Słownik
błonnik pokarmowybłonnik pokarmowy
substancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez człowieka, ale są bardzo pożyteczne. Zadaniem ich jest usuwanie z jelit zalegających substancji. Działanie błonnika można porównać do szczotki, która „wymiata” zalegające resztki pokarmowesubstancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez człowieka, ale są bardzo pożyteczne. Zadaniem ich jest usuwanie z jelit zalegających substancji. Działanie błonnika można porównać do szczotki, która „wymiata” zalegające resztki pokarmowe
energia do życiaenergia do życia
podstawowe „paliwo” czerpane przez organizm człowieka z pokarmupodstawowe „paliwo” czerpane przez organizm człowieka z pokarmu
jadłospisjadłospis
menu (czytaj: meni), lista dań dostępnych w restauracji lub barze. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty, z których dania zostały wykonanemenu (czytaj: meni), lista dań dostępnych w restauracji lub barze. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty, z których dania zostały wykonane
nadwaga i otyłośćnadwaga i otyłość
nadwaga jest pierwszym etapem otyłości, jest to nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Przy nadwadze tkanki jest mniej niż przy otyłościnadwaga jest pierwszym etapem otyłości, jest to nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Przy nadwadze tkanki jest mniej niż przy otyłości
polędwicapolędwica
kawałek mięsakawałek mięsa
racjonalne żywienieracjonalne żywienie
właściwe, zdrowe odżywianie, czyli dostarczanie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. W racjonalnym odżywianiu ważne jest spożywanie odpowiedniej liczby posiłków w ciągu dnia i właściwe odstępy między nimiwłaściwe, zdrowe odżywianie, czyli dostarczanie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. W racjonalnym odżywianiu ważne jest spożywanie odpowiedniej liczby posiłków w ciągu dnia i właściwe odstępy między nimi
składniki mineralneskładniki mineralne
pierwiastki odżywcze, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Choć nie są one dla nas źródłem energii, to zapewniają m.in. właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, kości i mięśni oraz układu nerwowegopierwiastki odżywcze, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Choć nie są one dla nas źródłem energii, to zapewniają m.in. właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, kości i mięśni oraz układu nerwowego
węglowodanywęglowodany
substancje dostarczające energii organizmowi. Nie wszystkie węglowodany są zdrowe dla organizmu, np. węglowodany zawarte w cukrze mogą powodować wiele chorób, dlatego należy spożywać produkty zawierające zdrowe źródło węglowodanów, np. owoce i warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożowesubstancje dostarczające energii organizmowi. Nie wszystkie węglowodany są zdrowe dla organizmu, np. węglowodany zawarte w cukrze mogą powodować wiele chorób, dlatego należy spożywać produkty zawierające zdrowe źródło węglowodanów, np. owoce i warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożowe
witaminywitaminy
to substancje niezbędne dla zdrowia człowieka. Organizm nie potrafi sam ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Witaminy wpływają na układ odpornościowy, chronią organizm przed infekcjami, wzmacniają kości, mięśnie, serce, skórę, włosy i paznokcie, wspomagają widzenie; witamin jest wiele, np. A, D, E, K C, B. Dietę wzbogacisz w witaminy, jedząc owoce, warzywa, mięso oraz rybyto substancje niezbędne dla zdrowia człowieka. Organizm nie potrafi sam ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Witaminy wpływają na układ odpornościowy, chronią organizm przed infekcjami, wzmacniają kości, mięśnie, serce, skórę, włosy i paznokcie, wspomagają widzenie; witamin jest wiele, np. A, D, E, K C, B. Dietę wzbogacisz w witaminy, jedząc owoce, warzywa, mięso oraz ryby