R1H2yIQIMxD5O
Na ilustracji znajduje się stół z surowych desek zastawiony jedzeniem. Pod skosem postawiona jest taca z bułkami, frytkami, kilkoma rodzajami sosów oraz z różnymi rodzajami pieczonego mięsa. Obok widoczna jest taca z winogronem i ananasem oraz bukiet kwiatów. W prawym dolnym rogu zdjęcia znajduje się deska do krojenia z laskami cynamonu i plastrami suszonej cytryny, a obok niej dwa skrzyżowane widelce. W prawym górnym rogu widać butelkę alkoholu z karafką. Taca z jedzeniem częściowo leży na pasiastym, zwiniętym obrusie.

Układ pokarmowy i przebieg procesów trawiennych

Mało zróżnicowana i niezdrowa dieta może doprowadzić do różnorodnych problemów zdrowotnych.
Źródło: pixabay, domena publiczna.

Budowa układu pokarmowego

Układ pokarmowy odpowiada za pobieranie i trawienie pożywienia oraz wchłanianie zawartych w nim składników pokarmowych. Substancje pokarmowe po przedostaniu się do krwi, są transportowane do wszystkich komórek ciała.

Układ pokarmowy zbudowany jest z przewodu pokarmowego i połączonych z nim gruczołów trawiennych

Usta są otworem prowadzącym do bardzo długiego (ok. 12 m) przewodu pokarmowego, który kończy się odbytem. Przewód ten ściśle współpracuje z gruczołami trawiennymi wydzielającymi do jego wnętrza soki zawierające enzymy trawienneenzymy trawienneenzymy trawienne. Do gruczołów trawiennych należą: ślinianki, wątrobatrzustka.

RgPTP0kIaXfPA1
Budowa układu pokarmowego człowieka
Źródło: Przedmiotowy model 3D został opracowany przez Englishsquare.pl Sp. z o.o. na podstawie materiału źródłowego zakupionego w ramach serwisu www.turbosquid.com. Jakiekolwiek dalsze użycie tego modelu 3D podlega wszelkim ograniczeniom opisanym w licencji opublikowanej na przywołanej stronie internetowej., tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Polecenie 1

Wskaż, gdzie w Twoim organizmie położone są narządy układu pokarmowego. Opisz ich lokalizację względem elementów szkieletu.

RlT1hST6gk733

Pierwszym odcinkiem przewodu pokarmowego jest jama ustna

W jamie ustnej znajdują się zęby, ślinianki oraz język. Za pomocą zębów obecnych w jamie ustnej pokarm zostaje pobrany, rozdrobniony i roztarty. Budowa i kształt zębów mają związek z ich funkcją. Siekacze, które odcinają kęsy, mają równą, ostrą i cienką krawędź, stożkowate kły ułatwiają rozgryzanie i rozrywanie, a szerokie i pofałdowane korony zębów przedtrzonowychtrzonowych tworzą duże powierzchnie trące dzięki obecnym na nich guzkom.

ReiwUwEkF9K7a
Budowa zęba.
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY 3.0.

Ząb umocowany jest korzeniem (korzeniami w przypadku przedtrzonowych i trzonowych) w szczęce lub żuchwie. W dziąśle tkwi szyjka zęba, a korona wystaje ponad powierzchnię dziąsła. Od zewnątrz ząb okrywa twarde szkliwoszkliwoszkliwo, pod nim leży zębinazębinazębina, która osłania miazgęmiazga zębamiazgę zęba. W miazdze znajdują się naczynia krwionośne i limfatyczne oraz włókna nerwowe.

Człowiek zmienia swoje uzębienie. Do ok. 6 roku życia występują zęby mleczne, które następnie wypadają i są stopniowo wymieniane na zęby stałe. W uzębieniu mlecznym występuje 20 zębów: 8 siekaczy, 4 kły, 8 trzonowych. Uzębienie stałe składa się z 32 zębów: 8 siekaczy, 4 kłów, 8 przedtrzonowych i 12 trzonowych.

