Słownik
bg‑blue
Dictionnaire
Słownik
acide
kwaśny(-a)
acidité (f.)
kwasowość
aigre
kwaśny(-a), cierpki(-a)
amertume (f.)
gorycz
apporter une touche
dodać nutkę, odrobinę
assaisonné(e)
doprawiony, doprawiona
caramélisé(e)
karmelizowany(-a)
C'est un vrai régal !
To prawdziwa uczta!
combiner
łączyć
coq (m.)
kogut
couche (f.)
warstwa
cœur (m.)
serce, tu również: środek, wnętrze
crémeux, crémeuse
kremowy(-a)
crème (f.) fraîche
śmietana, śmietanka
croustillant(e)
chrupiący(-a), chrupki(-a)
croûton (m.)
grzanka
douceur (f.)
delikatność, łagodność
fondant(e)
lejący(-a) się, roztapiający(-a) się
fondu(e)
roztopiony(-a)
garniture (f.)
nadzienie
fin(e)
cienki(-a)
fumé(e)
wędzony(-a)
gratiné(e)
zapiekany(-a)
juteux, juteuse
soczysty(-a)
lardon (m.)
boczek
moelleux, moelleuse
miękki(-a)
note (f.)
tutaj: nuta smakowa
papille (f.) (gustative)
kubek smakowy
pâte (f.) feuilletée
ciasto francuskie
pimenté(e)
doprawiony(-a), pikantny(-a)
poireau (m.)
por
ragoût (m.)
gulasz, potrawka, duszone danie
saveur (m.)
smak
savoureux, savoureuse
smaczny(-a), smakowity(-a)
sole (f.)
sola (rodzaj ryby)
tarte (f.)
tarta, rodzaj ciasta na słono lub na słodko
tendre
delikatny(-a), miękki(-a)
texture (f.)
konsystencja