Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
E-materiały do kształcenia zawodowego

Planowanie i organizowanie prac wykonywanych w uprawach roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych

OGR.05. Planowanie i organizacja prac ogrodniczych – technik ogrodnik 314205

Netografia i bibliografia

NETOGRAFIA

  1. Strona Instytutu Ogrodnictwa (Państwowego Instytutu Badawczego) zawierająca wiele cennych danych dla producentów warzyw, ziół, grzybów, http://www.inhort.pl [dostęp: 27.10.2021].

  2. GrzybyHobby, portal zawierający kompleksowe informacje o metodach uprawy grzybów, http://grzybyhobby.pl/ [dostęp: 27.10.2021].

  3. Strona Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zawierająca m.in. najświeższe dane o unormowaniach w sferze produkcji rolniczej i ogrodniczej, https://www.arimr.gov.pl/ [dostęp: 27.10.2021].

  4. Zielony Ogródek, portal przystępnie podający informacje o zakładaniu małych ogrodów warzywnych, zwierający wiele interesujących nowości i porad ogrodniczych, https://www.zielonyogrodek.pl [dostęp: 27.10.2021].

  5. Zielonozakreceni.pl, forum zawierające stale aktualizowane informacje i zdjęcia poświęcone uprawom warzyw w skrzyniach, http://www.zielonozakreceni.pl [dostęp: 27.10.2021].

  6. e‑Ogródek, serwis zawierający zdjęcia, filmy z ogrodów oraz praktyczne porady dotyczące sadzenia i pielęgnacji roślin, http://www.e-ogrodek.pl [dostęp: 27.10.2021].

  7. Etykiety środków ochrony roślin, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/etykiety-srodkow-ochrony-roslin [dostęp: 27.10.2021].

  8. Wyszukiwarka środków ochrony roślin, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin [dostęp: 27.10.2021].

  9. Rejestr środków ochrony roślin, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rejestr-rodkow-ochrony-roslin [dostęp: 27.10.2021].

  10. Warzywaiowoce.pl, portal magazynu „WiOM Warzywa i Owoce Miękkie”, https://www.warzywaiowoce.pl/wiom [dostęp: 27.10.2021].

  11. Wyszukiwarka opisów zawodów, Wortal Publicznych Służb Zatrudnienia, https://psz.praca.gov.pl/ [dostęp: 27.10.2021].

BIBLIOGRAFIA

  1. A. Artyszek, K. Kucińska, Prowadzenie produkcji roślinnej, cz. 1 i 2, WSiP, Warszawa 2017.

  2. J. Balcerzak, Z. Legańska, WarzywnictwoHortpress, Warszawa 2000.

  3. M. Korbas, R. Krawczyk, M. Mrówczyński, Program Ochrony Roślin Rolniczych 2019, Hortpress, Warszawa 2019.

  4. N. Sakson, Produkcja pieczarki na podłożu fazy III, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2008.

  5. M. Orłowski, E. Kołota. Uprawa warzyw. Wydawnictwo Brasika, Szczecin 1992.

  6. A. Gensler, Warzywnictwo, Wydawnictwo Format‑AB, Warszawa 1997.

  7. Z. Legańska, J. Balcerzak, Warzywnictwo, Hortpress, Warszawa 2000.

  8. K. Zmarlicki, P. Brzozowski, Perspektywy, szanse i zagrożenia dla produkcji pieczarek, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2018.

  9. W. Grzebisz, Rolnictwo, cz. 4, Produkcja roślinna. Środowisko i podstawy agrotechnikiHortpress, Warszawa 2015.

  10. B. Świętochowski, B. Jabłoński, R. Krężel, M. Radomska, Ogólna uprawa roli i roślin, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1996.

  11. A. Pietroń‑Pyszczek, Motywowanie pracowników. Wskazówki dla menedżerów, Marina, Warszawa 2014.