R1H2yIQIMxD5O
Na ilustracji znajduje się stół z surowych desek zastawiony jedzeniem. Pod skosem postawiona jest taca z bułkami, frytkami, kilkoma rodzajami sosów oraz z różnymi rodzajami pieczonego mięsa. Obok widoczna jest taca z winogronem i ananasem oraz bukiet kwiatów. W prawym dolnym rogu zdjęcia znajduje się deska do krojenia z laskami cynamonu i plastrami suszonej cytryny, a obok niej dwa skrzyżowane widelce. W prawym górnym rogu widać butelkę alkoholu z karafką. Taca z jedzeniem częściowo leży na pasiastym, zwiniętym obrusie.

Układ pokarmowy i przebieg procesów trawiennych

Mało zróżnicowana i niezdrowa dieta może doprowadzić do różnorodnych problemów zdrowotnych.
Źródło: pixabay, domena publiczna.

Jak trawiony jest pokarm?

R1NyZHcw7jJs3
Trawienie polega na rozłożeniu pokarmu na pojedyncze cząsteczki przyswajalne przez komórki
Źródło: Ugryz (commons.wikimedia.org), licencja: CC BY-SA 3.0.

W przewodzie pokarmowym pokarm jest trawiony i wchłaniany do krwi

W przewodzie pokarmowym pożywienie jest trawione do postaci przyswajalnej przez komórki, a następnie wchłaniane.

Ważne!

Trawienie to rozkład dużych cząsteczek pokarmowych na składniki, które mogą być wchłonięte do krwi.

Wyróżnia się trawienie mechanicznetrawienie mechanicznemechanicznechemicznetrawienie chemicznechemiczne. Trawienie mechaniczne rozpoczyna się w jamie ustnej i polega na rozdrabnianiu pokarmu. Trawienie chemiczne to enzymatyczny rozkład składników pokarmu do związków prostych. Enzymy trawienne są wydzielane przez komórki wydzielnicze:

  • ślinianek,

  • żołądka,

  • trzustki,

  • jelita cienkiego.

W wyniku trawienia z pokarmu uwolnione zostają aminokwasy, cukry proste i kwasy tłuszczowekwasy tłuszczowekwasy tłuszczowe, które są wchłaniane do naczyń krwionośnych i limfatycznych jelita cienkiego. Za ich pośrednictwem docierają one do wątroby, a następnie do wszystkich tkanek ciała. Niestrawione resztki pokarmu są wydalane na zewnątrz w formie kału. Układ pokarmowy współdziała podczas trawienia z innymi układami w organizmie.

RjM7hCgtS1nDG
Przykłady współdziałania układu pokarmowego z innymi układami organizmu
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Zmierzono czas, jaki kęs pokarmu przebywa w organizmie człowieka. Żucie zajmuje od 20 sekund do 1 minuty, przełykanie i przesuwanie do żołądka 4‑8 sekund, trawienie przy udziale enzymów 2‑4 godziny, wchłanianie 3‑5 godzin, a niestrawione resztki przebywają w jelicie ok. 10 godzin. Podane wartości są orientacyjne, ponieważ zależą od wielu czynników, np. od składu chemicznego pożywienia czy od zawartości wody.

1
Ćwiczenie 1
R1JX7wWdfv8bb
Zastanów się i odpowiedz na pytanie: Jeśli trawienie polega na zaopatrywaniu komórek w proste związki odżywcze, to w jaki sposób zdobywają je na przykład grzyby odżywiające się celulozą – związkiem wielkocząsteczkowym? (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Trawienie chemiczne różnych substancji pokarmowych zachodzi w różnych częściach przewodu pokarmowego

Trawienie w jamie ustnej

W jamie ustnej rozpoczyna się rozkład cukrów złożonych (skrobiaskrobiaskrobia, glikogenglikogenglikogen) do cukrów prostych. Dzieje się to za sprawą zawartego w ślinie enzymu – amylazy ślinowejamylaza ślinowaamylazy ślinowej. Ponieważ czas jej odziaływania z pokarmem jest krótki, więc cukry nie ulegają tu całkowitemu rozkładowi.