R1JHkwRHRqPEg1
Czas pojawiania się zębów mlecznych i stałych
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY 3.0.
Polecenie 2

Zaobserwuj w lusterku swoje uzębienie. Rozpoznaj, nazwij i policz kolejne zęby, zaczynając od środka łuku zębowego. Zapisz wyniki obserwacji w postaci wzoru zębowego. Do porównania wykorzystaj zapis wzoru zębowego osoby dorosłej o pełnym uzębieniu.

R5K1kJAn9Mg6f
Wzór zębowy dorosłego człowieka
Źródło: Anita Mowczan, licencja: CC BY 3.0.
RSUJ0bW0xbJAv
Ciekawostka

Zęby mądrości (tzw. ósemki) wyrastają jako ostatnie i nie mają nic wspólnego z inteligencją. Ich nazwa wzięła się raczej stąd, że wyrastają między 17 a 26 rokiem życia (czasem nawet w wieku 40 lat), czyli okresie, kiedy człowiek zdołał już nabyć nieco mądrości życiowej. Zęby mądrości są narządem szczątkowymnarząd szczątkowynarządem szczątkowym. Były niezbędne dla naszych odległych przodków, którzy nie stosowali cieplnej obróbki pokarmów. U ludzi współczesnych, jedzących na ogół miękkie pokarmy niewymagające długiego żucia, szczęka i żuchwa uległy skróceniu. Ósemki nie zawsze więc mieszczą się w łuku zębowym, dlatego ich wyrzynanie jest procesem długotrwałym i bolesnym. Często też ostatnie trzonowce nie pojawiają się na powierzchni dziąseł.

Rozdrobniony przez zęby pokarm jest mieszany przy udziale języka ze śliną, która wydzielana jest przez trzy parzyste gruczoły ślinowe zwane śliniankami. Zawarty w ślinie śluz zmiękcza rozdrobniony pokarm, zlepia go, ułatwia formowanie kęsów pokarmowych i ich połykanie. W ślinie znajdują się również: substancje bakteriobójcze niszczące drobnoustroje, które dostają się do jamy ustnej wraz z pożywieniem, substancje neutralizujące kwaśne składniki pokarmowe (by chronić szkliwo) oraz enzymy trawienne do trawienia cukrów.

Język ułatwia mieszanie i połykanie pokarmu. Na jego powierzchni znajdują się kubki smakowe, dzięki czemu czujemy różne smaki.

RqQLneMOK2JQ4
Rozmieszczenie ślinianek u człowieka.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Gardło i przełyk łączą jamę ustną z żołądkiem

Jama ustna łączy się z gardłem. Jest to wspólny odcinek dróg oddechowych i pokarmowych.

Dla zainteresowanych

W bliskim sąsiedztwie przełyku położona jest krtań, narząd układu oddechowego. Przeważnie wejście do krtani pozostaje otwarte (gdy mówimy i oddychamy). Podczas przełykania krtań jest zamykana przez chrząstkę zwaną nagłośnią. Sprawia ona, że pokarm nie dostaje się do układu oddechowego, lecz wędruje do przełyku.

R17tLopMdmTkc
Podczas połykania płat chrząstki krtaniowej nazywany nagłośnią zamyka wejście do dróg oddechowych, a pokarm zostaje przekierowany do przełyku i dalej do żołądka.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Po przejściu przez gardło, pokarm trafia do przełyku, który ma postać umięśnionej rurki wiodącej do żołądka. Obecne w ścianie gardła i przełyku mięśnie gładkie, kurcząc się rytmicznie, wykonują ruchy robaczkowe, które przesuwają pokarm do żołądka.

R1LtnulpN7x6L
Animacja przedstawia przesuwanie kęsa pokarmu przez przełyk do żołądka.
1
Ćwiczenie 1

Gdy szybko połyka się wiele porcji suchego pokarmu, np. bułki, przełyk może się na chwilę zablokować. Wyjaśnij, dlaczego tak się dzieje i dlaczego w takiej sytuacji pomaga picie wody.

