R1H2yIQIMxD5O
Na ilustracji znajduje się stół z surowych desek zastawiony jedzeniem. Pod skosem postawiona jest taca z bułkami, frytkami, kilkoma rodzajami sosów oraz z różnymi rodzajami pieczonego mięsa. Obok widoczna jest taca z winogronem i ananasem oraz bukiet kwiatów. W prawym dolnym rogu zdjęcia znajduje się deska do krojenia z laskami cynamonu i plastrami suszonej cytryny, a obok niej dwa skrzyżowane widelce. W prawym górnym rogu widać butelkę alkoholu z karafką. Taca z jedzeniem częściowo leży na pasiastym, zwiniętym obrusie.

Układ pokarmowy i przebieg procesów trawiennych

Mało zróżnicowana i niezdrowa dieta może doprowadzić do różnorodnych problemów zdrowotnych.
Źródło: pixabay, domena publiczna.

Właściwe odżywianie warunkiem zdrowia

Odpowiednio zbilansowana dietzbilansowana dietazbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna pozytywnie wpływają nie tylko na nasze zdrowie fizyczne. Poprawiają również zdolność do koncentracji, zwiększają odporność na stres oraz polepszają nasze samopoczucie. Znajomość i przestrzeganie zasad zdrowego żywienia zwiększa szanse na długie życie w zdrowiu a właściwa dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu niebezpiecznych chorób.

RWSgXpJaAC7yv
Warzywa i owoce stanowią podstawę zróżnicowanej diety
Źródło: Tom Brunberg, domena publiczna.

Zasady zdrowego odżywiania

Codzienna dieta powinna być:

  • zróżnicowana, czyli uwzględniająca rozmaite produkty, np. warzywa i źródła białka (ryby, różne gatunki mięsa, serów i innych przetworów mlecznych, także warzyw strączkowych), oraz składająca się z posiłków przyrządzanych na różne sposoby;

  • pełnowartościowa, czyli dostarczająca organizmowi zarówno składników energetycznych, jak i budulcowych i regulacyjnych; najlepiej złożona z produktów mało przetworzonych, które zachowują podczas przygotowania do spożycia możliwie dużo witamin i soli mineralnych (w przypadku produktów roślinnych – błonnika);

  • zrównoważona, czyli dostarczająca organizmowi składników pokarmowych we właściwych ilościach i proporcjach, dostosowanych do jego potrzeb.

Zapotrzebowanie pokarmowe w zależności od różnych czynników

Wiek

Dzieci, młodzież w okresie dojrzewania mają zwiększone zapotrzebowanie głównie na pełnowartościowe białka zwierzęce, wapń, fosfor, witaminy.

Płeć

Mężczyźni na ogół mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energetyczne niż kobiety.

Aktywność fizyczna

Większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energetyczne mają osoby pracujące fizycznie i sportowcy.

Stan zdrowia

Żywienie dietetyczne powinno być dostosowane do choroby, aby oszczędzić chory narząd i przyspieszyć proces powrotu do zdrowia. Np. dieta lekkostrawna zalecana jest w chorobach wątroby i nerek, wysokobiałkowa – w przypadku chorób nowotworowych, niskotłuszczowa – przy miażdżycymiażdżycamiażdżycy, a niskoenergetyczna – podczas leczenia otyłości.

Pora roku

Latem zwiększone jest zapotrzebowanie na płyny, zimą – na witaminę D i składniki energetyczne.

Warto wiedzieć

Dieta wegetariańska jest oparta na produktach pochodzenia roślinnego, wyklucza mięso i jego przetwory. Źle skonstruowana, stosowana bez nadzoru lekarza dietetyka, może prowadzić do niedoboru białka, niektórych pierwiastków, np. wapnia, żelaza oraz witamin, np. witaminy D. Odpowiednio stosowana dieta wegetariańska jest zdrowa i nie ustępuje diecie mięsnej, ponadto ma sens ekonomiczny, ponieważ produkcja roślinna jest tańsza od zwierzęcej.

W opracowywaniu codziennej diety pomocny jest talerz zdrowego żywienia. Jest to graficzne przedstawienie zaleceń żywieniowych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.