Doświadczenie 1

Przeprowadź doświadczenie, aby sprawdzić, czy ślina powoduje trawienie cukrów złożonych?

Problem badawczy

Czy ślina powoduje trawienie cukrów złożonych?

Hipoteza 1

Zawarte w ślinie enzymy trawienne powodują trawienie cukrów złożonych.

Hipoteza 2

Cukry złożone nie są trawione przez enzymy zawarte w ślinie.

Co będzie potrzebne
  • bułka pszenna,

  • twoja osoba.

Próba kontrolna:

  • Szybkie i niedokładne przeżuwanie kęsa bułki.

Próba badawcza:

  • Dokładnie i powolne przeżuwanie kęsa bułki.

Instrukcja
  1. Ugryź kawałek bułki.

  2. Przeżuwaj kęs bardzo szybko i niedokładnie.

  3. Obserwuj, czy smak bułki się zmienia.

  4. Ugryź kolejny kawałek bułki.

  5. Dokładnie i powoli przeżuwaj kęs bułki przynajmniej przez 5 minut.

  6. Obserwuj, czy smak bułki się zmienia.

RPyAgyyCnVaP8
Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Wskazówki i klucze odpowiedzibluzewhite
Skrobia jest ważnym składnikiem pożywienia człowieka

Skrobia to cukier złożony będący materiałem zapasowym roślin.

Gdzie występuje skrobia?

Produkty spożywcze bogate w skrobię:

  • zboża (np. ryż, pszenica, owies, jęczmień, żyto) – produkty zbożowe zawierające skrobię to np.: pieczywo, płatki śniadaniowe, dania mączne, takie jak pizza, pierogi, naleśniki;

  • ziemniaki (np. ziemniaki z wody, frytki, kluski śląskie, chipsy);

  • niektóre owoce i warzywa (np. banany, bataty, buraki).

R1U4TBlb6avEy
Zdjęcie z mikroskopu świetlnego przedstawia ziarna skrobi zbożowej barwione jodyną, w powiększeniu 40×.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
Jak wykryć skrobię?

Skrobię można wykryć stosując próbę jodową, która polega na nakropieniu trzech kropel płynu Lugolapłyn Lugolapłynu Lugola na analizowany produkt. Jeśli w produkcie w miejscu nakropienia płynu obserwuje się zmianę zabarwienia na granatową, oznacza to, że zawiera on skrobię.

R1JC37rnYUXym
Skrobia zapasowa ziemniaka wybarwiona płynem Lugola.
Źródło: Ganímedes, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 4.0.
Jaki jest wpływ substancji zawartych w ślinie na trawienie skrobi?

Trawienie skrobi rozpoczyna się już w jamie ustnej, pod wpływem zawartej w ślinie amylazy ślinowej. Enzym ten rozkłada skrobię na cukry o małych cząsteczkach.

11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie dotyczące aktywności trawiennej śliny. Zaobserwuj przebieg reakcji barwnej z płynem Lugola. Zanotuj wyniki i wnioski. Zweryfikuj hipotezę.

Co będzie potrzebne?

