Skąd pochodzi kwaśny smak?
Czasami można usłyszeć, że piwo lub wino skwaśniały. Skąd pochodzi ten kwaśny smak? Co się stało z etanolem w tych napojach? Czy nadal możemy spożywać tak zmienione (sfermentowane) napoje albo wykorzystać je w innym celu?
Kwas octowy
Proces psucia się wina polega na przemianie alkoholu etylowego w kwas octowy. Reakcja zachodzi pod wpływem tlenu i enzymów wytwarzanych przez bakterie octowe. Proces ten nazywamy fermentacją octową.
Równanie reakcji – zapis słowny:
Równanie reakcji – zapis cząsteczkowy:
Z równania reakcji wynika, że:
Alkohol etylowy przy dostępie tlenu i pod wpływem enzymów ulega reakcji chemicznej, a jej produktami są kwas octowy i woda.
Kwas octowy zawiera w swej cząsteczce tyle samo atomów węgla co etan. A zatem, ze względu na podobieństwo składu, substancję tę zaliczamy do pochodnych etanu. Stąd jego nazwa systematyczna – kwas etanowy.
Wykorzystując zestaw modeli atomów lub kolorową plastelinę i wykałaczki (lub zapałki), skonstruuj model cząsteczki kwasu etanowego (octowego). Następnie obejrzyj poniższą animację i sprawdź poprawność wykonania zadania.
W cząsteczce kwasu etanowego atomy węgla są połączone ze sobą wiązaniem pojedynczym. Jeden atom tlenu tworzy podwójne wiązanie z atomem węgla, z kolei drugi – jedno wiązanie z atomem wodoru i jedno z atomem węgla. Pozostałe atomy wodoru są połączone z atomem węgla wiązaniami pojedynczymi.
Ze wzoru sumarycznego kwasu etanowego możemy odczytać rodzaje i liczbę poszczególnych atomów. Jednak nie dowiemy się, jak jego atomy są w jego cząsteczce połączone. Dopiero wzór strukturalny informuje o liczbie wiązań między poszczególnymi atomami.


Film dostępny pod adresem /preview/resource/R1OfWJNPs6yhO
W animacji omówiono wzór strukturalny, wzór grupowy i wzór sumaryczny kwasów organicznych na przykładzie kwasu octowego (kwasu etanowego).

Budowa kwasu mrówkowego
Kwas mrówkowy występuje w jadzie mrówek, które wykorzystują go do niszczenia pasożytów. Ten sam kwas produkują między innymi pszczoły oraz dobrze każdemu znana roślina o parzących właściwościach – pokrzywa. Po jej dotknięciu, natychmiast poczujemy pieczenie i kłucie, a na skórze pojawią się swędzące bąble. Umiejscowione na liściach włoski parzące wstrzykują pod skórę kwas mrówkowy, stąd to nieprzyjemne uczucie.
Wykorzystując zestaw modeli atomów lub kolorową plastelinę i wykałaczki (lub zapałki), skonstruuj model cząsteczki kwasu metanowego (mrówkowego). Następnie obejrzyj poniższą animację i sprawdź poprawność wykonania zadania.

Kwas metanowy jest pochodną metanu – w jego cząsteczce znajduje się jeden atom węgla.
Kwasy organiczne to pochodne węglowodorów
Kwasami karboksylowymi nazywamy pochodne węglowodorów, w których cząsteczkach atom (lub atomy) wodoru zastąpiono grupą funkcyjną karboksylową . Ze względu na liczbę atomów węgla w cząsteczce, kwasy karboksylowe dzielimy na niższe – te o małej liczbie atomów węgla – oraz wyższe, które w cząsteczkach mają kilkanaście atomów węgla. Kwasy mrówkowy i octowy zaliczamy do niższych kwasów.
Charakterystyczna dla kwasów karboksylowych grupa jest przyłączona do grupy węglowodorowej. Grupę atomów połączonych z łańcuchem węglowodorowym nazywać będziemy grupą funkcyjną.
A zatem grupa to grupa funkcyjna kwasów organicznych.
Kwasy organiczne, które zawierają w cząsteczkach grupę karboksylową, nazywamy kwasami karboksylowymi.
Nazewnictwo kwasów karboksylowych
Kwasy organiczne z jedną grupą karboksylową w cząsteczce, podobnie jak węglowodory, tworzą szereg homologiczny. Nazwy systematyczne kwasów karboksylowych są dwuczłonowe. W nazwie systematycznej do słowa „kwas” dodajemy nazwę alkanu o tej samej liczbie atomów węgla w cząsteczce, dołączając końcówkę -owy, np. kwas metanowy, kwas etanowy. Należy przy tym jednak pamiętać, że w praktyce najczęściej posługujemy się nazwami zwyczajowymi. Są one związane z miejscami występowania kwasów. Kwas mrówkowy występuje w jadzie mrówek, kwas masłowy w zjełczałym maśle, a kwas mlekowy w niektórych produktach mlecznych.
Tabela przedstawia kwasy uszeregowane wg wzrastającej liczby atomów węgla w cząsteczce. Każda kolejna cząsteczka związku różni się od poprzedniej o grupę . Taki szereg nazywamy szeregiem homologicznym kwasów karboksylowych.
Nazwa systematyczna | Nazwa kwasu zwyczajowa | Wzory grupowe | |
|---|---|---|---|
kwas metanowy | kwas mrówkowy | ||
kwas etanowy | kwas octowy | ||
kwas propanowy | kwas propionowy | ||
kwas butanowy | kwas masłowy | ||
Jeżeli kwas karboksylowy jest pochodną alkanu i zawiera w cząsteczce jedną grupę karboksylową, to możemy zapisać jego wzór ogólny:
Wzór ogólny kwasów monokarboksylowych, które są pochodnymi alkanów.
Inne kwasy karboksylowe
Kwasy organiczne mogą w swoich cząsteczkach zawierać kilka grup karboksylowych (np. kwas szczawiowy) oraz inne grupy funkcyjne np. hydroksylową (np. kwas mlekowy).

Podsumowanie
Jednym z produktów fermentacji octowej jest kwas etanowy (octowy). Procesowi temu ulegają między innymi napoje alkoholowe.
Grupa karboksylowa jest grupą funkcyjną kwasów karboksylowych.
Kwasy karboksylowe to pochodne węglowodorów, zawierające w cząsteczce jedną lub kilka grup karboksylowych.
Kwasy metanowy i etanowy zaliczamy do niższych kwasów karboksylowych.
Słownik
proces chemiczny, któremu ulega alkohol etylowy pod wpływem enzymów wytwarzanych przez bakterie octowe; jego produktami są kwas octowy i woda
grupa funkcyjna o wzorze , nadająca kwasom karboksylowym charakterystyczne właściwości
pochodne węglowodorów, zawierające w cząsteczkach jedną lub więcej grup karboksylowych
kwas karboksylowy, będący pochodną propanu; jego cząsteczka zawiera dwa rodzaje grup funkcyjnych – karboksylową i hydroksylową; powstaje między innymi w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego
kwas dikarboksylowy zawiera dwie grupy karboksylowe w cząsteczce; jest pochodną etanu; występuje w roślinach, np. w szczawiu i rabarbarze
szereg związków chemicznych – kwasów karboksylowych uporządkowanych według wzrastającej liczby atomów węgla w cząsteczce, w którym dwa kolejne związki różnią się od siebie o grupę atomów




