Zapoznaj się z ilustracją interaktywną. Klikaj poszczególne elementy, aby zobaczyć zdjęcia produktów oraz głośniczek, aby dowiedzieć się o nich więcej.tooltipid20Zapoznaj się z ilustracją interaktywną. Klikaj poszczególne elementy, aby zobaczyć zdjęcia produktów oraz głośniczek, aby dowiedzieć się o nich więcej.

1
RpMQot9BFh9cb
Ilustracja interaktywna przedstawia różne produkty spożywcze podzielone na kategorie: słodycze, owoce, nabiał, warzywa, cukier, produkty zbożowe. Widać zbliżenie na drewniany stół, a na nim: miseczka i kieliszek z kostkami białego cukru; drewniana deska z uchwytem, na której leżą bochenek chleba, dwie bułki i rogal, obok stoi opakowanie mąki i miseczka ryżu; żółty ser, karton i szklanka z mlekiem, butelka jogurtu; miska z owocami: śliwką, gruszką, pomarańczą, dwoma bananami, jabłkiem i cytryną; miska z warzywami: sałatą, pietruszką, bakłażanem, cukinią, marchewką, papryką i cebulą; słoik z cukierkami i kubek, z którego wystają cztery okrągłe lizaki na patyku. Po kliknięciu nazwy każdej kategorii pojawia się dodatkowe zdjęcie lub kilka zdjęć. Opis zdjęcia z kategorii słodycze: wnętrze sali, w tle widać białe firany i kolorowe balony umieszczone pod sufitem pomieszczenia. Na pierwszym planie znajduje się długi stół, a na nim dwa wazony z kolorowymi kwiatami i różne słodycze: po prawej stronie stoją trzy torty: jeden z nich jest wysoki, ma kilka pięter, a na szczycie dekorację w kształcie jednorożca. Na środku widać ciasteczka, babeczki i lizaki, także z dekoracyjnymi elementami w kształcie jednorożców. Po lewej stronie stoją małe słoiczki z kremem czekoladowym. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Spożywanie słodyczy ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają szkodliwe cukry, które prowadzą do nadwagi oraz osłabiają serce, stawy i kręgosłup. Słodycze są również szkodliwe dla zębów i zwiększają ryzyko próchnicy. Należy unikać nie tylko cukierków, żelków i ciastek, ale także słodkich płatków śniadaniowych oraz dżemów. W praktyce nie istnieją słodycze zdrowe dla naszego organizmu. Jednak najmniej szkodliwą opcją są gorzkie czekolady. Oprócz wysokiej zawartości kalorii czekolada dostarcza magnezu, potasu i żelaza, dlatego warto mieć ją przy sobie podczas długich wycieczek, gdy brakuje nam energii. Możemy zastąpić słodycze w diecie świeżymi owocami i bakaliami, takimi jak orzechy, migdały, daktyle i figi, które zawierają naturalny cukier”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst. Opisy zdjęć z kategorii warzywa: 1 – zbliżenie na dojrzałą kapustę rosnącą na polu uprawnym. Kapusta ma okrągły, zwinięty jasnozielony środek, który otaczają ciemnozielone liście. 2 – zbliżenie na małą okrągłą miskę leżącą na drewnianym stole. W misce widać niewielkie, owalne, ciemnozielone liście szpinaku. 3 – zbliżenie na dużą ilość podłużnych pomarańczowych marchewek pozbawionych łodyg. 4 – zbliżenie na leżące na blacie dynie. Jest ich kilka i są różnej wielkości: od wielkiej przez średnią do małej. Mają różne odcienie koloru pomarańczowego. 5 – zbliżenie na leżące na stole trzy papryki. Każda ma inny kolor: zielony, żółty, czerwony. 6 – zbliżenie na leżący na stole podłużny korzeń pietruszki. Obok leży odcięta zielona łodyga z liśćmi. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Warzywa są niezwykle zdrowe, ponieważ zawierają mniej cukru niż owoce, a jednocześnie są bogate e błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na trawienie. Wśród warzyw można znaleźć substancje wzmacniające wzrok i witaminy, które zwiększają odporność na infekcje. Marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż i dynia są przykładami warzyw, które wspomagają zdrowie oczu. Natka pietruszki, czerwona papryka, kapusta i szpinak to źródła witamin wzmacniających odporność. Warzywa są również bogate w witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, poprawiające koncentrację oraz korzystnie wpływające na wygląd skóry, włosów i paznokci. Zielone warzywa, takie jak brokuły, jarmuż, sałata, szpinak i brukselka, są ważnym źródłem witamin wspierających serce i wzmacniających krew. Oprócz witamin warzywa dostarczają również składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo i magnez, które wzmacniają organizm”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst. Opisy zdjęć z kategorii owoce: 1 – zbliżenie z góry na pęk żółtych bananów. Mają podłużny, nieco zaokrąglony kształt. 2 – zbliżenie na cztery zielone gruszki stojące na stole. Gruszka w dolnej części ma okrągły kształt, a w górnej się zwęża i wydłuża. 3 – zbliżenie na leżące na stole morele. Jest ich kilkanaście, obok nich leży gałązka o zielonych liściach. Morele są podłużne i okrągłe, o żółto‑pomarańczowym kolorze. Jedna z nich jest przecięta na pół, widać w niej dużą, podłużną brązową pestkę. 4 – zbliżenie na okrągłą wiklinową miskę. W misce leży kilkanaście jabłek. Są okrągłe, mają czerwony kolor, z niewielką ilością zielonych i żółtych fragmentów. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Owoce są bardzo zdrowe. Dostarczają nam składników odżywczych, które są niezbędne do dobrego działania naszego ciała. Jedząc owoce, możemy uniknąć wielu chorób. Większość owoców ma niską zawartość tłuszczu i kalorii. Są one pełne witamin, składników mineralnych i błonnika. Jedzenie jabłek jest korzystne dla naszego układu trawiennego i pomaga w zapobieganiu zaparciom. Jabłka chronią nas przed chorobami nowotworowymi, działają przeciwzapalnie i wzmacniają nasz system odpornościowy. Gruszki są bogate w błonnik i wzmacniają nasze serce. Morele, które są słodkie i delikatne, mają dużo witamin, które pomagają nam widzieć dobrze i wzmacniają nasze kości”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst. Opisy zdjęć z kategorii nabiał: 1 – na blacie stołu stoi szklany dzbanek, miska i niska, szeroka butelka. Każde naczynie wypełnione jest mlekiem. 2 – zbliżenie z góry na stojący na stole plastikowy kubeczek wypełniony kefirem. 3 – zbliżenie na dużą drewnianą deskę do krojenia. Leżą na niej różne sery: żółty, pleśniowy, wędzony oraz owoce: kilka kiści winogron, truskawka i gałązka z czerwoną porzeczką. 4 – zbliżenie na stojące na stole dwie szklanki wypełnione maślanką. 5 – zbliżenie na stojącą na stolę okrągłą miseczkę wypełnioną jogurtem z dodatkiem owoców: czerwonej porzeczki, fig i jeżyn. 6 – zbliżenie na łyżeczkę ze śmietaną, niżej widać stojący na stole otwarty pojemnik śmietany z zerwanym wieczkiem. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Nabiał to grupa jedzenia, które zawiera mleko i produkty z niego. Do nabiału należą: śmietana, kefiry, jogurty, maślanka, białe i żółte sery. To jedzenie ma wiele dobrych składników odżywczych, zwłaszcza białka i witaminę B. W nabiale są też minerały, które wzmacniają nasze kości i serce. Mleko i produkty mleczne powinny być częścią naszego codziennego jedzenia”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst. Opis zdjęcia z kategorii cukier: zbliżenie na trzy łyżeczki leżące na stole. Obok łyżeczek leży zwinięta laseczka cynamonu. Jedna łyżeczka wypełniona jest startym, sproszkowanym cynamonem, druga kryształkami brązowego cukru, a trzecia kryształkami białego cukru. