Układ pokarmowy i przebieg procesów trawiennych
Właściwe odżywianie warunkiem zdrowia
Odpowiednio zbilansowana dietzbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna pozytywnie wpływają nie tylko na nasze zdrowie fizyczne. Poprawiają również zdolność do koncentracji, zwiększają odporność na stres oraz polepszają nasze samopoczucie. Znajomość i przestrzeganie zasad zdrowego żywienia zwiększa szanse na długie życie w zdrowiu a właściwa dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu niebezpiecznych chorób.

Zasady zdrowego odżywiania
Codzienna dieta powinna być:
zróżnicowana, czyli uwzględniająca rozmaite produkty, np. warzywa i źródła białka (ryby, różne gatunki mięsa, serów i innych przetworów mlecznych, także warzyw strączkowych), oraz składająca się z posiłków przyrządzanych na różne sposoby;
pełnowartościowa, czyli dostarczająca organizmowi zarówno składników energetycznych, jak i budulcowych i regulacyjnych; najlepiej złożona z produktów mało przetworzonych, które zachowują podczas przygotowania do spożycia możliwie dużo witamin i soli mineralnych (w przypadku produktów roślinnych – błonnika);
zrównoważona, czyli dostarczająca organizmowi składników pokarmowych we właściwych ilościach i proporcjach, dostosowanych do jego potrzeb.
Wiek | Dzieci, młodzież w okresie dojrzewania mają zwiększone zapotrzebowanie głównie na pełnowartościowe białka zwierzęce, wapń, fosfor, witaminy. |
Płeć | Mężczyźni na ogół mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energetyczne niż kobiety. |
Aktywność fizyczna | Większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energetyczne mają osoby pracujące fizycznie i sportowcy. |
Stan zdrowia | Żywienie dietetyczne powinno być dostosowane do choroby, aby oszczędzić chory narząd i przyspieszyć proces powrotu do zdrowia. Np. dieta lekkostrawna zalecana jest w chorobach wątroby i nerek, wysokobiałkowa – w przypadku chorób nowotworowych, niskotłuszczowa – przy miażdżycymiażdżycy, a niskoenergetyczna – podczas leczenia otyłości. |
Pora roku | Latem zwiększone jest zapotrzebowanie na płyny, zimą – na witaminę D i składniki energetyczne. |
Dieta wegetariańska jest oparta na produktach pochodzenia roślinnego, wyklucza mięso i jego przetwory. Źle skonstruowana, stosowana bez nadzoru lekarza dietetyka, może prowadzić do niedoboru białka, niektórych pierwiastków, np. wapnia, żelaza oraz witamin, np. witaminy D. Odpowiednio stosowana dieta wegetariańska jest zdrowa i nie ustępuje diecie mięsnej, ponadto ma sens ekonomiczny, ponieważ produkcja roślinna jest tańsza od zwierzęcej.
W opracowywaniu codziennej diety pomocny jest talerz zdrowego żywienia. Jest to graficzne przedstawienie zaleceń żywieniowych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej na talerzu zdrowego żywienia, dbając o odpowiednie proporcje.
Białko czerp głównie z roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.
Wzbogacaj każdy posiłek warzywami lub owocami.
Ograniczaj spożycie:
tłuszczów, w szczególności zwierzęcych,
produktów smażonych,
białego pieczywa,
słonych produktów.
Ograniczaj lub zrezygnuj ze spożywania:
cukru, słodyczy, słodkich gazowanych napojów,
produktów typu fast food.
Pij codziennie co najmniej 1,5 litra wody.
Spożywaj 4‑5 posiłków dziennie, nie podjadaj pomiędzy posiłkami.
Ostatni posiłek spożyj 2‑3 godziny przed snem.
Dbaj, by najadać się, ale nie przejadać.
Do najczęstszych błędów żywieniowych należą:
niedostatek ryb, warzyw i owoców,
podjadanie między posiłkami,
nieregularne spożywanie posiłków,
brak drugiego śniadania lub zastępowanie go słodką bułką albo batonem,
niejedzenie pierwszego śniadania.
Intensywny trening zawodowego sportowca wymaga (w zależności od dyscypliny sportu) dostarczenia z pokarmem 3,5‑6 tysięcy kcal.
Potrzeby energetyczne organizmu
Podstawowy warunek zdrowego odżywiania to zrównoważenie wydatków energetycznych i ilości spożywanego pokarmu.
Ilość zużytej i wydatkowanej energii wyrażamy w kilokaloriach [kcal[kcal] lub kilodżulach [kJ]. Prawidłowy rozwój i utrzymanie odpowiedniej masy ciała są możliwe wtedy, gdy organizm otrzymuje tyle energii, ile jest w stanie zużyć. W takiej sytuacji bilans energetycznybilans energetyczny jest zrównoważony i wynosi zero.
Galeria przedstawiająca rodzaje bilansu energetycznego:
Jeśli w pokarmach pobieramy więcej energii niż zużywamy, powstaje dodatni bilans energetyczny, który prowadzi do nadwagi, a jeśli taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas – do otyłości. Jeśli zużywamy więcej energii niż spożywamy, w organizmie powstaje ujemny bilans energetyczny, co prowadzi do spadku wagi, a w konsekwencji do niedowagi, osłabienia i wyniszczenia organizmu.
Aby mieć kontrolę nad bilansem energetycznym, trzeba wiedzieć, ile energii zawierają zjadane przez nas produkty oraz znać zapotrzebowanie energetyczne swojego organizmu. Dzięki temu można przygotować właściwie skomponowane posiłki zaspokajające to zapotrzebowanie.

