E-materiały do kształcenia zawodowego

Rodzaje i charakterystyka usług gastronomicznych

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - Technik usług kelnerskich 513102

Interaktywne materiały sprawdzające

11
Pokaż ćwiczenia:
1
1. Odległości pomiędzy nakryciami1Dxx4kLadm
1
RkqfXFGXXJH77
Przeciągając odpowiednie komórki, uzupełnij zalecane odległości między poszczególnymi nakryciami, głębokość nakrycia oraz odległości brzegowe z zachowaniem symetrii na prostokątnym stole zasiadanym.
1
RYLudyrXTwy7m
Uzupełnij luki w zdaniach wybierając poprawne odpowiedzi spośród znajdujących się pod tekstem. Podczas organizacji przyjęć zasiadanych oraz aranżacji stołu prostokątnego przyjmuje się zalecane odległości, które powinny obowiązywać między poszczególnymi nakryciami, a także tzw. odległości brzegowe.

Nakrycie (talerze, sztućce, serwety) powinny zostać umieszczone w odległości około 1. 1-1,5 cm, 2. 25-30 cm, 3. 45-55 cm, 4. 100-120 cm, 5. 13 cm, 6. 10 cm, 7. 2-3 cm, 8. 65-80 cm od brzegu stołu. Poszczególne nakrycia należy zaaranżować w odległość około 1. 1-1,5 cm, 2. 25-30 cm, 3. 45-55 cm, 4. 100-120 cm, 5. 13 cm, 6. 10 cm, 7. 2-3 cm, 8. 65-80 cm od siebie. Nakrycie w głąb stołu powinno sięgać około 1. 1-1,5 cm, 2. 25-30 cm, 3. 45-55 cm, 4. 100-120 cm, 5. 13 cm, 6. 10 cm, 7. 2-3 cm, 8. 65-80 cm. Zaś wspólna przestrzeń stołu musi wynosić około 1. 1-1,5 cm, 2. 25-30 cm, 3. 45-55 cm, 4. 100-120 cm, 5. 13 cm, 6. 10 cm, 7. 2-3 cm, 8. 65-80 cm.
2. Urządzenia do transportu cateringowego1Dxx4kLadm
1
R12TUzNHJNQee
Połącz w pary elementy tak, aby tworzyły pełne i poprawne nazwy. Pojemnik Możliwe odpowiedzi: 1. termoizolacyjny, 2. termoizolowana, 3. składane, 4. jezdny grzewczy, 5. cateringowy, 6. do transportu talerzy, 7. bankietowa jezdna Skrzynia Możliwe odpowiedzi: 1. termoizolacyjny, 2. termoizolowana, 3. składane, 4. jezdny grzewczy, 5. cateringowy, 6. do transportu talerzy, 7. bankietowa jezdna Szafa Możliwe odpowiedzi: 1. termoizolacyjny, 2. termoizolowana, 3. składane, 4. jezdny grzewczy, 5. cateringowy, 6. do transportu talerzy, 7. bankietowa jezdna Wózek Możliwe odpowiedzi: 1. termoizolacyjny, 2. termoizolowana, 3. składane, 4. jezdny grzewczy, 5. cateringowy, 6. do transportu talerzy, 7. bankietowa jezdna Termos Możliwe odpowiedzi: 1. termoizolacyjny, 2. termoizolowana, 3. składane, 4. jezdny grzewczy, 5. cateringowy, 6. do transportu talerzy, 7. bankietowa jezdna Dystrybutor Możliwe odpowiedzi: 1. termoizolacyjny, 2. termoizolowana, 3. składane, 4. jezdny grzewczy, 5. cateringowy, 6. do transportu talerzy, 7. bankietowa jezdna Stoły Możliwe odpowiedzi: 1. termoizolacyjny, 2. termoizolowana, 3. składane, 4. jezdny grzewczy, 5. cateringowy, 6. do transportu talerzy, 7. bankietowa jezdna
3. Sposoby aranżacji stołów na przyjęciu zasiadanym2DyK6OPCB
1
Rvz8spHrFVR7Z
Uzupełnij luki w tekście o sposobach aranżacji stołów na przyjęciu zasiadanym, wybierając poprawne sformułowania spośród znajdujących się pod tekstem. W sytuacji, w której zamawiający zdecydował się na przyjęcie zasiadane, oprócz liczby i dekoracji stołów, musimy pomyśleć o ich funkcjonalnym 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym, decydując przy tym, czy wykorzystamy stoły okrągłe czy 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym, a także w jaki sposób je skonfigurujemy.

