Program ćwiczeniowy do projektowania przez dobieranie, Układanie menu na przyjęcia okolicznościowe
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
1
Impreza urodzinowa 18‑stka
Impreza urodzinowa 18‑stka
1
R16i2TOqClzgW1
Twoim zadaniem jest skomponowanie menu na imprezę z okazji 18-tych urodzin, w której będzie brać udział 8 osób w wieku 16-18 lat oraz 4 dorosłych. Zacznijmy od przystawek zimnych i ciepłych.
Do każdego rodzaju przystawek, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj po 6 potraw, które należą do konkretnej kategorii przystawek. Przystawki zimne Możliwe odpowiedzi: 1. carpaccio, 2. chłodnik, 3. ravioli, 4. quiche lorraine, 5. karp w galarecie, 6. placki ziemniaczane, 7. tofu z warzywami, 8. oliwki, 9. gyros, 10. szynka z melonem, 11. smażony makaron, 12. tagliatelle alla carbonara, 13. mozzarella z pomidorami, 14. placek chaczapuri, 15. bigos, 16. śledź w śmietanie, 17. mule w sosie pomidorowym, 18. calzone Przystawki ciepłe Możliwe odpowiedzi: 1. carpaccio, 2. chłodnik, 3. ravioli, 4. quiche lorraine, 5. karp w galarecie, 6. placki ziemniaczane, 7. tofu z warzywami, 8. oliwki, 9. gyros, 10. szynka z melonem, 11. smażony makaron, 12. tagliatelle alla carbonara, 13. mozzarella z pomidorami, 14. placek chaczapuri, 15. bigos, 16. śledź w śmietanie, 17. mule w sosie pomidorowym, 18. calzone Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. carpaccio, 2. chłodnik, 3. ravioli, 4. quiche lorraine, 5. karp w galarecie, 6. placki ziemniaczane, 7. tofu z warzywami, 8. oliwki, 9. gyros, 10. szynka z melonem, 11. smażony makaron, 12. tagliatelle alla carbonara, 13. mozzarella z pomidorami, 14. placek chaczapuri, 15. bigos, 16. śledź w śmietanie, 17. mule w sosie pomidorowym, 18. calzone
Twoim zadaniem jest skomponowanie menu na imprezę z okazji 18-tych urodzin, w której będzie brać udział 8 osób w wieku 16-18 lat oraz 4 dorosłych. Zacznijmy od przystawek zimnych i ciepłych.
Do każdego rodzaju przystawek, poprzez przeciągnięcie, przyporządkuj po 6 potraw, które należą do konkretnej kategorii przystawek. Przystawki zimne Możliwe odpowiedzi: 1. carpaccio, 2. chłodnik, 3. ravioli, 4. quiche lorraine, 5. karp w galarecie, 6. placki ziemniaczane, 7. tofu z warzywami, 8. oliwki, 9. gyros, 10. szynka z melonem, 11. smażony makaron, 12. tagliatelle alla carbonara, 13. mozzarella z pomidorami, 14. placek chaczapuri, 15. bigos, 16. śledź w śmietanie, 17. mule w sosie pomidorowym, 18. calzone Przystawki ciepłe Możliwe odpowiedzi: 1. carpaccio, 2. chłodnik, 3. ravioli, 4. quiche lorraine, 5. karp w galarecie, 6. placki ziemniaczane, 7. tofu z warzywami, 8. oliwki, 9. gyros, 10. szynka z melonem, 11. smażony makaron, 12. tagliatelle alla carbonara, 13. mozzarella z pomidorami, 14. placek chaczapuri, 15. bigos, 16. śledź w śmietanie, 17. mule w sosie pomidorowym, 18. calzone Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. carpaccio, 2. chłodnik, 3. ravioli, 4. quiche lorraine, 5. karp w galarecie, 6. placki ziemniaczane, 7. tofu z warzywami, 8. oliwki, 9. gyros, 10. szynka z melonem, 11. smażony makaron, 12. tagliatelle alla carbonara, 13. mozzarella z pomidorami, 14. placek chaczapuri, 15. bigos, 16. śledź w śmietanie, 17. mule w sosie pomidorowym, 18. calzone
Twoim zadaniem jest skomponowanie menu na imprezę z okazji 18-tych urodzin, w której będzie brać udział 8 osób w wieku 16-18 lat oraz 4 dorosłych. Impreza urodzinowa odbywa się we włoskiej trattorii.