R4BtmBMCp7o37
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Żołądek to najszerszy odcinek przewodu pokarmowego

Żołądek położony jest w jamie brzusznej poniżej mostka. Jest rodzajem zbiornika o pojemności ok. 1,5 l, w którym pokarm jest okresowo magazynowany (nawet do 8 godzin) i poddawany dalszej obróbce chemicznej. Obecne w ścianie żołądka gruczoły wydzielają sok żołądkowysok żołądkowysok żołądkowy, w skład którego wchodzą przede wszystkim enzymy trawienne rozkładające białka oraz kwas solny. Ten ostatni niszczy połknięte drobnoustroje i pobudza mięśnie ściany żołądka do skurczów, co ułatwia mieszanie pokarmu z enzymami i przesuwanie go do jelita. Produkowany w żołądku śluz zabezpiecza jego ściany przed niszczącym wpływem kwaśnego soku żołądkowego oraz działaniem enzymów trawiennych (czyli samostrawieniem).

Dla zainteresowanych

Żołądek produkuje silnie stężony kwas solny. Jest on tak mocny, że umieszczony w soku żołądkowym gwóźdź po kilku dniach znika. Jest to wynik reakcji żelaza z kwasem. Gdy w żołądku znajduje się nadmiar kwaśnego soku żołądkowego, warstwa śluzu powlekająca powierzchnię ściany tego narządu może zostać zniszczona. Innym powodem niedostatecznej ilości śluzu może być długotrwały stres. Jeśli w żołądku obecne są bakteriebakteriabakterie Helicobacter pylori może pojawić się uszkodzenie tkanek (wrzód żołądka) wywołane przez bakterie niszczące komórki tego narządu.

Ciekawostka

Żołądek wypełniony pokarmem może zwiększyć nawet trzykrotnie swoją pojemność. Jego ściany są rozciągliwe dzięki warstwie mięśni gładkich.

Jelito cienkie jest głównym miejscem trawienia i wchłaniania substancji pokarmowych

Środkową, najdłuższą część przewodu pokarmowego stanowi jelito cienkie o długości ponad 6 m. Początkowy odcinek jelita cienkiego nosi nazwę dwunastnicy. Tu odbywa się dalszy etap trawienia pokarmu. W ścianie jelita cienkiego znajdują się gruczoły wydzielające m.in. enzymy trawienne. Do dwunastnicy uchodzą przewody prowadzące z wątroby i trzustki.

Wątroba to największy gruczoł organizmu, położony w górnej części jamy brzusznej, po prawej stronie. Produkuje i wydziela żółćżółćżółć, która spływa do pęcherzyka żółciowego, gdzie jest okresowo magazynowana i zagęszczana. Wątroba jest także rodzajem filtra, przez który przechodzi pokarm wchłonięty do krwi z jelita. W wątrobie jest on pozbawiany trucizn, np. alkoholu i innych substancji chemicznych.

Trzustka to gruczoł położony poniżej żołądka, który pełni 2 ważne dla organizmu funkcje: wewnątrzwydzielniczą – wytwarza hormony, które regulują poziom cukru we krwi oraz zewnątrzwydzielniczą – produkuje enzymy trawienne rozkładające białka, cukry i tłuszcze.

RaCFTWDZLZ2kE
Dwunastnica i duże gruczoły jamy brzusznej.
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.

W kolejnych częściach jelita cienkiego (czczym i krętym) zachodzi ostateczne trawienie niektórych cukrów i białek oraz wchłanianie składników pokarmowych. Wewnętrzna powierzchnia jelita jest silnie pofałdowana. Na fałdach występują liczne palczaste uwypuklenia – kosmki jelitowe, a na nich mnóstwo jeszcze mniejszych – mikrokosmków, które tworzą ogromną powierzchnię wchłaniania, zbliżoną do powierzchni kortu tenisowego (ok. 300 mIndeks górny 2). We wnętrzu kosmka znajdują się włosowate naczynia krwionośne i limfatyczne, do których wchłaniane są składniki pokarmowe. Ostatecznym miejscem przeznaczenia strawionego pokarmu są komórki ciała. Składniki pokarmowe wędrują do nich za pośrednictwem krwi i częściowo limfy.