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Cukier ma bardzo niską wartość odżywczą. Jest nazywany „pustymi kaloriami”, ponieważ nie dostarcza organizmowi niczego poza energią. Nie zawiera witamin i ma tylko śladowe ilości składników mineralnych, takich jak żelazo. Cukier brązowy zawiera minimalne ilości składników mineralnych pochodzących z melasy, ale są one znikome i nie mają większego znaczenia dla naszego odżywienia. Cukier jest słodki i bardzo szkodliwy. Lekarze zalecają ograniczenie jego spożycia lub zastąpienie go zdrowszymi alternatywami, takimi jak cukier brzozowy (ksylitol). Cukier nie dostarcza organizmowi żadnych wartościowych składników, a nadmierne jego spożywanie może prowadzić do wielu chorób, takich jak otyłość i próchnica zębów”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst. Opisy zdjęć z kategorii produkty zbożowe: 1 – zbliżenie z góry na wiklinowy kosz, w środku którego jest kilka bochenków chleba częściowo owiniętych białym materiałem. Jedne bochenki są podłużne, inne okrągłe. Na ich powierzchni widać drobne ziarna zbóż. 2 – zbliżenie na trzy rodzaje ziaren kaszy, leżące obok siebie. Jedne ziarna są białe, drugie żółte, a trzecie ciemnobrązowe. 3. Zbliżenie na okrągły plastikowy pojemnik podzielony na pięć części. W każdej z nich jest makaron w innym kształcie: muszelki, grube rurki, cienkie i długie rurki, kokardki oraz wstążki. 4 – zbliżenie na dwa rodzaje ziaren ryżu, leżące obok siebie. Niektóre ziarna są białe, a inne przezroczyste. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Produkty zbożowe obejmują kasze, ryż, makarony, płatki, mąki, otręby i pieczywo. W naszej diecie powinniśmy wybierać najzdrowsze, czyli pełnoziarniste produkty zbożowe. Mają one dużo błonnika, który pomaga w trawieniu jedzenia. Do pełnoziarnistych produktów zbożowych należą: kasza gryczana, kasza jaglana, pęczak, płatki owsiane, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż i mąki razowe. Najzdrowsze pieczywo jest robione z pełnoziarnistej mąki. W piekarni warto kupować przede wszystkim chleb żytni pełnoziarnisty, chleb razowy, graham oraz bułki pełnoziarniste i grahamki. Należy unikać jedzenia białego pieczywa, pszennych makaronów i płatków kukurydzianych”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Ilustracja interaktywna przedstawia różne produkty spożywcze podzielone na kategorie: słodycze, owoce, nabiał, warzywa, cukier, produkty zbożowe. Widać zbliżenie na drewniany stół, a na nim: miseczka i kieliszek z kostkami białego cukru; drewniana deska z uchwytem, na której leżą bochenek chleba, dwie bułki i rogal, obok stoi opakowanie mąki i miseczka ryżu; żółty ser, karton i szklanka z mlekiem, butelka jogurtu; miska z owocami: śliwką, gruszką, pomarańczą, dwoma bananami, jabłkiem i cytryną; miska z warzywami: sałatą, pietruszką, bakłażanem, cukinią, marchewką, papryką i cebulą; słoik z cukierkami i kubek, z którego wystają cztery okrągłe lizaki na patyku. Po kliknięciu nazwy każdej kategorii pojawia się dodatkowe zdjęcie lub kilka zdjęć. Opis zdjęcia z kategorii słodycze: wnętrze sali, w tle widać białe firany i kolorowe balony umieszczone pod sufitem pomieszczenia. Na pierwszym planie znajduje się długi stół, a na nim dwa wazony z kolorowymi kwiatami i różne słodycze: po prawej stronie stoją trzy torty: jeden z nich jest wysoki, ma kilka pięter, a na szczycie dekorację w kształcie jednorożca. Na środku widać ciasteczka, babeczki i lizaki, także z dekoracyjnymi elementami w kształcie jednorożców. Po lewej stronie stoją małe słoiczki z kremem czekoladowym. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Spożywanie słodyczy ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają szkodliwe cukry, które prowadzą do nadwagi oraz osłabiają serce, stawy i kręgosłup. Słodycze są również szkodliwe dla zębów i zwiększają ryzyko próchnicy. Należy unikać nie tylko cukierków, żelków i ciastek, ale także słodkich płatków śniadaniowych oraz dżemów. W praktyce nie istnieją słodycze zdrowe dla naszego organizmu. Jednak najmniej szkodliwą opcją są gorzkie czekolady. Oprócz wysokiej zawartości kalorii czekolada dostarcza magnezu, potasu i żelaza, dlatego warto mieć ją przy sobie podczas długich wycieczek, gdy brakuje nam energii. Możemy zastąpić słodycze w diecie świeżymi owocami i bakaliami, takimi jak orzechy, migdały, daktyle i figi, które zawierają naturalny cukier”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst. Opisy zdjęć z kategorii warzywa: 1 – zbliżenie na dojrzałą kapustę rosnącą na polu uprawnym. Kapusta ma okrągły, zwinięty jasnozielony środek, który otaczają ciemnozielone liście. 