  • skrobia

  • starty surowy ziemniak

  • ślina

  • woda destylowana

  • płyn Lugola

  • 5 probówek

  • statyw na probówki

  • pipety Pasteura

  • łyżeczki

  • bagietki

RzeURrL0CMSEr1
Symulator przedstawia wpływ substancji zawartych w ślinie na trawienie skrobi. Poniżej przycisk rozpocznij. Po kliknięciu na niego pojawia się stół ze sprzętem laboratoryjnym. Widoczne są: woda destylowana, ziemniak na szalce, skrobia na szalce, marker, bagietki, butelka z węglanem sodu, butelka z płynem Lugola, łyżeczki, pipety oraz pięć probówek. W jednej znajduje się ślina. W górnym lewym rogu znajduje się przycisk ze znakiem zapytania. Po kliknięciu na niego wyświetla się instrukcja. Punkt pierwszy. Podpisz puste probówki. Punkt drugi. Nalej do każdej z nich taką samą ilość wody. Punkt trzeci. Do pierwszych dwóch probówek dodaj równą ilość skrobi. Punkt czwarty. Do pozostałych dwóch probówek dodaj równą ilość startego ziemniaka. Punkt piąty. Do probówek pierwszej i trzeciej wlej równą objętość wody. Punkt szósty. Do probówek drugiej i czwartej wlej równą objętość śliny. Punkt siódmy. Do każdej probówki dodaj po trzy krople płynu Lugola. Punkt ósmy. Wymieszaj zawartość każdej probówki czystą bagietką. Punkt dziewiąty, ostatni. Obserwuj i zanotuj zmiany barwy w każdej z probówek. Przed zamieszaniem płyn w każdej probówce był pomarańczowy. Po zamieszaniu bagietą płyn w probówkach pierwszej i trzeciej zabarwił się na granatowo, a płyn w probówkach drugiej i czwartej stał się przezroczysty.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RXqcsimIa3blj
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2
R1F4pSCaKZHjD
Podaj, które zlewki stanowią próby kontrolne, a które stanowią próby badawcze w powyższym doświadczeniu. Uzasadnij swoją odpowiedź. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 3
R9qvLhjmupWp2
Wyjaśnij, co jest przyczyną zmiany zabarwienia zawiesiny w probówkach 1 i 3. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 4
R1OiVKuvUE3yX
Podaj, czy surowy ziemniak zawiera skrobię. Odpowiedź swoją uzasadnij, odnosząc się do wyników doświadczenia. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 5
R12z75C1ZcDJ6
Wyjaśnij, co jest przyczyną braku zmiany zabarwienia zawiesiny w probówkach 2 i 4. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Trawienie w żołądku

Komórki ścian żołądka wydzielają sok żołądkowy, który oprócz kwasu solnego zawiera enzym trawiący białka – pepsynępepsynapepsynę. Rezultatem jego działania jest pocięcie długich łańcuchów białkowych na mniejsze fragmenty.

Trawienie w dwunastnicy i dalszej części jelita

W dwunastnicy, która jest częścią jelita cienkiego, trawione są białka, cukry i tłuszcze. Trawienie to zachodzi z udziałem enzymów, które doprowadzane są do dwunastnicy w soku trzustkowym wydzielanym przez trzustkę.

Trzustka wydziela do dwunastnicy następujące enzymy:

  • amylazę trzustkowąamylaza trzustkowaamylazę trzustkową - rozkładającą cukry złożone na cukry proste,

  • lipazęlipazalipazę trzustkową - rozkładającą tłuszcze na glicerolglicerolglicerol i kwasy tłuszczowe,

  • trypsynętrypsynatrypsynę -  która tnie łańcuchy białek na krótsze peptydy, a potem inne enzymy w dalszej części jelita cienkiego trawią je, dzieląc na pojedyncze aminokwasy.

Trawienie tłuszczy ułatwia żółćżółćżółć. Jest ona wytwarzana w wątrobie i magazynowana w woreczku żółciowym skąd dostaje się do dwunastnicy.  Żółć działa jak detergent: rozbija duże krople tłuszczu na mniejsze ułatwiając enzymom trawiennym dostęp do pojedynczych cząsteczek. Proces ten nazywany jest emulgacją.

