Układ pokarmowy i przebieg procesów trawiennych
Jak trawiony jest pokarm?

W przewodzie pokarmowym pokarm jest trawiony i wchłaniany do krwi
W przewodzie pokarmowym pożywienie jest trawione do postaci przyswajalnej przez komórki, a następnie wchłaniane.
Trawienie to rozkład dużych cząsteczek pokarmowych na składniki, które mogą być wchłonięte do krwi.
Wyróżnia się trawienie mechanicznemechaniczne i chemicznechemiczne. Trawienie mechaniczne rozpoczyna się w jamie ustnej i polega na rozdrabnianiu pokarmu. Trawienie chemiczne to enzymatyczny rozkład składników pokarmu do związków prostych. Enzymy trawienne są wydzielane przez komórki wydzielnicze:
ślinianek,
żołądka,
trzustki,
jelita cienkiego.
W wyniku trawienia z pokarmu uwolnione zostają aminokwasy, cukry proste i kwasy tłuszczowekwasy tłuszczowe, które są wchłaniane do naczyń krwionośnych i limfatycznych jelita cienkiego. Za ich pośrednictwem docierają one do wątroby, a następnie do wszystkich tkanek ciała. Niestrawione resztki pokarmu są wydalane na zewnątrz w formie kału. Układ pokarmowy współdziała podczas trawienia z innymi układami w organizmie.

Zmierzono czas, jaki kęs pokarmu przebywa w organizmie człowieka. Żucie zajmuje od 20 sekund do 1 minuty, przełykanie i przesuwanie do żołądka 4‑8 sekund, trawienie przy udziale enzymów 2‑4 godziny, wchłanianie 3‑5 godzin, a niestrawione resztki przebywają w jelicie ok. 10 godzin. Podane wartości są orientacyjne, ponieważ zależą od wielu czynników, np. od składu chemicznego pożywienia czy od zawartości wody.
Trawienie chemiczne różnych substancji pokarmowych zachodzi w różnych częściach przewodu pokarmowego
Trawienie w jamie ustnej
W jamie ustnej rozpoczyna się rozkład cukrów złożonych (skrobiaskrobia, glikogenglikogen) do cukrów prostych. Dzieje się to za sprawą zawartego w ślinie enzymu – amylazy ślinowejamylazy ślinowej. Ponieważ czas jej odziaływania z pokarmem jest krótki, więc cukry nie ulegają tu całkowitemu rozkładowi.
Przeprowadź doświadczenie, aby sprawdzić, czy ślina powoduje trawienie cukrów złożonych?
Czy ślina powoduje trawienie cukrów złożonych?
bułka pszenna,
twoja osoba.
Próba kontrolna:
Szybkie i niedokładne przeżuwanie kęsa bułki.
Próba badawcza:
Dokładnie i powolne przeżuwanie kęsa bułki.
Ugryź kawałek bułki.
Przeżuwaj kęs bardzo szybko i niedokładnie.
Obserwuj, czy smak bułki się zmienia.
Ugryź kolejny kawałek bułki.
Dokładnie i powoli przeżuwaj kęs bułki przynajmniej przez 5 minut.
Obserwuj, czy smak bułki się zmienia.
Skrobia jest ważnym składnikiem pożywienia człowieka
Skrobia to cukier złożony będący materiałem zapasowym roślin.
Gdzie występuje skrobia?
Produkty spożywcze bogate w skrobię:
zboża (np. ryż, pszenica, owies, jęczmień, żyto) – produkty zbożowe zawierające skrobię to np.: pieczywo, płatki śniadaniowe, dania mączne, takie jak pizza, pierogi, naleśniki;
ziemniaki (np. ziemniaki z wody, frytki, kluski śląskie, chipsy);
niektóre owoce i warzywa (np. banany, bataty, buraki).

Jak wykryć skrobię?
Skrobię można wykryć stosując próbę jodową, która polega na nakropieniu trzech kropel płynu Lugolapłynu Lugola na analizowany produkt. Jeśli w produkcie w miejscu nakropienia płynu obserwuje się zmianę zabarwienia na granatową, oznacza to, że zawiera on skrobię.