Galeria przedstawiająca budowę jelita cienkiego:

Jelito grube jest ostatnim odcinkiem przewodu pokarmowego

Początkowym fragmentem jelita grubego jest jelito ślepe, od którego odchodzi uwypuklenie zwane wyrostkiem robaczkowym. Czasami, gdy do dostaną się do niego składniki pokarmowe, które tam zalegają i fermentująfermentacjafermentują, dochodzi do powstania stanu zapalnego. Leczenie w takim przypadku polega na operacyjnym usunięciu zainfekowanego wyrostka robaczkowego.

W jelicie grubym żyje ok. 1000‑1500 gatunków bakterii, które składają się na swoistą mikroflorę jelitowąmikroflora jelitowamikroflorę jelitową. Prowadzą one rozkład nieprzyswojonych przez człowieka składników pokarmu. W wyniku tego powstaje półpłynna masa, z której odzyskiwana jest woda i formowane są masy kałowe. Dzięki ruchom robaczkowym jelita grubego są one przesuwane do jego końcowego odcinka – odbytnicy i przez otwór odbytowy usuwane na zewnątrz.

Bakterie jelitowe produkują niezbędne dla zdrowia witaminywitaminywitaminy B i K. Gdy w razie infekcji bakteryjnej przyjmujemy przepisane przez lekarza antybiotyki, oprócz bakterii chorobotwórczych zwalczamy także pożyteczne bakterie jelitowe. Z tego powodu, w czasie kuracji antybiotykowej i bezpośrednio po jej zakończeniu, należy spożywać produkty zawierające żywe kultury bakterii, np. jogurty, kefiry lub kiszonki, a po zaleceniu przez lekarza – leki osłonowe w postaci kapsułek wypełnionych bakteriami jelitowymi.

R8OJ7VVMU3Rhr
Jogurty zawierają pożyteczne bakterie.
Źródło: Anita Mowczan, licencja: CC BY 3.0.
Dla zainteresowanych

Przeprowadź doświadczenie, aby zbadać w jaki sposób wątroba neutralizuje szkodliwe substancje.

Doświadczenie 1
Problem badawczy

W jaki sposób wątroba neutralizuje szkodliwe substancje?

Hipoteza
Hipoteza 1

Niektóre szkodliwe substancje rozkładane są przez enzymy wątroby.

Hipoteza 2

Enzymy wątroby nie rozkładają szkodliwych substancji.

Co będzie potrzebne
  • 2 jednakowej wielkości kawałki wątróbki: jeden surowy, drugi ugotowany;

  • nadtlenek wodoru (woda utleniona);

  • 2 słoiki o poj. 0,33 l.

Próba kontrolna:

  • Ugotowany kawałek wątróbki.

Próba badawcza:

  • Surowy kawałek wątróbki.

Instrukcja
  1. Do obu słoików wlej wodę utlenioną – po połowie buteleczki.

  2. Do każdego ze słoików włóż jeden kawałek wątroby.

  3. Obserwuj, co się dzieje w obu słoikach.

RPyAgyyCnVaP8
Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wskazówki i klucze odpowiedzibluzewhite

To ważne!

  • Układ pokarmowy jest zbudowany z przewodu pokarmowego i związanych z nim gruczołów trawiennych.

  • Układ pokarmowy odpowiada za pobieranie, trawieniewchłanianie składników pokarmowych oraz usuwanie niestrawionych resztek.

  • Ząb składa się z korony, szyjkikorzenia. W uzębieniu człowieka wyróżnia się siekacze, kły, zęby przedtrzonowe i trzonowe. Około 6. roku życia zęby mleczne wymieniane są na zęby stałe.

  • Przesuwanie pokarmu wzdłuż przewodu pokarmowego odbywa się dzięki ruchom robaczkowym.

  • W żołądku pokarm jest okresowo przechowywany i trawiony.

  • Pierwszy odcinek jelita cienkiego nosi nazwę dwunastnicy, do której odprowadzana jest żółćenzymy trzustki.

  • W jelicie cienkim odbywa się trawieniewchłanianie składników pokarmowych.

  • W jelicie grubym następuje wchłanianie wody i soli mineralnych oraz formowanie mas kałowych.

