R1d0bP6UBIbzE

Causes of food spoilage

Link to the lesson

Before you start you should know
  • that nutrients are proteins, fats, carbohydrates, vitamins and mineral salts;

  • that food spoilage is promoted by presence of oxygen and moisture, and is caused by bacteria and fungi;

  • that various chemical processes take place during the production and storage of food.

You will learn
  • to name the causes of food spoilage

  • to name and discuss the natural methods of food preservation

R1H1t7TBW2q52
Nagranie abstraktu

Causes of food spoilage

Food (meat, fish, fruit, vegetables) quickly loses its taste qualities, turns sour rancidrancidificationrancid, rots and therefore becomes unfit for consumption. The spoilage occurs under the influence of physicochemical or biological factors. The physicochemical factors include: light, air, water, temperature while the biological factors include – bacteria and fungi.

The chemical changes in food ingredients are of high toxicological significance. Apples, potatoes and mushrooms turn brown quickly when peeled. This is the result of a process that occurs in the presence of oxygen with the participation of enzymes present in their cells and catalyzing this process. The action of the enzymes may be inhibited by boiling or adding an antioxidant, e.g. citric acid.

Another reason for food loss is the molding caused by mold fungi. In the past, bread did not go mold, but it became stale – it dried up and hardened, because it lost water. Today bakeries use chemical additives that prevent bread from drying and prolong its freshness, but such bread becomes an excellent culture medium for molds. Preservatives that prevent the growth of mold in bread are often sorbic acid and sorbates E 200 – 203.

Rancidification of fats occurs due to the action of oxygen, light and moisture. It consists in the formation of free butyric acid (butanoic), and is accompanied by the emission of an unpleasant odor. To prevent fats from going rancid, they should be stored in cool and dry conditions, away from sunlight.

The reason for milk souring are changes caused by the growth of microorganisms that convert milk sugars into lactic acid. The milk’s shelf‑life is prolonged by subjecting it to a high‑temperature treatment process, so‑called pasteurizationpasteurizationpasteurization UHT. For a few seconds milk is heated to a temperature exceeding 100°C, and then it is cooled down similarly quickly. At this temperature microorganisms die and the product does not lose its nutritional value.

Task 1
RiDG47JEoaabM
Explain the processes of food preservation and give examples of products that can be subjected to them. Processes to explain: pasteurization, smoking, freezing, drying.
R1KUeUtWYe0Qn1
Exercise 1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.

Summary

  • Food preserving substances have been used for thousands of years.

  • The spoilage occurs under the influence of physicochemical or biological factors. The physicochemical factors include: light, air, water, temperature while the biological factors include – bacteria and fungi.

  • Preservatives are substances that prolong food shelf‑life.

RNop5xU8h3ErF1
Podsumuj swoją wiedzę i odpowiedz na następujące pytania: Czy podobała ci się dzisiejsza lekcja? Czego dowiedziałeś lub dowiedziałaś się podczas tych zajęć? Co cię zainteresowało? Które zagadnienia okazały się łatwe, a które trudne? Jakie zagadnienia musisz powtórzyć?
Source: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Keywords

pasteurization, rancidification

RRlefpud1fw2v
Exercise 2
Match the pairs: English words with Polish definition. pasteurization Możliwe odpowiedzi: 1. polega na usunięciu wody z produktu przez jej wyparowanie., 2. jest procesem technologicznym pełnej lub częściowej zamiany wody w lód poprzez obniżenie temperatury produktu poniżej punktu krioskopowego., 3. jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w tłuszczach wiązań estrowych., 4. metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu., 5. technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. rancidification Możliwe odpowiedzi: 1. polega na usunięciu wody z produktu przez jej wyparowanie., 2. jest procesem technologicznym pełnej lub częściowej zamiany wody w lód poprzez obniżenie temperatury produktu poniżej punktu krioskopowego., 3. jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w tłuszczach wiązań estrowych., 4. metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu., 5. technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. smoking Możliwe odpowiedzi: 1. polega na usunięciu wody z produktu przez jej wyparowanie., 2. jest procesem technologicznym pełnej lub częściowej zamiany wody w lód poprzez obniżenie temperatury produktu poniżej punktu krioskopowego., 3. jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w tłuszczach wiązań estrowych., 4. metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu., 5. technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. freezing Możliwe odpowiedzi: 1. polega na usunięciu wody z produktu przez jej wyparowanie., 2. jest procesem technologicznym pełnej lub częściowej zamiany wody w lód poprzez obniżenie temperatury produktu poniżej punktu krioskopowego., 3. jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w tłuszczach wiązań estrowych., 4. metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu., 5. technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. drying Możliwe odpowiedzi: 1. polega na usunięciu wody z produktu przez jej wyparowanie., 2. jest procesem technologicznym pełnej lub częściowej zamiany wody w lód poprzez obniżenie temperatury produktu poniżej punktu krioskopowego., 3. jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w tłuszczach wiązań estrowych., 4. metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu., 5. technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych.

Glossary

pasteurization
pasteurization
R6WMEdboy82G2
Nagranie słówka: pasteurization

pasteryzacja – technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych.

rancidification
rancidification
RhseOS9sMY94J
Nagranie słówka: rancidification

jełczenie – jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w tłuszczach wiązań estrowych.

smoking
smoking
Rf78YxRwd7CGY
Nagranie słówka: smoking

wędzenie – metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu.

freezing
freezing
R1WJp6MW0Ujtu
Nagranie słówka: freezing

zamrażanie produktów żywnościowych – jest procesem technologicznym pełnej lub częściowej zamiany wody w lód poprzez obniżenie temperatury produktu poniżej punktu krioskopowego.

drying
drying
RCcjvf46X6wnx
Nagranie słówka: drying

suszenie – polega na usunięciu wody z produktu przez jej wyparowanie.