetyczną organizmu, wykorzystywaną przede wszystkim podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Tłuszcze pełnią również funkcje termoizolacyjne - zgromadzone w podskórnej tkance tłuszczowej chronią przed przechłodzeniem.

RALTEBlnhftru
Źródła tłuszczu
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY 3.0.

Źródłem tłuszczów zwierzęcych dla człowieka  jest masło, ser żółty, ryby, jajka czy mięso. Tłuszcze roślinne z kolei znajdziemy w olejach, oliwie, nasionach słonecznika, orzechach czy margarynie.

Przeciętna zawartość składników pokarmowych w wybranych produktach [g]

Produkty spożywcze (100 g)

Białko

Węglowodany

Tłuszcze

Błonnik

soja

35,9

15,8

18,3

15,7

ser parmezan

35,6

25,8

ser ementaler

28,7

0,2

29,7

4,6

chuda wieprzowina

21,8

2,4

tuńczyk

21,5

15,5

wołowina

20,6

8,1

indyk

20,6

6,9

pstrąg

19,5

2,7

kurczak

18

18,8

serek homogenizowany

16,8

13

4,2

twaróg półtłusty

13,5

4

0,2

makaron pełnoziarnisty

12,6

59,9

3,6

3,5

kasza gryczana

12,6

70,1

3,1

5,9

jaja kurze

12,5

1

10,5

śliwki suszone

4,9

70,8

0,9

16

pieczarki

2,7

0,7

0,3

1,9

szpinak

2,5

0,6

0,3

1,8

Jak wykryć białka, cukry i tłuszcze w produktach żywnościowych?

Substancje pokarmowe takie jak białka, cukry i tłuszcze mogą być wykrywane w produktach spożywczych przy wykorzystaniu odpowiednich reakcji chemicznych.

  • Do wykrywania białek służy reakcja biuretowareakcja biuretowareakcja biuretowaksantoproteinowareakcja ksantoproteinowaksantoproteinowa.

  • Do wykrywania skrobi (cukru złożonego) służy płyn Lugolapłyn Lugolapłyn Lugola.

  • Do wykrywania tłuszczów służy odczynnik Sudan IIISudan IIISudan III.

11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie dotyczące wykrywania obecności wybranych składników pokarmowych w produktach spożywczych. Zaobserwuj przebieg reakcji barwnej z kwasem azotowym(V), płynem Lugola i Sudanem III. Zanotuj wyniki i wnioski. Zweryfikuj hipotezę.

Co będzie potrzebne?

  • płyn Lugola

  • Sudan III

  • stężony kwas azotowy(V)

  • jabłko

  • skrobia ziemniaczana

  • chleb

  • olej

  • masło

  • białko jaja

  • twaróg

  • skalpel

  • pipety Pasteura

  • łyżeczka

  • szkiełka zegarkowe

  • palnik

  • łapa

Zapoznaj się z poniższym opisem symulatora, który pozwala na wykrycie substancji pokarmowych w produktach spożywczych. Zwróć uwagę na reakcję barwną z kwasem azotowym pięć, płynem Lugola i Sudanem trzy. Zanotuj wyniki i wnioski. Zweryfikuj hipotezę.

