Tłuszcze głównie dzielimy ze względu na stan skupienia i pochodzenie.
RMmCvWn1uL3291
Grafika przedstawia tabelę, w której sklasyfikowano tłuszcze na stałe oraz ciekłe. Tłuszczami stałymi pochodzenia roślinnego są masło orzechowe i masło kokosowe, a tłuszczami stałymi pochodzenia zwierzęcego są smalec i masło. Tłuszczami ciekłymi pochodzenia roślinnego są oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy i olej sojowy, z kolei tłuszczem zwierzęcym pochodzenia zwierzęcego jest tran.
Źródło: Dariusz Adryan, epodreczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Tłuszcze można również podzielić ze względu na charakter chemiczny. Wyróżniamy tłuszcze nasycone i nienasycone. Tłuszcze nasycone to takie, które pochodzą od nasyconych wyższych kwasów karboksylowych, a pomiędzy ich atomami węgla występują jedynie wiązania pojedyncze. Takie tłuszcze są najczęściej pochodzenia zwierzęcego i występują głównie w stałym stanie skupienia. Natomiast tłuszcze nienasycone pochodzą od nienasyconych wyższych kwasów karboksylowych, czyli takich, w których pomiędzy atomami węgla występuje jedno lub więcej wiązań wielokrotnych. Takie tłuszcze są najczęściej pochodzenia roślinnego, więc głównie są cieczami.
Badanie zachowania się tłuszczów roślinnych i zwierzęcych wobec wody bromowej
Doświadczenie 1
RNbqduw1uHP8S
Problem badawczy:. Hipoteza:. Co będzie potrzebne:
;. Instrukcja:
1.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Problem badawczy:
Czy można odróżnić tłuszcze nasycone od tłuszczów nienasyconych za pomocą reakcji z roztworem bromu w rozpuszczalniku organicznym, np. chloroformie?
Hipoteza:
Tłuszcz nienasycony odbarwia roztwór bromu, a tłuszcz nasycony nie reaguje z roztworem bromu.
Co było potrzebne?
dwie probówki z korkami;
statyw na probówki;
pipeta Pasteura;
olej roślinny (np. olej rzepakowy);
tłuszcz zwierzęcy (np. masło);
roztwór w .
Przebieg doświadczenia:
Do jednej z probówek wprowadzono niewielką ilość masła, a do drugiej około oleju rzepakowego. Następnie do obu dodano po około roztworu bromu w chloroformie. Probówki zamknięto korkami i energicznie wymieszano. Następnie odstawiono je do statywu i zanotowano obserwacje.
Obserwacje:
W probówce pierwszej nie obserwuje się widocznych objawów reakcji. W probówce drugiej olej rozpuścił się i powstał klarowny roztwór.
Wnioski:
Olej rzepakowy jest tłuszczem nienasyconym, ponieważ reaguje z roztworem bromu i go odbarwia. Masło jest tłuszczem nasyconym, ponieważ nie reaguje z roztworem bromu.
RnZTVsogxPMJx
Na ilustracji widoczne są dwie probówki. W jednej z nich znajduję się kawałek masła, w drugiej żółta, klarowna ciecz opisana jako olej rzepakowy. Nad probówkami znajdują się zlewki zawierające brunatnoczerwoną ciecz, opisaną jako roztwór bromu w . Zlewki przechylone są pod kątem względem pionowo ustawionych probówek.
Schemat doświadczenia
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 1
R3KjEg52bmZhW
Obserwacje:
(Uzupełnij)
Wnioski:
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Obserwacje: Pamiętaj, że obserwacje to wszystkie zmiany, jakie jesteśmy w stanie zauważyć za pomocą zmysłów (wzroku, słuchu, dotyku oraz węchu). Wnioski: Co wynika z obserwowanych przez Ciebie zmian? Nawiąż w swojej odpowiedzi do sformułowanego pytania w problemie badawczym.
Obserwacje: W probówce pierwszej nie obserwuje się widocznych objawów reakcji. W probówce drugiej powstał jednorodny roztwór, roztwór bromu odbarwił się i powstał klarowny roztwór. Wnioski: Olej rzepakowy jest tłuszczem nienasyconym, ponieważ reaguje z roztworem bromu i go odbarwia. Masło jest tłuszczem nasyconym, ponieważ nie reaguje z roztworem bromu.
R1O38zfw9qy6u
Spośród poniższych tłuszczów wybierz te, które będą powodowały odbarwienie roztworu bromu w chloroformie. Możliwe odpowiedzi: 1. tran, 2. masło, 3. smalec, 4. olej lniany
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
W jakich rozpuszczalnikach rozpuszczają się tłuszcze?