Posiłek spożyty przez ucznia w ciągu dnia powinien dostarczać 100% energii, w tym:
I śniadanie 25%,
II śniadanie 10%,
obiad 35%,
podwieczorek 10%,
kolacja 20%.
Produkt | kcal |
1 kajzerka (50 g) | 150 |
1 kromka chleba razowego | 70 |
masło (5 g) | 74 |
ser gouda (20 g) | 79 |
1 jajko | 70 |
szynka z indyka (20 g) | 17 |
ziemniaki (średnia porcja) | 100 |
kotlet mielony | 240 |
udko z kurczaka pieczone | 155 |
zupa pomidorowa z ryżem (1 talerz) | 137 |
sok pomarańczowy (1 szklanka) | 112 |
brokuł gotowany (100 g) | 60 |
pomidor (100 g) | 20 |
banan (100 g) | 90 |
surówka z marchewki (100 g) | 50 |
cukierek czekoladowy | 60 |
W utrzymaniu zrównoważonego bilansu energetycznego organizmu pomaga regularne kontrolowanie masy ciała z wykorzystaniem wskaźnika masy ciała BMIwskaźnika masy ciała BMI. Pozwala on określić, czy występuje nadwaga lub otyłość, a także ryzyko wystąpienia związanych z nimi chorób. Wskaźnik ten obliczamy, dzieląc masę ciała (w kg) przez wzrost (w m), podniesiony do kwadratu ().
Wartość BMI i jego interpretacja | Ryzyko chorób towarzyszących otyłości |
<18,5 niedowaga | małe |
18,5‑24,9 prawidłowa masa ciała | przeciętne |
25‑29,9 nadwaga | umiarkowane |
30‑34,9 otyłość I stopnia | znaczne |
35‑39,9 otyłość II stopnia | poważne |
>40 otyłość III stopnia | olbrzymie |

