Ciekawostki

Bardzo dużo substancji odżywczych występuje w skórce owoców i warzyw, np. w jabłkach, marchewce, ogórkach, dlatego warto spożywać je bez obierania. Należy pamiętać o konieczności starannego ich mycia przed zjedzeniem, ponieważ skórka jest też narażona na kontakt z substancjami szkodliwymi dla organizmu.Bardzo dużo substancji odżywczych występuje w skórce owoców i warzyw, np. w jabłkach, marchewce, ogórkach, dlatego warto spożywać je bez obierania. Należy pamiętać o konieczności starannego ich mycia przed zjedzeniem, ponieważ skórka jest też narażona na kontakt z substancjami szkodliwymi dla organizmu.
Brukselka jest najzdrowszą odmianą kapusty.Brukselka jest najzdrowszą odmianą kapusty.
Pomidory naprawdę nie lubią zimna – w rzeczywistości zmiękną szybciej, jeśli zostaną schłodzone.Pomidory naprawdę nie lubią zimna – w rzeczywistości zmiękną szybciej, jeśli zostaną schłodzone.