RfXMNacWtoksD1
Rysunek modelowego talerza odzwierciedla zalecane proporcje trzech grup produktów w całodziennej diecie. Połowę zajmują na nim warzywa i owoce, ¼ pełnoziarniste produkty zbożowe i ¼ produkty będące źródłem białka (drób, ryby, nasiona roślin strączkowych, orzechy, jaja, produkty mleczne). W punktach przedstawiono dodatkowe informacje: 1. Jedz więcej: pełnoziarnistych produktów zbożowych (np. płatki owsiane, kasze, pieczywo razowe, makaron razowy); kolorowych warzyw i owoców (z przewagą warzyw); nasion roślin strączkowych (np. groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, bób); ryb; mlecznych produktów niskotłuszczowych, fermentowanych; nasion i orzechów., 2. Zamieniaj: przetworzone produkty zbożowe na pełnoziarniste; czerwone mięso na ryby, jaja, drób, nasiona roślin strączkowych i orzechy; tłuszcze zwierzęce na roślinne (np, oliwa z oliwek); pełnotłuste produkty mleczne na niskotłuszczowe (jogurt, mleko, kefir, biały ser, maślanka); grillowanie i smażenie na duszenie, pieczenie, gotowanie w tym na parze., 3. Jedz mniej: soli; czerwonego mięsa i przetworów mięsnych (np. boczku, wędlin, kiełbas); cukru i napojów słodzonych; produktów przetworzonych (fast food, słone i słodkie przekąski). 4. Bądź aktywny fizycznie, utrzymuj masę ciała w normie. 5. Jedz różnorodne produkty każdego dnia.
Talerz zdrowego żywienia, czyli graficzne przedstawienie talerza pełnego różnorodnych produktów, który symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ważne!
  • Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej na talerzu zdrowego żywienia, dbając o odpowiednie proporcje.

  • Białko czerp głównie z roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.

  • Wzbogacaj każdy posiłek warzywami lub owocami.

  • Ograniczaj spożycie:

    • tłuszczów, w szczególności zwierzęcych,

    • produktów smażonych,

    • białego pieczywa,

    • słonych produktów.

  • Ograniczaj lub zrezygnuj ze spożywania:

    • cukru, słodyczy, słodkich gazowanych napojów,

    • produktów typu fast food.

  • Pij codziennie co najmniej 1,5 litra wody.

  • Spożywaj 4‑5 posiłków dziennie, nie podjadaj pomiędzy posiłkami.

  • Ostatni posiłek spożyj 2‑3 godziny przed snem.

  • Dbaj, by najadać się, ale nie przejadać.

Do najczęstszych błędów żywieniowych należą:

  • niedostatek ryb, warzyw i owoców,

  • podjadanie między posiłkami,

  • nieregularne spożywanie posiłków,

  • brak drugiego śniadania lub zastępowanie go słodką bułką albo batonem,

  • niejedzenie pierwszego śniadania.

Warto wiedzieć

Intensywny trening zawodowego sportowca wymaga (w zależności od dyscypliny sportu) dostarczenia z pokarmem 3,5‑6 tysięcy kcal.

1
Ćwiczenie 1
R1KgaBBQKvKQ9
Wyjaśnij, dlaczego małe dzieci, młodzież w okresie dojrzewania oraz kobiety w ciąży nie powinny stosować diety wegetariańskiej bez nadzoru dietetyka. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Potrzeby energetyczne organizmu

Podstawowy warunek zdrowego odżywiania to zrównoważenie wydatków energetycznych i ilości spożywanego pokarmu.

Ilość zużytej i wydatkowanej energii wyrażamy w kilokaloriach [kcalkaloria[kcal] lub kilodżulach [kJ]. Prawidłowy rozwój i utrzymanie odpowiedniej masy ciała są możliwe wtedy, gdy organizm otrzymuje tyle energii, ile jest w stanie zużyć. W takiej sytuacji bilans energetycznybilans energetycznybilans energetyczny jest zrównoważony i wynosi zero.

Galeria przedstawiająca rodzaje bilansu energetycznego:

Jeśli w pokarmach pobieramy więcej energii niż zużywamy, powstaje dodatni bilans energetyczny, który prowadzi do nadwagi, a jeśli taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas – do otyłości. Jeśli zużywamy więcej energii niż spożywamy, w organizmie powstaje ujemny bilans energetyczny, co prowadzi do spadku wagi, a w konsekwencji do niedowagi, osłabienia i wyniszczenia organizmu.

Aby mieć kontrolę nad bilansem energetycznym, trzeba wiedzieć, ile energii zawierają zjadane przez nas produkty oraz znać zapotrzebowanie energetyczne swojego organizmu. Dzięki temu można przygotować właściwie skomponowane posiłki zaspokajające to zapotrzebowanie.

RGx4dFR9KjrzT1
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wyrażone w kilokaloriach (kcal)
Źródło: Anita Mowczan, licencja: CC BY 3.0.

Posiłek spożyty przez ucznia w ciągu dnia powinien dostarczać 100% energii, w tym:

  • I śniadanie 25%,

  • II śniadanie 10%,

  • obiad 35%,

  • podwieczorek 10%,

  • kolacja 20%.