Trawienie w przewodzie pokarmowym

Składniki pokarmowe ulegające trawieniu

Produkty trawienia

Odcinek przewodu pokarmowego

Enzymy trawienne

cukry złożone (skrobia, glikogen)

cukry proste (glukoza)

jama ustna

amylaza ślinowa

jelito cienkie (dwunastnica)

amylaza trzustkowa

białka

aminokwasy

żołądek

pepsyna

jelito cienkie (dwunastnica)

trypsyna

tłuszcze

glicerol, kwasy tłuszczowe

jelito cienkie (dwunastnica)

lipaza trzustkowa

1
Ćwiczenie 6
REWfiggfVVyUZ
Wyjaśnij, dlaczego osoba cierpiąca na dolegliwości ze strony pęcherzyka żółciowego (np. kamicę pęcherzyka) powinna wyeliminować ze swojej diety m.in. czekoladę, tłuste sery i tłuste mięso. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Laktaza, enzym trawiący laktozę (cukier zawarty w mleku), występuje w organizmach dzieci, ale u niektórych dorosłych jest nieobecny. W ich przypadku mleko i niektóre jego przetwory nie mogą być trawione i wywołują dolegliwości trawienne.

Wchłanianie, wykorzystywanie i magazynowanie składników pokarmowych

Pokarm przebywa w dwunastnicy wystarczająco długo, by większość związków o dużych cząsteczkach została ostatecznie strawiona do cukrów prostych, aminokwasów, glicerolu i kwasów tłuszczowych.

Ri3z7nSubMlDX
Losy pokarmu w przewodzie pokarmowym
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Płynna treść pokarmowa trafia do dalszej części jelita cienkiego, która opleciona jest bardzo gęstą siecią naczyń krwionośnych i limfatycznych. Tam produkty trawienia są wchłaniane przez ścianę jelita i ściany naczyń do krwi i limfy.

RMEXg6Dg6Tbip
Droga strawionego pokarmu
Źródło: Tomorrow Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Skąd się biorą gazy (potocznie nazywane wiatrami) i wzdęcia? Podczas jedzenia, żucia gumy, mówienia i picia gazowanych napojów do układu pokarmowego dostaje się powietrze. Wędruje ono wraz z pokarmem przez przewód pokarmowy. W jelicie tlen zużywany jest przez żyjące tam bakterie, a pozostaje azot stanowiący główny składnik wiatrów. Wzdęcia pojawiają się też po spożyciu niektórych potraw. Kapusta i fasola zawierają na przykład cukry, które nie są trawione przez enzymy człowieka, tylko fermentowane przez bakterie jelitowe z wydzieleniem m.in. dwutlenku węgla, metanu, siarkowodoru i wodoru.

Ciekawostka

To, czy po posiłku czujemy się najedzeni, zależy od stężenia glukozy we krwi. Gdy pod wpływem głodu pochłaniamy posiłek szybko i dużymi kęsami, jego trawienie trwa długo, nowa porcja glukozy we krwi pojawia się późno, a organizm mimo wypełnionego żołądka nadal (z powodu niskiego poziomu glukozy we krwi) dostaje sygnały łaknienia. Łatwiej zaspokoić głód, jedząc małe porcje pokarmu, dokładnie je przeżuwając i robiąc przerwy w trakcie posiłku. Umożliwia to dokładne rozdrobnienie pokarmu i łatwy dostęp enzymów do cząsteczek. W takim przypadku glukoza pojawia się we krwi znacznie wcześniej niż podczas łapczywego jedzenia,  szybciej pojawia się też poczucie sytości.

Wydalanie niestrawionych resztek

Enzymy trawienne nie potrafią rozłożyć niektórych składników pokarmu. Należy do nich na przykład błonnikbłonnikbłonnik, składnik pokarmów roślinnych. Takie niestrawione resztki pokarmowe zostają przesunięte do jelita grubego. Zasiedla je wiele gatunków bakterii, które żywią się resztkami i rozkładają je w procesach fermentacjifermentacjafermentacji. Bakterie stanowią znaczną część masy kału wydalanego na zewnątrz przez odbyt. W jelicie grubym z płynnej masy odzyskiwana jest woda, sole mineralne, witaminy.

