Ergonomia i organizacja pracy w pasiece i pracowni
ROL.03. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej – pszczelarz 612302, technik pszczelarz 314206
ROL.09. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej – technik pszczelarz 314206
Słownik pojęć dla e‑materiału
teoretyczna wiedza o sposobach eliminowania zagrożeń życia i zdrowia związanych z wykonywaniem pracy oraz praktyczne stosowanie tej wiedzy
Ergonomia w pracowniErgonomia w pracowni
niszczenie w określonym środowisku zewn. drobnoustrojów chorobotwórczych i ich form przetrwalnikowych, mające na celu zapobieganie zakażeniom. Stosuje się środki fizyczne (wysoka temperatura, promieniowanie słoneczne, nadfioletowe) lub chemiczne (odkażające środki). Rozróżnia się dezynfekcję zapobiegawczą i ogniskową (w bezpośrednim otoczeniu chorego). Szczególnym rodzajem dezynfekcji jest wyjaławianie.

Ergonomia w pracowniErgonomia w pracowni
proces, w którym dokonywany jest zbiór miodu z plastrów. Ekstrakcja miodu polega na pobraniu plastra miodu z ula i wywirowaniu jego zawartości bez konieczności zniszczenia plastra. Wykorzystuje się do tego specjalne urządzenia - miodarkimiodarki (wirówki).
Ergonomia w pracowniErgonomia w pracowni
nauka o optymalnym przystosowaniu stanowisk, procesów i środowiska pracy do możliwości psychofizycznych człowieka, tak by nie tylko uchronić jego życie i zdrowie, lecz dać mu również możliwość jak najlepszego rozwoju osobowości. Zadaniem ergonomii jest optymalizacja metod pracy, systemów jej organizacji, a także warunków materialnego i psychospołecznego środowiska pracy, stosowanie zasad ergonomii wyklucza lub redukuje w stopniu, w jakim to jest możliwe, wszelkie czynniki ryzyka zdrowotnego, mogącego wynikać zarówno z rozmaitego rodzaju nadmiernych obciążeń, jak i z niedociążenia.
Ergonomia w pasieceErgonomia w pasiece
gałąź higieny zajmująca się skutkami oddziaływania na człowieka różnych szkodliwych czynników (chemicznych, fizycznych i biologicznych) występujących w środowisku pracy. Higiena pracy ustala normy, uwzględniające ochronę zdrowia zatrudnionych.
Ergonomia w pasieceErgonomia w pasiece
proces polegający na oczyszczeniu wosku pszczelego z zanieczyszczeń. Dokonuje się tego poprzez ponowne rozpuszczenie wosku w garnku z wodą. W trakcie klarowania wosk jest podgrzewany, co powoduje, że zanieczyszczenia osadzają się na dnie naczynia, a czysty wosk unosi się na powierzchni. Przetopiony wosk przelewa się do wiadra i pozostawia do wystygnięcia. Im dłużej trwa proces chłodzenia wosku, tym lepiej oddzielą się od niego wszystkie zanieczyszczenia. Po ochłodzeniu wyjmuje się wosk z wiadra. Na dnie krążka pozostają zanieczyszczenia, które należy usunąć poprzez zeskrobanie ich za pomocą noża.

Ergonomia w pracowniErgonomia w pracowni
proces pakowania i przygotowywania miodu do dystrybucji i sprzedaży. Obejmuje on napełnianie słoików, butelek lub innych opakowań odpowiednimi ilościami miodu. Proces ten ma na celu zapewnienie, że miód jest odpowiednio zapakowany, bezpieczny do spożycia i gotowy do sprzedaży dla konsumentów.
Zespół pracowni pszczelarskiejZespół pracowni pszczelarskiej
to główna część konstrukcyjna tradycyjnego ula pszczelarskiego. Jest to prostokątna skrzynka wykonana z drewna lub innego odpowiedniego materiału, która służy jako przestrzeń mieszkalna dla pszczół. W korpusie umieszcza się ramki, na których gromadzi się miód.
Schemat pasiekiSchemat pasieki
pozioma belka lub ramka, na której oparte są plastry pszczół wewnątrz ula. Legar pełni rolę strukturalną, stabilizującą i podtrzymującą plastry w prawidłowym ułożeniu.
Schemat pasiekiSchemat pasieki
urządzenie do odwirowania miodu z plastrów pszczelich. Składa się z wirnika (napędzanego ręcznie lub silnikiem elektrycznym), często z sitem, oraz zbiornika na miód. Umożliwia jednoczesny zbiór miodu z kilkudziesięciu plastrów bez konieczności ich odwracania (miodarki radialne i semiradialne) bądź z 3–6 plastrów, co najmniej 2‑krotnie odwracanych podczas zbioru (miodarki hordialne).