Jaki jest wpływ substancji zawartych w ślinie na trawienie skrobi?
Trawienie skrobi rozpoczyna się już w jamie ustnej, pod wpływem zawartej w ślinie amylazy ślinowej. Enzym ten rozkłada skrobię na cukry o małych cząsteczkach.
Przeprowadź doświadczenie dotyczące aktywności trawiennej śliny. Zaobserwuj przebieg reakcji barwnej z płynem Lugola. Zanotuj wyniki i wnioski. Zweryfikuj hipotezę.
Co będzie potrzebne?
skrobia
starty surowy ziemniak
ślina
woda destylowana
płyn Lugola
5 probówek
statyw na probówki
pipety Pasteura
łyżeczki
bagietki

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DpUNVnZn8
Trawienie w żołądku
Komórki ścian żołądka wydzielają sok żołądkowy, który oprócz kwasu solnego zawiera enzym trawiący białka – pepsynępepsynę. Rezultatem jego działania jest pocięcie długich łańcuchów białkowych na mniejsze fragmenty.
Trawienie w dwunastnicy i dalszej części jelita
W dwunastnicy, która jest częścią jelita cienkiego, trawione są białka, cukry i tłuszcze. Trawienie to zachodzi z udziałem enzymów, które doprowadzane są do dwunastnicy w soku trzustkowym wydzielanym przez trzustkę.
Trzustka wydziela do dwunastnicy następujące enzymy:
amylazę trzustkowąamylazę trzustkową - rozkładającą cukry złożone na cukry proste,
lipazęlipazę trzustkową - rozkładającą tłuszcze na glicerolglicerol i kwasy tłuszczowe,
trypsynętrypsynę - która tnie łańcuchy białek na krótsze peptydy, a potem inne enzymy w dalszej części jelita cienkiego trawią je, dzieląc na pojedyncze aminokwasy.
Trawienie tłuszczy ułatwia żółćżółć. Jest ona wytwarzana w wątrobie i magazynowana w woreczku żółciowym skąd dostaje się do dwunastnicy. Żółć działa jak detergent: rozbija duże krople tłuszczu na mniejsze ułatwiając enzymom trawiennym dostęp do pojedynczych cząsteczek. Proces ten nazywany jest emulgacją.
Składniki pokarmowe ulegające trawieniu | Produkty trawienia | Odcinek przewodu pokarmowego | Enzymy trawienne |
cukry złożone (skrobia, glikogen) | cukry proste (glukoza) | jama ustna | amylaza ślinowa |
jelito cienkie (dwunastnica) | amylaza trzustkowa | ||
białka | aminokwasy | żołądek | pepsyna |
jelito cienkie (dwunastnica) | trypsyna | ||
tłuszcze | glicerol, kwasy tłuszczowe | jelito cienkie (dwunastnica) | lipaza trzustkowa |
Laktaza, enzym trawiący laktozę (cukier zawarty w mleku), występuje w organizmach dzieci, ale u niektórych dorosłych jest nieobecny. W ich przypadku mleko i niektóre jego przetwory nie mogą być trawione i wywołują dolegliwości trawienne.
Wchłanianie, wykorzystywanie i magazynowanie składników pokarmowych
Pokarm przebywa w dwunastnicy wystarczająco długo, by większość związków o dużych cząsteczkach została ostatecznie strawiona do cukrów prostych, aminokwasów, glicerolu i kwasów tłuszczowych.

Płynna treść pokarmowa trafia do dalszej części jelita cienkiego, która opleciona jest bardzo gęstą siecią naczyń krwionośnych i limfatycznych. Tam produkty trawienia są wchłaniane przez ścianę jelita i ściany naczyń do krwi i limfy.

