błonnik pokarmowy
błonnik pokarmowy

błonnik pokarmowyR186VqOJ0zLZdbłonnik pokarmowy

substancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez człowieka, ale są bardzo pożyteczne. Zadaniem ich jest usuwanie z jelit zalegających substancji. Działanie błonnika można porównać do szczotki, która „wymiata” zalegające resztki pokarmoweRcBC0no2c61ACsubstancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez człowieka, ale są bardzo pożyteczne. Zadaniem ich jest usuwanie z jelit zalegających substancji. Działanie błonnika można porównać do szczotki, która „wymiata” zalegające resztki pokarmowe

energia organizmu do życia
energia organizmu do życia

energia do życiaR58z4KIoMI3IEenergia do życia

podstawowe „paliwo” czerpane przez organizm człowieka z pokarmuRUufDvOASywMrpodstawowe „paliwo” czerpane przez organizm człowieka z pokarmu

jadłospis
jadłospis

jadłospisR1ZuTndu18g7Ljadłospis

menu (czytaj: meni), lista dań dostępnych w restauracji lub barze. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty, z których dania zostały wykonaneRaekIPRK1lavKmenu (czytaj: meni), lista dań dostępnych w restauracji lub barze. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty, z których dania zostały wykonane

nadwaga i otyłość
nadwaga i otyłość

nadwaga i otyłośćR4twk3rA6w2YInadwaga i otyłość

nadwaga jest pierwszym etapem otyłości, jest to nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Przy nadwadze tkanki jest mniej niż przy otyłościRPARO8mWZli1pnadwaga jest pierwszym etapem otyłości, jest to nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Przy nadwadze tkanki jest mniej niż przy otyłości

polędwica
polędwica

polędwicaR1btV2Wt9HnbEpolędwica

kawałek mięsaR4HL3dFkubBWwkawałek mięsa

tooltipid4044
tooltipid4144
racjonalne żywienie
racjonalne żywienie

racjonalne żywienieR1bHpU0qTSzlFracjonalne żywienie

właściwe, zdrowe odżywianie, czyli dostarczanie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. W racjonalnym odżywianiu ważne jest spożywanie odpowiedniej liczby posiłków w ciągu dnia i właściwe odstępy między nimiRoTZwXjK73KvPwłaściwe, zdrowe odżywianie, czyli dostarczanie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. W racjonalnym odżywianiu ważne jest spożywanie odpowiedniej liczby posiłków w ciągu dnia i właściwe odstępy między nimi

składniki mineralne
składniki mineralne

składniki mineralneRnULpKqpRTAUHskładniki mineralne

pierwiastki odżywcze, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Choć nie są one dla nas źródłem energii, to zapewniają m.in. właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, kości i mięśni oraz układu nerwowegoR5X34N3hfhDKdpierwiastki odżywcze, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Choć nie są one dla nas źródłem energii, to zapewniają m.in. właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, kości i mięśni oraz układu nerwowego

węglowodany
węglowodany

węglowodanyRAgWC68g61Pmzwęglowodany

substancje dostarczające energii organizmowi. Nie wszystkie węglowodany są zdrowe dla organizmu, np. węglowodany zawarte w cukrze mogą powodować wiele chorób, dlatego należy spożywać produkty zawierające zdrowe źródło węglowodanów, np. owoce i warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożoweR11KADBbPcCXKsubstancje dostarczające energii organizmowi. Nie wszystkie węglowodany są zdrowe dla organizmu, np. węglowodany zawarte w cukrze mogą powodować wiele chorób, dlatego należy spożywać produkty zawierające zdrowe źródło węglowodanów, np. owoce i warzywa oraz pełnoziarniste produkty zbożowe

witaminy
witaminy

witaminyRHKAiJUNd2cBMwitaminy

to substancje niezbędne dla zdrowia człowieka. Organizm nie potrafi sam ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Witaminy wpływają na układ odpornościowy, chronią organizm przed infekcjami, wzmacniają kości, mięśnie, serce, skórę, włosy i paznokcie, wspomagają widzenie; witamin jest wiele, np. A, D, E, K  C, B. Dietę wzbogacisz w witaminy, jedząc owoce, warzywa, mięso oraz rybyR1L7GJC5EgYBSto substancje niezbędne dla zdrowia człowieka. Organizm nie potrafi sam ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Witaminy wpływają na układ odpornościowy, chronią organizm przed infekcjami, wzmacniają kości, mięśnie, serce, skórę, włosy i paznokcie, wspomagają widzenie; witamin jest wiele, np. A, D, E, K  C, B. Dietę wzbogacisz w witaminy, jedząc owoce, warzywa, mięso oraz ryby

tooltipid40
tooltipid41
tooltipid42
tooltipid43
tooltipid40.1
tooltipid41.1
tooltipid42.1
tooltipid43.1
tooltipid40.2
tooltipid41.2
tooltipid42.2
tooltipid43.2
tooltipid40.3
tooltipid41.3
tooltipid42.3
tooltipid43.3