Ciekawostka

Jednym z gatunków bakterii zamieszkujących jelito grube jest pałeczka okrężnicy (Escherichia coli). W jelicie pełni pożyteczną funkcję, jednak gdy w wyniku niewłaściwych nawyków higienicznych dostanie się do cewki moczowej, powoduje stany zapalne dróg moczowych. U noworodków może wywołać zapalenie opon mózgowych, a w każdym wieku sepsę – błyskawicznie rozwijające się zakażenie całego organizmu. Ze względu na silną toksynę, którą wytwarzają niektóre jej szczepy, może stanowić przyczynę zapaleń pooperacyjnych i zatruć pokarmowych.

1
Ćwiczenie 7
R1Id3TtLdJgzK
Wymień miejsca, które objęte są szczególną ochroną sanitarną przez regularne oznaczanie ilości bakterii E. coli (tzw. miana coli). Uzasadnij swoją odpowiedź, podając możliwe konsekwencje zaprzestania takiej kontroli. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

To ważne!

  • W przewodzie pokarmowym zachodzi trawienie mechanicznechemiczne oraz wchłanianie.

  • Enzymy trawienne umożliwiają rozkład złożonych związków chemicznych (cukrów złożonych, tłuszczy i białek) na prostsze cząsteczki.

  • W jamie ustnej zachodzi wstępne trawienie chemiczne cukrów złożonych.

  • Amylazy odpowiadają za proces rozkładu cukrów złożonych do cukrów prostych.

  • W kwaśnym środowisku żołądka zapoczątkowany zostaje proces trawienia białek.

  • Sok żołądkowy wydzielany przez komórki ścian żołądka zawiera m.in. pepsynę, która rozkłada białka na krótsze łańcuchy.

  • W dwunastnicy będącej częścią jelita cienkiego zachodzi intensywne trawienie cukrów, białek oraz tłuszczów.

  • Trzustka wydziela sok trzustkowy odpowiadający za końcowy rozkład składników pokarmowych.

  • Wydzielana przez wątrobę żółć rozbija tłuszcz na mniejsze krople łatwiej dostępne dla enzymów rozkładających tłuszcze – lipaz.

  • Produkty trawienia cukrów, białek i tłuszczów są wchłaniane w jelicie cienkim.

  • W jelicie grubym zachodzi intensywne wchłanianie wody i zagęszczanie mas kałowych.

  • Niestrawione składniki pokarmowe usuwane są z organizmu w postaci kału.

  • Krew transportuje z jelita cienkiego składniki pokarmowe i dostarcza je do komórek ciała.

Na pożegnanie

Ćwiczenie 8
RkBA7jBzT1Ktr
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 9
RV7H8lhyXpoBs
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 10
R1OOdJIebEQFP
Uzupełnij tabelę wpisując w wyznaczone miejsca miejsce działania enzymu, enzym, substrat.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 11
R15Pd1GKZsnDB
zadanie interaktywne
Źródło: Monika Zaleska-Szczygieł, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 12
Rk7rHTuxQ3H6D
Uczniowie przygotowali roztwór związku organicznego X, do którego dodali pepsyną i kwas solny. Po pewnym czasie doświadczalnie stwierdzili, że roztwór X uległ strawieniu.

Zaznacz zdanie, które prawidłowo wyjaśnia wynik przeprowadzonego doświadczenia. Możliwe odpowiedzi: 1. Związek X to białko, dodany do roztworu kwas solny wspomaga działanie pepsyny., 2. Związek X to tłuszcz, który uległ strawieniu w środowisku kwaśnym, 3. Związek X to cukier złożony, a pepsyna w obecności kwasu solnego przyspiesza procesy rozkładu, 4. Związek jest to celuloza, dodana do roztwory pepsyna neutralizuje kwas solny
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Tekst do ćwiczeń 13 i 14

Przeprowadzono doświadczenie sprawdzające trawienie skrobi przez ślinę.