Zespół pracowni pszczelarskiejZespół pracowni pszczelarskiej
proces zbierania miodu z uli pszczelich. Jest to moment, gdy pszczelarz usuwa z ula wypełnione „dojrzałym” miodem plastry. Okres w roku, w którym miód jest pozyskiwany z uli, nie jest stały, ale zależy od kwitnienia i rodzaju miodu produkowanego przez pszczoły. Do miodobrania przystępuje się w momencie, gdy w ostatniej ramce w miodni pojawi się miód.

Zespół pracowni pszczelarskiejZespół pracowni pszczelarskiej
zdejmowanie lub odcinanie zasklepu z plastrów zasklepionym miodem (zapasem), wykonywane przed odwirowaniem. Wykonywane za pomocą odsklepiaczy plastrów widelcowych, noży a obecnie coraz częściej za pomocą automatycznych odsklepiarek.

Ergonomia w pracowniErgonomia w pracowni
zasadnicza część gospodarstwa pszczelarskiego, składająca się z uli, czyli pni pszczelich, dostarczających miodu, wosku, też matek pszczelich i nowych rojów pszczelich, jadu pszczelego, mleczka pszczelego

Schemat pasiekiSchemat pasieki
obszar lub teren, na którym na którym ustawione są ule z pszczołami. Na pasieczysko wybiera się teren suchy, równy i pokryty murawą, osłonięty od wiatrów i mocnego słońca.

Schemat pasiekiSchemat pasieki
przyrząd do odymiania pszczół. Stosuje się go w celu ich uspokojenia.

Ergonomia w pasieceErgonomia w pasiece
odpowiednio wyposażone pomieszczenie technologiczne, w którym prowadzi się prace związane z pozyskiwaniem i podstawową obróbką produktów pszczelich. Pomieszczenie to bywa nazywane potocznie „pracownią miodową”.
Ergonomia w pracowniErgonomia w pracowni
pomieszczenie pomocnicze, w którym wykonuje się prace związane z obsługą rodzin pszczelich i przechowuje sprzęt pszczelarski.
Ergonomia w pracowniErgonomia w pracowni
element wyposażenia pszczelarskiego, który służy do podtrzymywania uli. Na stojakach ustawia się belki, na których następnie umieszczane są ule. Zapewnia to lepszą wentylację i ochronę przed wilgocią. Ponadto stosując stojaki o regulowanych nogach można ustawiać ule na nierównych terenach.
Ergonomia w pasieceErgonomia w pasiece
urządzenie służące do odzyskiwania wosku z ramek pszczelich. Do podgrzania i stopienia wosku pszczelego wykorzystywane są promienie słoneczne. Czas topienia wosku jest zależny od stopnia nasłonecznienia, jednak trwa zazwyczaj kilka godzin. Roztopiony w topiarce wosk spływa z dna urządzenia do podstawionego naczynia, natomiast zanieczyszczenia zatrzymują się na siatce oraz na przegrodzie między dnem topiarki a naczyniem.
Ergonomia w pracowniErgonomia w pracowni
urządzenie transportowe służące m.in. do przewożenia uli, korpusówkorpusów z miodem, beczek, butli ale także worków lub innych ciężkich przedmiotów.
Ergonomia w pasieceErgonomia w pasiece
to zwykle ręczny wózek widłowy pozwalający transportować ładunek (umieszczani m.in. na paletach) na krótkich dystansach i unosić go nieco ponad ziemię; są też duże modele podnośnikowe, umożliwiające podnoszenie ładunku na większe wysokości

Ergonomia w pasieceErgonomia w pasiece
rodzaj ćwiczenia wykonywanego m.in. przez kulturystów, które opiera się na odpowiedniej technice podnoszenia ciężarów; w pozycji tej ćwiczący staje jak najbliżej podnoszonego przedmiotu, ugina kolana, zachowując jednocześnie proste plecy i wyprostowaną głowę; dzięki temu możliwe jest przeniesienie obciążenia z kręgosłupa na mięśnie nóg i łatwiejsze podniesienie ciężaru; technikę tę można również zastosować do podnoszenia korpusów z ziemi
Ergonomia w pasieceErgonomia w pasiece