E-materiały do kształcenia zawodowego

Produkcja ciasta francuskiego

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403

Netografia i bibliografia

Netografia:

  • Źródło: Strona internetowa Mistrz Branży, http://mistrzbranzy.pl [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Przegląd Piekarski i Cukierniczy, http://ppic.pl [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Cukiernictwo i piekarstwo, http://cukiernictwoipiekarstwo.pl [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Piekarnie i cukiernie, http://www.piekarnie.pl [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa https://www.gov.pl, Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), https://www.gov.pl/ [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Blog BHPEX Blog bezpieczeństwa w pracy, Rafał Wielgus, System HACCP – wyjaśniamy podstawowe pojęcia i definicje, https://www.bhpex.pl/blog/bezpieczenstwo-zywnosci/system-haccp/ [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Centralnej Biblioteki Rolniczej, Słownik Bezpieczeństwa Zdrowotnego Żywności, hasło Krytyczny Punkt Kontrolny, https://www.cbr.gov.pl/ [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Proces wypieku, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/12.html [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa http://www.mamz.pl/almanach_cukierniczo-piekarski, Ciasta francuskie. Proces technologiczny ciasta francuskiego, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/4.htm [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa Mistrz Branży, Ciasto francuskie i półfrancuskie, http://www.m.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/5223 [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa MEDISTORE, Gluten – co to takiego, komu szkodzi i gdzie występuje, https://www.medistore.com.pl/a/zdrowie/gluten [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa IBIS, Miesiarki do ciasta, https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/ [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa ZOSIU, Typy mąki pszennej - wg zawartości popiołu. Porównanie Polska - Francja - Włochy - USA i Bahamas, https://luksusowakuradomowa.com/typy-maki-pszennej/ [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa BAKER GROUP, Mrówka_Z, Ciasto francuskie - Produkty drożdżowe francuskie (- Wady ciasta francuskiego drożdżowego i ich przyczyny), https://pl.baker-group.net/technology-and-recipes/technology-confectionery-industry/2015-09-29-20-08-53-169.html [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa garneczki.pl. Wyposażenie domu, blog, Akcesoria cukiernicze do dekoracji wypieków: ciast, babeczek i ciasteczek, https://www.garneczki.pl/blog/akcesoria-cukiernicze-do-dekoracji-wypiekow/ [dostęp 02.02.2023 r.].

  • Źródło: Strona internetowa GASTROPRODUKT, Wałkownica do ciasta francuskiego, https://gastroprodukt.pl/walkownica-do-ciasta-francuskiego [dostęp 02.02.2023 r.].

Bibliografia:

  • Zygmunt Ambroziak, Produkcja piekarsko‑ciastkarska, cz. 2, WSiP, Warszawa 2012.

  • Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej, cz. 1, WSiP, Warszawa 2013.

  • Magdalena Kaźmierczak, Technologie produkcji cukierniczej, cz. 2, WSiP, Warszawa 2013.

  • Magdalena Kaźmierczak, Pracownia produkcji cukierniczej. Kwalifikacja T. 4, WSiP, Warszawa 2016.

  • Anna Kmiołek‑Gizera, Podstawy gastronomii i technologii żywności, cz. 2, WSiP, Warszawa 2017.

  • Katarzyna Kocierz, Technika w produkcji cukierniczej, tom 1, WSiP, Warszawa 2017.

Wydawnictwa ciągłe:

  • „Cukiernictwo i Piekarstwo”, Wydawnictwo Elamed, Katowice.

  • „Mistrz branży”, Wydawnictwo Grupa 69, Katowice.

  • „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA‑NOT Sp. z o.o., Warszawa.