Rodzaje i charakterystyka usług gastronomicznych
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - Technik usług kelnerskich 513102
Słownik pojęć dla e‑zasobu
To rodzaj drinka powitalnego, który pełni nie tylko funkcję towarzyską, ale jest również serwowany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu, gdyż wpływa na produkcję kwasów żołądkowych. Termin używany również na określenie krótkiego przyjęcia na stojąco, bez bufetu lub jedynie z drobnymi przekąskami.

Sekwencje filmowe – Przyjęcia na stojąco (bez bufetów)Sekwencje filmowe – Przyjęcia na stojąco (bez bufetów)
To impreza taneczna, która może mieć charakter uroczysty lub okazjonalny (np. bal przebierańców, kinderbal).
Sekwencje filmowe – Usługi uzupełniająceSekwencje filmowe – Usługi uzupełniające
Jest to rodzaj przyjęcia, podczas którego każda osoba ma ściśle wyznaczone miejsce przy stole, a jeżeli wymaga tego okoliczność, warto zadbać o miejsce dla honorowego gościa. Zaproszeni cieszą się pełną obsługą kelnerską. Stoły zaaranżowane są w kształcie litery T, U, E itp. oraz udekorowane niską dekoracją.
Sekwencje filmowe – Przyjęcia zasiadaneSekwencje filmowe – Przyjęcia zasiadane
Rodzaj uroczystego śniadania w formie bufetu zasiadanego, który rozpoczyna się zwykle w godzinach między 11:00 a 14:00 i nie powinien trwać dłużej niż 2 godziny. Posiłek złożony jest z różnych dań do wyboru, zarówno o charakterze śniadaniowym jak i luchowym.
Sekwencje filmowe – Przyjęcia zasiadaneSekwencje filmowe – Przyjęcia zasiadane
Inaczej bufet mieszany, łączący w sobie elementy bankietu angielskiego i zasiadanego, czyli goście mają do dyspozycji pełną obsługę kelnerską, przy jednoczesnej swobodzie poruszania się czy zmiany miejsc. Zorganizowanie przyjęcia w stylu bufetu amerykańskiego niesie za sobą konieczność dysponowania dużą przestrzenią, w której możliwe będzie wydzielenie strefy ze stołami i bufetami, ale też miejsc, w których goście zjedzą na stojąco i będą mogli swobodnie się przemieszczać.
Sekwencje filmowe – Przyjęcia mieszaneSekwencje filmowe – Przyjęcia mieszane
Filiżanka z dwoma uszkami, służąca do serwowania zup czystych (np. barszczu czy bulionu).

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Usługi gastronomiczne świadczone poza zakładem, polegające na przygotowaniu i dostarczeniu gotowych potraw do miejsca zamówienia. Rozróżniamy różne rodzaje cateringu, np. catering socjalny (w stołówkach szkolnych, szpitalach), czy catering komercyjny (np. piknik, bankiet w innym miejscu niż lokal gastronomiczny).
E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Sekwencje filmowe – Usługi cateringoweSekwencje filmowe – Usługi cateringowe
To niezwykle ważny element różnego rodzaju przyjęć i spotkań towarzyskich czy dyplomatycznych. Dekoracja stołu powinna być dobrana do rodzaju wydarzenia oraz do typu stołu. Aby udekorować stół, warto skorzystać z sezonowych, świeżych kwiatów, ale również świec, np. w szklanych osłonkach, serwetek czy obrusów.
E‑book Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
To rodzaj napoju alkoholowego, podawany na koniec posiłku, którego zadaniem jest również ułatwienie trawienia (np. brandy, likier Amaro, likier Jagermeister).

Sekwencje filmowe – Przyjęcia na stojąco (bez bufetów)Sekwencje filmowe – Przyjęcia na stojąco (bez bufetów)
Przyjęcie, spotkanie towarzyskie odbywające się na stojąco w ogrodzie domu, hotelu, rezydencji. W trakcie garden party można serwować potrawy z grilla, w formie niewielkich porcji, łatwych do konsumpcji. Garden party odbywa się zwykle w godzinach popołudniowych.
Sekwencje filmowe – Przyjęcia na stojąco (bez bufetów)Sekwencje filmowe – Przyjęcia na stojąco (bez bufetów)
Sekwencje filmowe – Usługi cateringoweSekwencje filmowe – Usługi cateringowe
Wysoka podstawa służąca do postawienia wazy, tacy lub świecznika. We współczesnej gastronomii pojęciem tym określa się naczynia‑patery, które składają się z dwóch lub trzech talerzy połączonych metalowym elementem. Talerze mogą być metalowe, szklane lub ceramiczne. Gerydony często nazywa się etażerkami. Sprawdzają się idealnie do serwowania przekąsek, ciast, owoców.

