Wykrywanie białek

Czy wszystkie produkty spożywcze zawierają białko? Czy istnieje jakiś szybki sposób na sprawdzenie, czy w danym produkcie znajduje się białko?

Białka to związki chemiczne, utworzone z bardzo dużych cząsteczek (makrocząsteczek). Występują w nich pewne charakterystyczne dla białek fragmenty ich budowy, których obecność w cząsteczkach białek, a zarazem obecność białek, można wykryć za pomocą różnych prób. Dwie z nich poznasz, wykonując doświadczenia 34.

Jak można wykryć białka?

Charakterystycznym dla białek ugrupowaniem jest wiązanie (ugrupowanie) peptydowe.

R1MlqyctPvuZk
Schemat przedstawiający uproszczony wzór cząsteczki białka z zaznaczonymi ugrupowaniami peptydowymi. R1, R2R3 na schemacie oznaczają atom wodoru lub resztę węglowodorową aminokwasów, które tworzą białko (w skład reszty mogą również wchodzić pierwiastki chemiczne inne niż węgiel i wodór, np. tlen, azot lub siarka).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Ugrupowania (wiązania) peptydowe można wykryć za pomocą tzw. próby (reakcji) biuretowej. Wykorzystuje się w niej zawiesinę świeżo strąconego wodorotlenku miedzi(II) (CuOH2) w środowisku zasadowym. O pozytywnym wyniku próby biuretowej świadczy pojawienie się fioletowego zabarwienia.
Uwaga: Przeprowadzając doświadczenie, koniecznie zachowaj wszelkie środki ostrożności.

Doświadczenie 1

Sprawdź, czy w białku jaja kurzego znajdują się wiązania peptydowe.

W tym celu przeprowadź doświadczenie 3. Zapisz obserwacje i wnioski. Jeśli nie masz możliwości samodzielnego przeprowadzenia doświadczenia, zapoznaj się z filmem z jego wykonania.
Uwaga: Przeprowadzając doświadczenie, koniecznie zachowaj wszelkie środki ostrożności.

R1VNjqT6hEYQ5
Problem badawczy:. Hipoteza:. Co będzie potrzebne:. Instrukcja:.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Zapoznaj się z poniższym opisem doświadczenia, a następnie odpowiedz na pytanie.

Problem badawczy:

Czy w białku jaja kurzego znajdują się wiązania peptydowe?

Hipoteza:

W białku jaja kurzego występują wiązania peptydowe.

Co było potrzebne:

  • białko jaja kurzego;

  • 10% wodny roztwór siarczanu(VI) miedzi(II);

  • 10% wodny roztwór wodorotlenku sodu (zasada sodowa);

  • dwie probówki;

  • statyw na probówki;

  • bagietka.

Przebieg doświadczenia:

Do jednej probówki wlano kilka cm3 wodnego roztworu siarczanu(VI) miedzi(II) i dodano kilka cm3 zasady sodowej (w ten sposób otrzymano wodorotlenek miedzi(II) w postaci niebieskiego galaretowatego osadu). W drugiej probówce umieszczono białko jaja kurzego i dodano do niego świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II). Po wprowadzeniu zawiesiny wodorotlenku miedzi(II) do białka jaja kurzego, zawartość probówki zmieniła zabarwienie na fioletowe.

Rt2Ogy0yJQfSc
Na filmie zbadano obecność wiązań peptydowych w białku jaja kurzego przy pomocy roztworu siarczanu(sześć) miedzi(dwa) i zasady sodowej.
1
Polecenie 1
RSwiKvvp7Qaqw
Obserwacje: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 1

Odpowiedz, o czym świadczy zmiana zabarwienia zawartości probówki na fioletowe.

ROGcrgt7ZsSmH
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Nazwa próba (reakcja) biuretowa, pochodzi od nazwy zwyczajowej najprostszego związku chemicznego, który daje pozytywny jej wynik. Związkiem tym jest biuret o wzorze:

R4ff8b6f4l17s1
Biuret — najprostszy pod względem budowy związek chemiczny, dający pozytywny wynik próby biuretowej.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Próba biuretowa nazywana jest też czasem odczynem Piotrowskiego, od nazwiska polskiego fizjologa, Gustawa Piotrowskiego, który jako pierwszy opisał tę próbę w 1857 r.

Pozytywny wynik próby biuretowej uzyskamy, poddając te wszystkie związki chemiczne, które w swojej strukturze mają co najmniej dwa wiązania peptydowe, położone bezpośrednio obok siebie (tak jak w biurecie) lub przedzielone tylko jednym atomem węgla. Jak widzisz, próba ta nie jest charakterystyczna wyłącznie dla białek, ale jest powszechnie stosowana do ich wykrywania. Przykładowo w laboratoriach diagnostycznych wykonuje się tzw. test biuretowy. Jest on powszechnie stosowany do sprawdzania obecności wolnego białka we krwi i innych płynach ustrojowych człowieka i zwierząt. Występowanie dużych ilości takiego białka wskazuje zwykle na uszkodzenia organów wewnętrznych, np. na marskość wątroby.

Niektóre białka, o specyficznej budowie, można wykryć za pomocą tzw. próby (reakcji) ksantoproteinowej. Odczynnikiem wykorzystywanym w tej próbie jest stężony kwas azotowy(V). Pozytywnym wynikiem próby ksantoproteinowej, świadczącym o obecności białka, jest pojawienie się żółtego zabarwienia.