R1FS21A5G2lGj
Symulacja interaktywna pozwala na wykrycie substancji pokarmowych w produktach spożywczych. Po włączeniu symulacji widać stojące na stole trzy butelki. Zawierają one kolejno stężony kwas azotowy pięć, płyn Lugola i Sudan trzy. W górnym lewym rogu znajduje się przycisk z literą i. Po kliknięciu na niego wyświetlają się ostrzeżenia. Płyn Lugola to substancja o działaniu toksycznym i rakotwórczym oraz substancja o szkodliwym działaniu na rozrodczość. Stężony kwas azotowy pięć to substancja działająca korodująco na metale, działająca żrąco na skórę, powodująca poważne uszkodzenie oczu. Jest to też substancja utleniająca. Po zamknięciu okna z ostrzeżeniami wraca się do okna z butelkami. W górnym prawym rogu znajduje się przycisk ze znakiem zapytania. Po kliknięciu na niego wyświetla się instrukcja. Punkt pierwszy. Wybierz jeden z odczynników, żeby sprawdzić obecność cukrów, białka lub tłuszczów w produktach spożywczych. Punkt drugi. Przeprowadź próbę ksantoproteinową. W osobnych szkiełkach zegarkowych umieść: kawałek jabłka, łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, kawałek chleba, łyżeczkę białka kurzego, oleju spożywczego, masła, białka jaja i chudego twarogu. Na każdy z materiałów nanieś pod wyciągiem trzy krople kwasu azotowego pięć i obserwuj zmiany zabarwienia. Punkt trzeci. Przeprowadź próbę z płynem Lugola. W osobnych szkiełkach zegarkowych umieść: kawałek jabłka, łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, kawałek chleba, łyżeczkę białka jaja kurzego, oleju spożywczego, masła, białka jaja i chudego twarogu. Na każdy z materiałów nanieś trzy krople płynu Lugola i obserwuj zmiany zabarwienia. Punkt czwarty. Przeprowadź próbę z sudanem trzy. W osobnych szkiełkach zegarkowych umieść: kawałek jabłka, łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, kawałek chleba, łyżeczkę białka jaja kurzego, oleju spożywczego, masła, białka jaja i chudego twarogu. Na każdy z materiałów nanieś trzy krople barwnika sudan trzy i podgrzej każdy z nich nad palnikiem. Obserwuj zmiany zabarwienia. Po wyłączeniu instrukcji wraca się do ekranu z wyborem butelki. Po wybraniu stężonego kwasu azotowego pięć. Wyświetla się komora laminarna z umieszczonymi w niej szkiełkami laboratoryjnymi, pipetami, łyżeczkami oraz wszystkimi składnikami wymienionymi w instrukcji. Każdy składnik nakładamy na szkiełko laboratoryjne, a następnie na każdy nakraplamy pipetą stężony kwas azotowy pięć. Jedynie białko jaja i twaróg pod wpływem kwasu azotowego pięć barwią się na żółto. Doświadczenie się zakończyło. Po wyborze na ekranie głównym buteleczkę z płynem Lugola wyświetla się stół laboratoryjny ze wszystkimi narzędziami i składnikami, co przy teście z kwasem. Po nałożeniu składników na szkiełka i nakropleniu na nich płynu na granatowofioletowo zabarwiają się jabłka, skrobia ziemniaczana i chleb. Doświadczenie się zakończyło. Po wyborze na ekranie głównym sudanu trzy wyświetla się stół laboratoryjny ze wszystkimi narzędziami i składnikami, co przy poprzednich testach. Po nałożeniu składników na szkiełka i nakropleniu na nich płynu należy każdy z preparatów podgrzać nad palnikiem. Na czerwono zabarwiają się olej i masło. Doświadczenie się zakończyło.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rw0lNXw3aPEyc
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 4

Wyjaśnij, dlaczego reakcja ksantoproteinowa jest wykonywana pod wyciągiem laboratoryjnym.

R14IIWWf2YQlv
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 5

Wyjaśnij, dlaczego bułka z masłem i szynką zjedzona na drugie śniadanie jest bogatym źródłem cukrów dla organizmu, mimo że nie jest to posiłek zaliczany do słodyczy.

RdmIGoIPufZio
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Witaminy rozpuszczają się w tłuszczach lub w wodzie

Witaminy regulują przebieg procesów życiowych. Niektóre mogą powstawać w organizmie – należą do nich witaminy z grupy B i K, produkowane przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Inne, jak witaminy D i A wytwarzane są w organizmie z tzw. prowitamin – witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych, a witamina A przekształcana jest z barwnika zawartego w warzywach i owocach o pomarańczowej barwie. Pozostałe witaminy należą do związków, których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem.

Dla zdrowia niebezpieczne są zarówno niedobory witamin (hipowitaminozy), jak i ich nadmiar (hiperwitaminozy). Niedobór witamin może być przyczyną zaburzeń wzrostu, rozwoju i odnowy komórek, obniżenia odporności oraz upośledzenia pracy układu nerwowego. Nadmiar niektórych witamin może prowadzić do uszkodzenia narządów (np. zbyt duże ilości witaminy A oraz D mogą uszkodzić wątrobę).

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą być magazynowane, dlatego nie trzeba ich codziennie dostarczać organizmowi. Natomiast witaminy rozpuszczalne w wodzie wydalane są wraz z moczem, więc ich obecność w codziennej diecie jest niezbędna.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witamina

Występowanie

Znaczenie

Skutki niedoboru

A

tran, masło, mleko, wątroba, marchew, dynia

Odpowiada za prawidłowe widzenie, utrzymanie skóry w dobrej kondycji, prawidłowy wzrost i rozwój

Zaburzenia widzenia o zmierzchu (tzw. kurza ślepota), schorzenia skóry, zaburzenia wzrostu i rozwoju

D

tran, mleko, ryby morskie, wątroba

Odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, gdyż ma wpływ na wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego do krwi.