2 – zbliżenie na małą okrągłą miskę leżącą na drewnianym stole. W misce widać niewielkie, owalne, ciemnozielone liście szpinaku. 3 – zbliżenie na dużą ilość podłużnych pomarańczowych marchewek pozbawionych łodyg. 4 – zbliżenie na leżące na blacie dynie. Jest ich kilka i są różnej wielkości: od wielkiej przez średnią do małej. Mają różne odcienie koloru pomarańczowego. 5 – zbliżenie na leżące na stole trzy papryki. Każda ma inny kolor: zielony, żółty, czerwony. 6 – zbliżenie na leżący na stole podłużny korzeń pietruszki. Obok leży odcięta zielona łodyga z liśćmi. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Warzywa są niezwykle zdrowe, ponieważ zawierają mniej cukru niż owoce, a jednocześnie są bogate e błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na trawienie. Wśród warzyw można znaleźć substancje wzmacniające wzrok i witaminy, które zwiększają odporność na infekcje. Marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż i dynia są przykładami warzyw, które wspomagają zdrowie oczu. Natka pietruszki, czerwona papryka, kapusta i szpinak to źródła witamin wzmacniających odporność. Warzywa są również bogate w witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, poprawiające koncentrację oraz korzystnie wpływające na wygląd skóry, włosów i paznokci. Zielone warzywa, takie jak brokuły, jarmuż, sałata, szpinak i brukselka, są ważnym źródłem witamin wspierających serce i wzmacniających krew. Oprócz witamin warzywa dostarczają również składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo i magnez, które wzmacniają organizm”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst. Opisy zdjęć z kategorii owoce: 1 – zbliżenie z góry na pęk żółtych bananów. Mają podłużny, nieco zaokrąglony kształt. 2 – zbliżenie na cztery zielone gruszki stojące na stole. Gruszka w dolnej części ma okrągły kształt, a w górnej się zwęża i wydłuża. 3 – zbliżenie na leżące na stole morele. Jest ich kilkanaście, obok nich leży gałązka o zielonych liściach. Morele są podłużne i okrągłe, o żółto‑pomarańczowym kolorze. Jedna z nich jest przecięta na pół, widać w niej dużą, podłużną brązową pestkę. 4 – zbliżenie na okrągłą wiklinową miskę. W misce leży kilkanaście jabłek. Są okrągłe, mają czerwony kolor, z niewielką ilością zielonych i żółtych fragmentów. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Owoce są bardzo zdrowe. Dostarczają nam składników odżywczych, które są niezbędne do dobrego działania naszego ciała. Jedząc owoce, możemy uniknąć wielu chorób. Większość owoców ma niską zawartość tłuszczu i kalorii. Są one pełne witamin, składników mineralnych i błonnika. Jedzenie jabłek jest korzystne dla naszego układu trawiennego i pomaga w zapobieganiu zaparciom. Jabłka chronią nas przed chorobami nowotworowymi, działają przeciwzapalnie i wzmacniają nasz system odpornościowy. Gruszki są bogate w błonnik i wzmacniają nasze serce. Morele, które są słodkie i delikatne, mają dużo witamin, które pomagają nam widzieć dobrze i wzmacniają nasze kości”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst. Opisy zdjęć z kategorii nabiał: 1 – na blacie stołu stoi szklany dzbanek, miska i niska, szeroka butelka. Każde naczynie wypełnione jest mlekiem. 2 – zbliżenie z góry na stojący na stole plastikowy kubeczek wypełniony kefirem. 