Pod uwagę należy wziąć powierzchnię i kształt przestrzeni/wnętrza, 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym gości, czy rozmieszczenie otworów drzwiowych i okiennych.

Możemy sięgnąć do kilku możliwych rozwiązań. Stoły okrągłe lub owalne ustawiamy luźno we wnętrzu. Przy tym wyborze decydujemy o liczbie krzeseł dla gości. Jeżeli istnieje taka potrzeba, powinniśmy przewidzieć centralnie usytuowany stół dla 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym. Stoły prostokątne ustawiamy luźno we wnętrzu w kształcie litery 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym lub w stylu 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym, na przykład w dwóch lub więcej blokach, albo w formie grzebienia.

Aranżując ustawienie stołów na przyjęciu zasiadanym, trzeba pamiętać nie tylko o miejscu potrzebnym dla każdego gościa oraz rozmiarze stołów, ale także odpowiednim oświetleniu, wygodzie dojścia do nich, należy także równo wymierzyć 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym pomiędzy stolikami oraz od ścian.
4. Zastawa i bielizna stołowa1Dxx4kLadm
1
RFMVPm8SFJtja
Podane grupy cech przyporządkuj do odpowiednich elementów zastawy i bielizny stołowej. Talerze Możliwe odpowiedzi: 1. głębokie, 2. specjalne, 3. antypoślizgowe, 4. duże, 5. serwisowe, 6. podobrusowe, 7. ochronne, 8. klasyczne, 9. małe, 10. zwisające, 11. dekoracyjne, 12. dekoracyjne, 13. wyciszające, 14. marszczone, 15. okrągłe, 16. płaskie, 17. kwadratowe Sztućce Możliwe odpowiedzi: 1. głębokie, 2. specjalne, 3. antypoślizgowe, 4. duże, 5. serwisowe, 6. podobrusowe, 7. ochronne, 8. klasyczne, 9. małe, 10. zwisające, 11. dekoracyjne, 12. dekoracyjne, 13. wyciszające, 14. marszczone, 15. okrągłe, 16. płaskie, 17. kwadratowe Moltony Możliwe odpowiedzi: 1. głębokie, 2. specjalne, 3. antypoślizgowe, 4. duże, 5. serwisowe, 6. podobrusowe, 7. ochronne, 8. klasyczne, 9. małe, 10. zwisające, 11. dekoracyjne, 12. dekoracyjne, 13. wyciszające, 14. marszczone, 15. okrągłe, 16. płaskie, 17. kwadratowe Napperony Możliwe odpowiedzi: 1. głębokie, 2. specjalne, 3. antypoślizgowe, 4. duże, 5. serwisowe, 6. podobrusowe, 7. ochronne, 8. klasyczne, 9. małe, 10. zwisające, 11. dekoracyjne, 12. dekoracyjne, 13. wyciszające, 14. marszczone, 15. okrągłe, 16. płaskie, 17. kwadratowe Skirtingi Możliwe odpowiedzi: 1. głębokie, 2. specjalne, 3. antypoślizgowe, 4. duże, 5. serwisowe, 6. podobrusowe, 7. ochronne, 8. klasyczne, 9. małe, 10. zwisające, 11. dekoracyjne, 12. dekoracyjne, 13. wyciszające, 14. marszczone, 15. okrągłe, 16. płaskie, 17. kwadratowe
5. Etapy organizacji przyjęcia2D17knBWYk
1
RPCdP7nl1wkKT
Uporządkuj w kolejności chronologicznej podane czynności, które należy wykonać, organizując zamawiane przyjęcie dla klienta. Elementy do uszeregowania: 1. Aranżacja bielizny stołowej., 2. Dekoracja stołów., 3. Uzgodnienia z zamawiającym wszystkich szczegółów dotyczących przyjęcia., 4. Rozliczenie z zamawiającym., 5. Uporządkowanie wnętrza po zakończeniu przyjęcia., 6. Obliczenie liczby potrzebnych stołów dla zaproszonych gości., 7. Aranżacja zastawy stołowej., 8. Obsługa kelnerska przyjęcia., 9. Przedłożenie oferty organizacji przyjęcia oraz zaakceptowanie jej przez zamawiającego., 10. Obliczenie powierzchni wnętrza/przestrzeni, gdzie będzie odbywało się przyjęcie., 11. Konfiguracja stołów we wnętrzu/przestrzeni.
6. Usługi cateringowe3D17knBWYk
1
RLsqpVaDnF5c7
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Jak dzielimy catering? Na catering komercyjny oraz catering…, 2. Jak nazywają się przyjęcia, spotkania towarzyskie odbywające się na stojąco w ogrodzie domu, hotelu, rezydencji? Nazwa rozpoczyna się od słowa garden., 3. Jak nazywa się specjalna skrzynia termoizolowana, np. z zamontowanymi kółkami, do transportu potraw?, 4. Jaki posiłek jest serwowany w godzinach popołudniowych, pomiędzy obiadem a kolacją, na którym mogą być podawane np. lody, owoce, ciasta itp.?, 5. Jak nazywa się rodzaj uroczystego śniadania w formie bufetu zasiadanego, który rozpoczyna się zwykle w godzinach między 11:00 a 14:00 i nie powinien trwać dłużej niż 2 godziny?, 6. Jaka nazywa się instytucja, która przeprowadza kontrolę wszystkich niezbędnych dokumentów do otwarcia i prowadzenia działalności cateringowej?, 7. Jakim terminem określa się zestaw dań serwowanych w trakcie posiłku lub spis potraw oferowanych przez zakład gastronomiczny?, 8. Jak nazywa się wysoka podstawa służąca do postawienia wazy, tacy lub świecznika?