Krzywica u dzieci, kruchość i łamliwość kości; u osób starszych osteoporoza

E

oleje roślinne, warzywa liściaste, orzechy, mleko, sery, jaja

Opóźnia procesy starzenia się, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i rozrodczego.

Zaburzenia pracy mięśni, niedokrwistość

K

kalafior, warzywa liściaste (szpinak, sałata)

Zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi.

Zaburzenia krzepnięcia krwi

Wybrane witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witamina

Występowanie

Znaczenie

Skutki niedoboru

C

kiszona kapusta, cebula, porzeczki, papryka, owoce dzikiej róży, natka pietruszki

Wspomaga odporność organizmu, wzmacnia dziąsła i zęby, uszczelnia naczynia krwionośne.

Krwawienie dziąseł, wypadanie zębów, obniżenie odporności, trudne gojenie ran

BIndeks dolny 6

wątroba, drożdże, orzechy, kasza gryczana, pieczywo pełnoziarniste

Wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu nerwowego, wpływa na wygląd i funkcjonowanie skóry.

drgawki, zmęczenie, stany zapalne skóry

BIndeks dolny 9 (kwas foliowy)

zielone warzywa, drożdże, rośliny strączkowe

Zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu, pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych.

zaburzenia rozwoju płodu, anemia, zaburzenia pracy układu nerwowego

BIndeks dolny 12

wątroba, ryby, mleko, sery

Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych.

anemia, zaburzenia pracy układu nerwowego

1
Ćwiczenie 6
R1Dtv8dXI7EJH
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 7
R8n3NgH0Qlc84
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Woda i sole mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Do związków nieorganicznych spożywanych przez człowieka, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, należą także woda i sole mineralne.

Woda stanowi ok. 60% masy ciała człowieka, a jej ilość maleje wraz z wiekiem.

Funkcje wody:

  • jest głównym składnikiem komórek i narządów; dla przykładu: mięśnie zawierają ok. 75% wody, mózg 70–80%, a kości 20%;

  • jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem związków chemicznych oraz substratem i produktem reakcji zachodzących w komórkach;

  • uczestniczy w procesach termoregulacji;

  • transportuje składniki pokarmowe;

  • odprowadza produkty przemiany materii.

Parametr

Ilość [l]

Dzienne zapotrzebowanie na wodę

2,5

Woda dostarczana

Woda dostarczana z pokarmem

1

Woda dostarczana pod postacią wypijanych płynów

1,5

Woda wytwarzana w organizmie w wyniku przemian metabolicznych zachodzących w komórkach

0,3

Woda wydalana

Woda wydalana z moczem

1,5

Woda wydalana z kałem

0,1

Woda wydalana z potem

0,45

Woda wydalana z oddychaniem

0,45

Sole mineralne występują w bardzo małych ilościach i są stale wydalane z potem i moczem oraz usuwane z kałem. Z tego powodu związki te należy ciągle uzupełniać. W przypadku niedoboru niektórych z nich organizm sięga do zapasów zgromadzonych we własnych narządach – może np. pobierać wapń z kości i zębów.

R1bbtt1IoHbQn
Średniej wielkości papryka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen oraz witaminy C i E
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY 3.0.

Pierwiastki, które występują w organizmie w dużych ilościach, noszą nazwę makroelementów, natomiast te, które występują w ilościach śladowych, to mikroelementy.

Najbardziej bogate w sole mineralne są warzywa, owoce, mleko i jego przetwory oraz pieczywo pełnoziarniste. Zawierają one liczne pierwiastki, z których 30 jest niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.

Funkcje soli mineralnych:

  • budulcowa, np. wapń w zębach i kościach, żelazo w hemoglobinie;

  • regulacyjna – jako składniki hormonów (np. jod w tarczycy);

  • uczestniczą w przewodzeniu impulsów nerwowych (sód, potas);

  • regulują ilość płynów w organizmie (sód, potas).

