Wirtualne laboratorium (WL‑I)
W trakcie rozwoju bakteriologii naukowcy, a wśród nich Alexander Fleming, spostrzegli, że część z mikrobów nie reaguje na antybiotyki, tzn. nie ulega ich niszczącemu działaniu. Drobnoustroje te nazwano bakteriami opornymi, zaś mikroby podatne na wpływ antybiotyków – bakteriami wrażliwymi. Obecnie badanie, które pozwala sklasyfikować bakterie na oporne lub wrażliwe, wykonuje się w laboratorium mikrobiologicznym i nazywane jest antybiogramem. Polega ono na sprawdzeniu wrażliwości szczepu bakterii wyizolowanego z krwi, moczu lub płynu mózgowo‑rdzeniowego chorego. W tym celu na płytce ze szczepem bakterii umieszcza się krążki lub paski nasycone antybiotykiem, który przenika do podłoża mikrobiologicznego. Jeśli badany szczep jest wrażliwy na antybiotyk powstaje strefa zahamowania jego wzrostu, a na płytce widać przejaśnienie, którego obszar mierzy się linijką. Jeśli mamy do czynienia ze szczepem lekoopornym – na płytce nie można zaobserwować żadnych zmian.
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium mikrobiologicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.
Temat: Określanie wrażliwości bakterii chorobotwórczych na antybiotyki
Problem naukowy
Czy bakterie chorobotwórcze są wrażliwe na działanie wybranych antybiotyków – wankomycyny i ampicyliny?
Hipoteza
Bakterie Gram‑ujemne są oporne na działanie wankomycyny. Czosnek i cytryna to naturalne antybiotyki.
Sprzęt laboratoryjny:
sześć szalek Petriego, w tym dwie z wieczkami;
komora laminarna;
cieplarka;
linijka.
Odczynniki:
szczep gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) (bakteria Gram‑dodatnia);
szalka Petriego z pałeczką okrężnicy (Escherichia coli) (bakteria Gram‑ujemna);
2 ząbki czosnku;
plaster cytryny;
2 krążki antybiotykowe ampicyliya – AM 25,
2 krążki antybiotykowe wankomycyny – VA 5.
Instrukcja wykonania doświadczenia:
Na szalce Petriego ze szczepem gronkowca złocistego umieść w równych odstępach odczynniki: krążek wankomycyny 5 mug (VA 5), krążek ampicyliny 25 mug (AM 25), ząbek cząstku oraz ćwiartkę plastra cytryny.
Te same odczynniki umieść na szalce ze szczepem pałeczki okrężnicy.
Obie szalki przykryj wieczkami i umieść je w cieplarce w temperaturze 37°C na czas inkubacji bakterii (24 godziny).
Wyjmij szalki i określ strefy zahamowania wzrostu obu szczepów bakterii na każdej z szalek. Ich wielkość zmierz za pomocą linijki.
Zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.