1
Ćwiczenie 2
Wartość energetyczna wybranych porcji pokarmu (kcal)

Produkt

kcal

1 kajzerka (50 g)

150

1 kromka chleba razowego

70

masło (5 g)

74

ser gouda (20 g)

79

1 jajko

70

szynka z indyka (20 g)

17

ziemniaki (średnia porcja)

100

kotlet mielony

240

udko z kurczaka pieczone

155

zupa pomidorowa z ryżem (1 talerz)

137

sok pomarańczowy (1 szklanka)

112

brokuł gotowany (100 g)

60

pomidor (100 g)

20

banan (100 g)

90

surówka z marchewki (100 g)

50

cukierek czekoladowy

60

R1IqookjOPZze
Zaplanuj dla siebie 2 posiłki: II śniadanie i obiad, wybierając produkty z tabeli. Uwzględnij swoje zapotrzebowanie energetyczne i zasady zrównoważonej diety. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W utrzymaniu zrównoważonego bilansu energetycznego organizmu pomaga regularne kontrolowanie masy ciała z wykorzystaniem wskaźnika masy ciała BMIwskaźnik masy ciała bmiwskaźnika masy ciała BMI. Pozwala on określić, czy występuje nadwaga lub otyłość, a także ryzyko wystąpienia związanych z nimi chorób. Wskaźnik ten obliczamy, dzieląc masę ciała (w kg) przez wzrost (w m), podniesiony do kwadratu (BMI=masa ciaławzrost 2).

Wskaźnik BMI i jego interpretacja

Wartość BMI i jego interpretacja

Ryzyko chorób towarzyszących otyłości

<18,5 niedowaga

małe

18,5‑24,9 prawidłowa masa ciała

przeciętne

25‑29,9 nadwaga

umiarkowane

30‑34,9 otyłość I stopnia

znaczne

35‑39,9 otyłość II stopnia

poważne

>40 otyłość III stopnia

olbrzymie

Polecenie 1
R9Fnkx8rSl1V9
Oblicz wskaźnik masy ciała dla jednego z rodziców i dokonaj jego interpretacji. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka
R1cqfZWr43uJz
Diagram określający, ile czasu potrzeba ćwiczyć, by wykorzystać energię z porcji frytek
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Jeśli codziennie spożyjemy o 500 kcal więcej niż potrafimy zużyć, to po tygodniu będziemy ważyć o pół kilograma więcej. Z kolei codzienny trening, który zużywa 500 kcal, spowoduje podobną utratę wagi.

Wiem, co jem

Aby możliwie długo zachować świeżość, smak i zapach produktów spożywczych, od dawna dodaje się do nich różne substancje konserwujące. Jedną z nich jest sól kuchenna. Mięso natarte grubą warstwą soli, przechowywane w chłodzie długo zachowuje świeżość. Obecnie, podczas wytwarzania, transportu i przechowywania żywności, oprócz soli wykorzystuje się bardzo wiele substancji – dodatków do żywnościdodatki do żywnościdodatków do żywności. Pozwalają one nie tylko zabezpieczyć ją przed zepsuciem w drodze od producenta do konsumenta, ale także uatrakcyjnić jej wygląd, smak i zapach.

Substancje dodawane do żywności mają swoje zalety, ale również i wady. Spożyte w nadmiarze mogą być przyczyną zaburzeń pracy układu pokarmowego, nadciśnienia, nowotworów, ponadto nasilają objawy alergii. Najbardziej wrażliwe na nie są małe dzieci, osoby starsze, alergicy. Szczególnie należy dbać, by rzadko spożywać produkty zawierające benzoesan sodu, dwutlenek siarki, siarczyny, azotyny, azotany, sorbitol, aspartam.

Wybierając w sklepie produkty żywnościowe, należy czytać etykiety produktów. Dostarczają one informacji nie tylko o zastosowanych dodatkach (oznaczane są literą „E”), ale także o wartości odżywczej i energetycznej.

RmtbNuD5BdVzI1
Etykieta
Źródło: Dariusz Adryan, Alpha, Flickr, licencja: CC BY 3.0.

W podejmowaniu decyzji o wyborze danego produktu (i jego ilości) pomaga wskaźnik GDA (wskazane dzienne spożycie) zamieszczany na opakowaniach.

RYS7I5NPnj2jF1
Przykład etykiety zawierającej GDA – wskazane dzienne spożycie
Źródło: Dariusz Adryan, licencja: CC BY-SA 3.0.
Warto wiedzieć

Suszone owoce (np. morele) często są konserwowane dwutlenkiem siarki lub siarczynami, które zalicza się do substancji alergizujących i szkodliwych dla zdrowia. Ich ilość w produkcie można zmniejszyć przed spożyciem, płucząc owoce lub mocząc przez chwilę w gorącej wodzie.