7. Konfiguracja stołów2Dxx4kLadm
1
2
R9tf2XJfMry8x
Przesuwając poszczególne kafelki, ułóż puzzle przedstawiające dwa sposoby konfiguracji stołów na przyjęciu zasiadanym. Po ułożeniu puzzli wskaż, jaki sposób konfiguracji stołów został przedstawiony na zdjęciach.
Źródło: domena publiczna.
R13XCRqZgO75R
Źródło: domena publiczna.
R102V3t4oBQHJ
Po ułożeniu puzzli wskaż, jaki sposób konfiguracji stołów został przedstawiony na zdjęciach. stoły ustawione w kształcie litery E stoły ustawione w kształcie litery U stoły ustawione luźno we wnętrzu stoły koktajlowe stoły ustawione w kształcie litery T stoły ustawione w stylu konferencyjnym
RlJ7hvZsd7ex8
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Przed przystąpieniem do konfiguracji stołów we wnętrzu zamkniętym powinno ono zostać wywietrzone i być czyste. W sytuacji, w której zamawiający zdecydował się na przyjęcie zasiadane, oprócz liczby i dekoracji stołów, musimy pomyśleć o ich funkcjonalnym 1. warkoczach, 2. Z, 3. trójkątne, 4. blokach, 5. grzebienia, 6. umyciu, 7. szczotki, 8. ustawieniu, 9. okrągłe, 10. T, decydując przy tym czy wykorzystamy stoły 1. warkoczach, 2. Z, 3. trójkątne, 4. blokach, 5. grzebienia, 6. umyciu, 7. szczotki, 8. ustawieniu, 9. okrągłe, 10. T czy prostokątne oraz w jaki sposób je skonfigurujemy. Przykładowo stoły prostokątne możemy ustawić w kształcie litery 1. warkoczach, 2. Z, 3. trójkątne, 4. blokach, 5. grzebienia, 6. umyciu, 7. szczotki, 8. ustawieniu, 9. okrągłe, 10. T czy U, w dwóch lub więcej 1. warkoczach, 2. Z, 3. trójkątne, 4. blokach, 5. grzebienia, 6. umyciu, 7. szczotki, 8. ustawieniu, 9. okrągłe, 10. T, w formie litery E lub 1. warkoczach, 2. Z, 3. trójkątne, 4. blokach, 5. grzebienia, 6. umyciu, 7. szczotki, 8. ustawieniu, 9. okrągłe, 10. T czy w czworobok.
8. Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości2DyK6OPCB
1
RzvVAUWcZTHk8
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Protokół dyplomatyczny to zbiór reguł, który obejmuje formy, ceremonię i etykietę podczas spotkań dyplomatycznych, w tym także przyjęć.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Przyjęcia dyplomatyczne to przyjęcia odbywające się tylko na stojąco.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W trakcie przyjęcia dyplomatycznego obsługę gości rozpoczynamy zawsze od gościa honorowego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Precedencja to zasada polegająca na podawaniu tylko 2 dań podczas przyjęcia dyplomatycznego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zasada tzw. stołu angielskiego polega na tym, że dwaj główni uczestnicy przyjęcia powinny usiąść przy stole tuż obok siebie.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Strój kelnera obsługującego oficjalne przyjęcia dyplomatyczne może być kolorowy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Eleganckie menu kładziemy albo po lewej stronie talerza podstawowego, tak aby zaproszeni goście mogli zapoznać się z kartą serwowanych dań.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Do aranżacji stołu na przyjęciach dyplomatycznych możemy użyć kompozycji kwiatowych umieszczonych w bardzo wysokich wazonach.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
9. Elementy usług gastronomicznych - test sprawdzający2Ds0w1CmTU
1
Test jednokrotnego wyboru101595Dobra robota! Poprawnie wykonałeś ćwiczenie. Doskonale wykorzystałeś w teście przyswojony materiał dotyczący różnych elementów usług gastronomicznych. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału i jeszcze raz zapoznaj się z informacjami dotyczącymi różnych elementów usług gastronomicznych. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test