Do każdej pozycji w menu, poprzez przeciągnięcie, dobierz po 4 potrawy, które należą do konkretnej kategorii i są charakterystyczne dla włoskiej kuchni. Przystawka Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka Danie główne Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka Deser Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka
Twoim zadaniem jest skomponowanie menu na imprezę z okazji 18-tych urodzin, w której będzie brać udział 8 osób w wieku 16-18 lat oraz 4 dorosłych. Impreza urodzinowa odbywa się we włoskiej trattorii.
Do każdej pozycji w menu, poprzez przeciągnięcie, dobierz po 4 potrawy, które należą do konkretnej kategorii i są charakterystyczne dla włoskiej kuchni. Przystawka Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka Danie główne Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka Deser Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. mule w sosie pomidorowym, 2. cannolo, 3. chłodnik, 4. mozzarella z pomidorami, 5. tort a la Sacher, 6. racuchy, 7. gnocchi z sosem serowym, 8. gyros z jagnięciny, 9. carpaccio, 10. ryba po grecku, 11. pierożki wonton, 12. strudel jabłkowy, 13. risotto, 14. calzone, 15. tofu z warzywami, 16. lody cytrynowe, 17. pizza, 18. panna cotta, 19. kutia, 20. śledź w śmietanie, 21. ravioli, 22. karp w galarecie, 23. tiramisu, 24. musaka
Przed przystąpieniem do komponowania menu zastanów się jaki rodzaj aperitifu możesz podać gościom, którzy będą oczekiwali na przybycie wszystkich zaproszonych gości. Aperitif pełni nie tylko funkcję towarzyską, ale jest również serwowany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu, gdyż wpływa na produkcję kwasów żołądkowych. Musisz pamiętać, że niektórzy goście mogą wybrać aperitif bezalkoholowy.
Przyporządkuj rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych, które mogą zostać podane jako aperitif. Aperitif Możliwe odpowiedzi: 1. Ziołowe digestivo, 2. Prosecco, 3. Likieru Cointreau, 4. Martini, 5. Limoncello, 6. Wódka czysta, 7. Aperol, 8. Wermut z sokiem pomarańczowym, 9. Wino wytrawne, 10. Campari z sokiem, 11. Tonik z plasterkiem cytryny, 12. Krem czekoladowy Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. Ziołowe digestivo, 2. Prosecco, 3. Likieru Cointreau, 4. Martini, 5. Limoncello, 6. Wódka czysta, 7. Aperol, 8. Wermut z sokiem pomarańczowym, 9. Wino wytrawne, 10. Campari z sokiem, 11. Tonik z plasterkiem cytryny, 12. Krem czekoladowy
Przed przystąpieniem do komponowania menu zastanów się jaki rodzaj aperitifu możesz podać gościom, którzy będą oczekiwali na przybycie wszystkich zaproszonych gości. Aperitif pełni nie tylko funkcję towarzyską, ale jest również serwowany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu, gdyż wpływa na produkcję kwasów żołądkowych. Musisz pamiętać, że niektórzy goście mogą wybrać aperitif bezalkoholowy.
Przyporządkuj rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych, które mogą zostać podane jako aperitif. Aperitif Możliwe odpowiedzi: 1. Ziołowe digestivo, 2. Prosecco, 3. Likieru Cointreau, 4. Martini, 5. Limoncello, 6. Wódka czysta, 7. Aperol, 8. Wermut z sokiem pomarańczowym, 9. Wino wytrawne, 10. Campari z sokiem, 11. Tonik z plasterkiem cytryny, 12. Krem czekoladowy Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. Ziołowe digestivo, 2. Prosecco, 3. Likieru Cointreau, 4. Martini, 5. Limoncello, 6. Wódka czysta, 7. Aperol, 8. Wermut z sokiem pomarańczowym, 9. Wino wytrawne, 10. Campari z sokiem, 11. Tonik z plasterkiem cytryny, 12. Krem czekoladowy
Twoim zadaniem jest skomponowanie menu na uroczystą kolację, w której będzie brać udział 12 dorosłych osób. Uroczysta kolacja odbywa się w tradycyjnej polskiej restauracji w piątkowy wieczór.
Do każdej pozycji w menu, poprzez przeciągnięcie, dobierz po 4 potrawy, które należą do konkretnej kategorii i są charakterystyczne dla tradycyjnej polskiej kuchni. Przystawka Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe Danie główne Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe Deser Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe
Twoim zadaniem jest skomponowanie menu na uroczystą kolację, w której będzie brać udział 12 dorosłych osób. Uroczysta kolacja odbywa się w tradycyjnej polskiej restauracji w piątkowy wieczór.