3 – zbliżenie na dużą drewnianą deskę do krojenia. Leżą na niej różne sery: żółty, pleśniowy, wędzony oraz owoce: kilka kiści winogron, truskawka i gałązka z czerwoną porzeczką. 4 – zbliżenie na stojące na stole dwie szklanki wypełnione maślanką. 5 – zbliżenie na stojącą na stolę okrągłą miseczkę wypełnioną jogurtem z dodatkiem owoców: czerwonej porzeczki, fig i jeżyn. 6 – zbliżenie na łyżeczkę ze śmietaną, niżej widać stojący na stole otwarty pojemnik śmietany z zerwanym wieczkiem. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Nabiał to grupa jedzenia, które zawiera mleko i produkty z niego. Do nabiału należą: śmietana, kefiry, jogurty, maślanka, białe i żółte sery. To jedzenie ma wiele dobrych składników odżywczych, zwłaszcza białka i witaminę B. W nabiale są też minerały, które wzmacniają nasze kości i serce. Mleko i produkty mleczne powinny być częścią naszego codziennego jedzenia”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst. Opis zdjęcia z kategorii cukier: zbliżenie na trzy łyżeczki leżące na stole. Obok łyżeczek leży zwinięta laseczka cynamonu. Jedna łyżeczka wypełniona jest startym, sproszkowanym cynamonem, druga kryształkami brązowego cukru, a trzecia kryształkami białego cukru. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Cukier ma bardzo niską wartość odżywczą. Jest nazywany „pustymi kaloriami”, ponieważ nie dostarcza organizmowi niczego poza energią. Nie zawiera witamin i ma tylko śladowe ilości składników mineralnych, takich jak żelazo. Cukier brązowy zawiera minimalne ilości składników mineralnych pochodzących z melasy, ale są one znikome i nie mają większego znaczenia dla naszego odżywienia. Cukier jest słodki i bardzo szkodliwy. Lekarze zalecają ograniczenie jego spożycia lub zastąpienie go zdrowszymi alternatywami, takimi jak cukier brzozowy (ksylitol). Cukier nie dostarcza organizmowi żadnych wartościowych składników, a nadmierne jego spożywanie może prowadzić do wielu chorób, takich jak otyłość i próchnica zębów”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst. Opisy zdjęć z kategorii produkty zbożowe: 1 – zbliżenie z góry na wiklinowy kosz, w środku którego jest kilka bochenków chleba częściowo owiniętych białym materiałem. Jedne bochenki są podłużne, inne okrągłe. Na ich powierzchni widać drobne ziarna zbóż. 2 – zbliżenie na trzy rodzaje ziaren kaszy, leżące obok siebie. Jedne ziarna są białe, drugie żółte, a trzecie ciemnobrązowe. 3. Zbliżenie na okrągły plastikowy pojemnik podzielony na pięć części. W każdej z nich jest makaron w innym kształcie: muszelki, grube rurki, cienkie i długie rurki, kokardki oraz wstążki. 4 – zbliżenie na dwa rodzaje ziaren ryżu, leżące obok siebie. Niektóre ziarna są białe, a inne przezroczyste. W lewym dolnym rogu ekranu znajduje się zielony przycisk z białym symbolem strzałki, umożliwiający powrót do poprzedniego widoku. W lewym górnym rogu ekranu jest zielony przycisk z białym symbolem głośnika. Po jego kliknięciu pojawia się biała plansza z tekstem: „Produkty zbożowe obejmują kasze, ryż, makarony, płatki, mąki, otręby i pieczywo. W naszej diecie powinniśmy wybierać najzdrowsze, czyli pełnoziarniste produkty zbożowe. Mają one dużo błonnika, który pomaga w trawieniu jedzenia. Do pełnoziarnistych produktów zbożowych należą: kasza gryczana, kasza jaglana, pęczak, płatki owsiane, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż i mąki razowe. Najzdrowsze pieczywo jest robione z pełnoziarnistej mąki. W piekarni warto kupować przede wszystkim chleb żytni pełnoziarnisty, chleb razowy, graham oraz bułki pełnoziarniste i grahamki. Należy unikać jedzenia białego pieczywa, pszennych makaronów i płatków kukurydzianych”. W górnej części ekranu są dwa zielone przyciski. Pierwszy pozwala wrócić do poprzedniego widoku, a drugi odtworzyć nagranie, na którym lektor czyta widoczny tekst.