Test jednokrotnego wyboru

Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.

Liczba pytań:
10
Limit czasu:
15 min
Twój ostatni wynik:
-
10. Rodzaje przyjęć1D17knBWYk
1
R1cHININa4vW11
Zaznacz poprawne wyrażenia w tekście spośród podanych do wyboru. 1. Aperitif to rodzaj powitalnego drinka oraz określenie krótkiego przyjęcia zasiadanego/na stojąco ,bez bufetu lub jedynie z drobnymi przekąskami.
2. Przerwa kawowa to rodzaj przerwy podczas spotkań businessowych lub konferencyjnych/przyjęcia w stylu amerykańskim, w trakcie której są serwowane kawa, herbata, soki i woda oraz różne przekąski.
3. Na przyjęciu koktajlowym, które odbywa się w godzinach popołudniowo-wieczornych/porannych i trwa około 2-3 godzin, można zaoferować gościom jedynie drobne przekąski, desery czy owoce albo można ustawić stoły bufetowe i bar z napojami.
4. Bufet mieszany łączący w sobie elementy bankietu angielskiego i zasiadanego, to inaczej bufet szwedzki/amerykański.
5. Digestif/Piknik to forma rekreacji, wypoczynku, która odbywa się na świeżym powietrzu, w trakcie którego spożywa się przygotowane lub dostarczone wcześniej produkty.
11. Rodzaje i charakter usług gastronomicznych - test podsumowujący3DyK6OPCB
1
Test wielokrotnego wyboru203095Dobra robota! Poprawnie wykonałeś ćwiczenie. Doskonale wykorzystałeś w teście przyswojony materiał dotyczący rodzajów i charakteru usług gastronomicznych. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału i jeszcze raz zapoznaj się z informacjami dotyczącymi rodzajów i charakteru usług gastronomicznych. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test

Test wielokrotnego wyboru

Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.