Badanie właściwości oleju roślinnego
Doświadczenie 2
R1MWh1ZIF995c
Problem badawczy:
W której z substancji rozpuści się olej roślinny – jeszcze lepiej w wodzie czy benzynie?. Hipoteza:
Olej rozpuszcza się w benzynie, a nie rozpuszcza się w wodzie. Co będzie potrzebne:
dwie probówki z korkami;
olej roślinny (np. słonecznikowy lub rzepakowy);
woda;
benzyna. Instrukcja:
1. Do dwóch probówek wlej po 2 cm3 oleju.
2. Do jednej z probówek dodaj 2 cm3 wody i wstrząśnij.
3. Do drugiej wlej 2 cm3 benzyny i wstrząśnij.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Problem badawczy:
W której z substancji rozpuści się olej roślinny – jeszcze lepiej w wodzie czy benzynie?
Hipoteza:
Olej rozpuszcza się w benzynie, a nie rozpuszcza się w wodzie.
Co było potrzebne?
dwie probówki z korkami;
olej roślinny (np. słonecznikowy lub rzepakowy);
woda;
benzyna.
Przebieg doświadczenia:
Do dwóch probówek wlano po oleju. Do jednej z probówek wlano wody, zatkano korkiem i wstrząśnięto. Do drugiej wlano benzyny, także zatkano korkiem i wstrząśnięto.
Obserwacje:
W probówce pierwszej, po dodaniu wody, widoczne są dwie niemieszające się warstwy. W probówce drugiej, po dodaniu benzyny powstaje klarowny roztwór.
Wnioski:
Olej nie rozpuścił się w wodzie – utworzył z nią mieszaninę niejednorodną. Za to rozpuścił się w benzynie, z którą utworzył mieszaninę jednorodną. Benzyna jest rozpuszczalnikiem organicznym, więc rozpuszcza substancje organiczne.
1
Polecenie 2
R12N47wvvu53l
Obserwacje:
(Uzupełnij)
Wnioski:
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Obserwacje: Pamiętaj, że obserwacje to wszystkie zmiany, jakie jesteśmy w stanie zauważyć za pomocą zmysłów (wzroku, słuchu, dotyku oraz węchu). Wnioski: Co wynika z obserwowanych przez Ciebie zmian? Nawiąż w swojej odpowiedzi do sformułowanego pytania w problemie badawczym i hipotezy.
Obserwacje: W probówce pierwszej, po dodaniu wody widoczne są dwie niemieszające się warstwy. W probówce drugiej, po dodaniu benzyny, powstaje klarowny roztwór. Wnioski: Olej nie rozpuścił się w wodzie – utworzył z nią mieszaninę niejednorodną. Za to rozpuścił się w benzynie, z którą utworzył mieszaninę jednorodną. Benzyna jest rozpuszczalnikiem organicznym, więc rozpuszcza substancje organiczne.
R1XOiTMpPDOzn
Spośród poniższych substancji wybierze te, z którymi olej rzepakowy stworzy mieszaninę jednorodną. Możliwe odpowiedzi: 1. heksan, 2. woda, 3. etanol, 4. benzyna
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, ponieważ mają budowę niepolarną, za to dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych, takich jak benzyna, chloroform czy heksan, które również są niepolarne.
Ciekawostka
Dlaczego nie wolno gasić płonącego oleju wodą?
RyE1JUAMgwsjk1
Film ukazuje, co dzieje się w przypadku gdy płonący olej jest gaszony wodą. Doświadczenie wykonane jest na świeżym powietrzu przez przeszkolonego strażaka
Film ukazuje, co dzieje się w przypadku gdy płonący olej jest gaszony wodą. Doświadczenie wykonane jest na świeżym powietrzu przez przeszkolonego strażaka
Źródło: Krzysztof Jaworski, CFA (Country Fire Authority) (https://www.youtube.com), licencja: CC BY-SA 3.0.
Źródło: Krzysztof Jaworski, CFA (Country Fire Authority) (https://www.youtube.com), licencja: CC BY-SA 3.0.
Film ukazuje, co dzieje się w przypadku gdy płonący olej jest gaszony wodą. Doświadczenie wykonane jest na świeżym powietrzu przez przeszkolonego strażaka
Gdy zaczyna palić się olej na patelni, wiele osób w pierwszym odruchu wstawia ją pod wodę. Konsekwencje takiego postępowania widzieliśmy na filmie. Dlaczego tak się dzieje?
Woda ma gęstość większą od gęstości oleju, a zatem po wlaniu do naczynia z płonącym olejem spływa na dno. Jednak wlewana na patelnię z płonącym olejem rozgrzewa się do temperatury powyżej , dzięki czemu przechodzi w stan gazowy, co jest przyczyną rozprzestrzeniania się ognia. Zjawisko to obserwuje się np. podczas smażenia kotletów, gdy woda wycieka ze smażonego mięsa na rozgrzany olej, powodując „pryskanie”. Z tych samych powodów niewskazane jest gaszenie wodą płonącej ropy naftowej czy benzyny.