Doświadczenie 2

Sprawdź, czy białko jaja kurzego daje pozytywny wynik próby ksantoproteinowej.

Zapisz obserwacje i wnioski. Jeśli nie masz możliwości samodzielnego przeprowadzenia doświadczenia, zapoznaj się z filmem z jego wykonania.
Uwaga: Przeprowadzając doświadczenie, koniecznie zachowaj wszelkie środki ostrożności.

RRQnjSEa7SHfj
Problem badawczy:. Hipoteza:. Co będzie potrzebne:. Instrukcja:.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Zapoznaj się z poniższym opisem doświadczenia, a następnie odpowiedz na pytanie.

Problem badawczy:

Czy białko zawarte w białku jaja kurzego można wykryć za pomocą próby ksantoproteinowej?

Hipoteza:

Pod wpływem stężonego kwasu azotowego(V) białko jaja kurzego ścina się i barwi się na żółto.

Co było potrzebne:

  • białko jaja kurzego;

  • stężony kwas azotowy(V);

  • zakraplacz;

  • probówka;

  • statyw na probówki.

Przebieg doświadczenia:

W probówce umieszczono białko jaja kurzego, a następnie dodano kroplami stężony kwas azotowy(V). Zaobserwowano wytrącanie się osadu i pojawienie się żółtego zabarwienia.

Rg7C1zgkFzUze
Na filmie zbadano jak zachowuje się białko jaja kurzego pod wpływem kwasu azotowego(pięć).
1
Polecenie 2
RXUdLqzNuQ8Qh
Obserwacje: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 2

Odpowiedz, o czym świadczy pojawienie się żółtego zabarwienia białka.

R1RmIi1BW7uCV
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka
RpmEItr7KXM0k1
Fenyloalanina — aminokwas aromatyczny. Na zielono zaznaczono fragment aromatyczny cząsteczki fenyloalaniny, którego obecność w aminokwasie (i białku) skutkuje pozytywnym wynikiem reakcji ksantoproteinowej.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Reakcja ksantoproteinowa pozwala na wykrywanie, tak zwanych, ugrupowań aromatycznych, o których dowiesz się więcej na kolejnych etapach edukacji. Za pomocą wspomnianej reakcji wykryjemy białka, które w swoich cząsteczkach zawierają reszty odpowiednich aminokwasów, np. reszty fenyloalaniny.

Podobnie jak w przypadku próby biuretowej, również za pomocą reakcji ksantoproteinowej można wykrywać nie tylko białka. Po dodaniu stężonego kwasu azotowego(V), żółte zabarwienie zaobserwujemy w przypadku każdego ze związków chemicznych, które posiadają ugrupowania aromatyczne. Pozytywny wynik próby ksantoproteinowej zaobserwujemy również dla wymienionej fenyloalaniny.

Polecenie 3

Wykonaj ćwiczenie.

R1cVkoQ1RwJXu
Film pt. "W jaki sposób wykryć białko w produktach spożywczych?"
Film pt. W jaki sposób wykryć białko w produktach spożywczych?
Źródło: Tomorrow Sp.z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RQoS0U2S9exuQ
Nauczyciel przygotował trzy próbki: próbkę twarogu, próbkę surowego mięsa i próbkę białka jaja kurzego. Zadaniem uczniów było wybranie odpowiedniego odczynnika chemicznego, który pozwoli na potwierdzenie obecności białka w przygotowanych produktach spożywczych. Wskaż, którego z poniższych odczynników powinni użyć uczniowie aby poprawnie wykonać zadanie: Możliwe odpowiedzi: 1. wodny roztwór wodorotlenku sodu;, 2. wodny roztwór chlorowodoru (kwas chlorowodorowy);, 3. stężony wodny roztwór kwasu azotowego(V);, 4. nasycony wodny roztwór wodorotlenku wapnia (woda wapienna).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Wełna i ptasie pióra też zabarwią się na żółto pod wpływem stężonego roztworu kwasu azotowego(V), co świadczy, że ich podstawowym składnikiem są białka, zawierające w cząsteczkach odpowiednie ugrupowania.

1
Polecenie 4

Wyjaśnij, dlaczego reakcja ksantoproteinowa jest wykonywana pod wyciągiem laboratoryjnym.

R14IIWWf2YQlv
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1euW3k2F4QDr2
Ćwiczenie 1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Podsumowanie

  • Reakcje biuretowa i ksantoproteinowa to reakcje barwne, które pozwalają wykryć obecność białka.

Słownik

próba (reakcja) biuretowa
próba (reakcja) biuretowa

reakcja wykorzystywana do wykrywania wiązań peptydowych w białkach i w związku z tym do wykrywania białek; zachodzi pod wpływem wodorotlenku miedzi(II); pozytywny wynik tej reakcji (świadczący o obecności wiązań (ugrupowań) peptydowych) to pojawienie się fioletowego zabarwienia

próba (reakcja) ksantoproteinowa
próba (reakcja) ksantoproteinowa

reakcja wykorzystywana do wykrywania obecności niektórych białek; zachodzi pod wpływem stężonego kwasu azotowego(V); pozytywny wynik tej reakcji (świadczący o obecności białka, a ściślej o obecności w białku charakterystycznych ugrupowań) to pojawienie się żółtego zabarwienia

bg‑gold

Notatnik

R17TY7A3VUjRk
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.