Poniższy materiał stanowi uzupełnienie treści znajdujących się w materiale: https://zpe.gov.pl/a/woda-i-roztwory-wodne–podsumowanie/D18egiQxq

Czy wiesz, że woda płynąca z kranu jest tak naprawdę mieszaniną różnych cząsteczek i jonów? Dlatego w laboratorium używamy wyłącznie wody destylowanej, czyli poddanej procesowi destylacji. Dzięki temu otrzymujemy wodę będącą czystą substancją chemiczną, pozbawioną wszelkich innych związków chemicznych. Przeprowadzając następnie doświadczenia chemiczne w laboratorium, mamy pewność, że w mieszaninie reakcyjnej są wyłącznie te związki chemiczne, które wprowadziliśmy.

Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • mechanizm tworzenia wiązania kowalencyjnego;

  • warunki i sposób polaryzacji wiązań;

  • przykłady atomów pierwiastków, pomiędzy którymi tworzy się wiązanie kowalencyjne spolaryzowane;

  • budowę tlenków;

  • różnice pomiędzy zjawiskiem fizycznym a reakcją chemiczną;

  • czynniki wpływające na szybkość rozpuszczania się różnych substancji w wodzie.

Nauczysz się
  • opisywać budowę cząsteczki wody

  • wskazywać, jakie właściwości wynikają z budowy cząsteczki wody;

  • podawać różnice między roztworem właściwymroztwór właściwy (rzeczywisty)roztworem właściwymzawiesinązawiesinazawiesinąkoloidemroztwór koloidalnykoloidem;

  • wymieniać różnice pomiędzy roztworem nasyconym a nienasyconymroztwór nienasyconynienasyconym;

  • wykonywać obliczenia związane z pojęciami rozpuszczalności substancji oraz stężenia procentowego roztworu;

  • wymieniać zjawiska fizyczne charakteryzujące obieg wody na Ziemi.

bg‑azure

1. Mapa myśli

1
RMq4EplCNtYgL1
Ilustracja opisuje instrukcję obsługi mapy pojęć. Po najechaniu na dane pole mapy pojęć, wyświetla się menu, dzięki któremu możesz edytować mapę myśli: - pierwszy kafelek z rysunkiem dymka ze znakiem plus powoduje dodawanie kolejnego pola; - drugi kafelek z dwoma ogniwami niżej łańcucha służy do konwertowania w link; - kafelek z linią przerwaną służy do łączenia lub rozłączania kafelków; kliknij przycisk dla danego pola, a następnie pole, które chcesz połączyć lub rozłączyć; - dwa kafelki z zieloną i czerwoną linią dają możliwość zmiany koloru linii, łączącej pola; kliknij przycisk dla danego pola, a następnie drugie pole, połączone z pierwszym; - kafelek z literą „A” służy do zwiększania i zmniejszania pól oraz tekstu; - kafelek z dwiema strzałkami wykorzystuje się do zmiany koloru pola; - kliknięcie kafelka z rysunkiem kosza powoduje usunięcie danego pola; - dodawanie załączników w tym trybie jest nieaktywne; - możesz dodać opis danego pola, klikając ostatni przycisk po prawej stronie.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RNHRLzR4zTxCE1
Mapa myśli pt. „Woda i roztwory wodne"
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Na mapie myśli przedstawiono charakterystykę wody i roztworów wodnych. Od głównego węzła odchodzi pięć kolejnych węzłów. Pierwszy z nich, oznaczony kolorem pomarańczowym, opisuje proces rozpuszczania. Dalej dzieli się on na obliczenia związane z rozpuszczalnością i obliczenia związane ze stężeniem procentowym. Rozpuszczalnością nazywamy maksymalną ilość substancji, jaka może rozpuścić się w stu gramach rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem. Wzór na obliczenie rozpuszczalności to:

R=ms100 g H2O

Stężeniem procentowym nazywamy ilość substancji znajdującej się w stu gramach roztworu. Wzór na stężenie procentowe to:

Cp=msmr·100%

gdzie ms to masa substancji rozpuszczonej, a mr to masa roztworu.

Należy pamiętać, że masa roztworu to suma masy substancji rozpuszczonej oraz masy rozpuszczalnika:

