Uporządkuj w kolejności chronologicznej podane czynności, które należy wykonać, organizując zamawiane przyjęcie dla klienta. Elementy do uszeregowania: 1. Aranżacja bielizny stołowej., 2. Dekoracja stołów., 3. Uzgodnienia z zamawiającym wszystkich szczegółów dotyczących przyjęcia., 4. Rozliczenie z zamawiającym., 5. Uporządkowanie wnętrza po zakończeniu przyjęcia., 6. Obliczenie liczby potrzebnych stołów dla zaproszonych gości., 7. Aranżacja zastawy stołowej., 8. Obsługa kelnerska przyjęcia., 9. Przedłożenie oferty organizacji przyjęcia oraz zaakceptowanie jej przez zamawiającego., 10. Obliczenie powierzchni wnętrza/przestrzeni, gdzie będzie odbywało się przyjęcie., 11. Konfiguracja stołów we wnętrzu/przestrzeni.
Uporządkuj w kolejności chronologicznej podane czynności, które należy wykonać, organizując zamawiane przyjęcie dla klienta. Elementy do uszeregowania: 1. Aranżacja bielizny stołowej., 2. Dekoracja stołów., 3. Uzgodnienia z zamawiającym wszystkich szczegółów dotyczących przyjęcia., 4. Rozliczenie z zamawiającym., 5. Uporządkowanie wnętrza po zakończeniu przyjęcia., 6. Obliczenie liczby potrzebnych stołów dla zaproszonych gości., 7. Aranżacja zastawy stołowej., 8. Obsługa kelnerska przyjęcia., 9. Przedłożenie oferty organizacji przyjęcia oraz zaakceptowanie jej przez zamawiającego., 10. Obliczenie powierzchni wnętrza/przestrzeni, gdzie będzie odbywało się przyjęcie., 11. Konfiguracja stołów we wnętrzu/przestrzeni.
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Jak dzielimy catering? Na catering komercyjny oraz catering…, 2. Jak nazywają się przyjęcia, spotkania towarzyskie odbywające się na stojąco w ogrodzie domu, hotelu, rezydencji? Nazwa rozpoczyna się od słowa garden., 3. Jak nazywa się specjalna skrzynia termoizolowana, np. z zamontowanymi kółkami, do transportu potraw?, 4. Jaki posiłek jest serwowany w godzinach popołudniowych, pomiędzy obiadem a kolacją, na którym mogą być podawane np. lody, owoce, ciasta itp.?, 5. Jak nazywa się rodzaj uroczystego śniadania w formie bufetu zasiadanego, który rozpoczyna się zwykle w godzinach między 11:00 a 14:00 i nie powinien trwać dłużej niż 2 godziny?, 6. Jaka nazywa się instytucja, która przeprowadza kontrolę wszystkich niezbędnych dokumentów do otwarcia i prowadzenia działalności cateringowej?, 7. Jakim terminem określa się zestaw dań serwowanych w trakcie posiłku lub spis potraw oferowanych przez zakład gastronomiczny?, 8. Jak nazywa się wysoka podstawa służąca do postawienia wazy, tacy lub świecznika?
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Jak dzielimy catering? Na catering komercyjny oraz catering…, 2. Jak nazywają się przyjęcia, spotkania towarzyskie odbywające się na stojąco w ogrodzie domu, hotelu, rezydencji? Nazwa rozpoczyna się od słowa garden., 3. Jak nazywa się specjalna skrzynia termoizolowana, np. z zamontowanymi kółkami, do transportu potraw?, 4. Jaki posiłek jest serwowany w godzinach popołudniowych, pomiędzy obiadem a kolacją, na którym mogą być podawane np. lody, owoce, ciasta itp.?, 5. Jak nazywa się rodzaj uroczystego śniadania w formie bufetu zasiadanego, który rozpoczyna się zwykle w godzinach między 11:00 a 14:00 i nie powinien trwać dłużej niż 2 godziny?, 6. Jaka nazywa się instytucja, która przeprowadza kontrolę wszystkich niezbędnych dokumentów do otwarcia i prowadzenia działalności cateringowej?, 7. Jakim terminem określa się zestaw dań serwowanych w trakcie posiłku lub spis potraw oferowanych przez zakład gastronomiczny?, 8. Jak nazywa się wysoka podstawa służąca do postawienia wazy, tacy lub świecznika?