Jeśli codziennie spożyjemy o 500 kcal więcej niż potrafimy zużyć, to po tygodniu będziemy ważyć o pół kilograma więcej. Z kolei codzienny trening, który zużywa 500 kcal, spowoduje podobną utratę wagi.
Wiem, co jem
Aby możliwie długo zachować świeżość, smak i zapach produktów spożywczych, od dawna dodaje się do nich różne substancje konserwujące. Jedną z nich jest sól kuchenna. Mięso natarte grubą warstwą soli, przechowywane w chłodzie długo zachowuje świeżość. Obecnie, podczas wytwarzania, transportu i przechowywania żywności, oprócz soli wykorzystuje się bardzo wiele substancji – dodatków do żywnościdodatków do żywności. Pozwalają one nie tylko zabezpieczyć ją przed zepsuciem w drodze od producenta do konsumenta, ale także uatrakcyjnić jej wygląd, smak i zapach.
Substancje dodawane do żywności mają swoje zalety, ale również i wady. Spożyte w nadmiarze mogą być przyczyną zaburzeń pracy układu pokarmowego, nadciśnienia, nowotworów, ponadto nasilają objawy alergii. Najbardziej wrażliwe na nie są małe dzieci, osoby starsze, alergicy. Szczególnie należy dbać, by rzadko spożywać produkty zawierające benzoesan sodu, dwutlenek siarki, siarczyny, azotyny, azotany, sorbitol, aspartam.
Wybierając w sklepie produkty żywnościowe, należy czytać etykiety produktów. Dostarczają one informacji nie tylko o zastosowanych dodatkach (oznaczane są literą „E”), ale także o wartości odżywczej i energetycznej.

W podejmowaniu decyzji o wyborze danego produktu (i jego ilości) pomaga wskaźnik GDA (wskazane dzienne spożycie) zamieszczany na opakowaniach.

Suszone owoce (np. morele) często są konserwowane dwutlenkiem siarki lub siarczynami, które zalicza się do substancji alergizujących i szkodliwych dla zdrowia. Ich ilość w produkcie można zmniejszyć przed spożyciem, płucząc owoce lub mocząc przez chwilę w gorącej wodzie.
Przeanalizuj etykietę i oceń wartość odżywczą wybranego przez siebie produktu spożywczego.
Odczytaj i wypisz z niej:
nazwę produktu,
dane producenta/importera,
skład produktu,
wartość energetyczną produktu,
referencyjną wartość spożycia,
termin przydatności do spożycia,
warunki przechowywania produktu.
To ważne!
Codzienna dieta powinna być zróżnicowana, pełnowartościowa i zrównoważona.
Dieta dopasowana do potrzeb organizmu (wieku, płci, stanu zdrowia, poziomu aktywności fizycznej) jest warunkiem zdrowia.
Najzdrowszym napojem jest woda, której dzienne spożycie powinno wynosić co najmniej 1,5 litra.
Talerz zdrowego żywienia jest graficznym przedstawieniem talerza pełnego różnorodnych produktów. Symbolizuje on zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie.
Konsekwencjami dodatniego bilansu energetycznego utrzymującego się przez dłuższy czas oraz spożywania dużych ilości wysokoprzetworzonych produktów może być nadwaga i otyłość.
Etykiety produktów spożywczych dostarczają wielu cennych informacji i pozwalają dokonać wyboru wartościowej żywności.
Na pożegnanie
Dieta zróżnicowana dostarcza organizmowi
- dużych ilości tłuszczów nasyconych.
- więcej cukrów prostych niż cukrów złożonych.
- głównie składników energetycznych.
- składników pokarmowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Oceń prawdziwość stwierdzeń i zaznacz odpowiedź Prawda lub Fałsz.
| Prawda | Fałsz | |
| Codzienna dieta powinna być dostosowana między innymi do pory roku. | □ | □ |
| Dietetycy zalecają spożywanie smakowych serków, jogurtów i słodzonych soków, gdyż zawierają one dużo energii. | □ | □ |
| Wskaźnik masy ciała pozwala ocenić zaawansowanie miażdżycy. | □ | □ |
| Warzywa i owoce są cennym źródłem błonnika. | □ | □ |
Ułóż zestaw 3 zadań dla innych uczniów korzystających z tego podręcznika, które sprawdzą wiedzę o właściwym odżywianiu człowieka. Do każdego pytania w zadaniu podaj 4 proponowane odpowiedzi, ale tylko jedna ma być prawidłowa. Pytanie z odpowiedziami wyślij Twojemu nauczycielowi, który włączy je do quizu Milionerzy.
Za Tobą część moduł o układzie pokarmowym człowieka. Wróć do polecenia na stronie „Na dobry początek” i dopisz brakujące definicje. Pamiętaj, żeby nie kopiować słownika, ale wyjaśnić każde słowo kluczowe w miarę możliwości swoimi słowami.


