Film edukacyjny, Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Film nawiązujący do treści materiału
Powiązane ćwiczenia
3. Sposoby aranżacji stołów na przyjęciu zasiadanym
Wstaw w tekst
3. Sposoby aranżacji stołów na przyjęciu zasiadanym
Rvz8spHrFVR7Z
Uzupełnij luki w tekście o sposobach aranżacji stołów na przyjęciu zasiadanym, wybierając poprawne sformułowania spośród znajdujących się pod tekstem. W sytuacji, w której zamawiający zdecydował się na przyjęcie zasiadane, oprócz liczby i dekoracji stołów, musimy pomyśleć o ich funkcjonalnym 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym, decydując przy tym, czy wykorzystamy stoły okrągłe czy 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym, a także w jaki sposób je skonfigurujemy.
Pod uwagę należy wziąć powierzchnię i kształt przestrzeni/wnętrza, 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym gości, czy rozmieszczenie otworów drzwiowych i okiennych.
Możemy sięgnąć do kilku możliwych rozwiązań. Stoły okrągłe lub owalne ustawiamy luźno we wnętrzu. Przy tym wyborze decydujemy o liczbie krzeseł dla gości. Jeżeli istnieje taka potrzeba, powinniśmy przewidzieć centralnie usytuowany stół dla 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym. Stoły prostokątne ustawiamy luźno we wnętrzu w kształcie litery 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym lub w stylu 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym, na przykład w dwóch lub więcej blokach, albo w formie grzebienia.
Aranżując ustawienie stołów na przyjęciu zasiadanym, trzeba pamiętać nie tylko o miejscu potrzebnym dla każdego gościa oraz rozmiarze stołów, ale także odpowiednim oświetleniu, wygodzie dojścia do nich, należy także równo wymierzyć 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym pomiędzy stolikami oraz od ścian.
Uzupełnij luki w tekście o sposobach aranżacji stołów na przyjęciu zasiadanym, wybierając poprawne sformułowania spośród znajdujących się pod tekstem. W sytuacji, w której zamawiający zdecydował się na przyjęcie zasiadane, oprócz liczby i dekoracji stołów, musimy pomyśleć o ich funkcjonalnym 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym, decydując przy tym, czy wykorzystamy stoły okrągłe czy 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym, a także w jaki sposób je skonfigurujemy.
Pod uwagę należy wziąć powierzchnię i kształt przestrzeni/wnętrza, 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym gości, czy rozmieszczenie otworów drzwiowych i okiennych.
Możemy sięgnąć do kilku możliwych rozwiązań. Stoły okrągłe lub owalne ustawiamy luźno we wnętrzu. Przy tym wyborze decydujemy o liczbie krzeseł dla gości. Jeżeli istnieje taka potrzeba, powinniśmy przewidzieć centralnie usytuowany stół dla 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym. Stoły prostokątne ustawiamy luźno we wnętrzu w kształcie litery 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym lub w stylu 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym, na przykład w dwóch lub więcej blokach, albo w formie grzebienia.
Aranżując ustawienie stołów na przyjęciu zasiadanym, trzeba pamiętać nie tylko o miejscu potrzebnym dla każdego gościa oraz rozmiarze stołów, ale także odpowiednim oświetleniu, wygodzie dojścia do nich, należy także równo wymierzyć 1. konferencyjnym, 2. obrusy, 3. odległość, 4. szewski, 5. prostokątne, 6. T, U, E, 7. trójkątne, 8. liczbę, 9. gości honorowych, 10. humor, 11. ustawieniu, 12. obsługi kelnerskiej, 13. usunięciu, 14. chaotycznym pomiędzy stolikami oraz od ścian.
8. Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
Zaznaczanie komórek tabeli
8. Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości
RzvVAUWcZTHk8
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Protokół dyplomatyczny to zbiór reguł, który obejmuje formy, ceremonię i etykietę podczas spotkań dyplomatycznych, w tym także przyjęć.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Przyjęcia dyplomatyczne to przyjęcia odbywające się tylko na stojąco.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W trakcie przyjęcia dyplomatycznego obsługę gości rozpoczynamy zawsze od gościa honorowego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Precedencja to zasada polegająca na podawaniu tylko 2 dań podczas przyjęcia dyplomatycznego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zasada tzw. stołu angielskiego polega na tym, że dwaj główni uczestnicy przyjęcia powinny usiąść przy stole tuż obok siebie.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Strój kelnera obsługującego oficjalne przyjęcia dyplomatyczne może być kolorowy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Eleganckie menu kładziemy albo po lewej stronie talerza podstawowego, tak aby zaproszeni goście mogli zapoznać się z kartą serwowanych dań.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Do aranżacji stołu na przyjęciach dyplomatycznych możemy użyć kompozycji kwiatowych umieszczonych w bardzo wysokich wazonach.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń prawdziwość podanych zdań. Zaznacz Prawda, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub Fałsz – jeśli jest fałszywe.. Protokół dyplomatyczny to zbiór reguł, który obejmuje formy, ceremonię i etykietę podczas spotkań dyplomatycznych, w tym także przyjęć.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Przyjęcia dyplomatyczne to przyjęcia odbywające się tylko na stojąco.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W trakcie przyjęcia dyplomatycznego obsługę gości rozpoczynamy zawsze od gościa honorowego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Precedencja to zasada polegająca na podawaniu tylko 2 dań podczas przyjęcia dyplomatycznego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zasada tzw. stołu angielskiego polega na tym, że dwaj główni uczestnicy przyjęcia powinny usiąść przy stole tuż obok siebie.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Strój kelnera obsługującego oficjalne przyjęcia dyplomatyczne może być kolorowy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Eleganckie menu kładziemy albo po lewej stronie talerza podstawowego, tak aby zaproszeni goście mogli zapoznać się z kartą serwowanych dań.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Do aranżacji stołu na przyjęciach dyplomatycznych możemy użyć kompozycji kwiatowych umieszczonych w bardzo wysokich wazonach.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
11. Rodzaje i charakter usług gastronomicznych - test podsumowujący
Test
11. Rodzaje i charakter usług gastronomicznych - test podsumowujący
Test wielokrotnego wyboru203095Dobra robota! Poprawnie wykonałeś ćwiczenie. Doskonale wykorzystałeś w teście przyswojony materiał dotyczący rodzajów i charakteru usług gastronomicznych. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału i jeszcze raz zapoznaj się z informacjami dotyczącymi rodzajów i charakteru usług gastronomicznych. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test
Test wielokrotnego wyboru
Rozwiąż test wielokrotnego wyboru zaznaczając jedną, dwie lub trzy poprawne odpowiedzi spośród podanych.