Liczba pytań:
20
Limit czasu:
30 min
Twój ostatni wynik:
-
12. Dekoracja stołu1Dxx4kLadm
1
R1QjA5zg8hQ0f1
Film nawiązujący do treści materiału
R1UM4h7izlSPt1
Obejrzyj nagranie i spośród podanych wybierz cztery elementy dekoracji stołu, które zostały zaprezentowane w filmie.

Dekoracja stołów jest elementem aranżacji stołu na przyjęciach zasiadanych i na stojąco. Jest nie tylko akcentem estetycznym, ale także umożliwia stworzenie atmosfery odpowiedniej do okoliczności wydarzenia, która będzie sprzyjała miłemu spędzeniu czasu przez gości przyjęcia.

Do wykonania dekoracji stołów można użyć: Możliwe odpowiedzi: 1. świece, 2. owoce, 3. gałązki jodły, 4. świecznik, 5. serwetki, 6. girlandy z owoców, 7. motylki, 8. kwiaty
1
R1TpzKaKSbfIP1
Uzupełnij luki w zdaniach, wybierając poprawne wyrażenia spośród znajdujących się pod tekstem. Dekoracja stołów jest elementem 1. świec, 2. wosku, 3. dmuchawców, 4. oceny, 5. bilecików, 6. obrusów, 7. mandatów, 8. cenowo, 9. płacht, 10. kolorystycznie, 11. aranżacji, 12. kompozycji stołu na przyjęciach zasiadanych i na stojąco. Jest nie tylko akcentem estetycznym, ale także umożliwia stworzenie atmosfery odpowiedniej do okoliczności wydarzenia, która będzie sprzyjała miłemu spędzeniu czasu przez gości przyjęcia.
Dekoracja musi być spójna 1. świec, 2. wosku, 3. dmuchawców, 4. oceny, 5. bilecików, 6. obrusów, 7. mandatów, 8. cenowo, 9. płacht, 10. kolorystycznie, 11. aranżacji, 12. kompozycji i na tyle stonowana, żeby nie przesłaniała potraw i zastawy stołowej albo nie przeszkadzała w konsumpcji czy rozmowie.

Do wykonania dekoracji stołów można użyć: dekoracyjnych 1. świec, 2. wosku, 3. dmuchawców, 4. oceny, 5. bilecików, 6. obrusów, 7. mandatów, 8. cenowo, 9. płacht, 10. kolorystycznie, 11. aranżacji, 12. kompozycji, bieżników, serwet; pojedynczych kwiatów czy 1. świec, 2. wosku, 3. dmuchawców, 4. oceny, 5. bilecików, 6. obrusów, 7. mandatów, 8. cenowo, 9. płacht, 10. kolorystycznie, 11. aranżacji, 12. kompozycji kwiatowych; 1. świec, 2. wosku, 3. dmuchawców, 4. oceny, 5. bilecików, 6. obrusów, 7. mandatów, 8. cenowo, 9. płacht, 10. kolorystycznie, 11. aranżacji, 12. kompozycji czy lampionów; luster; 1. świec, 2. wosku, 3. dmuchawców, 4. oceny, 5. bilecików, 6. obrusów, 7. mandatów, 8. cenowo, 9. płacht, 10. kolorystycznie, 11. aranżacji, 12. kompozycji czy wizytówek; oraz innych dodatków, jak np. wstążki, muszle, wianki, kamyczki, figurki, świeże owoce czy warzywa, balony itp.
1
Materiały powiązane