Do każdej pozycji w menu, poprzez przeciągnięcie, dobierz po 4 potrawy, które należą do konkretnej kategorii i są charakterystyczne dla tradycyjnej polskiej kuchni. Przystawka Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe Danie główne Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe Deser Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe Niepasujące elementy Możliwe odpowiedzi: 1. placek ziemniaczany z gulaszem, 2. carpaccio, 3. mule w sosie pomidorowym, 4. tatar wołowy, 5. risotto, 6. pielmieni, 7. galaretka z owocami, 8. eklerka z czekoladą, 9. zrazy wołowe, 10. placki warzywne z cukinią i wędzonym pstrągiem, 11. tiramisu, 12. kaczka z jabłkami, 13. tofu z warzywami, 14. krem bawarski, 15. calzone, 16. jajka faszerowane, 17. cannolo, 18. ravioli, 19. szarlotka z lodami, 20. sernik, 21. śledzie w śmietanie, 22. gulasz z dzika, 23. mozzarella z pomidorami, 24. creme brulèe
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Instrukcja korzystania z programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie
Program ćwiczeniowy - Układanie menu na przyjęcia okolicznościowe zawiera polecenie w formie pisemnej, jak również w formie audio.
Dla wygody korzystania z programu ćwiczeniowego należy kliknąć ikonę trybu pełnoekranowego, znajdującego się w prawym górnym rogu ekranu.
R1dOY9cX5ktxq
Rysunek przedstawia ikonę trybu pełnoekranowego, czyli obwód kwadratu, którego każdy bok ma niewielką przerwę w swojej linii, znajdującą się na środku linii.
Widok ikony trybu pełnoekranowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W górnej części ekranu, na szarej belce, znajdują się przyciski z 6 ćwiczeniami. Użytkownik w dowolnej kolejności może wybrać jeden z nich. Po kliknięciu na któryś z przycisków, po lewej stronie ekranu pojawia się biblioteka, z której należy dobrać/zaznaczyć/przeciągnąć odpowiednie produkty/parametry dopasowane do wybranego uprzednio poziomu trudności. Do produktów/parametrów tych należą: elementy gastronomiczne mięsa do produkcji potraw.
R14R366EEDRXr
Grafika przedstawia widok strony startowej programu ćwiczeniowego do projektowania przez dobieranie.
Widok ekranu programu ćwiczeniowego
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
Poniżej górnej belki znajduje się przycisk „Polecenie”, po kliknięciu na który pojawia się opis kolejnych kroków do wykonania.
Na dolnym pasku ekranu znajdują się ikony „Instrukcji” programu ćwiczeniowego zawierająca wszystkie instrukcje techniczne niezbędne do korzystania z programu ćwiczeniowego; ikona „Multimedia”, pod którą znajdują się odnośniki do konkretnych materiałów multimedialnych powiązanych tematycznie z programem ćwiczeniowym; oraz ikona „Lista kroków”, która w dowolnym momencie umożliwia zapisanie postępów pracy i pobranie pliku na komputer.
R1DDErFk9f6Od
Rysunek przedstawia dwie ikony. Pierwsza to ikona instrukcji czyli koło ciemnego koloru oraz białą literę i wewnątrz koła wraz z napisem Instrukcja znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona pobierania listy kroków czyli strzałka skierowana w dół, a pod nią pozioma linia wraz z napisem Pobierz listę kroków znajdującym się poniżej ikony.
Widok ikon w grze edukacyjnej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W dolnym pasku ekranu znajdują się także ikony, które umożliwiają zapisanie całej swojej pracy - ikona „Zapisz efekty pracy”; wykonanie zrzutu ekranu - ikona „Zrzut ekranu”; oraz ponownego wykonania ćwiczenia - ikona „Spróbuj ponownie”. Po wykonaniu zadania, niezależnie od uzyskanego wyniku, pojawi się informacja zwrotna.
RYRJWm3Xmwo1O
Rysunek przedstawia trzy ikony. Pierwsza to ikona zapisania efektów pracy, czyli mająca kształt przypominający komputerową dyskietkę wraz z napisem Zapisz efekty pracy znajdującym się poniżej ikony. Druga to ikona zrzutu ekranu, czyli mająca kształt przypominający aparat fotograficzny widziany od przodu wraz z napisem Zrzut ekranu znajdującym się poniżej ikony. Trzecia to ikona ponownej próby, czyli dwie zakrzywione w lewo strzałki, których grot znajduje się odrobinę za końcem poprzedniej strzałki.
Widok ikon w grze edukacyjnej
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W programie znajduje się również baza wiedzy.
R1B9dEqRD0kn9
Rysunek przedstawia ikonę bazy wiedzy, czyli rysunek symbolizujący biret studencki wraz z napisem Baza wiedzy znajdującym się poniżej ikony.
Widok ikon w programie ćwiczeniowym
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
W przypadku korzystania wyłącznie z klawiatury należy użyć poniższych klawiszy:
Tab - poruszanie się do przodu po elementach
Shift + Tab - poruszanie się do tyłu po elementach
Spacja - podnoszenie i upuszczanie elementów
Escape - anulowanie przeciągania
Strzałki - przenoszenie elementów do sąsiadujących stref upuszczania
Powiązane ćwiczenia
9. Elementy usług gastronomicznych - test sprawdzający
Test
9. Elementy usług gastronomicznych - test sprawdzający
Test jednokrotnego wyboru101595Dobra robota! Poprawnie wykonałeś ćwiczenie. Doskonale wykorzystałeś w teście przyswojony materiał dotyczący różnych elementów usług gastronomicznych. Brawo!Niestety, nie wszystko poszło dobrze. Wróć do materiału i jeszcze raz zapoznaj się z informacjami dotyczącymi różnych elementów usług gastronomicznych. Zobacz także: Wskazówki i klucze odpowiedzi. Dzięki temu następnym razem poprawnie rozwiążesz zadanie. Powodzenia!
Test
Test jednokrotnego wyboru
Rozwiąż test jednokrotnego wyboru, zaznaczając jedną poprawną odpowiedź spośród podanych.
Liczba pytań:
10
Limit czasu:
15 min
Pozostało prób:
1/1
Twój ostatni wynik:
-
Test jednokrotnego wyboru
Pytanie
1/10
Pozostało czasu
0:00
Twój ostatni wynik
-
Dekoracyjne serwety kładzione pośrodku stołu to Możliwe odpowiedzi: 1. laufry., 2. moltony., 3. obrusy.
Sztućce serwingowe to inaczej Możliwe odpowiedzi: 1. sztućce serwisowe., 2. sztućce klasyczne., 3. sztućce do spożywania deserów.
Zastawa szklana to Możliwe odpowiedzi: 1. kieliszki, szklanki, pucharki, dzbanki, misy., 2. tylko kieliszki do wina i szklanki., 3. wazy do zup i termosy.
W przypadku organizacji przyjęcia stojącego, tzw. w stylu angielskim, należy precyzyjnie zaplanować Możliwe odpowiedzi: 1. sposób układania zastawy i potraw na bufecie., 2. sposób nakrywania stołów i ich dekoracji., 3. sposób serwowania dań przez obsługę kelnerską.
Podczas przyjęcia na stojąco używa się stołów Możliwe odpowiedzi: 1. koktajlowych., 2. okrągłych, ułożonych w stylu konferencyjnym., 3. prostokątnych, ułożonych w literę U.
Ile osób można posadzić przy stole o wymiarach 1,20 x 0,80-0,90 m? Możliwe odpowiedzi: 1. 6, 2. 2, 3. 12
Bilecik czy wizytówka imienna kładzione przy nakryciu to inaczej Możliwe odpowiedzi: 1. winietka., 2. menu., 3. stand.
Jakie systemy samoobsługi stosuje się w zakładach gastronomicznych? Możliwe odpowiedzi: 1. szwedzki, czeski i francuski., 2. szwedzki i francuski., 3. szwedzki i czeski.
Lampka wina, czasem nazywana toastem, to rodzaj bankietu, który może rozpocząć się w godzinach Możliwe odpowiedzi: 1. popołudniowych., 2. nocnych., 3. porannych.
Gastronomiczne usługi uzupełniające to świadczenia polegające na Możliwe odpowiedzi: 1. przygotowaniu potraw i napojów oraz dostarczeniu ich do klienta w miejsce inne niż lokal gastronomiczny., 2. na zakupie potraw i napojów w innym lokalu gastronomicznym., 3. na przygotowaniu potraw i napojów w restauracji.