W probówkach 1 i 2 umieszczono 5 ml roztworu skrobi. Do probówki 1 dodano 0,5 ml wodnego roztworu śliny, który wcześniej zagotowano, a następnie ostudzono. Do probówki 2 dodano 0,5 ml wodnego roztworu śliny. Obie probówki trzymano przez 10 min w temperaturze 37°C, a następnie dodano do nich po 0,5 ml płynu Lugola.

1
Ćwiczenie 13
R69Fj0QmQIyMl
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 14
RboL1EEyIAofk
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 15
R1SzzirIzzkva
Wyjaśnij, jaka jest różnica między trawieniem a odżywianiem. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1

Ułóż zestaw 3 zadań dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika, które sprawdzą wiedzę o trawieniu pokarmu. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.

R1UuzOa9OWTAj
Polecenie 2

Znasz już sposób trawienia pokarmu. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.

trawienie mechaniczne
trawienie mechaniczne

procesy ułatwiające trawienie chemiczne pokarmu przez jego mechaniczne rozdrabnianie, np. gryzienie i żucie za pomocą zębów w jamie gębowej, silne skurcze mięśniówki ścian żołądka oraz ruchy perystaltyczne jelit

trawienie chemiczne
trawienie chemiczne

zachodzi w przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów trawiennych; polega na chemicznym rozkładzie związków o dużych cząsteczkach do substancji prostych, przyswajalnych przez komórki

kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe

związki organiczne, w skład których wchodzą m.in. łańcuchy węglowodorów; w reakcji z glicerolem tworzą tłuszcze; w komórkach pełnią funkcję energetyczną i zapasową

skrobia
skrobia

wielocukier zapasowy gromadzony przez rośliny

glikogen
glikogen

wielocukier zapasowy zwierząt; jest gromadzony w wątrobie i mięśniach

amylaza ślinowa
amylaza ślinowa

enzym trawienny wydzielany przez ślinianki, rozkładający cukry złożone do cukrów prostszych

płyn Lugola
płyn Lugola

1% roztwór jodu w 2% wodnym roztworze jodku potasu, wykorzystywany do wykrywania skrobi i stosowany jako zewnętrzny środek odkażający (do płukania gardła i pędzlowania skóry) oraz wewnętrznie (w chorobach tarczycy, miażdżycy naczyń)

pepsyna
pepsyna

enzym trawienny wydzielany przez komórki ściany żołądka, rozkładający białka na krótsze łańcuchy białkowe

amylaza trzustkowa
amylaza trzustkowa

enzym trawienny wydzielany przez trzustkę, rozkładający cukry do cukrów prostszych

lipaza
lipaza

enzym trawienny wydzielany przez trzustkę i jelito cienkie, rozkładający tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych

glicerol
glicerol

związek organiczny, który może przyłączyć kwasy tłuszczowe i wraz z nimi utworzyć cząsteczkę tłuszczu; jego popularna nazwa to gliceryna

trypsyna
trypsyna

enzym trawienny wydzielany przez trzustkę, rozkładający białka na krótsze łańcuchy białkowe

żółć
żółć

wydzielina wątroby zawierająca substancje ułatwiające trawienie tłuszczów; składniki żółci rozbijają tłuszcze na drobniutkie kuleczki, dzięki czemu enzymy trawienne obecne w dwunastnicy mają do nich łatwy dostęp

błonnik
błonnik

ogół substancji – składników budulcowych ścian komórkowych roślin, nietrawionych w przewodzie pokarmowym człowieka; zawiera m.in. celulozę; reguluje procesy trawienne

fermentacja
fermentacja

enzymatyczny proces stopniowego rozkładu związków organicznych przebiegający bez udziału tlenu