Skąd się biorą gazy (potocznie nazywane wiatrami) i wzdęcia? Podczas jedzenia, żucia gumy, mówienia i picia gazowanych napojów do układu pokarmowego dostaje się powietrze. Wędruje ono wraz z pokarmem przez przewód pokarmowy. W jelicie tlen zużywany jest przez żyjące tam bakterie, a pozostaje azot stanowiący główny składnik wiatrów. Wzdęcia pojawiają się też po spożyciu niektórych potraw. Kapusta i fasola zawierają na przykład cukry, które nie są trawione przez enzymy człowieka, tylko fermentowane przez bakterie jelitowe z wydzieleniem m.in. dwutlenku węgla, metanu, siarkowodoru i wodoru.
To, czy po posiłku czujemy się najedzeni, zależy od stężenia glukozy we krwi. Gdy pod wpływem głodu pochłaniamy posiłek szybko i dużymi kęsami, jego trawienie trwa długo, nowa porcja glukozy we krwi pojawia się późno, a organizm mimo wypełnionego żołądka nadal (z powodu niskiego poziomu glukozy we krwi) dostaje sygnały łaknienia. Łatwiej zaspokoić głód, jedząc małe porcje pokarmu, dokładnie je przeżuwając i robiąc przerwy w trakcie posiłku. Umożliwia to dokładne rozdrobnienie pokarmu i łatwy dostęp enzymów do cząsteczek. W takim przypadku glukoza pojawia się we krwi znacznie wcześniej niż podczas łapczywego jedzenia, szybciej pojawia się też poczucie sytości.
Wydalanie niestrawionych resztek
Enzymy trawienne nie potrafią rozłożyć niektórych składników pokarmu. Należy do nich na przykład błonnikbłonnik, składnik pokarmów roślinnych. Takie niestrawione resztki pokarmowe zostają przesunięte do jelita grubego. Zasiedla je wiele gatunków bakterii, które żywią się resztkami i rozkładają je w procesach fermentacjifermentacji. Bakterie stanowią znaczną część masy kału wydalanego na zewnątrz przez odbyt. W jelicie grubym z płynnej masy odzyskiwana jest woda, sole mineralne, witaminy.
Jednym z gatunków bakterii zamieszkujących jelito grube jest pałeczka okrężnicy (Escherichia coli). W jelicie pełni pożyteczną funkcję, jednak gdy w wyniku niewłaściwych nawyków higienicznych dostanie się do cewki moczowej, powoduje stany zapalne dróg moczowych. U noworodków może wywołać zapalenie opon mózgowych, a w każdym wieku sepsę – błyskawicznie rozwijające się zakażenie całego organizmu. Ze względu na silną toksynę, którą wytwarzają niektóre jej szczepy, może stanowić przyczynę zapaleń pooperacyjnych i zatruć pokarmowych.
To ważne!
W przewodzie pokarmowym zachodzi trawienie mechaniczne i chemiczne oraz wchłanianie.
Enzymy trawienne umożliwiają rozkład złożonych związków chemicznych (cukrów złożonych, tłuszczy i białek) na prostsze cząsteczki.
W jamie ustnej zachodzi wstępne trawienie chemiczne cukrów złożonych.
Amylazy odpowiadają za proces rozkładu cukrów złożonych do cukrów prostych.
W kwaśnym środowisku żołądka zapoczątkowany zostaje proces trawienia białek.
Sok żołądkowy wydzielany przez komórki ścian żołądka zawiera m.in. pepsynę, która rozkłada białka na krótsze łańcuchy.
W dwunastnicy będącej częścią jelita cienkiego zachodzi intensywne trawienie cukrów, białek oraz tłuszczów.
Trzustka wydziela sok trzustkowy odpowiadający za końcowy rozkład składników pokarmowych.
Wydzielana przez wątrobę żółć rozbija tłuszcz na mniejsze krople łatwiej dostępne dla enzymów rozkładających tłuszcze – lipaz.
Produkty trawienia cukrów, białek i tłuszczów są wchłaniane w jelicie cienkim.
W jelicie grubym zachodzi intensywne wchłanianie wody i zagęszczanie mas kałowych.
Niestrawione składniki pokarmowe usuwane są z organizmu w postaci kału.
Krew transportuje z jelita cienkiego składniki pokarmowe i dostarcza je do komórek ciała.
Na pożegnanie
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania.
Tłuszcz zawarty w żółtym serze w jelicie cienkim
- poddawany jest działaniu kwasu solnego.
- zostaje rozbity na mniejsze cząsteczki.
- jest wchłaniany przez kosmki jelitowe do krwi.
- jest rozkładany do aminokwasów.
Zaznacz zdanie, które prawidłowo wyjaśnia wynik przeprowadzonego doświadczenia. Możliwe odpowiedzi: 1. Związek X to białko, dodany do roztworu kwas solny wspomaga działanie pepsyny., 2. Związek X to tłuszcz, który uległ strawieniu w środowisku kwaśnym, 3. Związek X to cukier złożony, a pepsyna w obecności kwasu solnego przyspiesza procesy rozkładu, 4. Związek jest to celuloza, dodana do roztwory pepsyna neutralizuje kwas solny
Tekst do ćwiczeń 13 i 14
Przeprowadzono doświadczenie sprawdzające trawienie skrobi przez ślinę.
W probówkach 1 i 2 umieszczono 5 ml roztworu skrobi. Do probówki 1 dodano 0,5 ml wodnego roztworu śliny, który wcześniej zagotowano, a następnie ostudzono. Do probówki 2 dodano 0,5 ml wodnego roztworu śliny. Obie probówki trzymano przez 10 min w temperaturze 37°C, a następnie dodano do nich po 0,5 ml płynu Lugola.
Ułóż zestaw 3 zadań dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika, które sprawdzą wiedzę o trawieniu pokarmu. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.
Znasz już sposób trawienia pokarmu. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.