Polecenie 3
RgT9jY2kdWSTD
Co należy zrobić, gdy zapali się olej w garnku? Wybierz i wskaż prawidłowe odpowiedzi. Możliwe odpowiedzi: 1. Należy wyłączyć gaz pod płonącym garnkiem., 2. Wstawić ostrożnie garnek pod bieżącą wodę., 3. Należy zwiększyć gaz pod płonącym naczyniem., 4. Spokojnym ruchem przykryć naczynie tak, aby ograniczyć dopływ tlenu., 5. Otworzyć jak najszerzej okna.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
iLsyE7tHLL_d5e413
Ważne przemiany tłuszczów
Jakim przemianom ulegają tłuszcze w organizmach ludzi i zwierząt?
Tłuszcze ulegają hydrolizie, tj. rozpadają się z utworzeniem glicerolu i kwasu tłuszczowego. Proces ten zachodzi w przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów i jest źródłem energii. Poniżej przedstawiono uproszczony schemat tych procesów.
R17yoXT6zwx4E1
Na grafice od góry znajduje się napis: "Hydroliza tłuszczów zachodzi według schematu:". Pod napisem jest schemat. Tłuszcz plus woda strzałka w prawo. Nad strzałką napis "enzymy". Za strzałką glicerol plus kwasy tłuszczowe. Pod schematem jest zapis reakcji za pomocą wzorów strukturalnych. Od lewej. Tristearynian glicerolu. <math aria‑label="C H">CH indeks dolny dwa, wiązanie pojedyncze pionowe w dół, <math aria‑label="C H">CH, wiązanie pojedyncze pionowe w dół, <math aria‑label="C H">CH indeks dolny dwa, od każdego atomu węgla odchodzi wiązanie pojedyncze, tlen, wiązanie pojedyncze, atom węgla, wiązanie podwójne, zapisane ukośnie do góry tlen, od atomu węgla dodatkowo odchodzi wiązanie pojedyncze na końcu którego jest indeks dolny siedemnaście koniec indeksu dolnego indeks dolny trzydzieści pięć koniec indeksu dolnego. Plus trzy cząsteczki wody. Strzałka w prawo, nad strzałką napis "enzymy". Za strzałką wzór strukturalny glicerolu, <math aria‑label="C H">CH indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego, wiązanie pojedyncze pionowe w dół, <math aria‑label="C H">CH, wiązanie pojedyncze pionowe w dół, <math aria‑label="C H">CH indeks dolny dwa, od każdego atomu węgla odchodzi grupa <math aria‑label="O H">OH. Plus. Trzy cząsteczki kwasu stearynowego o wzorze strukturalnym, indeks dolny siedemnaście koniec indeksu dolnego indeks dolny trzydzieści pięć koniec indeksu dolnego wiązanie pojedyncze . Pod schematem jest umieszczony napis: "Produkty hydrolizy są spalane w komórkach. W reakcji tej wydzielana jest energia. W uproszczony sposób można zapisać schemat:". W kolejnym wersie jest schemat. Kwasy tłuszczowe plus indeks dolny dwa, strzałka w prawo, nad strzałką napis: "enzymy". Za strzałką, indeks dolny dwa, koniec indeksu dolnego, plus indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego plus energia.
Źródło: Dariusz Adryan, epodreczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Jak powstaje margaryna?
Ciekłe tłuszcze poddaje się procesowi przemysłowego utwardzania, w wyniku czego otrzymujemy margarynę. Polega to na katalitycznym uwodornieniu tłuszczów nienasyconych. W efekcie powstają związki nasycone – tłuszcze stałe.
R1MQSyc9WhH101
Grafika przedstawia reakcję uwodornienia tłuszczów. Cząsteczka trioleinianu glicerolu reaguje z trzema cząsteczkami wodoru. Jako produkt reakcji powstaje tristearynian glicerolu. Tłuszcz ciekły, czyli trioleinian glicerolu posiada w swoim wzorze trzy łańcuchy przedstawione w formie skróconej, wzorem sumarycznym: indeks dolny siedemnaście koniec indeksu dolnego indeks dolny trzydzieści trzy koniec indeksu dolnego. Po uwodornieniu powstaje tłuszcz stały, czyli tristearynian glicerolu posiadający w składzie wzoru strukturalnego trzy łańcuchy przedstawione w formie skróconej, wzorem sumarycznym: indeks dolny siedemnaście koniec indeksu dolnego indeks dolny trzydzieści pięć koniec indeksu dolnego.
Źródło: Dariusz Adryan, epodreczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Czy z tłuszczów można otrzymać mydło?