Polecenie 2

Przeanalizuj etykietę i oceń wartość odżywczą wybranego przez siebie produktu spożywczego.
Odczytaj i wypisz z niej:

  • nazwę produktu,

  • dane producenta/importera,

  • skład produktu,

  • wartość energetyczną produktu,

  • referencyjną wartość spożycia,

  • termin przydatności do spożycia,

  • warunki przechowywania produktu.

R8xUXoCD3X4Vg
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

To ważne!

  • Codzienna dieta powinna być zróżnicowana, pełnowartościowazrównoważona.

  • Dieta dopasowana do potrzeb organizmu (wieku, płci, stanu zdrowia, poziomu aktywności fizycznej) jest warunkiem zdrowia.

  • Najzdrowszym napojem jest woda, której dzienne spożycie powinno wynosić co najmniej 1,5 litra.

  • Talerz zdrowego żywienia jest graficznym przedstawieniem talerza pełnego różnorodnych produktów. Symbolizuje on zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie.

  • Konsekwencjami dodatniego bilansu energetycznego utrzymującego się przez dłuższy czas oraz spożywania dużych ilości wysokoprzetworzonych produktów może być nadwaga i otyłość.

  • Etykiety produktów spożywczych dostarczają wielu cennych informacji i pozwalają dokonać wyboru wartościowej żywności.

Na pożegnanie

Ćwiczenie 3
R1YupEU4QoxZB
Zaznacz poprawną odpowiedź. Dieta zróżnicowana dostarcza organizmowi... Możliwe odpowiedzi: 1. dużych ilości tłuszczów nasyconych., 2. więcej cukrów prostych niż cukrów złożonych., 3. głównie składników energetycznych., 4. składników pokarmowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Źródło: Monika Zaleska-Sczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 4
R7PDdc5HIhfBF
Zaznacz poprawną odpowiedź. Dbając o prawidłową wartość wskaźnika BMI, należy: Możliwe odpowiedzi: 1. komponować posiłki z samych warzyw, owoców i ciemnego pieczywa., 2. zużywać dziennie tyle energii, ile zawierają spożyte pokarmy., 3. dbać, by codziennie część energii została zmagazynowana w organizmie., 4. spożywać więcej białek roślinnych niż zwierzęcych., 5. jeść tylko dwa razy dziennie.
Źródło: Monika Zaleska-Sczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Ćwiczenie 5
RriDuNkMkC1as
Łączenie par. Oceń prawdziwość zdań i zaznacz odpowiedź Prawda lub Fałsz. Codzienna dieta powinna być dostosowana między innymi do pory roku. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Dietetycy zalecają spożywanie smakowych serków, jogurtów i słodzonych soków, gdyż dostarczają one dużo energii. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Wskaźnik masy ciała pozwala ocenić zaawansowanie miażdżycy. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Warzywa i owoce są cennym źródłem błonnika. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: Monika Zaleska-Sczygieł, licencja: CC BY 3.0.
Polecenie 3
R1T8zEvW8o8me
Przygotuj spis produktów, które każdy z członków twojej rodziny zjadł w ciągu dnia. Spróbuj określić, czy zostały zachowane zasady zdrowego żywienia. Jeśli nie – zaproponuj zmiany, które każdy z twoich bliskich powinien wprowadzić w swojej diecie. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 6
RbDqNoNzDf1Td
Wyjaśnij, dlaczego przetwory mleczne zalecane są dzieciom i młodzieży. (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 4

Ułóż zestaw 3 zadań dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika, które sprawdzą wiedzę o właściwym odżywianiu człowieka. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.

R1OSTdCqMTa0F
Polecenie 5

Za Tobą część moduł o układzie pokarmowym człowieka. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.

zbilansowana dieta
zbilansowana dieta

inaczej zrównoważona dieta, zawierająca składniki odżywcze z różnych grup w odpowiednich proporcjach, dostosowanych do potrzeb danej osoby; ogólne wskazówki na temat komponowana takiej diety zawiera piramida zdrowego żywienia

miażdżyca
miażdżyca

choroba prowadząca do zwężenia lub zamknięcia światła naczyń krwionośnych

kaloria
kaloria

jednostka energii; ilość energii potrzebna do ogrzania 1 g wody o 1°C

bilans energetyczny
bilans energetyczny

różnica między ilością energii spożywanej w pokarmach a zużywanej przez organizm

wskaźnik masy ciała BMI
wskaźnik masy ciała BMI

współczynnik masy ciała służący do oceny proporcji masy ciała w stosunku do wzrostu, obliczany jako iloraz masy ciała (kg) i  wzrostu (m) podniesionego do kwadratu

dodatki do żywności
dodatki do żywności

substancje dodawane do żywności, pozbawione wartości odżywczej, wykorzystywane jako środki konserwujące, podnoszące walory smakowe i zapachowe spożywanych produktów