E-materiały do kształcenia zawodowego

Rodzaje i charakterystyka usług gastronomicznych

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych - Technik usług kelnerskich 513102

Układanie menu na przyjęcia okolicznościowe

PROGRAM ĆWICZENIOWY DO PROJEKTOWANIA PRZEZ DOBIERANIE

1,01
R1Ei6vMH5s2kk1
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie, Układanie menu na przyjęcia okolicznościowe
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
1
Impreza urodzinowa 18‑stka
1
R16i2TOqClzgW1
Twoim zadaniem jest skomponowanie menu na imprezę z okazji 18-tych urodzin, w której będzie brać udział 8 osób w wieku 16-18 lat oraz 4 dorosłych. Zacznijmy od przystawek zimnych i ciepłych.

Do każdego rodzaju przystawek, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj po 6 potraw, które należą do konkretnej kategorii przystawek.
Przystawki zimne Możliwe odpowiedzi: 1. carpaccio, 2. chłodnik, 3. ravioli, 4. quiche lorraine, 5. karp w galarecie, 6. placki ziemniaczane, 7. tofu z warzywami, 8. oliwki, 9. gyros, 10. szynka z melonem, 11. smażony makaron, 12. tagliatelle alla carbonara, 13. mozzarella z pomidorami, 14. placek chaczapuri, 15. bigos, 16. śledź w śmietanie, 17. mule w sosie pomidorowym, 18. calzone Przystawki ciepłe Możliwe odpowiedzi: 1. carpaccio, 2. chłodnik, 3. ravioli, 4. quiche lorraine, 5. karp w galarecie, 6. placki ziemniaczane, 7. tofu z warzywami, 8. oliwki, 9. gyros, 10. szynka z melonem, 11. smażony makaron, 12. tagliatelle alla carbonara, 13. mozzarella z pomidorami, 14. placek chaczapuri, 15. bigos, 16. śledź w śmietanie, 17. mule w sosie pomidorowym, 18. calzone Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. carpaccio, 2. chłodnik, 3. ravioli, 4. quiche lorraine, 5. karp w galarecie, 6. placki ziemniaczane, 7. tofu z warzywami, 8. oliwki, 9. gyros, 10. szynka z melonem, 11. smażony makaron, 12. tagliatelle alla carbonara, 13. mozzarella z pomidorami, 14. placek chaczapuri, 15. bigos, 16. śledź w śmietanie, 17. mule w sosie pomidorowym, 18. calzone
1
R12NPMXl0Jc3W2
Twoim zadaniem jest skomponowanie menu na imprezę z okazji 18-tych urodzin, w której będzie brać udział 8 osób w wieku 16-18 lat oraz 4 dorosłych. Impreza urodzinowa odbywa się we włoskiej trattorii.

Do każdej pozycji w menu, poprzez przeciągnięcie, dobierz po 4 potrawy, które należą do konkretnej kategorii i są charakterystyczne dla włoskiej kuchni.
Przystawka Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka Danie główne Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka Deser Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka
Uroczysta kolacja
1
R16XQu415sXqB1
Przed przystąpieniem do komponowania menu zastanów się jaki rodzaj aperitifu możesz podać gościom, którzy będą oczekiwali na przybycie wszystkich zaproszonych gości. Aperitif pełni nie tylko funkcję towarzyską, ale jest również serwowany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu, gdyż wpływa na produkcję kwasów żołądkowych. Musisz pamiętać, że niektórzy goście mogą wybrać aperitif bezalkoholowy.

Przyporządkuj rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych, które mogą zostać podane jako aperitif.
Aperitif Możliwe odpowiedzi: 1. Ziołowe digestivo, 2. Prosecco, 3. Likieru Cointreau, 4. Martini, 5. Limoncello, 6. Wódka czysta, 7. Aperol, 8. Wermut z sokiem pomarańczowym, 9. Wino wytrawne, 10. Campari z sokiem, 11. Tonik z plasterkiem cytryny, 12. Krem czekoladowy Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. Ziołowe digestivo, 2. Prosecco, 3. Likieru Cointreau, 4. Martini, 5. Limoncello, 6. Wódka czysta, 7. Aperol, 8. Wermut z sokiem pomarańczowym, 9. Wino wytrawne, 10. Campari z sokiem, 11. Tonik z plasterkiem cytryny, 12. Krem czekoladowy
1
Rq1UUaBNZwSE52
Twoim zadaniem jest skomponowanie menu na uroczystą kolację, w której będzie brać udział 12 dorosłych osób. Uroczysta kolacja odbywa się w tradycyjnej polskiej restauracji w piątkowy wieczór.

Do każdej pozycji w menu, poprzez przeciągnięcie, dobierz po 4 potrawy, które należą do konkretnej kategorii i są charakterystyczne dla tradycyjnej polskiej kuchni.
Przystawka Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe Danie główne Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe Deser Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe
11
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie

Program ćwiczeniowy - Układanie menu na przyjęcia okolicznościowe zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.

Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu.

R1dOY9cX5ktxq
Widok ikony trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W górnej części ekranu, na szarej belce, znajdują się przyciski z 6 ćwiczeniami. Użytkownik w dowolnej kolejności może wybrać jeden z nich. Po kliknięciu na któryś z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się biblioteka, z której należy dobrać/zaznaczyć/przeciągnąć odpowiednie produkty/parametry dopasowane do wybranego uprzednio poziomu trudności. Do produktów/parametrów tych należą: elementy gastronomiczne mięsa do produkcji potraw.

R14R366EEDRXr
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania.

Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony „Instrukcji” programu ćwiczeniowego zawierająca wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego; ikona „Multimedia”, pod którą znajdują się odnośniki do konkretnych materiałów multimedialnych powiązanych tematycznie z programem ćwiczeniowym; oraz ikona „Lista kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer.

R1DDErFk9f6Od
Widok ikon w grze edukacyjnej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy - ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu - ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia - ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.

RYRJWm3Xmwo1O
Widok ikon w grze edukacyjnej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W programie znajduje się również baza wiedzy.

R1B9dEqRD0kn9
Widok ikon w programie ćwiczeniowym
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.

W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:

  • Tab - poruszanie się do przodu po elementach

  • Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach

  • Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów

  • Escape - anulowanie przeciągania

  • Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania

Powiązane ćwiczenia

1
Materiały powiązane