Liczba pytań:
20
Limit czasu:
30 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test wielokrotnego wyboru
Pytanie
1/20
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Do przyjęć zasiadanych NIE zaliczamy Możliwe odpowiedzi: 1. aperitifu., 2. przerwy kawowej., 3. przyjęcia mieszanego.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Do zastawy stołowej zaliczamy Możliwe odpowiedzi: 1. sztućce serwingowe., 2. talerze., 3. moltony.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Do bielizny stołowej należą Możliwe odpowiedzi: 1. moltony., 2. skirtingi., 3. gerydony.
Sposób rozsadzenia gości przy stole francuskim charakteryzuje się tym, że Możliwe odpowiedzi: 1. dwie główne osoby zajmują miejsca w centralne części, naprzeciw siebie., 2. dwie główne osoby zajmują miejsca na szczytach stołu., 3. dwie główne osoby siadają obok siebie.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Do przyjęć dyplomatycznych zaliczamy Możliwe odpowiedzi: 1. śniadanie robocze., 2. lampkę wina., 3. oficjalny obiad.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Na podtalerzu (ang. underplate) ustawia się Możliwe odpowiedzi: 1. główny talerz., 2. materiałową serwetkę., 3. sztućce.
Talerze do pieczywa i do sałaty ustawiamy Możliwe odpowiedzi: 1. po lewej stronie nakrycia., 2. po prawej stronie nakrycia., 3. na podtalerzu (ang. underplate).
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Podczas koktajli serwujemy Możliwe odpowiedzi: 1. napoje alkoholowe., 2. zimne i gorące dania bufetowe., 3. lampkę wina i orzeszki.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Do podstawowych funkcji gastronomii zaliczamy funkcje Możliwe odpowiedzi: 1. produkcyjne., 2. usługowe., 3. handlowe.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Przykładem zakładów zaliczanych do gastronomii indywidualnej jest Możliwe odpowiedzi: 1. restauracja., 2. kawiarnia., 3. stołówka szkolna.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Usługi towarzyszące w gastronomii, świadczone wraz z usługami o charakterze żywieniowym, obejmują Możliwe odpowiedzi: 1. usługi dekoratorskie., 2. usługi rozrywkowe., 3. usługi marketingowe.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Przyjęcia na stojąco (bez bufetów) to Możliwe odpowiedzi: 1. koktajl., 2. aperitif., 3. lunch.
Bankiet angielski to Możliwe odpowiedzi: 1. przyjęcie na stojąco z bufetem., 2. digestif., 3. podwieczorek.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Firma czy osoba, oferująca usługi cateringowe, powinna dysponować Możliwe odpowiedzi: 1. adekwatnym zapleczem produkcyjnym., 2. sprzętem do cateringu., 3. profesjonalnie wyszkolonym personelem.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Dokument Dobrej Praktyki Cateringowej obejmuje Możliwe odpowiedzi: 1. wytyczne dotyczące stanu technicznego i sanitarnego., 2. wytyczne dotyczące funkcjonalności wnętrz., 3. wytyczne dotyczące dekoracji stołów z użyciem kwiatów i świec.
Usługi cateringowe to usługi świadczone Możliwe odpowiedzi: 1. poza własnym lokalem gastronomicznym., 2. we własnej kawiarni., 3. we własnej restauracji.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Do przewożenia produktów lub potraw podczas świadczenia usług cateringowych służą Możliwe odpowiedzi: 1. pojemniki termoizolacyjne., 2. termosy., 3. gastroboxy.
GN (skrót od ang. Gastro Norm) to Możliwe odpowiedzi: 1. międzynarodowe oznaczenie rozmiarów standardowych pojemników cateringowych., 2. międzynarodowe oznaczenie dekoracji stołów podczas cateringu., 3. międzynarodowe oznaczenie związane z recyklingiem jedzenia.
Zaznacz wszystkie poprawne odpowiedzi Dokumentacja GHP catering to Możliwe odpowiedzi: 1. Dobre Praktyki Higieniczne w cateringu., 2. wytyczne dotyczące praktyk higienicznych zawarte w księdze HACCP., 3. Dobre Praktyki Produkcyjne w cateringu.
Catering linii zimnej polega na Możliwe odpowiedzi: 1. na szybkim schłodzeniu przygotowanych produktów do temperatury +10°C, a następnie wychłodzeniu ich do temperatury +4°C., 2. utrzymywaniu potraw w stałej temperaturze powyżej +65°C., 3. na szybkim schłodzeniu przygotowanych produktów do temperatury -10°C, a następnie podgrzaniu ich do temperatury +4°C.