Trudne słowabluewhite
tooltipid20
1
Polecenie 1

Wykonaj mapę myśli na temat rodzajów produktów żywnościowych.tooltipid22Wykonaj mapę myśli na temat rodzajów produktów żywnościowych.

Polecenie 1

Wykonaj notatkę na temat rodzajów produktów żywnościowych.

1
Polecenie 2

Wyjaśnij powody, dla których człowiek powinien spożywać różnorodne produkty żywnościowe.tooltipid24Wyjaśnij powody, dla których człowiek powinien spożywać różnorodne produkty żywnościowe.

1
Polecenie 3

Wykonaj indywidualnie lub z grupą kolegów/koleżanek plakat zachęcający do zdrowego odżywiania.tooltipid25Wykonaj indywidualnie lub z grupą kolegów/koleżanek plakat zachęcający do zdrowego odżywiania.

tooltipid22
tooltipid22.1a
tooltipid22.1b
tooltipid22.1c
tooltipid22.1d
tooltipid22.1e
tooltipid22.2
tooltipid22.3
tooltipid22.4
tooltipid22.5
tooltipid22.6
tooltipid22.7
tooltipid22.8
tooltipid22.9
tooltipid22.10
tooltipid22.11
tooltipid22.12
tooltipid22.13
tooltipid22.14
tooltipid22.15
tooltipid22.16
tooltipid22.17
tooltipid22.18
tooltipid22.19
tooltipid22.20
tooltipid22.21
tooltipid22.22
tooltipid22.23
tooltipid22.24
tooltipid22.25
tooltipid24
tooltipid24.1
tooltipid24.2
tooltipid25
tooltipid25.1
błonnik pokarmowy
błonnik pokarmowy

błonnik pokarmowyR186VqOJ0zLZdbłonnik pokarmowy

substancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez człowieka, ale są bardzo pożyteczne. Zadaniem ich jest usuwanie z jelit zalegających substancji. Działanie błonnika można porównać do szczotki, która „wymiata” zalegające resztki pokarmoweRcBC0no2c61ACsubstancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez człowieka, ale są bardzo pożyteczne. Zadaniem ich jest usuwanie z jelit zalegających substancji. Działanie błonnika można porównać do szczotki, która „wymiata” zalegające resztki pokarmowe

energia organizmu do życia
energia organizmu do życia

energia do życiaR58z4KIoMI3IEenergia do życia

podstawowe „paliwo” czerpane przez organizm człowieka z pokarmuRUufDvOASywMrpodstawowe „paliwo” czerpane przez organizm człowieka z pokarmu

składniki mineralne
składniki mineralne

składniki mineralneRnULpKqpRTAUHskładniki mineralne

pierwiastki odżywcze, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Choć nie są one dla nas źródłem energii, to zapewniają m.in. właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, kości i mięśni oraz układu nerwowegoR5X34N3hfhDKdpierwiastki odżywcze, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Choć nie są one dla nas źródłem energii, to zapewniają m.in. właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, kości i mięśni oraz układu nerwowego

węglowodany
węglowodany

węglowodanyRAgWC68g61Pmzwęglowodany

substancje dostarczające energii organizmowi. Nie wszystkie węglowodany są zdrowe dla organizmu, np. węglowodany zawarte w cukrze mogą powodować wiele chorób, dlatego należy spożywać produkty zawierające zdrowe źródło węglowodanów, np. owoce i warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożoweR11KADBbPcCXKsubstancje dostarczające energii organizmowi. Nie wszystkie węglowodany są zdrowe dla organizmu, np. węglowodany zawarte w cukrze mogą powodować wiele chorób, dlatego należy spożywać produkty zawierające zdrowe źródło węglowodanów, np. owoce i warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożowe

witaminy
witaminy

witaminyRHKAiJUNd2cBMwitaminy

to substancje niezbędne dla zdrowia człowieka. Organizm nie potrafi sam ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Witaminy wpływają na układ odpornościowy, chronią organizm przed infekcjami, wzmacniają kości, mięśnie, serce, skórę, włosy i paznokcie, wspomagają widzenie; witamin jest wiele, np. A, D, E, K  C, B. Dietę wzbogacisz w witaminy, jedząc owoce, warzywa, mięso oraz rybyR1L7GJC5EgYBSto substancje niezbędne dla zdrowia człowieka. Organizm nie potrafi sam ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Witaminy wpływają na układ odpornościowy, chronią organizm przed infekcjami, wzmacniają kości, mięśnie, serce, skórę, włosy i paznokcie, wspomagają widzenie; witamin jest wiele, np. A, D, E, K  C, B. Dietę wzbogacisz w witaminy, jedząc owoce, warzywa, mięso oraz ryby