Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

  • oceny jakości produktów,

  • przechowywania żywności,

  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,

  • obsługi sprzętu gastronomicznego,

  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,

  • wydawania dań.

RyfotWTAzTsxm1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Kucharz, licencja: CC BY-SA 3.0.

„Na co dzień zajmuję się sporządzaniem różnego rodzaju potraw i dań, ciast oraz deserów”

Małgorzata, kucharz

Ciekawostka

Warzywa rosnące pod ziemią np. buraki, powinno się zacząć gotować w zimnej wodzie natomiast te rosnące nad ziemią np. groszek, można wrzucić od razu do wrzątku.

R13QqBAdcKNG8
Źródło: Engin Akyurt, Warzywa, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Przykładowe zadania zawodowe

Obróbka produktów i przygotowanie stanowiska pracy

Galeria przedstawia przykładowe zajęcia zawodowe.

Stanowisko pracy. Zdjęcie pierwsze przedstawia stanowisko pracy. Pokazane jest pomieszczenie kuchenne z blatami roboczymi, na których są położone duże, drewniane deski do krojenia.

Obróbka cieplna mięsa. Zdjęcie drugie przedstawia obróbkę cieplną mięsa. Pokazany jest ruszt, na którym ułożone są szaszłyki mięsne. Spod rusztu wyłania się ogień.

Cięcie ciasta makaronowego. Zdjęcie trzecie przedstawia cięcie ciasta makaronowego. Pokazane jest ciasto, które wsuwa się do maszynki do cięcia makaronu. od góry ciasto jest w jednym kawałku, od spodu maszyny wychodzą pocięte paski makaronowe.

Krojenie warzyw. Zdjęcie czwarte przedstawia krojenie warzyw. Pokazane są dłonie osoby trzymającej nóż i krojącej pieczarkę na plastry. Na blacie znajduje się niebieska plastikowa deska do krojenia.

Przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów

1,1,1
RKZKBT0RJPUdK
Przygotowanie dania gorącego
Źródło: Autor nieznany, Dekorowanie dania, dostępny w internecie: shutterstock.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RVY1WApAziTwH
Przygotowanie dania zimnego
Źródło: 8photo, Danie zimne, dostępny w internecie: freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
Ryg79UyFyvDXO
Deser
Źródło: Freepik, Deser, dostępny w internecie: freepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zajęcia zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia przygotowanie dania gorącego. Widoczny jest mężczyzna w fartuchu kucharskim dekorujący danie na talerzu. Talerz postawiony jest na drewnianej desce do krojenia.

Zdjęcie drugie przedstawia przygotowanie dania zimnego. Widoczna jest osoba w fartuchu kucharskim i rękawiczkach jednorazowych, która trzyma w dłoniach szklaną miskę wypełnioną sałatką. Obok miski a blacie jest pojemnik z liśćmi z warzyw.

Zdjęcie trzecie przedstawia deser. Osoba w białym fartuchu i białych rękawiczkach jednorazowych stoi przed kwadratowym talerzem postawionym na stole. Osoba kładzie owoc maliny na kawałku ciasta znajdującego się na talerzu.

Galeria przedstawia przykładowe zajęcia zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia drewnianą deskę do krojenia, na której położony jest nóż i kawałki mięsa.

Krok pierwszy - Przygotowanie narzędzi pracy. Pokazany jest mężczyzna w białym fartuchu, który trzyma w dłoniach dwa ostre metalowe przyrządy i pociera je o siebie.

Krok drugi - Sprawdzenie jakości produktu i przygotowanie do obróbki. Przedstawiony jest kucharz w fartuchu i rękawiczkach jednorazowych, który stoi przed blatem. Na blacie leży drewniana deska do krojenia, a na niej kawałek mięsa, na którym spoczywa dłoń kucharza. W drugiej dłoni trzyma nóż do krojenia.

Krok trzeci - Przygotowywanie półproduktów spożywczych.  Przedstawiony jest kucharz w fartuchu i rękawiczkach jednorazowych, który stoi przed blatem. W jednej dłoni trzyma miseczkę z solą, drugą dłonią przyprawia solą mięso leżące przed nim na desce do krojenia. Na blacie obok deski jest czerwona cebula oraz butelki z sosami.