Zaznacz poprawne wyrażenia w tekście spośród podanych do wyboru. 1. Aperitif to rodzaj powitalnego drinka oraz określenie krótkiego przyjęcia zasiadanego/na stojąco ,bez bufetu lub jedynie z drobnymi przekąskami.
2. Przerwa kawowa to rodzaj przerwy podczas spotkań businessowych lub konferencyjnych/przyjęcia w stylu amerykańskim, w trakcie której są serwowane kawa, herbata, soki i woda oraz różne przekąski.
3. Na przyjęciu koktajlowym, które odbywa się w godzinach popołudniowo-wieczornych/porannych i trwa około 2-3 godzin, można zaoferować gościom jedynie drobne przekąski, desery czy owoce albo można ustawić stoły bufetowe i bar z napojami.
4. Bufet mieszany łączący w sobie elementy bankietu angielskiego i zasiadanego, to inaczej bufet szwedzki/amerykański.
5. Digestif/Piknik to forma rekreacji, wypoczynku, która odbywa się na świeżym powietrzu, w trakcie którego spożywa się przygotowane lub dostarczone wcześniej produkty.
Zaznacz poprawne wyrażenia w tekście spośród podanych do wyboru. 1. Aperitif to rodzaj powitalnego drinka oraz określenie krótkiego przyjęcia zasiadanego/na stojąco ,bez bufetu lub jedynie z drobnymi przekąskami.
2. Przerwa kawowa to rodzaj przerwy podczas spotkań businessowych lub konferencyjnych/przyjęcia w stylu amerykańskim, w trakcie której są serwowane kawa, herbata, soki i woda oraz różne przekąski.
3. Na przyjęciu koktajlowym, które odbywa się w godzinach popołudniowo-wieczornych/porannych i trwa około 2-3 godzin, można zaoferować gościom jedynie drobne przekąski, desery czy owoce albo można ustawić stoły bufetowe i bar z napojami.
4. Bufet mieszany łączący w sobie elementy bankietu angielskiego i zasiadanego, to inaczej bufet szwedzki/amerykański.
5. Digestif/Piknik to forma rekreacji, wypoczynku, która odbywa się na świeżym powietrzu, w trakcie którego spożywa się przygotowane lub dostarczone wcześniej produkty.
zasiadanego – jest to błąd, gdyż aperitif to rodzaj krótkiego przyjęcia na stojąco;
przyjęcia w stylu amerykańskim – jest to błąd, gdyż przerwa kawowa to rodzaj przyjęcia organizowanego zwykle podczas spotkań businessowych lub konferencyjnych;
porannych – jest to błąd, przyjęcie koktajlowe odbywa się w godzinach popołudniowo‑wieczornych;
szwedzki – jest to błąd, gdyż bufet mieszany to inaczej bufet amerykański;
Digestif – jest to błąd, gdyż forma rekreacji, wypoczynku, która odbywa się na świeżym powietrzu, w trakcie którego spożywa się przygotowane lub dostarczone wcześniej produkt to piknik.
1
Materiały powiązane
Materiały powiązane
DyK6OPCBRRIexjDy0V78L
Film edukacyjny, Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
Film edukacyjny, Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Ds0w1CmTURMqPt1ERpexA7
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie, Układanie menu na przyjęcia okolicznościowe
Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie, Układanie menu na przyjęcia okolicznościowe
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Dxx4kLadmR1cqqlZ59c9n5
E‑book, Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
E‑book, Warunki organizacji dodatkowych usług gastronomicznych
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.