mr=mrozp.+ms

Kolejny węzeł, oznaczony kolorem kremowym, opisuje mieszaniny. Wyróżnia się podział ze względu na ilość substancji rozpuszczonej i podział ze względu na wielkość drobin substancji rozpuszczonej. W przypadku podziału ze względu na ilość substancji rozpuszczonej wyróżnia się roztwory nasycone i roztwory nienasycone. Roztwór nasycony zawiera maksymalną ilość substancji jaka może się rozpuścić w określonej masie rozpuszczalnika w danej temperaturze. Oznacza to, że w tej temperaturze nie jesteśmy w stanie rozpuścić więcej substancji. W przypadku gazów duże znaczenie ma również ciśnienie. Wraz ze wzrostem ciśnienia, rozpuszczalność gazów w cieczach rośnie. Roztwór nienasycony zawiera mniejszą niż maksymalna ilość substancji jaka może się rozpuścić w określonej masie rozpuszczalnika w danej temperaturze. W roztworze nienasyconym można zatem rozpuścić dodatkowe porcje substancji rozpuszczonej aż do uzyskania roztworu nasyconego. W przypadku podziału ze względu na wielkość drobin substancji rozpuszczonej wyróżnia się mieszaniny jednorodne i mieszaniny niejednorodne. Mieszanina jednorodna to roztwór właściwy. W roztworach właściwych wielkość zmieszanych ze sobą cząstek substancji chemicznych jest mniejsza niż jeden nanometr (jeden nanometr to dziesięć do potęgi minus dziewiątej metra). Roztwory właściwe stanowią mieszaniny jednorodne, czyli takie, których składników nie można rozróżnić gołym okiem lub za pomocą prostych przyrządów optycznych. Przykładami roztworów właściwych są: ocet (czyli dziesięcioprocentowy (w procentach masowych) roztwór kwasu octowego w wodzie), mieszanina wody z cukrem, z solą kuchenną czy z sokiem malinowym. Mieszaniny niejednorodne dzielą się na koloidy i zawiesiny. W roztworach koloidalnych wielkość zmieszanych ze sobą cząstek substancji chemicznych mieści się w przedziale od jednego do stu nanometrów (od dziesięciu do potęgi minus dziewiątej metra do dziesięciu do potęgi minus siódmej metra). Do roztworów koloidalnych zaliczamy między innymi roztwór białka jaja kurzego, mieszaninę wody z żelatyną, mleko, kleik skrobiowy czy mgłę. W zawiesinach wielkość zmieszanych ze sobą cząstek substancji chemicznych jest większa niż sto nanometrów (dziesięć do potęgi minus siódmej metra). Składniki zawiesin bardzo często jesteśmy w stanie rozróżnić za pomocą zmysłu wzroku lub prostych przyrządów optycznych. Do zawiesin zaliczamy np: mieszaninę wody z piaskiem czy kredą, ale również mieszaninę wody z benzyną czy oliwą. Kolejny węzeł, oznaczony kolorem czerwonym, opisuje obieg wody w przyrodzie. Woda na Ziemi jest w ciągłym ruchu i zmienia swoje formy, od stanu gazowego, poprzez ciekły do stanu stałego i odwrotnie. Obieg wody trwa od miliardów lat i wszystkie organizmy żywe są od niego zależne. Zamieszczono schemat opisujący obieg wody w przyrodzie: przemiana ciała stałego w gaz to sublimacja, przemiana gazu w ciało stałe to resublimacja. Przemiana ciała stałego w ciecz to topnienie, a przemiana cieczy w ciało stałe to krzepnięcie, Przemiana gazu w ciecz to skraplanie, a przemiana cieczy w gaz to wrzenie, parowanie. Następny węzeł, oznaczony kolorem zielonym, opisuje budowę cząsteczki wody. Cząsteczka wody składa się z jednego atomu tlenu oraz dwóch atomów wodoru. Pomiędzy atomami występują wiązania kowalencyjne spolaryzowane, a wspólne pary elektronowe przesunięte są w stronę atomu tlenu (co zaznacza się grotem zlokalizowanym na wiązaniu). Zamieszczono ilustrację, na której ukazano budowę cząsteczki wody: atom tlenu O połączony jest wiązaniami pojedynczymi z dwoma atomami wodoru. Na wiązaniach znajdują się groty strzałek zwrócone w stronę atomu tlenu, opisane jako: polaryzacja wiązania. Nad atomami wodoru znajdują się symbole delta z plusem w indeksie górnym, opisane jako cząstkowy ładunek dodatni. Nad atomem tlenu znajduja się dwie ukośne kreski opisane jako wolne pary elektronowe oraz zapis dwa symbol delta i plus w indeksie górnym opisane jako cząstkowy ładunek ujemny. Koniec opisu ilustracji. Wokół atomu tlenu gromadzi się cząstkowy ładunek ujemny (zatem ta część cząsteczki stanowi jej biegun ujemny), a wokół atomów wodoru gromadzi się cząstkowy ładunek dodatni (część cząsteczki wody od strony atomów wodoru stanowi zatem jej biegun dodatni). Cząsteczka wody ma budowę polarną. Mówimy, że woda jest dipolem (ma niezerowy moment dipolowy), czyli cząsteczką dwubiegunową. Zamieszczono grafikę ukazującą szary owal, wewnątrz którego z lewej strony znajduje się symbol plus, a z prawej strony – symbol minus. Pod spodem znajduje się podpis: symboliczny zapis dipola. Koniec opisu ilustracji. Z węzłem opisującym budowę cząsteczki wody łączy się kolejny węzeł opisujący asocjację.W przypadku cząsteczek wody – atom wodoru jednej cząsteczki może oddziaływać z atomem tlenu drugiej cząsteczki, ponieważ ładunki różnoimienne (dodatni i ujemny) wzajemnie się przyciągają. Są to oddziaływania typu dipol–dipol. Innym rodzajem oddziaływań pomiędzy cząsteczkami wody są wiązania wodorowe, polegające na przesunięciu gęstości elektronowej z silnie elektroujemnego atomu tlenu na atom wodoru, ubogi w elektrony (na skutek jego związania z atomem tlenu i silnej polaryzacji wiązania w kierunku atomu tlenu). Wiązania wodorowe zaznacza się przerywaną kreską (lub kropkami) od atomu wodoru jednej cząsteczki wody do wolnej pary elektronowej atomu tlenu drugiej cząsteczki wody. Zamieszczono ilustrację ukazującą trójwymiarowy model cząsteczki wody składający się z dużej czerwonej kulki z symbolem O i dwóch mniejszych przyłączonych do niej białych kulek z symbolami H. Przy atomach wodoru znajdują się symbole delta plus, od których odchodzą wiązania do symboli delta minus znajdujących się przy atomach tlenu innych cząsteczek. przy atomie tlenu znajdują się dwa symbole delta minus, od których odchodzą wiązania do symboli delta plus znajdujących się przy atomach wodoru innych cząsteczek. Pod spodem znajduje się podpis: wiązania wodorowe. Ostatni węzeł, również oznaczony kolorem zielonym, opisuje właściwości fizyczne wody. Od niego odchodzą dwa wiązania. Pierwsze prowadzi do pytania: Czy woda wrze zawsze w temperaturze stu stopni Celsjusza? Czy wiesz, że woda na szczytach najwyższych gór świata wrze w temperaturze niższej niż sto stopni Celsjusza? Na przykład na szczycie Mount Everest (osiem tysięcy osiemset czterdzieści osiem metrów nad poziomem morza) woda wrze w temperaturze około sześćdziesięciu ośmiu stopni Celsjusza. Wynika to ze spadku ciśnienia wraz ze wzrostem wysokości. Każde osiem metrów w górę wiąże się ze spadkiem ciśnienia o około jeden hektopaskal. Na szczycie Mount Everest ciśnienie wynosi zaledwie trzysta czternaście hektopaskali. Temperatura wrzenia substancji ściśle zależy od ciśnienia – im niższe ciśnienie, tym niższa temperatura wrzenia. Drugie pytanie to: Dlaczego lód pływa po wodzie? Właściwości fizyczne wody wynikają z jej polarnej budowy. W większości ciał stałych drobiny znajdują się bliżej siebie niż w ciekłym stanie skupienia. Wynika z tego, że substancje w stanie stałym skupienia charakteryzują się większą gęstością niż w stanie ciekłym. Jednak w przypadku wody jest odwrotnie. Cząsteczki oddziałują ze sobą za pomocą wiązań wodorowych i w fazie stałej tworzą struktury, które pozostawiają dużo wolnej przestrzeni, przez co odległości między cząsteczkami są większe w lodzie niż w wodzie ciekłej. Z tego powodu lód ma mniejszą gęstość niż woda ciekła. Woda charakteryzuje się największą gęstością w temperaturze równej cztery stopnie Celsjusza. Dzięki temu organizmy wodne mogą przetrwać w okresie zimowym, kiedy warstwy lodu pokrywają powierzchnie zbiorników wodnych. Skutkiem oddziaływań wodorowych pomiędzy cząsteczkami wody jest również wzrost jej objętości podczas zamarzania. Woda zwiększa wówczas swoją objętość aż o około dziesięć procent.

Polecenie 1
R2O7KHNM3G0Tz
W jaki sposób dzielimy mieszaniny ze względu na ilość drobin substancji rozpuszczonej? Wybierz i zaznacz prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. roztwory właściwe, roztwory koloidalne i zawiesiny, 2. roztwory nasycone i nienasycone, 3. mieszaniny jednorodne i niejednorodne, 4. zawiesiny i roztwory właściwe
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 2
RxOXJTbJrE9ZM
Cząsteczka wody ma budowę polarną, ponieważ pomiędzy atomami występują wiązania kowalencyjne spolaryzowane, a gromadzące się wówczas cząstkowe ładunki dodatnie i ujemne wokół atomów są rozdzielone. Dokończ poniższe zdania wybierając, właściwe słowo. Wokół atomów wodoru gromadzą się cząstkowe ładunki 1. ujemny, 2. dodatnie, 3. ujemne, 4. dodatni.
Wokół atomu tlenu gromadzi się cząstkowy ładunek 1. ujemny, 2. dodatnie, 3. ujemne, 4. dodatni.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 3

Poniżej przedstawiono pewną definicję.

Jest to zjawisko łączenia się drobin (cząsteczek, jonów, atomów) w większe układy, złożone z dwóch lub większej liczby cząstek w wyniku oddziaływań międzycząsteczkowych.

RaXkq6o5XrSd4
O jakim zjawisku mowa? Wpisz odpowiedź. Mowa o zjawisku o nazwie Tu uzupełnij.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
1
Polecenie 4

Jednym z rodzajów oddziaływań pomiędzy cząsteczkami wody są wiązania wodorowewiązania wodorowewiązania wodorowe, które wpływają na jej wysoką temperaturę wrzenia. Należy bowiem dostarczyć więcej energii, aby zerwane zostały oddziaływania międzycząsteczkowe i doszło do zmiany stanu skupienia. Na poniższym schemacie przedstawiono wzory elektronowe kilku cząsteczek wody. Zaznacz wiązania wodorowe powstające pomiędzy nimi.

R1EjgGjNCTgnG
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 4
R19BbrtHoiRkH
Zaznacz, które atomy dwóch cząsteczek wody mogą utworzyć wiązanie wodorowe. Możliwe odpowiedzi: 1. atom wodoru jednej cząsteczki i atom tlenu drugiej cząsteczki, 2. dwa atomy wodoru w obrębie tej samej cząsteczki, 3. atom tlenu i atom wodoru jednej cząsteczki, 4. dwa atomy wodoru pochodzące z dwóch rożnych cząsteczek wody.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W przypadku roztworów wodnych, bardzo często mamy do czynienia z zadaniami, które bazują na obliczeniach związanych ze stężeniami procentowymistężenie procentowestężeniami procentowymi oraz rozpuszczalnościąrozpuszczalnośćrozpuszczalnością. W jaki sposób, krok po kroku, rozwiązywać takie zadania?

bg‑azure

2. Stężenie procentowe

W zadaniach dotyczących stężeń procentowych opieramy się na definicji stężenia procentowego. Jest to ilość substancji, która znajduje się w 100 g roztworu. Stężenie procentowe wyrażane jest w procentach masowych. Zatem wzór na stężenie procentowe zapisujemy w następujący sposób:

Cp=msmr·100%

gdzie: ms – masa substancji rozpuszczonejsubstancja rozpuszczonasubstancji rozpuszczonejmr – masa roztworu.

Poniżej przedstawiono opis przygotowania pewnego roztworu.

Na wadze technicznej odważono 2 g azotanu(V) potasu. Następnie w cylindrze miarowym odmierzono 200 cm3 wody destylowanej (gęstość wody wynosi 1 gcm3). Do kolby stożkowej wprowadzono lejek i przesypano sól. W kolejnym kroku przelewano wodę z cylindra miarowego przez lejek tak, aby pozbyć się z lejka pozostałości soli. Wyjęto z kolby lejek i mieszano zawartość kolby do momentu całkowitego rozpuszczenia soli w wodzie.

W jaki sposób obliczyć stężenie procentowe tak przygotowanego roztworu
azotanu(V) potasu?

Krok 1

Wypisanie danych i szukanych z zadania – substancją rozpuszczoną jest azotan(V) potasu a rozpuszczalnikiemrozpuszczalnikrozpuszczalnikiem jest woda.

ms=2 g
VH2O=200 cm3
dH2O=gcm3
Cp=?

Krok 2

Zapisanie wzoru na stężenie procentowe:

Cp=msmr·100%

Krok 3

Zapisanie wzoru na masę roztworu:

mr=mrozp.+ms

Krok 4

Obliczenie masy rozpuszczalnika, korzystając ze wzoru na gęstość.

d=mV ·V
m=d·V
mrozp.=gcm3·200 cm3=200 g

Krok 5

Podstawienie danych do wzoru na stężenie procentowe

Cp=msmr·100%=2 g202 g·100%=0,99%

Odpowiedź: Stężenie procentowe azotanu(V) potasu w otrzymanym roztworze wynosi 0,99%.

1
Polecenie 5
R1I7J97M099ty
Gęstość wodnego roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu 20% masowych wynosi 2,13 gcm3 (w temperaturze 25°C). Jaką masę NaOH należy odważyć, aby otrzymać 150 cm3 roztworu? Wybierz prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. 0,639 g, 2. 6,39 g, 3. 63,9 g, 4. 639 g
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

3. Rozpuszczalność

W zadaniach dotyczących rozpuszczalności substancji opieramy się na definicji rozpuszczalności. Jest to maks. ilość substancji, jaką możemy rozpuścić się w 100 g rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem. Zależność rozpuszczalności substancji od temperatury przedstawiana jest na wykresie, który nazywamy krzywą rozpuszczalnościkrzywa rozpuszczalnościkrzywą rozpuszczalności.

R1C4C8kCRX6aG
Wykres liniowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 0°C
    • azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 2. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 10°C
    • azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 3. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 20°C
    • azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 4. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 30°C
    • azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 5. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 40°C
    • azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 6. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 50°C
    • azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 7. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 60°C
    • azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 8. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 70°C
    • azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 9. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 80°C
    • azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 10. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 90°C
    • azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 11. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 100°C
    • azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
Źródło: Adam Bielański, Podstawy chemii nieorganicznej, Tom 1 i 2, 2021., GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

azotan(V) potasu (linia pomarańczowa):

  • 0°C13,3

  • 10°C20,9

  • 20°C31,6

  • 30°C45,8

  • 40°C63,9

  • 50°C85,5

  • 60°C110

  • 70°C138

  • 80°C169

  • 90°C202

  • 100°C246

jodek potasu (linia jasnopomarańczowa):

  • 0°C127,5

  • 10°C136

  • 20°C144

  • 30°C152

  • 40°C160

  • 50°C170

  • 60°C176

  • 70°C184

  • 80°C192

  • 90°C202

  • 100°C246

chlorek sodu (sól kuchenna) (linia żółta):

  • 0°C35,7

  • 10°C35,8

  • 20°C36

  • 30°C36,3

  • 40°C36,6

  • 50°C37

  • 60°C37,3

  • 70°C37,8

  • 80°C38,4

  • 90°C39

  • 100°C39,8

chlorek potasu (linia jasnozielona):

  • 0°C27,6

  • 10°C31

  • 20°C34

  • 30°C37

  • 40°C40

  • 50°C42,6

  • 60°C45,5

  • 70°C48,3

  • 80°C51,1

  • 90°C54

  • 100°C65,7

azotan(V) sodu (linia zielona):

  • 0°C73

  • 10°C80

  • 20°C88

  • 30°C96

  • 40°C104

  • 50°C – 114

  • 60°C124

  • 70°C134

  • 80°C148

  • 90°C161

  • 100°C180

Na podstawie krzywej odczytujemy rozpuszczalność substancji w danej temperaturze. W zadaniach związanych z rozpuszczalnością substancji bardzo często wykorzystujemy również wzór na stężenie procentowe. Przyjrzyjmy się poniższemu zagadnieniu.

Pewien uczeń odczytał rozpuszczalność siarczanu(VI) potasu z krzywej rozpuszczalności i przedstawił dane w formie tabeli.

Temperatura
°C

0

10

30

40

50

70

100

Rozpuszczalność K2SO4
g/100 g wody

7,5

9,5

13

14,7

16,5

19,7

24,0

Ile gramów siarczanu(VI) potasu potrzeba do sporządzenia 342 g nasyconego roztworuroztwór nasyconynasyconego roztworu o temperaturze 40°C?

Krok 1: Wypisanie danych z zadania.

T=40°C
R=14,7 g100 g H2O
mr=342 g

Krok 2: Interpretacja rozpuszczalności

R=14,7 g100 g H2O

14,7 g substancji rozpuszcza się w 100 g H2O.

Krok 3: Obliczenie masy roztworu na podstawie interpretacji rozpuszczalności.

mr=ms+mrozp.=14,7 g+100 g=114,7 g

Krok 4: Ułożenie proporcji.

Wiemy, że 14,7 g substancji rozpuszcza się w 114,7 g roztworu, tworząc roztwór nasycony. Zastanawiamy się więc, jaka masa substancji rozpuści się w 342 g roztworu.

14,7 g-114,7 g
x-342 g
x=14,7 g·342 g114,7 g=5027,4 g114,7 g=43,83 g

Odpowiedź: W temperaturze równej 40°C 43,83 g K2SO4 znajduje się w 342 g roztworu, tworząc roztwór nasycony.

1
Polecenie 6
R1aLbO6UjfVDY
Jakie jest stężenie procentowe otrzymanego roztworu K2SO4w temperaturze 40°C? Wybierz i zaznacz prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. 7,8%, 2. 12,8%, 3. 0,013%, 4. <math aria-label="dziewięć procenta>9%
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

krzywa rozpuszczalności
krzywa rozpuszczalności

wykres przedstawiający zależność rozpuszczalności danej substancji od temperatury

rozpuszczalność
rozpuszczalność

określa maksymalną ilość substancji, jaka może rozpuścić się w 100 g rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem

stężenie procentowe
stężenie procentowe

ilość substancji znajdującej się w 100 g roztworu, stężenie procentowe wyrażane jest w procentach masowych

roztwór nasycony
roztwór nasycony

roztwór, który w danej temperaturze zawiera maksymalną ilość substancji rozpuszczonej, a dodana kolejna do niej porcja substancji nie ulega rozpuszczeniu

roztwór nienasycony
roztwór nienasycony

roztwór, który w danej temperaturze nie zawiera maksymalnej ilości substancji rozpuszczonej i w którym można rozpuścić dodatkową porcję tej substancji

dipol
dipol

układ dwóch różnoimiennych ładunków elektrycznych (dodatniego i ujemnego); cząsteczka o nierównomiernym rozłożeniu cząstkowych ładunków dodatnich i ujemnych powstałych na skutek przesunięcia wspólnych par elektronowych pomiędzy atomami tworzącymi cząsteczkę

rozpuszczalnik
rozpuszczalnik

składnik roztworu; najczęściej jest to substancja występująca w przewadze

substancja polarna
substancja polarna

substancja zbudowana z cząsteczek, które są dipolami

substancja rozpuszczona
substancja rozpuszczona

składnik roztworu, substancja rozpuszczona w rozpuszczalniku

roztwór właściwy (rzeczywisty)
roztwór właściwy (rzeczywisty)

roztwór, w którym średnica cząstek substancji rozproszonej w ośrodku rozpraszającym wynosi mniej niż 10-9 m

roztwór koloidalny
roztwór koloidalny

roztwór, w którym średnica cząstek substancji rozproszonej w ośrodku rozpraszającym mieści się w granicach od 10-7 m do 10-9 m

zawiesina
zawiesina

roztwór, w którym średnica cząstek substancji rozproszonej w ośrodku rozpraszającym wynosi więcej niż 10-9 m

wiązania wodorowe
wiązania wodorowe

oddziaływania pomiędzy atomem wodoru jednej cząsteczki a wolnymi parami elektronowymi atomu silnie elektroujemnego (np. atomu tlenu, fluoru lub azotu) drugiej cząsteczki; odpowiadają m.in. za wysokie temperatury wrzenia substancji

Ćwiczenia

Pokaż ćwiczenia:
RrRMGZokthhNx1
Ćwiczenie 1
Wybierz prawidłową odpowiedź. Maksymalna ilość substancji, którą można rozpuścić w 100 g rozpuszczalnika, np. wody, to definicja: Możliwe odpowiedzi: 1. stężenia procentowego., 2. masy roztworu., 3. rozpuszczalności., 4. roztworu właściwego., 5. roztworu koloidalnego.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RUVZberXp722o1
Ćwiczenie 2
Woda wrze w stosunkowo wysokiej temperaturze. Wynika to z pewnych oddziaływań tworzących się pomiędzy cząsteczkami wody. Wskaż nazwę oddziaływań powodujących wysoką temperaturę wrzenia wody. Możliwe odpowiedzi: 1. Wiązania kowalencyjne, 2. Oddziaływania van der Waalsa, 3. Mostki disiarczkowe, 4. Wiązania wodorowe
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
REU7LG9edUtIf1
Ćwiczenie 3
Uzupełnij poniższe zdanie, wybierając prawidłowe słowo spośród podanych. Pomiędzy atomami w cząsteczce wody występują wiązania 1. wodoru, 2. polarna, 3. jonowe, 4. niepolarna, 5. kowalencyjne niespolaryzowane, 6. tlenu, 7. wodorowe, 8. kowalencyjne spolaryzowane. Wiążąca para elektronowa jest przesunięta w stronę atomu 1. wodoru, 2. polarna, 3. jonowe, 4. niepolarna, 5. kowalencyjne niespolaryzowane, 6. tlenu, 7. wodorowe, 8. kowalencyjne spolaryzowane, ponieważ atom ten znacznie silniej przyciąga elektrony niż atom 1. wodoru, 2. polarna, 3. jonowe, 4. niepolarna, 5. kowalencyjne niespolaryzowane, 6. tlenu, 7. wodorowe, 8. kowalencyjne spolaryzowane. Gromadzące się wokół atomów ładunki dodatnie i ujemne powodują, że cząsteczka wody jest 1. wodoru, 2. polarna, 3. jonowe, 4. niepolarna, 5. kowalencyjne niespolaryzowane, 6. tlenu, 7. wodorowe, 8. kowalencyjne spolaryzowane.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 4

Poniżej zamieszczono krzywą rozpuszczalności przykładowych substancji stałych. 

R1EvMGlxsu6y0
Wykres liniowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 0°C
    • azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 2. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 10°C
    • azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 3. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 20°C
    • azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 4. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 30°C
    • azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 5. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 40°C
    • azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 6. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 50°C
    • azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 7. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 60°C
    • azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 8. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 70°C
    • azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 9. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 80°C
    • azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 10. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 90°C
    • azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 11. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 100°C
    • azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
Źródło: Adam Bielański, Podstawy chemii nieorganicznej, Tom 1 i 2, 2021., GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

azotan(V) potasu (linia pomarańczowa):

  • 0°C13,3

  • 10°C20,9

  • 20°C31,6

  • 30°C45,8

  • 40°C63,9

  • 50°C85,5

  • 60°C110

  • 70°C138

  • 80°C169

  • 90°C202

  • 100°C246

jodek potasu (linia jasnopomarańczowa):

  • 0°C127,5

  • 10°C136

  • 20°C144

  • 30°C152

  • 40°C160

  • 50°C170

  • 60°C176

  • 70°C184

  • 80°C192

  • 90°C202

  • 100°C246

chlorek sodu (sól kuchenna) (linia żółta):

  • 0°C35,7

  • 10°C35,8

  • 20°C36

  • 30°C36,3

  • 40°C36,6

  • 50°C37

  • 60°C37,3

  • 70°C37,8

  • 80°C38,4

  • 90°C39

  • 100°C39,8

chlorek potasu (linia jasnozielona):

  • 0°C27,6

  • 10°C31

  • 20°C34

  • 30°C37

  • 40°C40

  • 50°C42,6

  • 60°C45,5

  • 70°C48,3

  • 80°C51,1

  • 90°C54

  • 100°C65,7

azotan(V) sodu (linia zielona):

  • 0°C73

  • 10°C80

  • 20°C88

  • 30°C96

  • 40°C104

  • 50°C – 114

  • 60°C124

  • 70°C134

  • 80°C148

  • 90°C161

  • 100°C180

R1H1x1trzdWlL
Korzystając z powyższych informacji, dopasuj daną substancję do maksymalnej liczby gramów, jaka może być rozpuszczona w 100 g wody, aby otrzymać roztwór nasycony tej substancji w temperaturze 70°C.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1Z0bmALfKf2O2
Ćwiczenie 5
Uzupełnij poniższy schemat obiegu wody w przyrodzie. W tym celu wstaw odpowiednie słowo w puste miejsce.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1hgTCxgVvRLC2
Ćwiczenie 5
Przyporządkuj nazwę przemiany fazowej do zmian stanów skupienia materii. topnienie Możliwe odpowiedzi: 1. gaz ciało stałe, 2. ciecz ciało stałe, 3. gaz ciecz, 4. ciecz gaz, 5. ciało stałe gaz, 6. ciało stałe ciecz sublimacja Możliwe odpowiedzi: 1. gaz ciało stałe, 2. ciecz ciało stałe, 3. gaz ciecz, 4. ciecz gaz, 5. ciało stałe gaz, 6. ciało stałe ciecz parowanie Możliwe odpowiedzi: 1. gaz ciało stałe, 2. ciecz ciało stałe, 3. gaz ciecz, 4. ciecz gaz, 5. ciało stałe gaz, 6. ciało stałe ciecz krzepnięcie Możliwe odpowiedzi: 1. gaz ciało stałe, 2. ciecz ciało stałe, 3. gaz ciecz, 4. ciecz gaz, 5. ciało stałe gaz, 6. ciało stałe ciecz skraplanie Możliwe odpowiedzi: 1. gaz ciało stałe, 2. ciecz ciało stałe, 3. gaz ciecz, 4. ciecz gaz, 5. ciało stałe gaz, 6. ciało stałe ciecz resublimacja Możliwe odpowiedzi: 1. gaz ciało stałe, 2. ciecz ciało stałe, 3. gaz ciecz, 4. ciecz gaz, 5. ciało stałe gaz, 6. ciało stałe ciecz
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RB59EYd8pl9I42
Ćwiczenie 6
Przygotowano dwie zlewki, do których wprowadzono po 45 g azotanu(V) potasu o wzorze KNO3. Do obu zlewek wlano wodę o temperaturze 60°C w następujących ilościach:

Do zlewki pierwszej wprowadzono 90 g wody, a do zlewki drugiej 30 g wody. Ustal jaki roztwór (nasycony czy nienasycony) otrzymano w obu probówkach, jeżeli wiesz, że rozpuszczalność azotanu(V) potasu w temperaturze 60°C wynosi 110 g na 100 g wody. W zlewce pierwszej otrzymano roztwór Tu uzupełnij. W zlewce drugiej otrzymano roztwór Tu uzupełnij.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
21
Ćwiczenie 7

Poniżej przedstawiono krzywe rozpuszczalności wybranych soli.

R1DT9BLNtZCos
Wykres liniowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 0°C
    • azotan(V) potasu: 13.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 127.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 35.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 27.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 73; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 2. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 10°C
    • azotan(V) potasu: 20.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 136; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 35.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 31; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 80; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 3. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 20°C
    • azotan(V) potasu: 31.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 144; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 36.0; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 34; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 88; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 4. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 30°C
    • azotan(V) potasu: 45.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 152; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 36.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 96; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 5. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 40°C
    • azotan(V) potasu: 63.9; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 160; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 36.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 40; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 104; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 6. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 50°C
    • azotan(V) potasu: 85.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 170; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 37; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 42.6; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 114; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 7. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 60°C
    • azotan(V) potasu: 110; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 176; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 37.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 45.5; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 124; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 8. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 70°C
    • azotan(V) potasu: 138; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 184; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 37.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 48.3; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 134; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 9. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 80°C
    • azotan(V) potasu: 169; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 192; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 38.4; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 51.1; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 148; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 10. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 90°C
    • azotan(V) potasu: 202; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 200; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 39; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 54; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 161; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
  • 11. zestaw danych:
    • temperatura (°C): 100°C
    • azotan(V) potasu: 246; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • jodek potasu: 208; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek sodu (sól kuchenna): 39.8; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • chlorek potasu: 65.7; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
    • azotan(V) sodu: 180; Podpis osi wartości: rozpuszczalność (w g na 100 g wody)
Źródło: Adam Bielański, Podstawy chemii nieorganicznej, Tom 1 i 2, 2021., GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Na liniowym wykresie interaktywnym przedstawiono rozpuszczalność poniższych soli (w g na 100 g wody). Krzywe rozpuszczalności dla każdej z soli zostały oznaczone innym kolorem.

azotan(V) potasu (linia pomarańczowa):

  • 0°C13,3

  • 10°C20,9

  • 20°C31,6

  • 30°C45,8

  • 40°C63,9

  • 50°C85,5

  • 60°C110

  • 70°C138

  • 80°C169

  • 90°C202

  • 100°C246

jodek potasu (linia jasnopomarańczowa):

  • 0°C127,5

  • 10°C136

  • 20°C144

  • 30°C152

  • 40°C160

  • 50°C170

  • 60°C176

  • 70°C184

  • 80°C192

  • 90°C202

  • 100°C246

chlorek sodu (sól kuchenna) (linia żółta):

  • 0°C35,7

  • 10°C35,8

  • 20°C36

  • 30°C36,3

  • 40°C36,6

  • 50°C37

  • 60°C37,3

  • 70°C37,8

  • 80°C38,4

  • 90°C39

  • 100°C39,8

chlorek potasu (linia jasnozielona):

  • 0°C27,6

  • 10°C31

  • 20°C34

  • 30°C37

  • 40°C40

  • 50°C42,6

  • 60°C45,5

  • 70°C48,3

  • 80°C51,1

  • 90°C54

  • 100°C65,7

azotan(V) sodu (linia zielona):

  • 0°C73

  • 10°C80

  • 20°C88

  • 30°C96

  • 40°C104

  • 50°C – 114

  • 60°C124

  • 70°C134

  • 80°C148

  • 90°C161

  • 100°C180

R9o7ZFaR18cgi
Łączenie par. Korzystając z powyższych informacji zaznacz, ile gramów substancji rozpuszczonej i ile gramów wody zawiera 170 g nasyconego roztworu chlorku potasu w temperaturze80°C?. . Możliwe odpowiedzi: masa substancji rozpuszczonej, g, masa wody, g. . Możliwe odpowiedzi: masa substancji rozpuszczonej, g, masa wody, g. . Możliwe odpowiedzi: masa substancji rozpuszczonej, g, masa wody, g. . Możliwe odpowiedzi: masa substancji rozpuszczonej, g, masa wody, g
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
31
Ćwiczenie 8

Zjawisko Tyndalla to zjawisko rozchodzenia się światła w postaci stożkowych smug. Można go zaobserwować w roztworze białka, kiedy skierujemy światło bezpośrednio na naczynia z mieszaniną. Światła reflektorów we mgle również tworzą charakterystyczny stożek. Odpowiedz na pytania.

RQP2eqIsHzwEF1
(Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1TlB67dz9z1Y3
Ćwiczenie 8
Zjawisko Tyndalla to zjawisko rozchodzenia się światła w postaci stożkowych smug. Można go zaobserwować w roztworze białka, kiedy skierujemy światło bezpośrednio na naczynia z mieszaniną. Światła reflektorów we mgle również tworzą charakterystyczny stożek. Zaznacz, w którym z roztworów występuje zjawisko Tyndalla. Możliwe odpowiedzi: 1. w roztworze właściwym, 2. w roztworze koloidalnym, 3. w zawiesinach
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 9
R4WbAHftE9wy8
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu. Odpowiedź: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1ZCVQCG3ehFC
Sól fizjologiczna to 0,9% roztwór chlorku sodu. Jaką masę chlorku sodu należy odważyć, aby przygotować 500 g  soli fizjologicznej? Wybierz i zaznacz prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. 4,5 g, 2. 45 g, 3. 0,18 g, 4. 1,8 g
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 10
R13PEDx97eo9t
Łączenie par. Pewna stała mieszanina o masie 250 g zawiera 20% chlorku sodu i 80% wodorotlenku sodu. Mieszaninę tę rozpuszczono w 500 cm3 wody (gęstość wody wynosi 1 gcm3). Jakie są stężenia procentowe obu składników roztworu? Wybierz i zaznacz prawidłową odpowiedź. . . Możliwe odpowiedzi: Cp NaCl %, Cp NaOH %. . Możliwe odpowiedzi: Cp NaCl %, Cp NaOH %. . Możliwe odpowiedzi: Cp NaCl %, Cp NaOH %. . Możliwe odpowiedzi: Cp NaCl %, Cp NaOH %
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
3
Ćwiczenie 11
RDG4UUKs2tl0n
Choose the correct answer.

Based on the knowledge of the solubility of substances in water, you can: Możliwe odpowiedzi: 1. determine the max. amount of the substance that can dissolve in 100 g of solution at the specified temperature., 2. assess whether a given amount of a substance can dissolve in a given mass of water and temperature., 3. determine the min. amount of a substance that can dissolve in 100 g of water at the specified temperature.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Glossary
3
Ćwiczenie 12

A water molecule is shown below as a dipole.

R3hyEkuBRbfJC
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1Fsyl8Z8wZcT
Molecule in which opposite ends have opposite electric charges is: Możliwe odpowiedzi: 1. solution, 2. polar molecule, 3. hydrogen bond, 4. nonpolar molecule
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RAunNYfqnwzZm
Molecule in which opposite ends have opposite electric charges is: Możliwe odpowiedzi: 1. solution, 2. polar molecule, 3. hydrogen bond, 4. nonpolar molecule
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Glossary

Bibliografia

Bielański A., Podstawy chemii nieorganicznej, t. 1, Warszawa 2022.

Kulawik J., Kulawik T., Litwin M., Podręcznik do chemii dla klasy siódmej szkoły podstawowej, Warszawa 2020.

Łasiński D., Sporny Ł., Strutyńska D., Wróblewski P., Podręcznik dla klasy siódmej szkoły podstawowej, Kielce 2020.

bg‑gray3

Notatnik

R1dxwezI6ghN2
Miejsce na Twoje notatki: (Uzupełnij).
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.