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
To rodzaj lokalu gastronomicznego, w którym można coś zjeść, napić się czegoś, ale także dokonać zakupu, zwykle znajdujący się w obrębie jednostki wojskowej lub zakładu pracy. Terminem tym określa się również miejsce, w którym produkuje się wino i można je tam degustować.
Sekwencje filmowe – Przyjęcia bufetowe na stojącoSekwencje filmowe – Przyjęcia bufetowe na stojąco
Rodzaj spotkania dedykowany omówieniu określonych zagadnień w formie wystąpień, prezentacji, referatów, szkoleń. W trakcie spotkań konferencyjnych uczestnicy mogą spotkać się, wymienić poglądy czy przemyślenia na interesujący ich temat.
Sekwencje filmowe – Szkolenia i konferencjeSekwencje filmowe – Szkolenia i konferencje
Inaczej bieżniki. Dekoracyjne serwety kładzione pośrodku stołu.

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
To zestaw dań serwowanych w trakcie posiłku lub spis potraw oferowanych przez lokal gastronomiczny. Menu może mieć formę drukowaną i wówczas jest podawane klientowi, ale również może zostać umieszczone na tablicy (np. kredowej) lub wyświetlone w wersji elektronicznej (np. na ekranie).

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Inaczej podkłady pod obrus, czasem nazywane flandami. To podkłady z miękkiej tkaniny, kładzione bezpośrednio na stół, pod obrusy stołowe. Ich zadaniem jest zabezpieczenie blatu, zablokowanie przesuwania się obrusa stołowego, wchłanianie ewentualnie wylanych płynów i tłumienie dźwięków. Można je mocować do stołu za pomocą gumy antypoślizgowej, którą są pokryte od wewnątrz, z użyciem gumki wokół blatu lub za pomocą sznureczków do nóg stołu.

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Inaczej serweta na stół. Napperony to duże serwety. Okrągłe są używane do stołów okrągłych, zaś kwadratowe - do stołów kwadratowych czy prostokątnych. Jest to element dekoracyjny stołu, ale ponadto jest wykorzystywany do osłonienia obrusu przed zabrudzeniem.

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
To forma rekreacji, wypoczynku, która odbywa się na świeżym powietrzu, w trakcie którego spożywa się przygotowane wcześniej produkty czy posiłki przyniesione w koszach piknikowych.
Sekwencje filmowe – Usługi cateringoweSekwencje filmowe – Usługi cateringowe
Rodzaj posiłku serwowanego w godzinach popołudniowych, pomiędzy obiadem a kolacją. Podczas podwieczorku podawane mogą być np. lody, owoce, ciasta, soki czy ciepłe napoje.
Sekwencje filmowe – Usługi uzupełniająceSekwencje filmowe – Usługi uzupełniające
Reguła pierwszeństwa, starszeństwa, uszeregowanie osób według ich ważności z uwagi na piastowane funkcje lub stanowiska. Jest to również porządek w jakim goście są witani, w jakiej kolejności zajmują miejsca, np. przy stołach, oraz ewentualnie w jakiej kolejności przemawiają.

Film edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gościFilm edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
To rodzaj przerwy, zwykle w trakcie spotkań businessowych lub konferencyjnych, w trakcie której są serwowane kawa, herbata, soki i woda oraz różne przekąski (ciasteczka, niewielkie kanapki, słone przekąski, ciasta).
Sekwencje filmowe – Szkolenia i konferencjeSekwencje filmowe – Szkolenia i konferencje
Rodzaj uroczystego spotkania z serwisem gastronomicznym. Przyjęcie cechuje m.in. wystawna zastawa stołowa, bogate menu z kolejno serwowanymi daniami i napojami dobranymi do potraw, uroczyste stroje. Przyjęcia mogą odbywać się na siedząco lub na stojąco.
E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Film edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gościFilm edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
To rodzaj bankietu stojącego, który odbywa się wieczorem. Na rozstawionych stołach serwowane są dania zimne oraz gorące, a także desery, które można skonsumować używając tylko widelca. Obok ustawia się stoły bufetowe z napojami bezalkoholowymi zimnymi i gorącymi, a często również z napojami alkoholowymi.