Znaczenie i źródła wybranych makroelementów i mikroelementów

Pierwiastek

Występowanie

Znaczenie

Skutki niedoboru

Makroelementy

wapń

mleko i jego przetwory

Podstawowy składnik kości i zębów, uczestniczy w pracy mięśni i procesach krzepnięcia krwi.

zaburzenia pracy serca i mięśni, kruchość i łamliwość kości, krzywica, wypadanie zębów

magnez

razowe pieczywo, banany, orzechy, fasola, sezam, groch, zielone warzywa liściaste

Wspomaga pracę układu nerwowego, ułatwia przyswajanie witaminy C, poprawia kondycję układu nerwowego.

zaburzenia pracy serca, skurcze mięśni, migreny

fosfor

zielone warzywa, ryby, ziarna zbóż, mleko

Składnik zębów, kości, ATP.

krzywica, próchnica, zaburzenia wytwarzania ATP

Mikroelementy

żelazo

mięso, zielone warzywa liściaste, kasze, sezam

Składnik hemoglobiny.

anemia, zaburzenia pracy serca

fluor

herbata, ryby morskie, ciemne pieczywo, woda wodociągowa (fluorowana)

Wzmacnia kości i zęby.

krzywica, próchnica

Ciekawostka

Zanim wymiana towarowa pomiędzy różnymi regionami nie stała się regularna, mieszkańcy obszarów położonych w dużej odległości od morza cierpieli na niedobór jodu, w który bogate są ryby morskie. Na przykład u mieszkańców pogórza w Polsce częstym objawem braku tego pierwiastka była powiększona tarczyca (wole).

1
Ćwiczenie 8
R177oqv852mTC
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

To ważne!

  • Składnikami pokarmowymi są związki organiczne: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, oraz związki nieorganiczne: woda i sole mineralne.

  • Białka pełnią funkcję budulcową, enzymatyczną, motoryczną, odpornościową, transportującą, regulującą i receptorową.

  • Węglowodany pełnią funkcje zapasowe, energetyczne i budulcowe.

  • Tłuszcze pełnią funkcję zapasową, energetyczną i termoregulacyjną.

  • Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie organizmów. Zarówno ich niedobór, jak i nadmiar, mogą prowadzić do groźnych chorób.

  • Woda jest głównym składnikiem komórek i narządów. Jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem i bierze udział w reakcjach zachodzących w organizmie. Pełni także funkcję termoregulacyjną i transportową.

  • Sole mineralne pełnią funkcje budulcowe i regulacyjne. Ponadto uczestniczą w przewodzeniu impulsów nerwowych i regulują ilość płynów w organizmie.

Na pożegnanie

Ćwiczenie 9
R128OAFsHKq57
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 10
R1MQbCSxFoqtp
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 11
R4GN8K6xQLLUK
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 12
Rk1gcs8TCRnHk
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 13
RTWMkh5uedmRF
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Rjraz7OXUDs5k
Ćwiczenie 14
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 15
RA1WTx0Ddk2aS
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 16
R5B1K5eDPW1dz
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1

Ułóż zestaw 5 zadań dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika, które sprawdzą wiedzę o substancjach pokarmowych ważnych dla funkcjonowania organizmu. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.

Rjfdm2PCvIArH
Polecenie 2

Za Tobą część modułu o układzie pokarmowym dotyczącym substancji pokarmowych ważnych dla funkcjonowania organizmu. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.

witaminy
witaminy

związki organiczne, które pełnią w organizmie funkcję regulacyjną

aminokwasy endogenne
aminokwasy endogenne

aminokwasy, które organizm wytwarza z dostarczonych mu składników pokarmowych

aminokwasy egzogenne
aminokwasy egzogenne

aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i musi je przyjmować z pokarmem w postaci gotowej do wykorzystania

błonnik
błonnik

ogół substancji – składników budulcowych ścian komórkowych roślin, nietrawionych w przewodzie pokarmowym człowieka; zawiera m.in. celulozę; reguluje procesy trawienne

nowotwór
nowotwór

nieprawidłowo rozrastająca się tkanka, zbudowana ze zmutowanych komórek nowotworowych

reakcja biuretowa
reakcja biuretowa

reakcja stosowana do wykrywania białek; białka w środowisku zasadowym tworzą z jonami miedzi(II) fioletowoczerwone kompleksy

reakcja ksantoproteinowa
reakcja ksantoproteinowa

reakcja stosowana do wykrywania białek, polegająca na powstawaniu związków o żółtej barwie w wyniku działania na substancję zawierającą białko stężonym kwasem azotowym(V)

płyn Lugola
płyn Lugola

1% roztwór jodu w 2% wodnym roztworze jodku potasu, wykorzystywany do wykrywania skrobi i stosowany jako zewnętrzny środek odkażający (do płukania gardła i pędzlowania skóry) oraz wewnętrznie (w chorobach tarczycy, miażdżycy naczyń)

Sudan III
Sudan III

barwnik, który barwi tłuszcze na kolor czerwony