Krok czwarty - Grillowanie. Przedstawiony jest ruszt, na którym leży mięso. Spod rusztu wydobywa się ogień. Na kawałku mięsa zaciśnięte są szczypce do obracania.

Krok piąty - Formowanie posiłku i przygotowanie do wydania. Pokazane są dłonie kucharza artystycznie układającego na talerzu przyrządzone danie.

Krok szósty - Wydanie dania. Pokazany jest talerz trzymany przez kucharza. Na talerzu kawałki mięsa, warzyw i buteleczka z sosem.

Podsumowanie. W prezentacji ukazane zostały typowe zadania zawodowe. Zastanów się, na co warto zwrócić uwagę wykonując poszczególne czynności, aby cały proces przebiegł bezpiecznie.

Obsługa sprzętu gastronomicznego

1,1,1
R12qah60SsGXy
Grill
Źródło: Andrew Valdivia, Grillowanie, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R1Cno47Bqug8q
Tarka
Źródło: Autor nieznany, Tarcie sera, dostępny w Internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R148m2bG1Ja4K
Palnik
Źródło: Autor nieznany, Użycie palnika, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zajęcia zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia grill, na którym znajdują się kawałki mięsa. Osoba stojąca obok przykłada do mięsa szczypce do obracania.

Zdjęcie drugie przedstawia tarkę. Widoczne są dłonie osoby, która przykłada do tarki kawałek sera.

Zdjęcie trzecie przedstawia palnik. Pokazany jest kucharz stojący przed blatem kuchennym. Na blacie postawione są w rzędzie talerze. oraz duża ilość misek. kucharz opala danie za pomocą palnika.

Ocena jakości produktów

1,1
R1OVHWp3ubygJ
Ocena jakości przyrządzonego dania
Źródło: Peter Dawn, Przyrządzone danie, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
R9xifYc626h11
Ocena jakości potrawy
Źródło: Horizon Content, Danie gotowe do oceny, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zajęcia zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia ocenę jakości przyrządzonego dania. Widoczny jest kucharz trzymający w dłoniach okrągły talerz z przyrządzonym daniem. Na talerzu są kawałki mięsa, warzywa i pojemnik z sosem.

Zdjęcie drugie przedstawia ocenę jakości potrawy.  Pokazany jest prostokątny talerz. Na talerzu rozłożone są kawałki sushi. Obok talerza widoczne są pałeczki do jedzenia.

Przechowywanie żywności

1,1
RR7AYenFzjNDS
Przechowywanie suchych produktów
Źródło: Jake Charles, Produkty suche, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
RjmD0DqKgcUkr
Suche produkty w szklanych słoiczkach
Źródło: Cottonbro Studio, Suche produkty w pojemnikach, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Galeria przedstawia przykładowe zajęcia zawodowe.

Zdjęcie pierwsze przedstawia przechowywanie suchych produktów. Pokazane są szklane słoiki z nakrętkami, ustawione na półkach.

Zdjęcie drugie przedstawia suche produkty w szklanych słoiczkach ze szklanymi przykrywkami. Słoiki stoją jeden na drugim w kilku rzędach.

Gra edukacyjna

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do gry, która pozwoli Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu kucharz.

1
R1GNAjKMX44zR1
Gra edukacyjna. Wykonaj ćwiczenia. Wykorzystaj informacje nabyte w tym materiale.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Gra edukacyjna, licencja: CC BY-SA 3.0.

Ćwiczenia

Po zapoznaniu się z rozdziałem „Zadania zawodowe” zapraszamy do ćwiczeń, które pozwolą Ci na utrwalenie swojej wiedzy dotyczącej zawodu kucharz.

R17Cq65bs0riR2
Ćwiczenie 1
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Do zadań zawodowych kucharza należą:
R1IFllFLYante2
Ćwiczenie 2
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. W zawodzie kucharz preferowane są następujące predyspozycje:
RnQDP3zi8Gh8w2
Ćwiczenie 3
Zaznacz wszystkie prawidłowe odpowiedzi. Do typowych stanowisk pracy w zawodzie kucharza należą: