Słownik
bg‑blue
Dictionnaire
câpre (f.)
kapar
croque (m.) monsieur
tost z szynką i serem
croque (m.) madame
tost z szynką i serem oraz jajkiem sadzonym
dé (m.)
kostka
juteux, juteuse
soczysty, soczysta
palais (m.)
podniebienie
rapport (m.) qualité‑prix
stosunek jakości do ceny
repu(e)
najedzony(a)
se dégager de
wydobywać się z, wychodzić z
succulent(e)
smaczy(a), soczysty(a)
tartine (f.)
kromka chleba posmarowana masłem, dżemem, pastą…, może być zgrillowana
vinaigrette (f.)
sos, dressing na bazie oliwy, musztardy, octu winnego i czosnku
bg‑blue
Bibliographie
https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/Publications/Vie-pratique/Fiches-pratiques/Pourboire
https://www.lhotellerie-restauration.fr/journal/juridique-social-droit/2017-07/faut-il-fournir-gratuitement-le-pain-et-l-eau-au-restaurant.htm