Ważnym procesem, któremu ulegają tłuszcze, jest ich zmydlanie. Reakcja ta polega na ogrzewaniu tłuszczów w obecności wodorotlenku sodu lub potasu. Produktem tej reakcji są sole sodowe i potasowe wyższych kwasów karboksylowych, czyli mydła.
RmwX9At8n5Njg1
Schemat przedstawia reakcję zmydlania tłuszczów. Tripalmitynian glicerolu reaguje z wodorotlenkiem sodu. Produktami reakcji są glicerol oraz palmitynian sodu, będący mydłem. Zapis wzorami strukturalnymi. Tripalmitynian glicerolu, będącym tłuszczem stałym, indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego, pojedyncze pionowe wiązanie, , pojedyncze pionowe wiązanie, indeks dolny dwa. Od każdego atomu węgla odchodzi kolejno wiązanie pojedyncze, atom tlenu, następne wiązanie pojedyncze, atom węgla. Od atomu węgla odchodzą jedno wiązanie podwójne, łączące go z atomem tlenu oraz jedno pojedyncze do grupy C indeks dolny piętnaście koniec indeksu H indeks dolny trzydzieści jeden koniec indeksu. Dodać trzy cząsteczki wodorotlenku sodu <math aria‑label="N a O H">NaOH. Strzałka w prawo, za strzałką cząsteczka glicerolu o wzorze indeks dolny dwa koniec indeksu dolnego, pionowe pojedyncze wiązanie, , pionowe pojedyncze wiązanie, indeks dolny dwa. Od atomów węgla odchodzą kolejno wiązania pojedyncze, atom tlenu, wiązanie pojedyncze atom wodoru . Dodać trzy cząsteczki palmitynianu sodu o wzorze indeks dolny piętnaście koniec indeksu dolnego indeks dolny trzydzieści jeden koniec indeksu dolnego. Wiązanie pojedyncze atom węgla , od atom węgla poprowadzono wiązanie podwójne do atomu tlenu, oraz wiązani pojedyncze do grupy <math aria‑label="O N a">ONa.
Źródło: Dariusz Adryan, epodreczniki.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 4
R1Ohjy9LQLvcL
Które z poniższych zestawów wzorów kwasów organicznych mogą tworzyć mydła? Wybierz i wskaż prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. , 2. , 3. , 4.
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Czy wszystkie substancje tłuste są tłuszczami? Czy olej roślinny i olej napędowy to tłuszcze?
Zarówno oleje roślinne, jak i oleje napędowe to substancje tłuste. Jednak do tłuszczów można zaliczyć jedynie oleje roślinne. Podczas silnego ogrzewania oleju roślinnego wydziela się substancja o duszącym zapachu. Substancją tą jest akroleina. Powoduje silne podrażnienia błon śluzowych, oczu i górnych dróg oddechowych. Jest toksyczna i rakotwórcza, dlatego żadnych tłuszczy nie należy przegrzewać. Wspomniana reakcja jest charakterystyczna dla tłuszczów (tak zwana próba akroleinowa).
Reakcja charakterystyczna to reakcja, która umożliwia zidentyfikowanie danego związku lub grupy związków. Z kolei oleje mineralne, czyli takie, które pochodzą z destylacji ropy naftowej (np. olej napędowy), nie tworzą akroleiny podczas ogrzewania. W ten sposób można odróżnić oleje roślinne od mineralnych.
Podsumowanie
Tłuszcze roślinne głównie zawierają w swojej budowie reszty kwasowe nienasyconych kwasów tłuszczowych, a tłuszcze zwierzęce – reszty kwasowe nasyconych kwasów tłuszczowych.
Tłuszcze roślinne (ciekłe) odbarwiają roztwór bromu w rozpuszczalniku organicznym. Wpływ na to ma obecność wiązania wielokrotnego.
Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, ale dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach niepolarnych (organicznych), np. w benzynie.
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Słownik
tłuszcze
tłuszcze
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
próba akroleinowa
próba akroleinowa
reakcja charakterystyczna tłuszczów; polega na silnym ogrzewaniu tłuszczów w obecności wodorosiarczanu potasu, podczas którego wydziela się akroleina – substancja toksyczna o ostrym, duszącym zapachu
reakcja charakterystyczna
reakcja charakterystyczna
reakcja pozwalająca zidentyfikować daną substancję lub grupę związków
glicerol
glicerol
alkohol polihydroksylowy, zawierający trzy grupy hydroksylowe; jego nazwa systematyczna to propano–,,–triol; powszechnie znany jest również pod nazwą gliceryna
wyższe kwasy karboksylowe
wyższe kwasy karboksylowe
kwasy karboksylowe, które zawierają długie łańcuchy węglowe, zbudowane z ponad atomów węgla
roztwór w
roztwór w
roztwór bromu w chloroformie (rozpuszczalniku organicznym)
bg‑gold
Notatnik
R17TY7A3VUjRk
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.