  • Procesy trawienia wspomaga obecna w jelicie grubym mikroflora jelitowa, która wytwarza również witaminy BK.

Na pożegnanie

Ćwiczenie 2
RmU90SrJrcgq0
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 3
R1NSbVTgpobbz
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 4
RMLYnJFvjCsL8
Wskaż elementy budowy układu pokarmowego, które wytwarzają enzymy trawienne. Możliwe odpowiedzi: 1. ślinianki, 2. migdałki, 3. przełyk, 4. trzustka, 5. jelito cienkie, 6. żołądek, 7. jelito grube
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 5
R5mDvFF1QgvGk
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 6

Przeanalizuj schemat układu pokarmowego i rozpoznaj jego elementy.

R14yYbrPCKREE
Przewód pokarmowy
Źródło: Anita Mowczan, licencja: CC BY 3.0.
R1DWMuRdRWRgg
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RFGiBk4BGYQhl
Ćwiczenie 6
Uszereguj w kolejności odcinki układu pokarmowego, które odzwierciedlą drogę pobranego pokarmu.
Źródło: Ośrodek Rozwoju Edukacji, licencja: CC BY 3.0.
1
Ćwiczenie 7

Wyjaśnij, na czym polega związek między budową ściany jelita cienkiego a jego funkcją.

RhcQwng4nRYUn
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 8

Podczas kuracji antybiotykowej zaleca się spożywanie probiotyków i prebiotyków. Wyjaśnij, korzystając z różnych źródeł, co oznaczają te pojęcia.

R15JTWkuz50in
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 9

Wyjaśnij, dlaczego długotrwała biegunka może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Oceń znaczenie wchłaniania wody w jelicie grubym dla organizmów lądowych.

R5TQZV1WFZIWf
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 3

Ułóż zestaw 5 zadań dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika, które sprawdzą wiedzę o budowie układu pokarmowego. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.

R10aAo2hlwVXB
Polecenie 4

Za Tobą część modułu o układzie pokarmowym. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.

enzymy trawienne
enzymy trawienne

grupa białek biorących udział w rozkładzie złożonych związków pokarmowych do związków prostych; działają jako katalizatory, przyspieszając reakcje biochemiczne; każdy enzym kieruje przebiegiem określonej reakcji chemicznej i działa tylko na określony substrat

szkliwo
szkliwo

najtwardsza tkanka ludzkiego organizmu pokrywająca od zewnątrz powierzchnię zęba; stanowi barierę przed bakteriami

zębina
zębina

tkanka zęba leżąca bezpośrednio pod szkliwem, ochraniająca położoną głębiej miazgę i obecne w niej naczynia krwionośne i nerwy

miazga zęba
miazga zęba

tkanka wypełniająca ząb, zawierająca naczynia krwionośne i nerwy, okryta zębiną i szkliwem

narząd szczątkowy
narząd szczątkowy

narząd, który u przodków danego gatunku był dobrze rozwinięty i pełnił ważne funkcje; w toku ewolucji zanika i przestaje pełnić swoją rolę; u człowieka narządem szczątkowym są na przykład zęby mądrości, wyrostek robaczkowy, kość ogonowa

sok żołądkowy
sok żołądkowy

wydzielina żołądka zawierająca m.in. enzymy rozpoczynające trawienie białek, kwas solny i śluz

bakteria
bakteria

organizm jednokomórkowy o prostej budowie

żółć
żółć

wydzielina wątroby zawierająca substancje ułatwiające trawienie tłuszczów; składniki żółci rozbijają tłuszcze na drobniutkie kuleczki, dzięki czemu enzymy trawienne obecne w dwunastnicy mają do nich łatwy dostęp

fermentacja
fermentacja

enzymatyczny proces stopniowego rozkładu związków organicznych przebiegający bez udziału tlenu

mikroflora jelitowa
mikroflora jelitowa

mikroorganizmy, głównie bakterie obecne w przewodzie pokarmowym (jelicie grubym); wspomagają rozkład niestrawionych składników pokarmowych i produkują witaminy B i K

witaminy
witaminy

związki organiczne, które pełnią w organizmie funkcję regulacyjną