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Sekwencje filmowe – Przyjęcia bufetowe na stojącoSekwencje filmowe – Przyjęcia bufetowe na stojąco
Eleganckie przyjęcie, które odbywa się w godzinach popołudniowo‑wieczornych i trwa około 2‑3 godzin. Można je zaaranżować na dwa sposoby. Albo zaoferować jedynie drobne przekąski, desery czy owoce, albo ustawić stoły bufetowe i bar z napojami. W obydwu przypadkach warto zadbać o stoły koktajlowe, które posłużą do odkładania użytych talerzy, pustych kieliszków i szklanek i które będą na bieżąco sprzątane przez kelnerów.
Sekwencje filmowe – Przyjęcia na stojąco (bez bufetów)Sekwencje filmowe – Przyjęcia na stojąco (bez bufetów)
Sekwencje filmowe – Przyjęcia bufetowe na stojącoSekwencje filmowe – Przyjęcia bufetowe na stojąco
Mały obrus pod nakrycie konsumenta.
E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Inaczej falbana. Rodzaj marszczonej falbany dopinanej do rantu stołu, najczęściej bufetowego, która jest dobrana kolorystycznie do obrusów oraz organizowanego wydarzenia. Upięte falbany powinny zwisać na wysokość około 10 cm od podłogi. Dodatkowo skirting zdobi stół, a uroczystości nadaje elegancji i stylu.

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Sposób rozsadzenia gości przy stole, w którym dwie główne osoby (gospodarz/gospodyni i jego/jej gość) zajmują miejsca w centralnej części, naprzeciw siebie. Pozostałe osoby rozsadzane są zgodnie z zasadą pierwszeństwa. Jeśli honorowemu gościowi towarzyszy partner/partnerka, to zasiada ona/on po prawej stronie gospodarza/gospodyni.
Film edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gościFilm edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
Sposób rozsadzenia gości przy stole, w którym gospodarz/gospodyni i jego/jej partnerka/partner siadają na szczytach stołu. Po prawej stronie zajmuje miejsce gość honorowy, zaś po lewej gość zgodnie z zasadą pierwszeństwa.
Film edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gościFilm edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
Rodzaj zajęć, których celem jest przekazanie jakieś wiedzy lub umiejętności uczestnikom. Zadaniem szkolenia jest nabycie, uzupełnienie lub doskonalenie umiejętności oraz kwalifikacji zawodowych.
Sekwencje filmowe – Szkolenia i konferencjeSekwencje filmowe – Szkolenia i konferencje
Sztućce służące do spożywania potraw, np. łyżki, łyżeczki, widelce, widelczyki, noże itp.

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Inaczej sztućce serwisowe. Sztućce pomocnicze służące do nakładania potraw z półmisków na talerze.

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
To rodzaj niewielkiej kanapki, wykonanej na jednej warstwie dowolnego typu pieczywa, np. chrupkiego czy bułki, na której układa się np. ser, wędlinę, jaja, warzywa, różnego rodzaju pasty i ewentualnie dekoruje majonezem czy keczupem.
Sekwencje filmowe – Przyjęcia bufetowe na stojącoSekwencje filmowe – Przyjęcia bufetowe na stojąco
Na dużych przyjęciach zasiadanych na stołach pojawiają się również winietki, czyli bilety czy wizytówki imienne. Jest to wygodna forma wskazania gościom miejsca, w którym zostali usadzeni przy stołach. Dzięki winietkom goście sprawnie znajdują swoje miejsce, a organizatorzy unikają niepotrzebnego chaosu i nieporozumień.
Film edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gościFilm edukacyjny – Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
To naczynia i sztućce, które używane są w trakcie spożywanego posiłku. Do zastawy stołowej zaliczamy zarówno naczynia i sztućce do podawania potraw i napojów, jak i do ich spożywania.

E‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznychE‑book – Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych